Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
provera
 
loll mutt 03. aprill 2003, kl 10.57
kasutan juba aastat 4 depo-proverat, selle tagajärjel on ka päevad ära jäänud (jäid kohe peale 1 süsti) Tunnen end jube hästi, probleeme pole ja tüütuid päevi ka mitte. AGA, küsimus selleine et igal pool kirjutatakse et esinevad kõrvalmõjud-no millised on kahjulikud mõjud tervisele, äkki mõni arstitädi viitsib ka kirjutada.ah jaa olen 36 aastane, kõik vajalikud lapsed sünnitanud ja rohkem neid ei taha.
 
tea 03. aprill 2003, kl 11.12
DEPO-PROVERA© INJ 150MG/1ML N1 (SÜSTLAGA)

Süstitav rasestumisvastane vahend,

Medroksüprogesterooni süstelahus

KOOSTIS: Depo-Provera © süstelahuse 1 ml sisaldab toimeainena 150 mg medroksüprogesteroonatsetaati, abiainetena 29 mg makrogool 4000, 80 mg polüsorbaati, 8,7 mg naatriumkloriidi, konservante (metüülparahüd-roksübensoaati, propüülparahüdroksübensoaati), süstevett kuni 1 ml.

OMADUSED: Depo-Provera© on pikendadtud toimega rasestumisvastane ravim lihasesse manustamiseks, mis sisaldab raskestilahustuvat medroksüprogesteroonatsetaati (MPA), estrit, mis annab preparaadile depooefekti (pikendatud toime).

Depo-Provera©'l on eostumisvastane toime, mis põhineb folliikulite küpsemise ja ovu-latsiooni pärssimisel munasarjades. Samaaegselt suurendab ta emakakaela lima viskoossust ja muudab endomeetriumi histoloogiat. Vahend on võrreldav kombineeritud suukaudsete rasestumisvastaste tab-lettide efektiivsusega (Pearl'i indeks ca 0,2).

Eksperimentaalselt ja kliiniliselt on tõestatud, et Depo-Provera© 'l on suurtes kontsentratsioonides otsene toime vähkkasvaja rakkudesse. Seda kasutatakse rinnanäärme, munasarja ja emaka-kartsinoomi ravis. Korduv süstimine suurtes annustes viib järk-järgult üle kontsentratsiooni suurenemisele vereseerumis ja uute depoode moodustumisele lihastes Depo-Provera© kliinilist toimet võib oodata 8...10 nädala pärast. Tulemused on korrelatsioonis progesterooni kontsent-ratsiooni ja östrogeeniretseptorite arvuga kasvajakoes.

NÄIDUSTUSED: Raseduse vältimine. Endometrioos.

Täiendava ravimina emaka-kartsinoomi, munasarjade endometroid-vähi korral. Metastaatiline rinnanäärme ja emaka-kartsinoom.

VASTUNÄIDUSTUSED: Depo-Provera©Êt ei tohi manustada naisele, kellel esinevad selgitamata päritoluga emakavere-jooksud.

ETTEVAATUST NÕUDVAD OLUKORRAD: Ettevaatlik tuleb olla ravimi kasutamisel rasedusvastase vahendina maksahaiguste ning varasema rasedusdiabeedi korral ning samuti naistel, kellel on gesta-geenide või kombi-neeritud eostumisvastaste tablettide kasutamisel tekkinud meeleolu langus.

Kasutamisel raseduse vältimiseks tuleb menstruaal-tsükli häired ravida enne Depo-Provera© ordineerimist. Kasutamise algul võib preparaat põh-justada ebakorrapäraseid vereeritusi. Vereerituste esinemissagedus on väiksem juhul, kui esimene süst tehakse menstruatsiooni 1. või 2. päeval. Kui sellele vaatamata püsivad rohked ebakorrapärased vereeritused, tuleb järgmine süst teha enne 3-kuulist intervalli.

Pärast 1-aastast Depo-Provera© kasutamist tekib umbes 25...50% naistest amenorröa. Depo-Provera©Êt ei tohi manustada naisele, kellel esinevad selgitamata päritoluga emakavere-jooksud. Kui emakaverejooks peaks preparaadi kasutamise ajal tekkima patsiendil, kellel varem esines amenorröa, tuleb orgaanilised põhjused välistada. Tsüklilist östrogeeni manus-tamist rohkete verejooksude vähendamiseks Depo-Provera© kasutamise ajal tavaliselt ei soovitata. Pärast Depo-Provera© kasutamise lõpetamist püsib amenorröa ning viljatus keskmiselt 6-8 kuud (erandjuhtudel kuni 18 kuud). See on tingitud Depo-Provera© pikendatud toimest. Munaraku vabanemise pärssimine möödub, kui medroksüprogesterooni kontsentratsioon veres langeb alla terapeutilise taseme. Kindel seos Depo-Provera© kasu-tamise kestuse ja ovulatsiooni taastumise vahel puudub.

KASUSTAMISJUHEND NING ANNUSTAMINE: Depo-Provera© on mõeldud lihasesse süstimiseks.

Ööpäevase annuse ning ravikuuri kestuse määrab arst.

Süstida tuleb sügavale lihasesse, sest preparaat eraldub rasvkoest väga aeglaselt.

*Raseduse vältimiseks: 150 mg igal kolmandal kuul. Esimene süst tehakse menstruatsiooni esimese kolme päeva jooksul või 6. nädalal pärast sünnitust, vältimaks manustamist raseduse varases staadiumis.

*Rinnanäärme-kartsinoomi: korral 500 mg (3,3 ml, 150 mg/ml) päevas 4 nädala jooksul löökannusena, toetava annusena 1000 mg nädalas või 500 mg kaks korda nädalas. Toe-tavaid annuseid tuleb manustada seni, kuni saabub toime kasvaja koesse

*Endomeetriumi-kartsinoomi korral 1000 mg (6,7 ml, 150 mg/ml) nädalas. Ravi kestab patsiendi eluaja jooksul. Kasvaja taandarenemisel ühe aasta või pikema aja jooksul võib annust vähendada ja manustada 500 mg nädalas.

*Endometrioosi korral 100 mg üle nädala, vähemalt 6 kuud.

RASEDUS JA IMETAMINE: Medroksüprogesteroon eritub rinnapiima, terapeutiliste annuste kasu-tamisel on oht lapsele vähetõenäoline.

KÕRVALTOIMED: Preparaadi kasutamisel raseduse vältimiseks võivad tarvitamise algul tekkida ebakorrapärased vereeritused, mis kaovad 25...50% juhtudest pikaajalisel (1 aasta) tarvi-tamisel.

Sageli (>1/100) tekib kehakaalu suurenemine, meeleolu langus, libiido vähenemine, rindade pakitsus, iiveldus, ebakorrapärased verejooksud, harvem (1/100...1/1000) mõõdukas kehatemperatuuri tõus ja peavalu.

Kasvajavastase teraapia korral on sagedasemaks kõrvaltoimeks "täiskuunägu" ja värinad (kaasnevad tavaliselt preparaadi suurte annuste kasutamisel).

Harilikult (>1/100) tekib kehakaalu suurenemine, "täiskuunägu", tursed, mõõdukas kehatemperatuuri tõus, higistamine, treemor, ärritus süstekohas.

Harvem (1/100...1/1000) emakaverejooksud, tromboflebiit.
 
loll mutt 03. aprill 2003, kl 11.19
to tea: ei noh, rohuga kaasasolevat lehekest oskan ma lugeda küll-olen täiesti kirjaoskaja. küsimus ikka pigem selles, kas päevade ärajäämine avaldab ka mingit kahjulikku kõrvalmõju kuna paljud arstid ütlevad lihtsalt et nemad küll ei soovitaks, esineb kõrvalmõjusid aga konkreetselt milliseid kahjulikke mõjusid ei ole vaevunud keegi seletama.?
 
kah kasutaja 03. aprill 2003, kl 11.38
arvan,et kaalus juurdevõtmine on igale naisele probleemiks,ise olen selle esimese aasta jooksul küll mitu kilo juurde võtnud,korra mainisin arstile steriliseerimise kasuks,kuid laitis maha,et mugavam ilma päevadeta.pean ikka teise arsti juures käima,arvan,et süstidega olen peagi paksuke,niigi ei lähe eelmise suve riietest midagi selga.tegelikult enesetunne on normis,kui just end peeglist ei vaata,mulle kuidagi ei meeldi see,et pean toitu valima,varem võisin ükskõik mida süüa,nüüd kerkin nagu saiapäts.
 
kah kasutaja 03. aprill 2003, kl 11.43
lisaks veel,et paar kuud olen tähele pannud kätes pisikest värinat,nüüd loen,et treemor on ju ka 1 kõrvalnähtudest,ise algul arvasin,et pingutasin kududes üle.
 
ka 03. aprill 2003, kl 15.06
olen ka kasutaja ei mingeid kõrvalnähte,isegi mitte kaalutõusu.Aga kõige parem konsulteeri oma arstiga.Mina olen igatahes väga rahul.Ja lõpuks millel ei ole kõrvalnähte.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!