Tervisemure
naatrium-kaalium

MAARI 28. veebruar 2009, kl 14.11
kas kellelgi on olnud naatriumi tase madal(mul129) ja kaaliumi tase kõrge(mul 9,0).Millest see võib tingitud olla,arstilt mingit täpsustust ei saanud.

lapi tark 28. veebruar 2009, kl 15.17
Naatriumi taset reguleerivad neerud.Madal Na sisaldus võib olla tingitud kahest põhjusest. Mõningad haigused põhjustavad inimese vedeliku tasakaalu reguleeriva hormooni e. vasopressiini talitluse häireid, mille tagajärjel seerum liigselt lahjeneb. Sama ilming võib tekkida ka teatud ravimite kahjuliku kõrvaltoimena. Teine põhjus on Na kaotus oksendamise või kõhulahtisuse tagajärjel.
NB! Väga madal Na tase võib põhjustada krampe või teadvusehäireid.
Kaaliumi liiga kõrge tase seostub eeskätt neerude talitlushäirega, samuti mõningate ravimite kasutamisega.Ka liiga kõrge tase põhjustab südamehäireid ja lihasnõrkust.

jeesus 28. veebruar 2009, kl 15.41
kui kaalium tõesti 9 on, siis on surm teil küll kannul,oi oi oi...

maari 28. veebruar 2009, kl 16.29
Kuule jeesus ära hirmuta,aga kaaliumi näit on mul tõesti 9,0 ja arst ütles et 2nädala pärast teeme kordusanalüüsi,võibolla siis surengi enne juba ära.Aga tänan sind sellegi vastuse eest.
Lapi tark-tänan ka sind vastuse eest,näid asjast teadlik olema,mul on tõesti lihasnõrkus,südamehäired,enesetunne üldse väga halb.Oksendamist ja kõhulahtisust pole olnud ja mingeid ravimeid ka pole kasutanud.Viimastel päevadel olen tähelepannud,et wc käin väga harva,kuigi joon 1,5-2 l vett päevas,vesi nagu kaob kuhugi ära.

Lapi loll 28. veebruar 2009, kl 16.32
arvab kaaliumi kohta nii, et selle liialt kõrge tase (norm täiskasvanud inimesel 3,5 - 5,5) võib olla põhjustatud:
- rakkude vigastused (hemolüüs - vererakkude lagunemine, ränk nälgimine, rasked traumad, sügavad põletused)
- vee kadu organismist - kaasneb tihti kaalu alandamise "imetablettidega" - šoki tulemus
- atsidoos
- terav neerupuudulikkus (neerud ei vii kaaliumi välja)
- neerupealdiste puudulikkus
- liiga kaaliumirikas toit -valed dieedid.

Nurse Betty 28. veebruar 2009, kl 16.46
Na ja K proovivad enamasti üksteist kompenseerida. s.t. kui Na langeb, tõuseb K ja vastupidi. Kui oksendanud pole, on põhjust karta muid tervisehäireid.
Konkreetselt, mida ise saad teha, on soola tarbimist tõsta. Lootust on, et Na tõustes langeb ka K. Kui tervis veel halveneb, pead haigla poole pöörduma. Na alla 120 on eluohtlik ja võib palju tüsistusi kaasa tuua.
Head paranemist!

Nurse Betty 28. veebruar 2009, kl 16.47
Na ja K proovivad enamasti üksteist kompenseerida. s.t. kui Na langeb, tõuseb K ja vastupidi. Kui oksendanud pole, on põhjust karta muid tervisehäireid.
Konkreetselt, mida ise saad teha, on soola tarbimist tõsta. Lootust on, et Na tõustes langeb ka K. Kui tervis veel halveneb, pead haigla poole pöörduma. Na alla 120 on eluohtlik ja võib palju tüsistusi kaasa tuua.
Head paranemist!

maari 28. veebruar 2009, kl 17.17
tänan teid kõiki nende vastuste eest.Ma ei saa aru sellest ,et kui see nii ohtlik on ,siis kuidas saab perearst sellesse nii külmalt suhtuda. Aga kas keegi oskab öelda,et kui minna erakliinikusse tasulisse vastuvõttu,et mis arsti juurde peaks üldse pöörduma sellise murega.

mulle 28. veebruar 2009, kl 18.19
küll tundub, et see on juba emo rida. ei saa ometi oodata niikaua kui pooleldi surnuna kusagil sipled ja siis seletada ei suuda milles asi. ma ei tea, aga mulle tekitab selline olukord küll hirmu, ei saaks küll südamerahus oodata, mis edasi saab ja kuhu elu kalduma hakkab. ma ei mõista teie perearsti suhtumist teisse...

Nurse Betty 28. veebruar 2009, kl 20.45
Ka mina ütleks, et perearsti suhtumine on natuke liiga "külm". Na 129 ja K 9,0 pole mingid väiksed vaakumised. Neid tuleks minu kogemuste järgi koheselt (reeglina NaCl lahusega tilgutis) reguleerida. Mille pärast arsti juurde läksid? Ma mõtlen, mis häda pärast proovid võeti?
Kui jood liiter-paar vett päevas ja ei pissi palju, kas oled paistetunud - näiteks jalad vms? Enamasti on madala Na-ga häda vastupidine - kuna sool(NaCl) on vajalik vedeliku kehas pidamiseks, pissitakse tavalisest rohkem.

Ausalt öeldes paneb mind Su olukord tõsiselt muretsema. Haistan, et midagi võib pahasti olla. Kõrge K ei ole niisama ohtlik, kui madal, aga 9 on ikka tõesti suur tõus. Mis mind aga rohkem muretsema paneb, on Su madal Na. Na peab olema vähemalt 135. Kõlab küll väikse vahena, aga nagu juba varem ütlesin, on Na 120 eluohtlik. Ka on väga ohtlik, kui Na väärtust liiga kiiresti tõsta - võib tekkida ajuturse. Madal Na tekitab ka meeltesegadust.

Ma soovitaksin sul haiglaga ühendust võtta. Hoian pöialt heaks paranemiseks ja loodetavasti leitakse elektrolüütide ebakaalu põhjus kiiresti.

maari 28. veebruar 2009, kl 21.48
Nurse Betty,tänan sind,aga sa paned mind tõesti hirmu tundma.Kõigepealt teadmiseks et meie perearst ongi selline kes mingeid analüüse ei tee ja kuhugi ei saada.Aga arsti juurde läksin sellepärast,et mingil nädalalõpul hakkas peale halb enesetunne,iiveldus rütmihäired kerged,temp35,5-36,1,isutus,peavalu,olin nädala haiguslehel ,siis läksin uuesti tööle sest vaja oli minna,olin 2 päeva tööl,tervis läks veel halvemaks,uurisin netist igasugu asju oma sümptomite kohta,olid lisandund veel lihasvalud ja värinad ja öösel ka väike higistamine,arvasin ise et ehk on kilpnääre või maks haige,siis helistasin arstile ja palusin vereanalüüsid kilpnäärmele ja maksale ja nii saigi need analüüsid tehtud.Vastuse sain läbi telefoni teada,et kilpnäärme ja maksa analüüsid korras,aga kaalium kõrge naartium madal,et äkki toitumisest või ainevahetusesest, Madal temperatuur püsind juba 2,5 nädalat,eile ja täna oli juba 36,5 ,see vist juba normaalne.Aga enesetunne ikka halb,üks imelik asi veel ,kui teen jalgadele soojavee vanni,lähevad põlved kohe paiste,mõne aja möödudes kaob.nüüd lisandund ka alaseljavalu(mitte küll tugev ja mitte koguaeg)Esmaspäeval võtan uuesti arstiga ühendust,kuigi mõtlesin tasulisse konsultatsioonile minna.Ma helistasin ka 1220 ,aga ka ei osatud midagi öelda.söön ka korrapäraselt,kuigi viimane aasta kaalujälgijate retseptide järgi,liha ,kala,puu-ja juurviljad,piimatooted,iga päev1,5-2l vett,õhtul peale kuut enam ei söö.Kaal mul juba ammu paigas ,aga söömis harjumised nagu samaks jäänud,olin enne seda häda terve inimene.Kunagi 30 aastat tagasi olen kollatõbe põdenued.Kui oskad veel midagi tarka öelda siis anna teada,kui esmaspäeval arstil ära käin ,annan sulle ka teada.Aitäh sulle igatahes kaasa mõtlemast

maari 28. veebruar 2009, kl 21.53
Nurse Betty,tahtsin küsida veel ,et kirjutasid ,et haistad et midagi võib pahasti olla,aga mida nagu täpsemalt mõtled sellega,äkki saaksin nii arsti suunata.Mis haigused sellisete näitajatega võivad olla?

Nurse Betty 28. veebruar 2009, kl 22.39
Raske öelda, mis täpselt võib olla ja see on siiski arstide ülesanne Sulle diagnoos panna. Minu, kui õe ülesanne on halba haista :) Keegi ei tea ju ka, kummas viga on, kas K on kõrge madala Na pärast või vastupidi. On inimesi, kellel on seletamatul põhjusel madal Na ja söövad pidevalt NaCl kapsleid. Ega sa palju õlut pole joonud? See viib kehast palju soola välja. Kas sööd mingeid ravimeid? Kuna Sa kurdad vähese uriinihulga üle, siis võib põhjuseks olla häire neerude või neerupealiste tegevuses. Tuleks kontrollida kortisooli, et välistada Morbus Addison. Mida kiiremini neeruhäireid ravitakse, seda rohkem on lootust "päästa" neerude töövõimest.

Lugesin natuke lisaks siin, et Sind aidata. Kaalium >7 tuleb ravida kiirabi korras! Mina viiks sind haiglasse igal juhul.

maari 28. veebruar 2009, kl 23.21
Ongi jälle nii halb olla,läksin voodisse aga tulin ülesse tagasi,sest mõtlen et äkki vaja kiirabisse minna,värin üle keha ja nõrkus ja iiveldama ka hakkas,nutt tuleb peale, Õlut ma pole üldse joonud ja mingit teist alkoholi pole ka üldse tarvitanud.Mingeid ravimeid ka ei tarvita,ja tegelikult söön suht soolaseid toite.Ma ei saa aru kuidas saab perearst nii käituda,ei saa aru kuidagi,Tänan sind järjekordse vastuse eest,hea et kirjutasid,natukenegi tuge.

katta 01. märts 2009, kl 09.24
Kuidas sul läheb?
Samasuguste sümptomitega aga korras analüüsidega oleks võimalus veel kahtlustada ärevust, deprekat või paanikahäiret.
Tead kui ikka süda rahu ei anna siis mine erakorralisse.Räägi mure ära.

maari 01. märts 2009, kl 11.11
Tänan küsimast katta,üks öö jälle möödas ja praegu kannatab jälle olla,aga ikkagi nõrkus ja higistamine,aga üritan rohkem pikali olla ja homme lähen uuesti arstile

kas 01. märts 2009, kl 15.28
pole võimalust, et maari on rohke vee joomisega oma neerudele põntsu pannud? Tuleb meelde vrait, keda enne eurovisiooni vormi aeti ja kelle tervis kaalujälgimisega tuksi keerati. Rohke vesi tekitab organismis häireid kuni mürgistuseni välja.

Nurse Betty 01. märts 2009, kl 16.29
Kahe liitriga ööpäevas seda muret ei tohiks olla, eeldusel, et neerud juba enne kehvad pole. Veemürgistus on täiesti võimalik, aga selleks peab ikka tunduvalt rohkem jooma.

Aga Maari, kas planeerid homme sama arsti juurde minna? Ma muretsen Su pärast, ei taha, et Sa kodus ootad ja ilmaasjata kannatad. Palun, võta takso või lase ennast sõbral-sugulasel haiglasse viia.
Ja kui võimaluse saad, anna endast kuulda, kuidas Sul läheb.

maari 01. märts 2009, kl 17.57
homme hommikul helistan perearstile ja siis vaatan mis edasi saab,arvan et lähen Elite kliinikusse,sinna peaks vist suht kiiresti aja saama.Elan maal,isegi taksot pole.Teada annan kindlasti,mis edasi sai

Nurse Betty 01. märts 2009, kl 18.37
Oh, crap. Tuleksin ise, kui saaksin. Ütle vähemalt, et Sa üksi kodus ei ole, et keegi Sind näeb, kuuleb ja Sinu eest hoolitseb?

nimetu 01. märts 2009, kl 19.15
Pöördu ikka Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonda L.Puusepa tn. uus hoone. Elite on põhiliselt sünnitajatele.

maari 01. märts 2009, kl 19.18
Nurse Betty ,küll sa oled hea inimene,oleks sina minu arst,aga kahjuks olen üksi kodus ,sest mees põhiliselt eestist ära,aga poeg mul elab suht lähedal (500m ),nii et saan kohe helistada,kui asi väga halvaks läheb.Sõin eile ja täna soola(mitte nüüd palju muidugi),võibolla leevendab olukorda.

maari 01. märts 2009, kl 19.21
aga Eliites ka ju kõik eriala arstid olemas.

Nurse Betty 01. märts 2009, kl 19.38
Hehe. Ma pole arst, vaid õde. :)
Tegelikult on asi selles suhtes ka jama, et Sul ei pruugi üldse soolapuudus olla, kui asi on K tõusus mingil põhjusel. Keha proovib seda tasakaalustada osmoosi läbi. Kuna Su K on nii kõrge, kaldun arvama, et see võib olla esmane häda.

Kohta, kuhu pöörduda, et abi saada, ei oska ma sulle soovitada, loodan, et keegi teine tark oskab hea sisearsti juurde suunata Sind. Olen üsna kindel, et vajad haiglaravi. Võta igatahes vajalikud asjad kaasa, kui arsti juurde lähed. Nii, et ei pea hambaharja pärast koju hakkama sõitma jälle.

Kas alaselg (neerupiirkond) on õrn või valutab? Hmm, tahaks Su neerudest ultraheli näha... Kuidas vererõhuga on? Kas proove võttes kontrolliti ka kreatiniini, uureat, uraati?
Äkki palud, et poeg tuleb täna õhtul Sinu juurde ja magab Sinu juures?

maari 01. märts 2009, kl 21.16
Uurisingi praegu netist arsti ja ega ei oskagi kuhugi pöördudaArvasin et lähen Elitesse,aga seal tõesti pole sellist arsti,oleks ainult uroloog,aga see vist ei sobi hetkel,niiet ikkagi oma perearst.Neerupiirkonnas valud küll olemas,mitte tugevad,istudes ja pikali olles annab rohkem tunda,lööb nagu valu kõhtu ja siis paremapoolsessereie sisekülge.Higistan ja higil on nii vastik lõhn,mitte selline nagu tavaliselt.Vererõhk 110/75.Poeg tuligi praegu siia

Nurse Betty 01. märts 2009, kl 21.41
Ok, mul on hea meel, et poeg on Su juures. Ma arvan, et sisehaiguste spetsialist on parim arst, kelle juurest alata. Tema saab asjaga algust teha. Uroloog tegeleb rohkem "kirurgiliste" neeruhädadega. Kas see koht, mida Nimetu soovitas, ei sobiks? Su perearst pole mulle just kuigi entusiastlikku muljet jätnud, kui pehmelt väljenduda...

Vererõhk on sul madalavõitu/normaalne, kas on alati nii olnud?
Hoia ennast ja loodan, et leiad kiiresti abi.

ups i did it again 02. märts 2009, kl 11.23
Pane google otsingusse hüperkaleemia. Kuule see kaaliumi näit on eluohtlik. Perearst tahab teha kordusanalüüsi 2 nädala pärast?! Sellise K näiduga ei pruugi siis sind enam olemaski olla.
Kuid kahtlustan, et labor eksis.

maari 02. märts 2009, kl 11.42
Nii olen nüüd arstilt tagasi ja tuligi välja et keegi on ekslikult vale numbri kirjutanud,aga ega praegu veel täpselt ka ei tea kes eksis kas labor või arst .Tehti uus analüüs ja ultraheli ,ultraheli näitas neerutsüsti ja liiva mõlemas karikas.olen ikkagi segaduses,sest tõde ikkagi ei tea.Aga täna natuke parem olemine,kui eelmised päevad,sõin muidugi soola ka siin võibolla see ka aitas natuke kaasa.
Nurse BETTY,sulle suured tänud muretsemise eest,äkki saab ikka kõik korda minuga,loodan väga et analüüsiga mingi eksitus,kas see liiv ja tsüst on hullud või kergemad asjad,kirjutan sulle õhtupoole uuesti

Nurse Betty 02. märts 2009, kl 13.18
K väärtus võib valelikult kõrge tulla, kui vereproovi võtta kohe pärast suuremat füüsilist trenni või kui zgutt (kutsutakse vist eestikeeli nii) kole kõvasti kinni tõmmatakse verd võttes. Aga kaugeltki mitte nii palju kui meid ülikoolis hirmutati. Mu haigla labori andmetel on zguti ja mitte zgutiga võtmise vahe 0,2 - 0,3 ühikut. Antud juhul piss Mississipis :)
Maari, mul on väga hea meel, et neerud nii kenad olid. Üksik neerutsüst pole enamasti ohtlik. Mis proove võeti ja millised tulemused? Mis edasi saab? Kõigest hoolimata oled ju pikemat aega ennast pahasti tundnud...
Kallistab kõvasti,

tagantjärgi tark 02. märts 2009, kl 13.40
Need näidud on referentsväärtused, st., et kehtivad 95% inimeste jaoks. Ülejäänud 5% inimesed ei mahu küll nendesse piiridesse, aga see ei tähenda veel, et nad oleksid haiged - lihtsalt maailm on mitmekesine.
Aga teie hirmutasite inimese peaaegu surnuks. :)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!