Tervisemure
Silmarõhk kõrge- 27/30!
Kohkunud :( 14. jaanuar 2015, kl 13.29 |
Vanus 35, läksin prille tegema, leiti silmarõhk 24/25. Sealt suunati silmaõe juurde, nüüd mõõdeti 27/30. Kohkusin väga ja see õde hirmutas ka, et nüüd on glaukoom käes ja oi oi oi. Ühtegi kaebust ei ole endal, silmaarstile juba 4 päeva pärast pandi. On kellelgi kogemusi kõrge silmarõhuga, ravi? Mida ise saaks teha?
no 14. jaanuar 2015, kl 15.03 |
glaukoom 14. jaanuar 2015, kl 16.40 |
mina tean 14. jaanuar 2015, kl 17.07 |
Verer6hust nüüd küll silmar6hk ei s6ltu, see on mingi teadmatute luul, mis p6hineb s6nade sarnasusel. Minul on r6hk piiripealne ja juba aastaid mitmete silmaarstidega sel teemal suheldes on selgunud, et ise seda kuidagi kontrollida ega aidata ei saa. Rolli mängib ka sarvkesta paksus jne. Kui arsti juurde lähed, siis ilmselt kontrollib ta, kas r6hk on juba nägemisnärvi kahjustanud ja mis ulatuses. Seda kahjustust enam taastada ega ravida ei saa, aga saab takistada edasist närvi kahjustumist ja vältida pimedaks jäämist. Millal sa viimati arsti juures käisid ja kas siis oli r6hk korras? Sellest s6ltub kui kaua sul u probleem on olnud ja kui suur kahjustus v6ib olla. Ise inimene eriti kahjustust hinnata ei oska, sest nägemisväli aheneb aeglaselt ja sa ei saa arugi, et nt külje peale v6i alla enam k6ike ei näe. V6imalikud uuringud, mis sulle tehakse, on nt vaatevälja uuring, nägemisnärvi pildistamine jne. Seda, kas silmatilgad saad v6i mitte, otsustab arst. Nii k6rge r6huga ilmselt saad, aga kui selgub, et kahjustust üldse ei ole, siis vbl jääd jälgimisele ja pead iga poole aasta tagant kontrollis käima. Silmatilku jääd elu l6puni panema, aga see t6esti hoiabki enamusel r6hu korras ja nägemine ei kahjustu.
Ja veel on hea teada, et silmar6hu number s6ltub suuresti ka m66misvahendist. Prillipoodides kasutusel olev aparaat, mis laseb silma 6husutsakaid annab tegelikust k6rgema tulemuse. Täpselt saab m66ta kas Gold-pliiatsiga v6i ühe teise, pisut tellitavat mutriv6tit meenutava asjandusega (vabandust, minu s6navara nende nimede osas on puudulik), igatahes täpse tulemuse annab m66dik, mis pannake klaaskeha vastu, mitte see sutsutaja. Mina olen saanud puhuriga koguni 26 r6huks, aga pliiatsiga oli u 10 min hiljem 19 ja siis arst avaldaski info, et jah, puhur valetabki. Kui r6hk on korras, pole nagu vahet, aga kui on piiripealne, siis mängib ikka rolli küll iga number.
Hoian pöialt, et sul avastati asi varakult, kahjustust ei ole ja k6ik läheb hästi!
Ja veel on hea teada, et silmar6hu number s6ltub suuresti ka m66misvahendist. Prillipoodides kasutusel olev aparaat, mis laseb silma 6husutsakaid annab tegelikust k6rgema tulemuse. Täpselt saab m66ta kas Gold-pliiatsiga v6i ühe teise, pisut tellitavat mutriv6tit meenutava asjandusega (vabandust, minu s6navara nende nimede osas on puudulik), igatahes täpse tulemuse annab m66dik, mis pannake klaaskeha vastu, mitte see sutsutaja. Mina olen saanud puhuriga koguni 26 r6huks, aga pliiatsiga oli u 10 min hiljem 19 ja siis arst avaldaski info, et jah, puhur valetabki. Kui r6hk on korras, pole nagu vahet, aga kui on piiripealne, siis mängib ikka rolli küll iga number.
Hoian pöialt, et sul avastati asi varakult, kahjustust ei ole ja k6ik läheb hästi!
mis 14. jaanuar 2015, kl 17.16 |
mina tean 14. jaanuar 2015, kl 18.56 |
Suhkruhaigete kohta ei oska midagi kommenteerida, kogemused puuduvad. Mis verer6hku puutub, siis minu emal nt on k6rgverer6hkt6bi juba üle 40 aasta ja kordagi pole keegi teda sellet6ttu spetsiaalselt silmar6hukontrolli kutsunud. Need korrad kui tal silmar6hku on m66detud, on see ka alati madal olnud, madalam kui minul nt, kuigi minul on verer6huga k6ik korras. Alguses, kui mul piiripealne silmar6hk avastati, küsisin ka mina arstide käest, et mis see üldsegi selline on ja kas see s6ltub verer6hust v6i mis, aga absoluutselt k6ik arstid on mulle vastanud, et need kaks r6hku ei ole omavahel seotud. Muidugi, ega see ei välista, et ühel inimesel korraga silmar6hu- ja verer6huprobleeme v6iks olla, siis tulebki m6lemat kontrollimas käia.
Aga konkreetselt k6rgenenud silmar6hk ei ole k6rgest verer6hust p6hjutatud.
Aga konkreetselt k6rgenenud silmar6hk ei ole k6rgest verer6hust p6hjutatud.
Kohkunud:( 14. jaanuar 2015, kl 19.34 |
njahh 14. jaanuar 2015, kl 21.39 |
Kohkunud:( 17. jaanuar 2015, kl 21.54 |
Ka teadja 18. jaanuar 2015, kl 07.34 |
Olen aastaid kõrge silmarõhu pärast jälgimise all. Glaukoomi risk. Piiripealne lugu ühesõnaga. Igal aastal tehakse vaatevälja uuring, ja selle põhjal vaadatakse, kas on vaja tilku või mitte. Siiani olen saanud hakkama veel ilma tilkadeta. Kõrge silmarõhk ei ole kuidagi seotud kõrge vererõhuga. Küll võib aga olla tegemist geneetilise soodumusega.
nipitiri 13. mai 2015, kl 20.39 |
Mul ka kõrge rõhk 30 piirimail, käisin silmalaseris ja suunati laserprotseduurile: oli vist selline väljend et kumbagi silma tehakse laseriga lit avad, mul sarvkest paks, silmapõhi ok, närv ok, aga oli vist rakkudes mingi väike kahjustus, seda infot tuli nii palju et voin eksida mingite väljenditega. Tänan vanajumalat et töötan sellises ettevottes kes teeb silmakontrolle, juhukontrolli käigus avastati kõrge rõhk 33/26
Lisa postitus