Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
hooldushaiglat skisofreenikutele
 
leheke 26. veebruar 2016, kl 11.59
Tere, kas keegi teab kas on eestis kuskil hooldushaiglat, põhimõtteliselt vanadekodu, kuhu võetakse erivajadustega inimesi? Vanadele inimestele on vanadekodud, aga kuhu paigutada skisofreeniahaige?
 
milleks see? 26. veebruar 2016, kl 13.42
Kellest sa siis lahti tahad saada, oma lapsest või? On sellel inimesel üldse skisofreenia või sa ainult arvad ja oletad, kuna ta ei ela oma elu nii, nagu sina tahaksid? Või tahad ise sellisesse paika elama kolida?
Selliseid asju ei arutata siin kellegi selja taga, vaid inimesega otse silmast silma. Kui enda jaoks küsid, siis mine aruta seda asja oma psühhiaatriga.
 
leheke 26. veebruar 2016, kl 14.09
milleks see?

milleks sa nii tige oled?
Antud inimesel on täiesti selgelt diagnoositud skisofreenia ja antud koha otsimine on absoluutselt põhjendatud. Keegi ei taha kellestki lahti saada, mure on olemas ja vajab tahtmatult siiski kaalumist.

Seega ma loodan, et keegi oskab soovitada miskit tarka :)
 
kullerkupp 26. veebruar 2016, kl 16.05
toksi otsingusse "psühhokroonikute kodu"
 
tean 26. veebruar 2016, kl 16.15
et üks on Erastveres ja Tartu Vaimse Tervise Hooldekeskus( see küll nüüd vanuritele).Tartus ka neile päevakeskus,kus nendega tegeldakse. Erastveres päris sassis inimesed,aga skisofreenikud saavad eluga enamjaolt hakkama?
 
... 26. veebruar 2016, kl 16.48
riik on surunud kõik skisofreenikud (tasuta)omaste järelvalve alla, lähedased ei saa tööl käia, neil puudub ravikindlustus ja ega oma tervis nii kaua vastu ei pea...hooldekodusse pea võimatu skisofreenikut saada, sest arvatakse et saab ravimitega suurepäraselt kodus elatud, kuid puudub kontroll kas skisofreenik ravimeid üldse võtab, ja kui ei võta, muutuvad nad sageli ohtlikeks mitte ainult pereliikmetele vaid ka teistele...kui mingi imenipiga hooldekodu järjekorda saab siis ooteaeg pidavat u. 3 aastat olema
 
kas 26. veebruar 2016, kl 17.17
eutanaasiat pole?
 
leheke 26. veebruar 2016, kl 17.45
Tean,

Sõltub mis seisus skisofreenik on. Kohe kindlasti kõik ei saa endaga hakkama. Paljud hoitakse omaste hoole all kodus, seega ühiskonnal pole ettekujutust misasi see skisofreenia täpselt on. Skisofreenia on niivõrd keeruline haigus, et kui keegi oskaks seda ravida, võiks nobeelia preemia anda.

Seda kirjeldada, mida hooldaja läbi peab elama, on lihtsalt õudus. Selleks, et hooldada skisofreenia haiget, peavad kodus hooldajal ikka raudkõvad närvid olema.
 
Kaie 26. veebruar 2016, kl 21.22
Minu emal on diagnoositud skizofreenia kuid ta on madalamast kui muru. Tavahooldemodus surutud nurka naguloom. pesemata kasimata. kuse ja haisu sees. nutt tuleb kurku kui pead vaatama milline elulõpp on inimesel. teisi kasitakse ja pestakse kuid minu ema on nagu abordi jäänus madane. aju paistes kuna voodi isegi ei ole mehaaniline. tuleb paluda vaid jumalat, et tuleks keegi kõrgem instants ja vaataks mis ssisus vanur on. Erihooldusesse skizozid topitakse ainhlt selle pärast, et linn ei pea maksma vaid veeretab riigi hoolde. Lihnte loogika miks skizoks tembeldatakse.
 
leheke 26. veebruar 2016, kl 21.34
Jah Kaie, ega keegi ei hoolitse hooldekodudes nii hästi nagu kodudes omaksed. Aga kodus ei saa alati inimest hoida. Eriti juhul kui inimene teiste elu võimatuks teeb, sõimab ropendab...

Erihooldekodus tuleb samamoodi maksta nagu tavahooldekodus.
 
Kaie 26. veebruar 2016, kl 22.08
erihooldekodu maksab riik aga tava hooldekodu maksab oma kov või lapsed. kui kov tahab lahti saada tembeldabki skizoks. minu ema ei sõima kedagi. vaid voodiahelas
 
leheke 27. veebruar 2016, kl 01.40
Tavahooldekodusse skisofreeniahaigeid ei võeta. Ja kodulehelt loeb ka neil erihooldekodudel et inimene ise maksab ikka. Pluss lisaks peavad omaksed ka ise rohud ostma. Oleks see nii lihtne et tasuta, miks siis inimesed oma raskeid skisofreenia haigeid kodus peavad?
 
... 27. veebruar 2016, kl 08.26
hooldekodusse saamine on nii keeruliseks tehtud, vaja kõigepealt Rehabilisatsiooniplaan, kuid haiget ei saa nii kaugele, et ta seda üldse sõlmima läheks...ja selles plaanis siis määratakse kas üldse on hooldekodu vaja, kui vaja siis pannakse alles järjekorda jne.
 
Kaie 27. veebruar 2016, kl 11.22
Loll jutt rohtudest. Skizofreenia ravim on 100% soodustusega. Ainult retsepti raha. Võisikul ja mujal neid sureb iga päev. Kaaspatsiendid pidid laipasid ise riide ka panema.
 
... 27. veebruar 2016, kl 11.30
" Skizofreenia ravim on 100% soodustusega."...sellest ei saa ma aru, on küll 100% soodustusega, kuid maksma peab ikkagi päris korraliku summa, meie haigel lähevad rohud maksma u. 30.- euri kuus. Kas see ongi siis retsepti välja kirjutamise tasu?
 
Kaie 27. veebruar 2016, kl 12.22
No mis ravimit ta sul votab ?
 
Kaie 27. veebruar 2016, kl 12.30
Leponex 1.27 100% soodustust
quetiapine 1.27 100% soodustust.

juu siis sinu haige pole skizofreenik diagnooz
 
oijah 27. veebruar 2016, kl 18.44
Skisofreenial on küll palju erinevaid diagnoose, kuid hetkel on väga head ravimid, millega saadakse skisofreenia kontrolli alla. Kui on tõesti juba vana inimene, ammu ravitud, ega neil vist enam miski eriti asja muudagi, aga ma usun, et ravimid siiski leevendavad olukorda.
See on jama jutt, et pole haigekassa kindlustust. Skisofreenikud on töövõimetuspensionärid, enamasti 80%-ga. Rohud kohe kindlasti ei lähe maksma 30.- euri, sest 20-40 krooni olid need krooni ajal, praegu teised hinnad, aga kindlasti mitte nii palju.
Jah ma saan aru, et skisofreeniku hoogude ajal on raske, aga kui on oma lähedane inimene, siis võiks ikkagi hoolida ja teha endale selgeks, mis haigus ja kuidas väljendub täpselt selgeks.
Kuna olen ise psühhoosid läbi elanud, saanud skisofreenia diagnoosi, aga juba mitmeid aastaid elanud nagu terve inimene tänu heale ravile, siis ma tean täpselt, mida teised sama haigusega tunnevad ja läbi elavad. Ma ei tahaks halba soovida, aga kõik skisode (ma ei teagi kuidas parem öelda), ehk mittesallijad ja mittearusaajad võiksid kord ise haigeks jääda, vaataks siis kui tore on, kui lähedased sinust eemalduvad ja sinuga tegemist teha ei taha.
 
leheke 28. veebruar 2016, kl 01.54
Oijah,
Jumal tänatud et sinul kontrolli alla on saadud.

Antud lähedane inimene elab juba üle 30 aasta selle diagnoosiga.

Rohud siin küll teda küll sellist normaalset elu elada ei aita nagu sa siin väidad. Hetkel ta ei saagi kõiki rohtusid võtta kuna neerud on rohtude tagajärjel tuksis.

V pikk jutt on kuidas ja kui raske selle skisofreeniaga on olnud. Küll on olnud perioode kus haige ei tea mis päev aasta on. Ei tunne kella. Ei tea mis ta nimi on, kes vanemad jne. On olnud vägivaldne. Ei ole öösel ise maganud ja teistel magada lasknud, konnanud mööda elamist öösel ringi ja kuhjanud kõik sisu laiali. Keelates muutunud vägivaldseks. On olnud perioode kus ta kuude viisi ei kontakteeru, on nagu zombi. Pilk on kinnistunud tuimalt, ei räägi kellegagi.


Praegu terved päevad ainult vahetpidamata huugab ja sõimab jne. Vahele röögib hooti.

Nii et oijah, palun kuidas saaks sellist inimest rohtudega normaalset elu panna elama? Oled sa kindel?
 
võimalus 28. veebruar 2016, kl 07.38
kohtu kaudu saab teovõimetuks tunnistada ja eeskostja määrata, siis saab juba tema hakata hooldekodusse paigutamise asju ajama...kui on vägivaldne saab kiirabi ja politsei kutsuda, viiakse haiglasse, asi seegi, saad väheke puhata
 
KK 28. veebruar 2016, kl 09.31
erihoolekandeteenusele saab rehabilitatsiooniplaaniga.
heietada ja mõelda ei ole midagi. tuleb võtta suunamiskiri ja lasta teha rehplaan sellises asutuses, mis tegeleb vaimse tervise temaatikaga. nii Tartus kui Tallinnas on need olemas. plaani tegemise käigus hinnatakse seisud ja kõrvalabi- ning järelvalvevajadus ära, ning tehakse vastav otsus. seejärel pannakse inimene teenuse järjekorda, mis loodetavasti ikka liigub.
haiglasse panek on vahepeal vajalik nii enda kui haige jaoks. kui ikka karjub, röögib, sajatab ja kahtlustab või on tagasitõmbunud ja kartlik, siis selle järgi võib arvata, et haigus jälle ägedam ja enesetunne üsna halb.
 
milleksile 28. veebruar 2016, kl 13.22
milleks see? Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Kellest sa siis lahti tahad saada, oma lapsest või
> ? On sellel inimesel üldse skisofreenia või sa ain
> ult arvad ja oletad, kuna ta ei ela oma elu nii, n
> agu sina tahaksid? Või tahad ise sellisesse paika
> elama kolida?
> Selliseid asju ei arutata siin k
> ellegi selja taga, vaid inimesega otse silmast sil
> ma. Kui enda jaoks küsid, siis mine aruta seda asj
> a oma psühhiaatriga.


Sa oled ise oma pea ära löönud.

Küsija ei ole abi palunud diagnoosi täpsustamiseks vaid otsib hooldekodu!
 
h.kodu 28. veebruar 2016, kl 13.30
leheke Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Tere, kas keegi teab kas on eestis kuskil hooldush
> aiglat, põhimõtteliselt vanadekodu, kuhu võetakse
> erivajadustega inimesi? Vanadele inimestele on van
> adekodud, aga kuhu paigutada skisofreeniahaige?


Kui sa tõesti loodad siit abi saada, siis pane tema elukoha omavalitsus kirja kõigepealt.

Edasi rahalised võimalused jne ....

http://www.sotsiaalkindlustusamet.ee/erihoolekanne/

..
Sotsiaalkaitseministri septembri 2014. a käskkiri nr
„Erihoolekande arengukava 2014 - 2020 kinnitamine“

http://www.sm.ee/sites/default/files/content-editors/eesmargid_ja_tegevused/Sotsiaalhoolekanne/Puudega_inimetele/erihoolekande_arengukava_2014-2020.pdf

-
 
oijah 28. veebruar 2016, kl 15.06
Mina arvan, et kõik sõltub ka psühhiaatrist. Tean inimest, kel ka ükski ravim ei mõjunud ja lähedased olid kaua aega hädas, aga leiti uus arst ja asi paranes ootamatult. Nii nagu pole kõik perearstid eriti valmis inimeste muredest hoolima, neisse süvenema ja kõige paremat abi ja ravi leidma, nii on ka psühhiaatritega. Igal on omad ravimeetodid, mis aga alati ei toimi.
 
psühhiaater 02. märts 2016, kl 01.22
Mitmele siinset foorumit regulaarselt külastavale isikule kuluks ära ravi sellises asutuses. Pean silmas neid maniakaalseid prouasid, kes siin kogu aeg sõna võtavad iga teema all ja kõike teavad.
 
leheke 28. veebruar 2016, kl 01.54-le 11. detsember 2023, kl 14.26
See on pesuehtne dementsus!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!