Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Auraga migreen et
 
Ain 30. detsember 2016, kl 15.10
Tere!

Nimelt minu probleem on selles, et mind vaevab auraga migreen. See on mul juba olnud ca 10 aastat. Algab nägemishäirega, vasak käsi ja nägu/keel lähevad tuimaks või hakkavad surisema ja vahel on olnud ka kõnehäiret (tahad midagi öelda aga sama asja asemel ütled midagi muud või sõna ei tule meelde). Sagedus on olnud ajas muutuv, on esinenud mitu korda kuus ja siis on olnud aastake või rohkemgi vaikust ja siis jälle uus hoog. Viimase kuu aja jooksul juba 4 korda nii nädalaste vahedega. Igakord hullu peavalu ei järgne, vahel on peale aurat natuke tuikav tunne aga vahel ikka pool pead valutab nii et ei saa kummardada ega pead väga liigutada. Enim ehmatab just see aura osa kui käsi tuim ja nägemine poolpime. Kas keegi auraga migreenik on endal avastanud mingi põhjuse, mis seda esile kutsub või mingit toimivat või ennetavat ravimeetodit? Eks kindlasti pidev hirm et nüüd tuleb uus hoog on ka suur mõjur ja palju oma peas kinni. Ideid, mõtteid, kogemusi?
 
Liisa 30. detsember 2016, kl 16.35
Olen samuti auraga migreenik. Kas sulle ravimid on välja kirjutatud (sumatriptaan)? Ravimid aitavad päris hästi, küll mitte alati. Olen avastanud, et minul võib migreeni esile kutsuda pingelangus, punane vein (ka väga väikeses koguses), pähklid, juust.
Kui teen pidevalt sporti, nii 3-4 korda nädalas, siis on migreenihood harva, nii kahe kuu tagant. Kui on spordivaba periood, siis võib vabalt olla migreen kahe nädala tagant.
 
seidi 30. detsember 2016, kl 18.57
Minul tekitab migreeni kakao ja kaneel. Kindlasti on ka muid põhjuseid, kuid need kaks toiduainet olen migreeni põhjustajana endal, kindlaks teinud. Kui aura tekib, võtan esimeste minutite jooksul sisse ibuprofeen 400. Kui kõht on tühi, võtan ka ühe maokaitse tableti. Kuna aega oodata pole, siis mõlemad korraga. Kui jään tabletiga natuke hiljaks, see enam ei mõju.
Enne migreeni tekib parema silma nurgas sädelus, mis levib minutitega ka vasaku silmani. Nägemine jääbki tugeva sädeluse taha. Mingil hetkel tekib ühel pool peas pinge, muutudes järjest tugevamaks kuni väga tugeva valuni välja. Sees hakkab keerama. Pole võimalik püsti seista sest süda läigib, nägemine on peaaegu null ja pea lõhub valutada. Tablett õigel ajal ei lase pingel peas tugeva valuni edeneda. Sädelus jääb, süda läigib aga pea ei valuta väga kõvasti. Tänu tabletile möödub migreen poole päevaga. Pärast on hundiisu :) Selline tunne nagu oleks mingit rasket haigust põdenud.

Arst ütles, et kui migreen hakkaks iga kuu korduma, siis kirjutab vastavad tabletid. Palju saab migreenist hoidumiseks ise ära teha. Tuleb end migreeniga kurssi viia ja hakata ennast jälgima. Migreeni ja selle ennetamise kohta on palju infot. Migreen on individuaalne.
 
Ain 30. detsember 2016, kl 19.17
Kirjutati välja imigran. Pole seda veel katsetada jõudnud. Sooviksin just rohkem teada ja katsetada ennetavaid raviviise, mitte niiväga hooravimeid. Kõik kogemused teretulnud.
 
Ain 31. detsember 2016, kl 15.01
Liisa, kas sul on aura ainult silme ees või esinevad ka muud nähud?
 
Liisa 01. jaanuar 2017, kl 01.51
Kasutan ka Imigrani (50 mg.,toimeaine sumatriptaan).
Minu aura algab silmadest. Kuna töötan arvutiga, siis esimene tundemärk on see, et arvutiekraani vaadates hakkab silmade ees võbelema, siis hakkab pea ringi käima, silmad hakkavad valutama ja lõpuks tekib topeltnägemine. Väga hull on kui olen sunnitud autoga sõitma ja liiklusmärgid, valgusfoorid on kõik topelt :).
Loomulikult väldin sel perioodil autoga sõitmist, aga vahest on lihtsalt vaja töölt koju saada.
Kõige hullemate hoogude ajal hakkavad käed surema (mõlemad), valutab ülaselg ja kael ning vahest on vaja ka potti kallistada. Õnneks neid hulle hooge on väga harva.
90% juhtudel Imigran aitab, aga kui ei aita või reisil olles olen unustanud rohu kaasa võtta, siis on ca 72 tundi migreenivalu garanteeritud. Aura ise on ainult migreenihoo alguses, mingi pool tundi kuni tund, hiljem on ainult pulseeriv ja väga nõme peavalu koos iiveldustundega.
 
Liisa 01. jaanuar 2017, kl 02.00
Ja veel. Käsimüügiravimid ei aita migreeni aeg mind kunagi, olen mitmed korrad hoo alguses 2 x 400-st ibuprofeeni sisse võtnud ja mõju ei ole üldse. On soovitatud ka Coca-Colat juua kohe hoo alguses, olen proovinud, aga ei mingit kasu.
 
mind 02. jaanuar 2017, kl 19.23
aitab Imigran ,peab kohe ravimit võtma kui virvendus või valu hakkab
 
Ain 03. jaanuar 2017, kl 07.29
Mul viimased korrad on öösel hoog hakanud. Siis ei taba seda hetke ära ja rohi jääb hiljaks. Enamus kordi valutab pea paremalt poolt, paar viimast korda vasakult. Kas kellelgi ka nii et valutab erinevatel kordadel erinevalt poolt? Valu ühesugune selline pulseeriv.
 
Liisa 03. jaanuar 2017, kl 11.58
Jaa, mul valutabki kord ühelt poolt pea, kord teiselt poolt ja valu on pulseeriv. Mul aitab Imigran ka siis, kui seda võtta hiljem, mitte ainult valu alguses. Vahest harva kui rohi üldse ei aita.
 
Ain 03. jaanuar 2017, kl 13.15
Mul detsembri algusest olnud 5 korda. Varasemalt oli harvemini, korra paari kuu tagant umbes, vahel polnud aasta otsa.Täna öösel viies kord siis. Kuidas auraga on teil? Kas käsi või kehapool ka tuim? Mul viimasel ajal vasak käsi päris tihti imelik tuim. Kuidas teil auraga lood on? Kuidas tihedus ajas on muutunud jne?
 
H. 03. jaanuar 2017, kl 20.54
See migreeni teema siin varasemalt ka jah läbi jooksnud mitmed korrad. On inimesi, kes ei tea mingit viidet ega põhjust, ka ei aita ravimid. Ise kuulun ka nende hulka. Aura ja virvenduse pikkus on erinev, peavalu järgneb alati, tugevus varieerub vahel. Algab ka nii, et sõrmeotstes hakkab surisema, vahel ühel pool, vahel mõlemal, keele osa ja põsk ja huul lähevad tuimaks nagu ja kõnetakistus on ka.

Ühegi toiduga pole seoseid leidnud. Vahepeal oli aastaid, kus oli päris rahulik periood (täpsustan siis, et migreenid algasid, kui olin 13-14 a. ja uuesti läks asi tugevamaks mingi 5 aastat tagasi. Olen 49a. hetkel.) Olen proovinud ravimeid, aga nende kõrvaltoimed on suht tugevad ja mulle ei mõju nad hoogu täiesti peatavalt. Võtan jah ka ikka kohe, kui esimene sümptom on.

Olen üritanud ka palju liikuda, korralikult puhata jne. Ei näe enda puhul seoseid ka pingelangusega. Olen niii niiii palju aastaid migreeni n.ö. jälginud ja tähelepanekuid teinud jne.

Minu suurim mure on see, et varsti hakkan ilmselt TAAS migreeni pärast töökohta kaotama :( Korra on seda juba olnud, mõned aastad tagasi. Mina pole võimeline igatahes autoga sõitma, nagu siin eespool keegi kirjutab. Minu jaoks on see hoog tõeline õudus, ma pole mitte midagi võimeline tegema. Töövõimeline pole ma ka veel järgmisel päeval. Jaa, enesetunne on siis küll juba parem, aga mitte selline, et tööle minna. Jah, kui ma oleks ise ülemus, ega mullegi ei meeldi töötaja, kes puudub vahel mitu korda kuus paaripäevaste haiguslehtedega ja on mõni üksik kuu, kus ta üldse ei puudu...aga lahendust ma ka leida ei oska sellele...:(
 
H. 03. jaanuar 2017, kl 21.02
Täpsustan siis, et "rahulik" periood oli minu jaoks siis see, kui migreen oli no 5 korda aastas, vahel rohkem. Hull periood on ikka iga kuu ja on kuid kui mitu korda siis. Kui selle tõttu veel töötuks jääda, siis on karm värk. Aga kes teavad, mida see jubedus endast kujutab, need tevada ka seda, et siis tööle minna ei suuda. See pole tõesõna VÕIMALIK. Mind huvitaks siin teema all lisaks kogemustele ka see, et kuidas olete migreenikud saanud hakkama oma tööeluga?
 
ka aura 04. jaanuar 2017, kl 09.00
Olen juba 50+ ja aurat talunud terve teadaoleva elu.Vanasti arstidele rääkides nad isegi ei saanud aru,mis kummaline haigus see on.Nüüd netist olen leidnud,et see auraga migreen.
Üldiselt on ta mul 2 korda aastas,kunagi kui tegin sporti siis 2 aastat vahet.Olen sellega juba nii harjunud,aga nüüd ka alates detsembrist on olnud juba kolm korda kahe nädalaste vahedega,nagu siin Ain mainis,et viimasel ajal tihedamini.Seost millegiga ei oska öelda,ainult ühel korral,kui oli hellico bakter ja antibiootikumi kuur,siis oli iga kolme päeva tagant ja ei tahtnud kuidagi üle minna,nii halb oli olla ,pole kunagi nii jube olnud,lõpuks ikka vaibus.
Nooremast peast valutas pea pärast metsikult,aga nüüd mitte,vaevalt annab tunda.Mõnikord võtan alguses ibumaxi.
Vastupidiselt Ainile mul läheb tuimaks parem käsi,siis nägu ja keel ja tekib kõnevõime,räägitud ei saa,kõik,isegi inimeste nimed tunduvad võõrad,selline tunne nagu ajuhalvatus,kogu aeg mõtlen,et kas taastub,või jääbki nii.
Kunagi arvasin,et see mul ainulaadne haigus,mis ainult mulle omane,nüüd aga loen,et seda väga paljudel.
Tööl on väga paha kui see hoog tuleb ja olen aru saanud et mul tuleb see hoog just siis kui on hea tuju ja kõik ok.Kardan lausa selliseid õnnelikke päevi,pean nagu mossis olema.Mingi tunnikese tiirutab see haigus ühest organist teise ja siis olen töövõimeline,kuigi teen tööd ka siis kui see hoog peal,kunagi pole koju läinud.Kõige halvem sellest on see kõnevõimetus ja mitte millestki aru saamine.Kirjutada võiks palju ja erinevaid kordi,aga jutt niigi juba pikk.
 
Naine46 04. jaanuar 2017, kl 13.44
Mul aitab kui kohe nägemishäire alguses 400 ibu võtta ja rahulikult silmad kinni paarkümmend minutit mugavas asendis istuda. Avastasin ka, et metoprolol, mida võtan, peaks olema migreeni ennetava toimega. Ja kui viimati hoog oli, siis olin unustanud metoprolooli ostmata ja tuli paaripäevane vahe sisse. Perearst aga ei teagi mul sellest hädast.
 
ka aura 04. jaanuar 2017, kl 18.38
Mul õnnestus 20a tagasi selle haigusega isegi jämejalas olla,sest arst ei teadnud mis haigus see on ja ma polnud võimeline ka rääkima.
 
auraga 06. jaanuar 2017, kl 21.32
Samad sümptomid, mis juba eelpoolkirjutajatel. Kõigepealt nägemishäired, siis mingi aja pärast sureb ära vasak käsi ja mõnikord kogu kehapool, kaasa arvatud keel ja huuled. Siis muutub jutt kontrollimatuks ja seosetuks. Sellele järgeneb kohutav peavalu. Mingil ajal kasutasin ka retseptravimeid, kuid kuna mul vahepeal aasta või paar hoogusid polnud, aegusid tabletid ja rohkem pole neid kirjutada lasknud. Olen aga avastanud, et mulle mõjub väga hästi, kui saan esimeste sähvatuste ajal kohe 1000mg paramaxi sisse võtta, siis küll aura ja käe suremine toimub kuid peavalu ei järgne ning samuti võivad tulemata jääda kõnehäired. Varem tuli mul migreenihoog peale rasket perioodi pingelangusega, kuid viimastel kordadel ei oska põhjusi küll välja tuua. Ühine joon on see, et algab alati päeval kella ühe-kahe paiku. Kõige väsitavam minu jaoks on inimestele seletada, mis mul viga on. Ikka juhtub, et keegi selline juhtub juures olema, kes pole aurast midagi kuulnud kui mul hoog peale tuleb ja siis oma niigi kehvas olukorras selgitada, mis see täpselt on mis minuga toimub on väga jube. Õnneks on mul viimastel aastatel seda esinenud ainult paar korda aastas.
 
pole tundnud seda üle 10a 06. jaanuar 2017, kl 21.41
olen tundnud seda hullu asja elus vaid mõned korrad.
sõelu välja mis oli enne seda hoogu.
mul tekitasid migreeni beebipillid ja ajaliselt palju varem varem(pille ei võtnud siis) üks teatud inimene, kes üritas mind võtma eluaegset vastutust probleemide eest, mida mina polnud tekitanud.
kui lõpetasin pillide võtmise/sain sellest inimesest lahti, kadus ka migreen.
 
Ain 07. jaanuar 2017, kl 21.51
Mul juba mitu päeva silmadega midagi. Kontrastid või värvid tunduvad nagu imelikud vms. Migreeniga ilmselt seotud. Varem vist ka nii olnud. Kellegil midagi sarnast?
 
ka aura 09. jaanuar 2017, kl 19.19
Sellist silmade imelikku seisundit ei ole küll jäänud peale seda hoogu,ainult siis kui see algab on selline kahelinägemine.Ei usu et see migreeniga seotud.Lugesin ka googlest migreenist ja ka seal kirjutab et kestab tunni ja siis taastub normaalne seisund,muidugi kui peale aurat ei tule peavalu.
Proovisin ka ükskord,kui alles see kõikpihta hakkas,st silmad ei näinud,võtta pits konjakit ja ausalt öeldes mõjus,kõnevõime ei kadunud ja käed ei läinud ka tuimaks.Seda soovitati ka netis,pidi olema seotud see haigus testosterooniga,aga ei saanud selgust,kas seda palju või vähe.
Agne Tamm 09. jaanuar 2017, kl 23.15
Viinamarjad, värske puuvili ,õunad aitavad
Agne Tamm 09. jaanuar 2017, kl 23.16
Hapukurgi vedelik ka, tõesti!
 
Ain 10. jaanuar 2017, kl 15.42
Kas see nägemishäire (kontrastid imelikud) võib tulla ärevusest? Nüüd juba 5 päeva, pluss iiveldus vahepeal, isutus, vahel väike pearinglus, pulss vahepeal kiirem, otsmiku piirkonnas nagu suruks või keegi keeraks (mitte tugevalt, kui vajutada otsmikule, kaob "kruttimise" tunne ära).
 
maniila 10. jaanuar 2017, kl 16.17
Loen ja mõtlen, mis asi on "auraga migreen"? Aura on teatavasti inimese ümber, mida igaüks meist ei näe. Virvendus silme ees nüüd küll mingi aura ei ole. Kätega ravijad saavad nii migreeni kui epilepsiat leevendada, ja seda just aura kaudu. Muidugi selleks peab aurat nägema.
 
ka aura 10. jaanuar 2017, kl 18.21
Ain,arvan,et need kontrastid nägemises,isutus,iiveldus ja kõik teised sümptomid on sul ikka sellised ärevushäire sümptomid,auraga migreen nii kaua ei kesta,aura on mingi tund keskmiselt.
Kui endal sellist asja,aurat,pole olnud siis on muidugi raske aru saada,mis see aura on,aga äkki tõesti kätega ravitsejad suudavad ka seda aurat meie ümber näha ja ravida.Muidugi nad peavad seda siis selle hoo ajal tegema,aga see ju võimatu,kelle juurde selle tunniga joosta.
 
maniila 10. jaanuar 2017, kl 19.08
Ot-ot. Igal inimesel on aura - see on energiaväli mitte migreen.
 
Ain 11. jaanuar 2017, kl 11.48
Kaua see ärevus kestab sellisel juhul? 6 päeva juba sant olek. Mõtted ka koguaeg sellel.
 
Meov 12. jaanuar 2017, kl 18.35
maniila Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Loen ja mõtlen, mis asi on "auraga migreen"? Aura
> on teatavasti inimese ümber, mida igaüks meist ei
> näe. Virvendus silme ees nüüd küll mingi aura ei o
> le. Kätega ravijad saavad nii migreeni kui epileps
> iat leevendada, ja seda just aura kaudu. Muidugi s
> elleks peab aurat nägema.


Järelikult ei tea Sa lihtsalt asjast midagi. Ei vaimsest aurast ega migreeni aurast. Migreeni aura polegi see AURA, mida Sina mõtled. Seda lihtsalt NIMETATAKSE nii, just sellise erivärvilise võbeluse nägemise pärast. Need migreenikud, kellel see ei teki, on ilma aurata migreen, aga kellel tekib, on auraga migreen. Ja AURA, kui sellisega (mida see tegelikult tähendab) pole sellel mingit seost, see on NIMETUS.
 
Migreenik 13. september 2017, kl 14.03
Mul olid kunagi auraga migreenid 1-3 korda kuus, mis kestid ~8 tundi. Ainult tänu allolevatele punktidele sain vähendada migreene kuni 1-2 korrani aastas, needki lohakusest.

Tänapäeval neuroloogidest väga vähesed oskavad kuidagi aidata. Ärge lootke nende peale. Tegutsege ise. Lugege palju ja lugege rohkem venekeelseid artikleid, kuna infot on rohkem.

Selleks, et migreeni vähendada tuleb(mida mina teen ja mis tõesti aitab mul vähendada pingeid):

1) Osta hea arvuti monitori, näiteks: Benq BL2710, kus on blue light filter ja ekraan ei vilgu
2) Ekraani eredus ja heledus panna nulli. Jah, täitsa nulli. Silmad mõne ajaga harjuvad ära ja te näete, et on kergem. Silmi võib olla rikkub veidi mõnede arvamusel, kuid mul kolme aastaga pole midagi muutunud. Ainult plussid. Kunstilist eredust tuleks vältida igal pool. Mobiilid ei ole erand.
3) Alla laadida programm f.lux ja seadistada. See programm teeb värvid ekraanil pehmemaks (punasemaks). Mina panen maximumi. Best.
4) Osta silmadele silmatilgad, näiteks: Systane Hydration.
5) Kui tunned, et migreen lähenemas, siis võta Triptaane, näiteks Imigrani. Kirjutab välja neuroloog.
6) Istu sirgelt. Hoia oma selga ja kaela. Püüa ennast kontrollida alati. Kuna migreen võib olla ka osteokondroosist (kaela probleemidest). Loe lähemalt vene keelsetest artiklitest: шейная мигрень. Meie mõned arstid pole sellest kuulnudki.
7) Ära maga kõhu peal. Kael peab puhkama magamise ajal. Ehk siis külje peal või selja peal. Püüa ennast kontrollida alati.
8) Võta vitamiine, näiteks: Ocutein Forte (Luteiin + Zeaksantiin), magneesium + B6, ja teised B gruppi vitamiinid ajule.
9) Osta endale prillid blue light filtriga. NB! Silmaarst peab välja kirjutama. Ära otsi Internetist.
10) Osta endale vibreeriv massaažimasin (soojus+massaaž) ja tee iga õhtu massaaži kaelale ~30 min.
11) Liikuda. Näiteks joosta iga õhtu. Füüsiliselt olla aktiivsem, et veri jookseks.
12) Kontrolli ka mida sööd. Migreenide puhul ei tohi süüa hallitusjuustu, shokolaadi, hamburgere, alkoholi...

Teed kõik need punktid ära?
Usu mind, mind aitas ja sind aitab kah, kui sa istud terved päevad! 5 aastane kogemus võitlemises migreenidega.
 
T 04. oktoober 2018, kl 10.23
Mul ka auraga migreen. Migreenide hulk vähenes üle poole võrra kui jäin gluteenivabale dieedile, kuna avastati gluteenitalumatus. Muidu algab ka migreen sarnaselt teistele: läheb üks käsi natukene tuimaks, tekib silme ees sädelus ja nägemine fookustatud kohast olematu, ümber selle enam-vähem ok.Mõnikord läheb ka mingi näoosa-näiteks huuled veidi tuimaks. Võtan mitu tabletti paracetamooli, suurem kogus on aidanud. Kui tabletti ei võta, siis nägemine läheb veel hullemaks-autoga sõita ei tohi. Ja kohati rääkimiaega ja jutustarusaamisega raskused.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!