Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
breketid
 
mona 10. detsember 2001, kl 15.57
Kellel on kogemusi? Palun jagage. Mida nendega raviti, kas oli abi? Kui kaua kandsite? Kuidas selle aja jooksul ennast tundsite? Kas soovitate teistelegi oma ortodonti? Tänan vastuste eest!!
 
Kylle 10. detsember 2001, kl 16.10
Olid hiljuti

"Mida nendega raviti?" ....Hmm... nendega aetakse viltu kasvanud hambad uuesti rivipeale. Aitavad igal juhul.

Kandsin umbes aasta ning nüüd on hambad otse.

Kuidas tundsin - esimesel nädalal, eriti esimesel päeval oli raskusi närimisega, hambad olid väga hellad. Hiljem läks üle.

Üks tüütu asi on see, et breketid on ju üks traatide ja metallipundar suus ning mul hakkasid huuled sinna kinni jääma ja kratsisis aeg-ajalt suu veriseks.

Selle vastu aitab aga mingi vaha, mida suure lunimise peale hambaarstidelt saada võib.

Aga ära tasus küll.
Algul on ebamugavad, aga see on vaid 1 aasta. Ülejäänud elu on aga nüüd palju toredam end peeglist vaadata.
 
mona 10. detsember 2001, kl 16.19
Kas esimestel päevadel palavik ka oli? Kui kiiresti hambad ühest kohast teise nihkusid??
 
Kiti 10. detsember 2001, kl 21.11
mul olid ka breketid, kandsin 1,5 aastat. Nüüd pean öösel ka klambreid kandma u. 2 aastat...et tagasi ei vajuks
 
mari 10. detsember 2001, kl 22.51
mul olid ka breketid umbes aasta ja 9 kuud ning siis pandi veel traat siseküljele, et tagasi ei nihkuks. see on natuke etem kui see öine klambrite kandmine, sest ei ole ohtu, et ununeb ära.
Mona, kui sa oled veel suht noor, siis igal juhul tasub ära. mina olin vist 22 kui neid kandma hakkasin. enne konsulteeri muidugi arstiga, võibolla on vaja enne veel mõni hammas välja tõmmata- minul näiteks tõmmati, ja isegi siis ei "mahtunud" päris sirgelt hambad ära. aga igal juhul olen rahul. See lõbu on muidugi päris kallis, sest breketid ise olid minul mingi ligi 2000, enne seda pandi veel suulakke paariks kuuks mingi süsteem, mis hambaid väljapoole lükkas ja see oli tegelikult veel hullem piin kui breketid ise, sest takistas algul rääkimist päris tugevalt. ja muidugi süüa sai ainult jogurtit ja suppi:) paari nädalaga harjub muidugi ükskõik mis asjandusega suus. arvesta sellega, et alguses tuleb päris sageli arsti juures käia, et ta pingutaks traate ja see võib ka mingi vähemalt 100 kroonine lugu olla. pluss veel mingid muud väiksemad vidinad, mille vajalikkuses arst sind veenab. muidugi kuna sa seda raha kõike korraga välja ei käi, ei tundu väga hull. olen mitmel puhul kuulnud, et hambad on hiljem tagasi vajunud, niiet oluline on lasta peale breketite panekut ka mingi süsteem panna.
 
jannu 11. detsember 2001, kl 09.15
Mul olid lapsena need suulaega hambaklambrid ja mõnel juhul nihkuvad hambad raseduse ehk suurte hormonaalsete muutuste ajal peaaegu samasse asendisse tagasi, kus nad enne sirgeksväänamist olid. Hull lugu selles, et mu täditütrel just nii juhtuski. Loodetavasti sõltub see ikka inimese iseärasustest jms, mis temaga juhtub.
 
Kylle 11. detsember 2001, kl 10.08
Hammaste otseks saamine iseenesest võttis aega paar kuud.
See on muidugi igaühel erinev. Sõltub vanuses, kui viltu hambad on jne. Olin siis 25a ja üks alumine hammas teistest ikka niipalju etepoole roninud, et sain küüne kahe rea vahele lükata.

Üle poole aasta hoiti pärast selleks peal, et hambad tagasi ei vajuks.

Ning see traat, millest Mari rääkis on oluline. Eriti siis kui täiskasvanuna hambaid sirgeks lükata. See traat enam välja ei paista.

Minul endal on ka see praegu suus. Ei sega üldse. Algul oli jutt et jäetakse vaid aastaks, aga ma ei ole lasknud ära võtta. Nii igaks juhuks. Jama kh kui tagasi vajuvad.
 
kil 11. detsember 2001, kl 10.27
kas keegi on ka portselanist breketeid kandnud? ma tean, et need on kallimad, aga ka hamba värvi... kui palju need maksavad ja mis kulusid seal veel võib juurde tulla? kas portselan läheb katki?
 
soovitaja 11. detsember 2001, kl 11.53
Keegi võiks ka hinnast rääkida?
Ja kogemustest alumiste breketitega.
 
janet 11. detsember 2001, kl 12.03
mina kannan portselanist breketeid juba 4 aastat, sest ülemised hambad olid ( nüüd juba palju sirgemad) väga puseriti. portselanist on jah kallimad, aga kui mina lasksin nad panna, olid ainult 1000.- krooni kallimad metallist. metallbreketite eelised on, et nad on tugevamad, st. tõmbavad hambaid kiiremini sirgeks, kui portselan, katki nad mul küll läinud pole, lihtsalt enesetunne on parem, kui breketid on hamba värvi.
hambaarsti juures läheb kuus keskmiselt 100-200 krooni, kas siis visiiditasu või traadipanek jne. õudne enam üldse pole, kuigi võiks juba hambad sirged olla, aga ma olen nii ära harjunud, et tegelikult enam sellele ei mõtle, ainult hambaharju läheb rohkem, sest need kuluvad kiiremini, traadid ja muu värk kulutab!
 
mari 11. detsember 2001, kl 13.09
neli aastat!!?? see on küll imelik!!
soovitaja: sai ju hindadest räägitud. minul omal ajal kokku läks vast mingi 4000- 5000 krooni küll kõik need vidinad ja visiidid kokku.
mulle ütles arst selle kurikuulsa traadi kohta, et 5 aastat peab kandma... aga ega mul selle vastu ka midagi pole.

kui mõni stomatoloog seda juttu siin loeks, hoiaks küll vist peast kinni- nii ebaprofessionaalne sõnavara:))
 
Venice 11. detsember 2001, kl 13.10
Mina olen portselanist breketeid ka aasta juba kandnud ja kohe-kohe võetakse ära.
Ma ei tea,mis traatide rägastikust suus eelnevalt juttu oli. Mul ei ole mingit traati suus,breketid on omavahel kummikestega ühendatud.
Portselan tõesti on suus esteetilisem. Kummid on samuti nähtamatud. Ainuke metall on traat,mis jookseb breketitest läbi. Ka seda on võimalik panna valget tefloni,aga valge värv kulub kuuga maha.
Mul on ainult alumine hammasterida "breketiseeritud", maksma läks 4500.- Ühe portselani tükihind on 350.- ja lisanduvad muud kulud.
 
Tips 11. detsember 2001, kl 15.05
Mis mõtet on kallitel breketitel, kui pärast võivad hambad ikkagi tagasi vajuda ja peab mingit traati veel aastaid igaks juhuks kandma?????
 
Venice 11. detsember 2001, kl 16.35
Ei ole kunagi kuulnud juttu,et tagasi vajub.
Kallitel on mõtet,kui tahad,et nad vähem välja paistaksid.
Pealegi,portselan ei ole mul suus kunagi kraapinud või ebameeldiv olnud.Metallbreketid kipuvad suud lõhki kraapima.
Portselan pole veel kõige kallim. On võimalik panna ka kuldsed. 20000 EEK
 
marju 11. detsember 2001, kl 19.29
rootsis näiteks pannakse breketeid ka hammaste tagumisele poolele, nagu seda traati millest te räägite, siis ei paista välja midagi. kel huvi võite ju uurida, äkki on see tehnoloogia juba ka eestisse jõudnud.
 
he-he 12. detsember 2001, kl 01.13
portselanist???? ma mõtlesin, et keraamilised?:)))
 
mari 12. detsember 2001, kl 22.45
Tips, nimi vastab küsimusele! kui sul on hambad ikka võimatult puseriti, niiet laialt naeratada kunagi ei söanda, siis paned ikkagi breketid, sest see väike valu ja natuke vähem väike rahakulu tasub ära. see traat, mis lõpus pannakse, ei häiri absoluutselt (kui sa just nimelt selle peale ei mõtle kogu aeg.) Eks see tagasivajumine ole vast ka arsti praak mingil määral, aga sama hulluks kui enne breketeid ma ei usu,et vajuda saab.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!