Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Küsimus kõikidele -- anatoomia
 
Kats123 20. september 2023, kl 00.39
Tere!

Mul küsimus kõikidele ninahingamise kohta. Nimelt olen kippunud elus palju suu kaudu hingama ja soovin üle minna ninahingamisele, et saada tihemini neid kasutegureid, mida see pakub.

Nina kaudu hingamine on mul küll võimalik -- õhk käib läbi -- ent mitte nii kerge kui läbi suu, õhk liigub justkui aeglasemalt. Pisike takistus ikkagi on, kuigi pisike, aga olemas, võrreldes suuga. Eile lugesin ninahingamise kohta ja hakkasin mõtlema, et kas mul nina anatoomia on ikka täiesti tavaline või olen äkki üks neist, kellel nina anatoomia ei lase õhku täiesti ideaalselt läbi? Mul on raske aru saada, sest Google otsingusse kirjutades tulevad ebatäpsed vasted (kui nina ei lase üldse õhku läbi), aga tahaks just teada seda, et kuidas tegelikult reaalsuses normaalne on.

Sellest küsimus kõikidele vastajatele, et kuidas te kogete läbi nina hingamist ja õhuvoolu läbi nina, et kas see on täiesti takistuseta (tehke palun selline katse: tõmmake nimetissõrmega ninast paremal ja vasakul asuvat põsenahka natuke laiali ja vaadake, kas saate kergemalt hingata, kas nagu muutub midagi võrreldes tavalise asendiga? Kas teilgi läheb hingamine nagu vabamaks, kiiremaks, "selgemaks" ja takistus väheneb? Ja tagasi endiseks, kui näpud ära võtate? Kui suur see vahe teil on? Mul on vahe mitte drastiline, ent siiski tuntav -- kerge ja kiire on hingata kui seda teen, ja lasen nina tagasi normaalasendisse, siis jälle nohiseb rohkem ja justkui hingan ikkagi läbi mingi õhukese materjali...

Lähen ninahingamisele kindlasti üle, aga tagaks loota, et mul ninahingamine normaalne ja ei teki nina iseärasuste tõttu õhupuudust või muid probleeme, vajadusel liigun nende kirurgilise kõrvaldamise poole... aga jah, nagu mainitud, ma hetkel isegi ei tea, kas mul on miskine anomaalia või mitte :)

Tänud kõigile vastamast!
 
kirsimarmelaad 20. september 2023, kl 03.28
Apteekides müüakse ninalaiendajaid (norskamisvastane abivahend?) Kui arst vaatlusel tuvastab polüübid ninas, hingamine takistatud.
 
Kats123 20. september 2023, kl 20.58
Tänud vastamast! Küsin kindlasti konsultatsiooni igaks juhuks. A tahaks just teada, et mis see ideaal või normaalsus? :) seepärast küsingi teistelt inimestelt otse, et kuidas tajutakse seda n-ö "selget" hingamist. Ma lõpuni ei saagi aru, kas mu imepisike õhutakistus on normaalne või mitte... sellest ka too katse, mida oleks huvitav kuulda, kuidas teised kogevad et kui suur vahe on (nimetissõrmedega nina ümbert pisut laiali tõmmata, hingata ja tagasi lasta)
 
kreemikoogike 22. september 2023, kl 04.28
Kats123 Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Tänud vastamast! Küsin kindlasti konsultatsiooni i
> gaks juhuks. A tahaks just teada, et mis see ideaa
> l või normaalsus? :) seepärast küsingi teistelt in
> imestelt otse, et kuidas tajutakse seda n-ö "selge
> t" hingamist. Ma lõpuni ei saagi aru, kas mu imepi
> sike õhutakistus on normaalne või mitte... sellest
> ka too katse, mida oleks huvitav kuulda, kuidas t
> eised kogevad et kui suur vahe on (nimetissõrmedeg
> a nina ümbert pisut laiali tõmmata, hingata ja tag
> asi lasta)
Kas ninavahesein kõver või polüübid, erinevaid tervise põhjusi oskab nimetada arst ikka :) jah, mul on ka nii, lapsepõlves lõigati polüübid, kuid teismelise ja täiskasvanuea on nina vohandeid täis ja hingamistakistus olemas, mingil hetkel suundun arstile. Soovitan teilegi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!