Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
rahusti sertraliin
 
naine 01. aprill 2015, kl 19.52
Ma ei tea mis mul viga. Väsimus nii suur, et päevad läbi pikali ja kohe mittekui midagi ei jõua. Olen 50+ ka ja tervis lonkab ja ei oska ennast enam ise diagnoosida ka, õhupuudus, süda juksib jm. kõige hullem on väsimus.
Perearst soovitas sertraliini ja kirjutas välja ka.
Mina küsin, et kui ma niigi ei jõua tõusta siis rahustiga ei jõua ammugi. Vastus. Vastupidi, see ei tee uimaseks, et need nii kaasaegsed ja moodsad ravimid.
Lugesin siin ka erinevaid vanu teemasid ja paljud kirjutavad, et võõrutus pärast raske, iiveldavad, oksendavd, peavalud. Perearst ütles just, et see ei tekita mingit sõltuvust ja kui tahad varem lõpetada siis alati võib erinevalt teistest rahustitest.
No ei taha uskuda. Ehk keegi veel räägiks oma kogemusest enne kui ma käe tabletikarpi pistan.
 
1mees 01. aprill 2015, kl 20.04
Sertaliin ei ole rahusti.See on puhas antidepressant.
Tõenäoliselt sind vaevab depressioon.Soovitaks ikka psühhiaatri poole pöörduda.Perearst pole kõige targem depressioni ravimisel.Ainult tableti välja kirjutamisest ei piisa.
 
justnimelt 01. aprill 2015, kl 20.17
sertraliin ei ole rahusti, vaid uuemat tüüpi antidepressant. võetakse hommikuti ja peaks hoopis erksamaks tegema. sõltuvust muidugi ei tekita, sest see ei ole rahusi, valuvaigisti ega unerohi. võtma hakatakse hästi väikestest kogustest alustades, et kõrvaltoimeid ei oleks ning lõpetatakse samuti vähehaaval. olen ise ka seda võtnud, oli üks vähestest sobivatest, st kõige perem minu jaoks. kui tervis paranes, siis lõpetati ravi ning midagi halba ei olnud ega sõltuvust. mitu aastat ei ole enam vajanud midagi.
 
1mees 01. aprill 2015, kl 20.24
Lisan veel juurde et tableti mõju hakkad tundma mitte varem kui kahe nädala möödumisel.Ja mingit sõltuvust ei teki.Tabletti tuleks võtta vähemalt 1 aasta.Aga eks raviarst ise määrab ravi kestvuse.
 
justnimelt 01. aprill 2015, kl 20.26
kordaksin veel üle, et vähehaaval alustamine ja lõpetamine on väga oluline. kui välja kirjutati näiteks üks tablett, siis esimesel nädalal võtad ainult poole (viimasel samuti). kui suurt kogust tarvitad ja äkki lõpetad, siis võib halb olla. proovida võid, sest kaotada pole midagi, elulooma sust nagunii erilist ei ole. kui tunned, et tõesti ei sobi ning ilmnevad suured kõrvalnähud, kasu asemel kahju, siis lõpetad ära. tükki küljes ei võta. mina olen ka proovinud mitmed ära, mis mulle ei sobinud. kui sa nagunii päevast päeva tööga hõivatud ei ole (järeldan su jutust, et ei jaksa tõusta ja vedeled) siis kui vähegi jaksad, siis tõuse hommikuti ja mine kõnni tund aega, siis tule koju ja vedele palju tahad. mind on selline hästi edasi aidanud, see on kehale ja vaimule kasuks. las arst kontrollib kilpnääret ka. minul näiteks oli deprekas ja väsimus osaliselt sellest. alati ei pruugi olla, aga kes teab. need on minu omad kogemused. ole tubli!
 
veel 01. aprill 2015, kl 20.28
jah, tablettide positiivset müju tglt kohe ei tunnegi, tunned alles kahe nädala või kuu pärast.
 
naine 01. aprill 2015, kl 20.51
Tegelt eks ma lootsin jh., et kohe hakkab parem.
Vereproov tegin 3 kuud tagasi oli korras.
Ega mul valikut vist pole peab ikka ära proovima. See deprekas on nii kaval, et krt.seda teab. Ise olen positiivne ja ei mõtle halbadele asjadele ikka kõike üritan teha rõõmuga aga sisemas tunnen jaa, et miski rõhub.
 
naine 01. aprill 2015, kl 20.52
Unustasin küsida, et kaua te tarvitasite 1-6 kuud. Perearst ütles, et need 6 kuud ravikuur vot niikaua küll ei taha. Ei taha olla tabletiori.
 
kind 01. aprill 2015, kl 21.25
5o naisel ju kliimaks juba, samas ka kilpnäärme ehk?
 
justnimelt 01. aprill 2015, kl 21.49
mina tarvitasin ikka mingi aasta-paar. täpselt ei mäleta. tglt võis kauemgi olla.
 
vaba valik 01. aprill 2015, kl 21.49
naine Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Unustasin küsida, et kaua te tarvitasite 1-6 kuud.
> Perearst ütles, et need 6 kuud ravikuur vot niika
> ua küll ei taha. Ei taha olla tabletiori.

Nojah sul pole õrna aimugi kui raske haigus on depressioon.Kas sa tõesti mõtled et 1 kuuga haigusnähud kaovad?Kindlalt ei kao.AD tablette võetakse ikka 1 aasta vähemalt.Osad võtavad aastaid.
Kui tabletti võtad lühikest aega,tuleb haigus tagasi.
did_253238 01. aprill 2015, kl 22.40
Mis mõttes tabletiori? Mis see veel on? Kui depressioon edasi areneb ja jõuad kõrge vererõhu jm sümptomiteni, siis alles hakkad tablette peoga sööma...
 
naine 01. aprill 2015, kl 23.10
Asi ongi selles, et ma nagu ei tunne depressiooni, et mul oleks. Elu pole just nagu lill aga no midagi hullu pole ka ja ei ole närveldaja tüüp. Asi selles, et miks ma nii väsinud olen. Loogine lahendus ju ikka depressioon. Arst ütles, et sellest ei tarvitse ise arugi saada. Kilpnääre kontrollitud vere analüüsiga. Kevadväsimuse kaela ka ajada ei saa. Talvel oli ka periooditi päris hull ja suvel mõne korra.
 
kullerkupp 01. aprill 2015, kl 23.13
sertralin on leebe toimega, kergesti talutav ja väheste kõrvalnähtudega. ei maksaks karta. tarvitamise kestvus oleneb enesetundest. aga sa ei peaks lootma ainult tabletile, hoopis olulisem oleks välja selgitada põhjus, mis su praeguse seisu on tinginud. muidu tõepoolest võid neid tablette jäädagi tarvitama
 
ehh 50+ 01. aprill 2015, kl 23.43
Ma olen seda ravimit võtnud aastaid!!! Mitte millegi negatiivse üle ei kurda. Ei salli üldse selliseid inimesi, kelle silmis depressiooni käes kannatav inimene on hull, kellest peaks võimalikult kaugele hoidma. Samuti neid, kes uhkusest pakatavatena kuulutavad, et nemad küll kunagi arsti juures ei käi ja ravimeid ei võta.
 
naine 02. aprill 2015, kl 00.08
Vastustest on mulle palju abi.
Võtangi nagu siis kullerkupp ütleb, et proovin ära ja kui tunnen, et ei sobi või on niipalju parem siis saab ju alati lõpetada. Muidugi võib põhjus olla ka milleski muus aga nii väsind, et ei jõuaks arste mööda jooksta ehk siis kui paremaks veidi siis uurin rohkem. Teen uuel nädalal uue vereanalüüsi ka ja eks vaatab siis.
 
justnimelt 02. aprill 2015, kl 07.57
ongi täpselt nii, et ei jõuagi arsti juures käia ega midagi mõelda, kui täiesti maas oled omadega.
 
naine 03. aprill 2015, kl 10.01
Minul isiklikult on SSRIdele (sh sertraliin) minek ja maha tulek praktiliselt kõrvaltoimeteta möödunud. Paar päeva iiveldust vaid, samas olin siis noor ka.
Mõnel on väga halb nii võtma hakates, kui lõpetades.
 
minaise 04. aprill 2015, kl 21.21
Mulle ka lihtsalt kirjutas arst seda, et proovi ehk hakkab parem. Samuti ma ei tunne ise mitte mingit depressiooni. Tervisega pole kõik korras aga depressioon kohe no ma ei tea. Ostsin välja muidu arst näeb, et ostmata aga veel pole võtnud. Googeldasin ka ja tundub, et esimesel nädalal läheb hullemaks, seedehäired, erutus jm. Täitsa hirmus ju, et rohi teeb algul halvemaks. Tahaks ka lugeda erinevaid kogemusi rohkem. Ikka kirjutage oma kogemus, et kuidas alustasite ja kas tervis pärast parem. Keegi kirjutas täitsa tuimaks teeb. No tuim olla ka ei taha, et mis mõttes tuimaks, et kas nö. kõigest pohh?
Räägike midagi! Palun!
 
olin ka 04. aprill 2015, kl 21.52
depressiooniga on niimoodi, et alati ei pruugi ise aru saadagi, et ta kallal on. oled oma halbade mõtetega lihtsalt niivõrd harjunud, et reageerid alles siis, kui juba füüsilised hädad elada ei lase. vähemalt minuga on see nii olnud. tagantjärele olen aru saanud, et oli see vast deprekas.
rohtudega on jah nii, et alguses läheb halvemaks ja alles paari kuu pärast vaikselt paremaks. see on üks haigus, mis kurnab ja piinab ja nõuab palju aega ja kannatust, ka meeletut pingutamist, et terveks saada. praegu ma mõtlen, et kui rumal ma olin, et asja nii kaugele üldse lasin, praegu oskan juba nii elada, et depresssiooni omale ligi ei lase, oskan oma mõtteid korrigeerida, palju liikuda, õigemini toituda.
 
naine 04. aprill 2015, kl 22.10
Huvitav minu perearst ütles just, et need nii kaasaegsed rohud, et kui enam ei taha siis lõpetad ära. Et neil pole kõrvaltoimeid jm. selline jutt. Paneb mind ka mõtlema täitsa. Mul võib see väsimus olla hoopis millestki muust ja kui neid võtma hakkan läheb asi hullemaks no ei kujuta ette kuidas ma siis vastu pean. Muidugi ei tarvitse minna. See ongi ainuke lohutus. Mul vererõhk madal ka need pidid veel alandama. Lugesin ka, et ei sobi teiste ravimitega. Et kui mul jube peavalu tuleb siis ma ei julgekski valuvaigistit võtta? Või pole see nii hull ja ikka teatud tüüpi ravimeid ei tohi.
Kõige tähtsam, et mul on totaalne väsimus ja kui need selle ära võtavad siis sööksin rõõmuga ühe kuuri aga ma ei usu, et võtavad. Depressiooni ma ei usu eriti, et mul on kui ta just varjatult ja vähe, et ise arugi ei saa.
 
üks mina 05. aprill 2015, kl 01.13
Sa saad ju katsetada. Proovi ja kui kõrvalmõjud, jäta kohe järele. Iga ravim mõjub erinevatele inimestele erinevalt. Me oma psühhiga katsetasime mingi 5 rohtu läbi, et ei oleks kõrvalmõjusid ja ma kasu ikka ka tunneks, niisama süüa pole ju mõtet. Siinnimetatu praakis ta ise välja, kuigi nädalaga mul mingeid kõrvalmõjusid ei tekkinud. Aga me otsisime AD, mis seksuaalsusele negatiivselt ei mõjuks :)Mitte midagi ei juhtu, kui katsetad. Alati saad ju lõpetada. Ravimit, millel on ilged kõrvalmõjud, ära hakka tarvitama. Pigem mine psühhi juurde, ära karda nime, nad on üldjuhul targemad kui perearstid ja vägisi mingeid rohte ei kirjuta, pigem hoiduvad nendest(vähemalt minu oma)
 
Kogemusi pole, loe: 05. aprill 2015, kl 04.33
naine Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Ma ei tea mis mul viga. Väsimus nii suur, et päeva
> d läbi pikali ja kohe mittekui midagi ei jõua. Ole
> n 50+ ka ja tervis lonkab ja ei oska ennast enam i
> se diagnoosida ka, õhupuudus, süda juksib jm. kõig
> e hullem on väsimus.
> Perearst soovitas sertrali
> ini ja kirjutas välja ka.
> Mina küsin, et kui m
> a niigi ei jõua tõusta siis rahustiga ei jõua ammu
> gi. Vastus. Vastupidi, see ei tee uimaseks, et nee
> d nii kaasaegsed ja moodsad ravimid.
> Lugesin s
> iin ka erinevaid vanu teemasid ja paljud kirjutava
> d, et võõrutus pärast raske, iiveldavad, oksendavd
> , peavalud. Perearst ütles just, et see ei tekita
> mingit sõltuvust ja kui tahad varem lõpetada siis
> alati võib erinevalt teistest rahustitest.
> No
> ei taha uskuda. Ehk keegi veel räägiks oma kogemus
> est enne kui ma käe tabletikarpi pistan.


http://www.rx.ee/s/3194-sertraline-teva-50-mg.html?start=1

kõrvaltoimeid:
Väga sage (tekib rohkem kui ühel inimesel 10-st):
- Uinumisraskused, unetus.
- Isukaotus.
- Värinad, pearinglus.
- Suukuivus.
- Iiveldus, kõhulahtisus.
- Impotentsus ja ejakulatsioonihäired.
Sage (esineb vähem kui ühel inimesel 10-st, kuid rohkem kui ühel inimesel 100-st):
- Kõrvetised või seedehäired.
- Valu rinnus, palpitatsioonid (südame ebaregulaarne ja jõuline pekslemine).
- Higierituse suurenemine, nahalööbed ja kuumahood.
- Liigne haigutamine, peavalud.
- Erutuse ja ärevuse tunne.
- Hüperaktiivsus, lihastoonuse muutused, hammaste krigistamine, kõnnakuhäired.
- Surin, keha tundlikkuse kadumine.
- Nägemishäired ja helin kõrvus.
- Kõhukinnisus, kõhuvalu, oksendamine.
- Menstruaaltsükli häired.
- Letargia, väsimus.
Aeg-ajalt (esineb vähem kui ühel inimesel 100-st, kuid rohkem kui ühel inimesel 1000-st):
- Ebaharilikud veritsused (sh ninaverejooksud ja verikusesus), seletamatud verevalumid.
- Ülemäärane heaolutunne, liigne erutus, maniakaalsed reaktsioonid, depressioon,
hallutsinatsioonid.
- Migreen, minestamine.
- Liigesvalud.
- Pupillide laienemine, tursed silmade ümbruses.
- Käte või jalgade tursed.
- Südame löögisageduse kiirenemine ja vererõhu tõus.
- Isu tõus, kehakaalu tõus või langus.
- Kõhunäärme põletik, mis põhjustab rasket kõhu- ja seljavalu.
- Hepatiit (maksapõletik), ikterus (maksaprobleemid, mille tõttu nahk ja silmavalged värvuvad
kollaseks), maksapuudulikkus.
- Muutused maksa- ja veretestide tulemustes.
- Naha kihelus, nahalööbed (punased täpid, mille keskosa on hele), juuste kaotus.
- Uriinipidamatus.
- Üldine halb enesetunne ja palavik.
Harv (esineb vähem kui ühel inimesel 1000-st, kuid rohkem kui ühel inimesel 10000-st):
- Spontaanne rinnapiima eritumine, rinnanäärmete suurenemine.
- Kilpnäärme probleemid.
- Madal vere naatriumisisaldus, mis põhjustab krambihoogusid või segasust – tekib peamiselt
eakatel patsientidel ja patsientidel, kes kasutavad diureetikume (uriinieritust suurendavad
ravimid) või teisi ravimeid.
- Vere valgeliblede taseme langus.
- Vere kolesteroolitaseme tõus.
- Seksuaaliha vähenemine, peenise pidev ebanormaalne erektsioon.
- Õudusunenäod.
- Agressiivsus, identiteedi kaotuse tunne, suitsiidimõtted, psühhoos (isiksusehäired, millega
võivad kaasneda hallutsinatsioonid ja väärkujutlused).
- Liikumisprobleemid (nt rahutuse tunne) või tahtmatud lihastõmblused.
- Krambid.
- Kooma.
- Seisund, mida kutsutakse serotoniinisündroomiks (ärrituse tunne, segasus, liigne higistamine,
kõhulahtisus, palavik, vererõhu tõus, südame löögisageduse kiirenemine, jäikus).
- Hingamisraskused või hingeldus.
- Valgustundlikkus, nõgestõbi, suurte kuplade ilmnemine nahal, rasked nahareaktsioonid, nagu
Stevens-Johnsoni sündroom (tõsine seisund, mille korral villid ilmnevad nii nahal, suus,
silmadel kui suguelunditel) ja epidermise nekrolüüs (nahale tekivad põletushaavale sarnanevad
kahjustused).
- Näoturse.
- Urineerimisraskused.
 
kle eelmine debiil 05. aprill 2015, kl 08.45
igal ravimil on taoline loetelu peal. kellele ei sobi, see ei võta. küll oled ikka imeliselt tark endaarust. lausa mõistus kohe. ega sa ai parane ka, see on kindel.
 
naine 05. aprill 2015, kl 10.25
Püha müristus, mida siin lugesin. Minul nii palju haigusi ei ole diagnoositud aga naabrimees andis mõista, et tuleb teda proovida. Ei saanud päris hästi aru, et mida ta sellega mõtles, ehk peab ka seda oma perearsti käest küsima.
 
link 05. aprill 2015, kl 18.04
http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/antidepressantide-psuhholoogilised-korvalnahud-on-arvatust-raskemad#.VSFOIdxobYU
 
vaatan et 05. aprill 2015, kl 18.11
igatahes on see väga tore, et mina ei juhtunud igasugu pahna ja lollusi lugema kui ise rohtusid vajasin.
 
naine 05. aprill 2015, kl 18.21
kuramuse naabrimees, ennem ei jätnud kui kätte andsin, vaatame natukese aja pärast kas stress kaob?
 
to naine 05. aprill 2015, kl 20.50
kindlasti kaob, see ongi parim ravim. Minu mõistus ei võta, milleks peab aastaid endale ravimeid sisse sööma. Inimene ju ikka mõtlev olend ja peaks olema oma elus tekkinud rasked probleemid lahendama mõistusega, mitte tablettidega.
 
naine 05. aprill 2015, kl 21.13
juba mõjub aga naabrimehel on oht vahele jääda. stress kadunud nagu niuhti.ravimid ka kalli võitu.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!