Minule anti juba opile suunates selline infovoldik kaasa http://www.kliinikum.ee/korvakliinik/images/stories/attachments/018_Tonsillektoomia.pdf ja siin on kõik punkthaaval kirjas.
Opp (üldnarkoosiga) oli mul täpselt nädal tagasi. Mandlid olid korke täis ja liitunud ning praktiliselt terve detsembrikuu olin väikeses palavikus ja mandlipõletikus, mida enam välja ravida ei saanudki. Seega tuli minna.
Lootsin, et paranen kiiresti, aga tundub, et pean veel nädala kodus istuma.
Katud ei ole veel irdunud ja neelata-rääkida ikka valus.
Enesetunne on suhteliselt vahelduv, mõni päev on parem, siis jälle halvem (nt eile aevastasin ja pärast sedas suht võimatu midagi süüa).
Alguses on targem üldse mitte rääkida, vaikides paraneb kiiremini. Aga nüüd (nädala möödudes) perearst ikka vaikselt soovitas proovida-harjutada.
Kõige parem oli siis, kui narkoosist ärkasin, siis ei olnud valu ja selline mõnus unine tunne oli - mõtlesin, et mis nad räägivad, see on ju käkitegu! Arstid ja õed olid Tartu kõrvakliinikus ka kõik väga toredad ja abivalmid.
Niikaua kui tuleb süljest verd, tuli see välja sülitada, alla neelamine ajab iiveldama.
Külmakotid antakse kohe kaela peale.
Kui enam verd ei tule, antakse juua vett ja mõne aja pärast juba jäätist ja jogurtit.
Alguses oli ikka väga valus neelata ja tundsin isegi mingeid ripendavaid naharibasid.
Ja kanüül oli ka jube ebamugav. Selle kaudu anti paar korda valuvaigistit.
Aga välja sain järgmisel hommikul, tehti veel kange valu vaigistav süst ja lasti minna.
Ikka soovitatakse toas olla, sest kui külmetada või mõne viiruse külge saad, siis paraned ikka väga kaua. Suurem oht ilmselt talvel.
Regulaarselt valuvaigisteid (nt vees lahustuv Solpadeine) võtta ja kattude ebameeldiva lõhna ning põletikuohu vastu soovitas arst penitsilliini (mul siirupi kujul Ospen). Katud peaks irduma kahe nädalaga (ja nad peavad ise irduma!). Alles siis on limaskestad paranenud ja saab normaalselt süüa.
Valuvaigisti tuleks võtta pool tundi enne söömist, siis ei ole nii valus. Ja kui on ikka väga valus ja lööb ka kõrvadesse, siis mul aitab ainult natukese vee joomine, külmakotid läbi rätiku kaela peale ja paar tundi magada.
Otseselt nälga ei olegi, kuna tean, et neelata on valus, aga kui ei söö, läheb olemine nõrgaks, seega olen ikka püüdnud miskit süüa. Söök peab olema pehme ja jahe - mul on alla läinud jäätis, jogurt, jahtunud puljong, püreesupp ja kartulipuder, aedviljamahl, kissell. Ega midagi üle poole tassi korraga alla ei lähe. Ja kõige paremini läheb ikka puhas või lahustunud valuvaigistiga vesi :)
Ja vett peab palju jooma, kurk peab niiske olema, siis paraneb paremini.
3kg on alla tulnud, aga ilmselt tuleb see tagasi, kui uuesti sööma hakkan.
Füüsiliselt ei tohi ennast koormata (sh palju rääkida), see suurendab veritsuse ohtu. Kui hakkab veritsema - pikali, külmakotid kaela peale ja rahulikult välja sülitada. Kui paari tunni pärast üle ei lähe, tuleb arsti kutsuda.
Muud tarkust eriti jagada ei oska, ise ka lugesin enne siit-sealt ja valmistasin end vaimselt ette. Eks ta tüütu ja valus on, aga tuleb üle elada, pidevalt haige olla on ju hullem. Usun ikka paremasse tulevikku - et edaspidi olen tervem!
Edu kõigile, kes minemas-paranemas!