Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Mäluhäired vanemas eas
 
Tütar 28. juuni 2014, kl 21.07
Mure ema pärast. Viimasel ajal olen aru saanud, et ei mäleta lähiminevikus tehtud toiminguid.
Igapäeva toimetustega tuleb toime, füüsis väga hea- sõidab lausa 5-6 km päevas jalgrattaga või kõnnib kaks korda päevas, käib ka rahvatantsus. Vanus 79.
Sai ka ära käidud komuuterdiagnostikal, midagi ei täheldatud. Arst ütles, et ei midagi sellist, mis peaks põhjustama Alžaimeri tõve ei ole, ei mingeid koldeid, kasvajaid, lubjastumise % eakohane jne.
Lihtsalt soovitati süüa Bio-Bilabat- no seda ka juba võetud ca 2 kuud.
Kas oskate anda nõu, kuhu peaksin veel pöörduma?
 
see 28. juuni 2014, kl 21.24
ju kõik norm. mida sa soovid, et ema mäletaks kõike või? lihtsalt ootad liiga palju.
 
huvitav jah 28. juuni 2014, kl 21.58
mida sa vanalt inimeselt siis ootad, aru ma ei saa.
 
Mittekeegi Olikord 28. juuni 2014, kl 22.38
Mälumaht on täis...
Teda on ju kompuutris uuritud, seda näitu võiksid küll usaldada. Järelikult on tavapärane vanadusdementsus. Inimesed on erinevad, kellel ütlevad luud-liikmed üles, kellel süda, kellel miski muu koht - temal on mälu väsinud. Kui saab oma igapäevaste toimingutega normaalselt hakkama, st toitub tavapäraselt, hügieeniharjumused on säilinud, lihtsatele teda puudutavatele küsimustele vastab ja oma koju tagasi oskab tulla, siis tuleb leppida. Tean, kui raske see on, kui armas lähedane vananeb...
Me kõik jääme vanaks...
 
:H 28. juuni 2014, kl 22.40
Täitsa tavaline asi selles vanuses.

Aga küsi ta käest, mis toimus 30.- 40 aastat tagasi, mäletab köike.
Ma 42 ja ka ei mäleta, nt. keda valiti uueks Brüsseli pealikuks, kuigi paar korda uudist lugenud ja kuulanud.
 
juta 28. juuni 2014, kl 22.45
minu ema pisut noorem aga ei mäleta ka vähem kui pool tundi tagasi räägitus asju. Puhastasime täna maasikaid. Kuna me moosi eriti ei söö siis pidime külma panema. Selle 10 kilo puhastamise jooksul pidin seda, et me ikka moosi ei keeda talle ikka 3-4 korda ütlema. Kogu vestlus temaga on suur ühe ja sama jutu kordamine.
 
see 28. juuni 2014, kl 22.51
tahtsin veel lisada, et mu ema on 78 aastane ja hea on see, et ta lahendab ristsõnu ja loeb palju raamatuid, ajalehti ja vaatab tv. see ikka aitab väga palju, kuna mälu tuleb ju treenida.
 
Mirjam 28. juuni 2014, kl 23.17
Jah, mul ema 81. Mäluga hakkab probleeme olema ja mõningad tegevused on ajuvabad. Kärsitu on ta ka, tahab kogu aeg midagi teha, aga mõistusega saab aru, et mingeid asju enam ei jaksa. Raamatuid ei loe enam, kuidagi nende juures ei püsi, see-eest ristsõnu ei jõua poest enam osta, hommikust õhtuni võib lahendada.
Viimane tase oli, kui ta küsis, kas ühel sugulasel lapsi ka on ja siis kui meenutasin, tuli tal endale ka meelde, et on küll - 16aastane.
Kuna kolisin tema juurde, siis mulle on see suur stress ja ma ei kujuta ette, mis edasi saama hakkab:( Halb öelda, aga raske harjuda. Vanainimesel on omad harjumused...
 
et siis 29. juuni 2014, kl 01.23
viimasele: millega on raske harjuda? ema vanusest tingitud puudega? aga kui sina oleksid sündinud puudega? ema oleks harjunud, kas pole?
 
milla 29. juuni 2014, kl 03.51
viimasele "et siis": ah ära mölise.
 
indikaator 29. juuni 2014, kl 10.41
Küsi, kes on praegu meie president ja kes on peaminister. Psühhiaatrid teevad esimesena seda. Meil mõni noor ka ei tea seda, aga puuet pole keegi andnud. muidu lihtsalt virisemine.
 
Mirjale 29. juuni 2014, kl 10.48
Ei ole vaja moelda stressile, mis nuud kaasneb ja puha - see on loomulik elu osa: vahel uks norgem, vahel teine, uksteist toetades me siit elust labi laheme.
aske on muidugi, eriti kui kaite tool ja peate muretsema uksi kodus oleva vanuri parast.
Kui ema ei ole loomult turann, kull siis hakkama saate. Moele igal paeval, kui suur room see on, et ta veel elab, et saate temaga raakida olnust, kuulata tema nouandeid, enne kui ta lahkub. Ema on ju meie koige lahedasem inimene elus uldse, igas mottes.
R
 
ka tütar 29. juuni 2014, kl 11.30
Täpselt minu emal hakkas ka selles vanuses mäluga probleemid. Polegi teha sul midagi, sellele pole ravi. Sellest 2-kuulisest kuurist abi pole, enda südamerahustuseks võidki talle jääda neid tablette manustama. Minu emaga oli lõpuks nii, et kui 84 aastaselt suri, siis enamuse aega viibis absoluutselt omas maailmas, lähedasi ära ei tundnud, mind tundis aga lõpuks ei tundnud mind ka kohati enam. Kõigepealt unustab lähimineviku, räägib ainult ammustest aegadest. Siis hakkab kodus leidma asju, mis pole tema omad, mida tema kunagi teinud pole (käsitöö näiteks), siis ei leia omi asju ja arvab, et keegi on need ära viinud. Segab ja vassib, ajab inimesi ja nimesid sassi. Kuuleb hääli, meil anti hommikupoole ööd kogu aeg uksekella (no ei antud tegelikult). Oli samuti aktiivne füüsiliselt, toimetas õues, aiamaal, käis surnuaias haudu korda tegemas. Ühel hetkel aga läheb kõik nii, et sa ei saa teda enam üksi jätta.Ei tunne sinu ja su pere vastu huvi, küsib, et kuidas elate aga kui hakkad rääkima, sõidab oma jutuga sisse kohe. Ja lõpuks ainult räägib ja räägib. Teha pole sul miskit, sest olgem ausad, dementsus ei ole ravitav. Aga jõudu sulle, see ei saa olema kerge.
http://static.inimene.ee/index.php?disease=d&sisu=disease&did=914#S%C3%BCmptomid_ehk_avaldumine
 
Mittekeegi Olikord 29. juuni 2014, kl 11.41
Jah, dementsus pole ravitav, küll aga päritav...
Vaatad oma mälunõtrusega lähedast ja kujutled ennast sama vanana...
 
Mirjam 29. juuni 2014, kl 12.38
Selle päritavusele olen isegi mõelnud ja jube hakkab:(. Minul pole lähedasi, ei lapsi, ei õde-venda. Ma ei tea kus ma oma dementsusfaasis tulevikus olen. Ehk ei elagi selle eani...
 
ka tütar 29. juuni 2014, kl 12.55
Jah, dementsus võib olla päritav, kui on eelnevalt suguvõsas analoogseid juhtumeid, kuid dementsus on ka mitmete haiguste tagajärg. Näiteks just veresoonte lupjumine, põetud haigused, infarkt, insult, suhkruhaigus, kõrgvererõhutõbi, stress ja depressioon.
Näiteks pikaajalised unehäired. Hoiatan kõiki. Ärge laske oma vanematel tarvitada pikalt unerohtusid, näiteks immovane, see on kindlasti üks ravim, mis dementsusele kaasa aitab. Kõik oleneb ikka üksikjuhtumitest ja igale haigusele on eelnev olukord erinev, mis põhjustab tagajärge. Nii et ei tasu siin hirmutada pärilikkusega.
 
Tütar 29. juuni 2014, kl 14.36
Ka tütar, lugesin seda Inimene.ee -s kirjutatud- tal hetkel pole ühtegi sellist sümptomi.
Lihtsalt unustab, kuhu asjad pani- näiteks vanematel inimestel raha peita ja siis enam ei mäleta, kuhu pani. Eks juhutb ka noorematel. Jah õnneks ikka leidsime üles:)
Aga kohe tal ei tule meelde näiteks, kui pärast mõne aja pärast küsin, siis mäletab hästi.
Näiteks pesumasina oskab paugust tööle panna. Korteri hpiab puhtana. Aga jah kärsitu on ta olnud eluaeg. Meeldiv tegevus talle liikumine, nii ratta, kui ka kõnnina.
Nüüd sõidab lapselapsega reisile Poola.
Võib-olla jah nõuan liiga palju vana inimese käest, kuna ta olnud eluaeg väga terve inimene, siis selline vananemise protsess mulle nagu uudiseks ja võõras.
 
teemategijale 29. juuni 2014, kl 15.37
Ole rahulik igaühel oma kiiks.

Vaata kasvõi Ilvest, kogu aeg aga joriseb mingist vene ohust- eks ikka see pagulaslaagris sündinud ja üleskasvanud ärevushäire jäänud külge eluks ajaks.
Ja mitte keegi ei julge seda talle öelda, kohe vastus te oled loll ja vajad ravi.

Päikest!
Saksamaalt ikka.
 
viimasele 29. juuni 2014, kl 17.19
täitsa õige jutt.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!