Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Fortrans ja koloskoopia
 
õud 01. detsember 2005, kl 15.14
Oh õudust! Nimelt ees siis soolteuuring ja pean seda kohutavat jooki 3 liitrit 3 tunni jooksul ära jooma.(pausid kaa)No ei lähe alla. Mida teha? Kes on sama asja pidanud jooma, kuidas hakkama saite?lisasite midagi? Veel tahaks teada, kuidas see uuring täpselt välja näeb?Et kus olen mina ja mis minuga tehakse?:D


Suur aitähh kõigile, kes midagi asja kohta öelda teavad!
 
k 01. detsember 2005, kl 15.45
rõve on see jook jah, aga pigista nina kinni joomise ajal, siis kergem nats. lisada ei tohi midagi.
joo korraga võimalikult pikkade sõõmudega, kui maigutama jääd, siis on vastikum.

veel hullem on see peldikuvahet jooksmine, aga asja tuleb võtta nii, et on vaja ja kogu lugu.

uuringu kohta kahjuks ei oska midagi öelda, mul oli opiga seoses see "jooming" (4 liitrit).
 
k 01. detsember 2005, kl 16.02
seda ka veel, et katsu hommikul minimaalse söögiga hakkama saada, pärast on kergem :)
võileibu ei soovitaks, pigem mingi pudru.
 
cy 01. detsember 2005, kl 16.46
See soovitus on õige, et katsu juua suurte sõõmudega, et rutem alla läheks ja maitset ei tunneks. Ise pole joonud, küll aga mu autistist tütreke, kel ilmast ilma kõhuprobleemid ja -uuringud. Kui temagi joodud sai, küll saad Sina ka. Ma ei tea, kas see on lubatud või ei, aga ma andsin talle selle suure jooma kõrvale paar kuiva soolaküpsist, et väga iiveldus peale ei tuleks. Pärast istu taburetiga kemmergu ukse kõrvale, sest seda jooksmist tuleb ikka üksjagu. Aga siis oled seest puhas ka!
Uuringu enda kohta ei tea kahjuks midagi lohutavat öelda. Ole tubli ja katsu üle elada, ja anna siinsele rahvale ka teada, kuidas see käis, võtad teistel ka hirme vähemaks.
Jõudu Sulle igal juhul!
 
õud 01. detsember 2005, kl 16.56
aitähh kõigile! Ma nüüd usinalt joon seda siin ja võtan alati ühe lonksu puhast vett peale. Nii kena, et ikka on inimesi, kes räägivad omadest kogemustest nii siiralt, emalikult ja julgustavalt! Veelkord aitähh. Võtan ennast kokku! ja kindlasti kirjutan siia, kuidas mul läks!Päikest Sulle, cy!
 
Mina 01. detsember 2005, kl 17.10
Jõin seda jälkust ka, aga haiglas. Valasin tassi täis ja siis põhjani. Lisada ei tohi midagi. Lõpp oli jube - lihtsalt ei lähe alla. Ära joomist väga õhtuks jäta, sest magada on ka vaja. Uuring tehti keskhaiglas ja tänu eelnevale kõht lõhki opile, mis oli 98a. oli see uuring õuduste unenägu. Sind pannakse külje peale(alasti). üks paberlina üle ja siis toru sisse. Tohter laseb su soole õhku täis ja siis hakkab sooleseinu ja käärusid uurima. Valus oli ka see, kui tohter tahtis peensoole lõppu uurida, aga minu soolelukk oli nii kinni(mis pidi muidugi hea olema), et ta ei pääsenud sinna. Tänavu käis abikaasa ka sellel uuringul, aga tema ütles, et midagi ebameeldivat ega valu ta ei tundnud. Kuidas keegi! Ta ju mees!
Soovin sulle jõudu ja karju, kui valus on. Kui käinud oled, jaga kogemusi ka. Veelkord - ole tugev, sellel uuringul käib palju inimesi.
 
õud 01. detsember 2005, kl 17.18
Aga kas siis vett ikka võib peale võtta? Mul kolmas kann veel ees....juuube ikka küll...Nagu ma aru saan on alakeha alasti? aga pole viga, eks ole hullemaidki asju mailmas, kui Fortrans:D Õnneks mul huumorit ikka jagub:p
 
Mina 01. detsember 2005, kl 17.27
vett vast ikka võib, aga loodan, et saad hakkama. Ole aga usin jooma, sest seda kogust annab ikka kugistada. Selline "mekk" hiidlane ütleb nii, nagu jooks sooja merevett, mis haiseb ka veel jälgilt. Aga mis parata!
 
üks 01. detsember 2005, kl 18.06
Mul kaa see protseduur ees ootamas, küll aga tulevikus. Tekkis selline küsimus, et kuidas ma tean, et sool on puhas? Kas siis tuleb ainult vett? Või kuidas?
 
Mina 01. detsember 2005, kl 19.37
No jah, mina olin haiglas uuringul ja siis üks gastro, nüüd öeldakse vist hooldusõde, tegi mulle igaksjuhuks klistiiri, sest ta nägi minu ponnistusi vee joomisel ja siis ta ütleski , et soovib mind aidata, et igaks juhuks kontrollib - olin küll puhas, sest sama puhas vesi tuli välja ja arst ka kiitis, et sool puhas. Aga tähtis on, et selle jälkuse ikka ära jood. Haiglas anti eelnevalt tops magneesimi ka. Tavaliselt on sooled puhtad.
Pärast uuringut vaevavad sind veel gaasivalud, aga need elad ka üle.
Kui sa siia otsigusse toksid koloskoopia või soolte uurig, saad veel juttu, sest sellest on palju kirjutatud. Jõudu sullegi!
 
k 02. detsember 2005, kl 09.29
vett ikka võib lonksu peale juua.
välja tuleb see nii, et pidevalt läheb vedelamaks :P
lõpuks tuleb ainult kergelt kollakas vesi.

mul hakkas peldikuvahet jooksmine mingi paar tundi peale joomise algust, kõigepealt ajas kõhu mingiks 0,5 tunniks jubedalt punni ja siis...jooksuga.

positiivne on asja juures see, et pärast käib seedimine nagu kellavärk :)
 
õud 02. detsember 2005, kl 14.34
Nagu lubatud, panen kogemused järgmisetele koloskoopiale minejatele kirja!
Hurraa! tegin ära! Ega ta nüüd tore ei olnud. Aga ära ei tapnud. Kolm naisttegelast ruumis, kästi püksid jalast võtta ja pikali heita. Siis keerasin külili.Linakene pandi natukene peale, et külm ei hakkaks .... Ja hakkas pihta:D Natuke libeainet ja toru lükati sisse. See hetk oli natukene valus, aga mitte midagi ületamatut. Ja vot siis hakkas seda edasi lükkama vms...see oli väga ebamugav, ka valus. Pigistasin isegi pisaraid ja ohkisin. siis lasti õhku(Y)valus! Aga kuna ma olin selline näljane ja paha oli olla juba ennem, tuli nutt pigem hirmust ja jõuetusest. Arst vaatas ekraani, õde tegutses toruga ja teine superhoolitsev tädike hoolitses siis minu eest. Patsutas käekest ja andis mingit rohtu keele alla, sest ma ikka piinlesin seal veidi, siis küsiti, et kas ma olen autoroolis ja kuidas ma siit ära saan. Kui ütlesin, et taksoga, anti veel mingit rahustavat vedelikku. uuriti ja puuriti:paga kõik tundus soolega korras olevat. Ongi ärritunud soole sündroom-ehk närvidega seotud asi. KUi ära sealt läksin olin ikka parajalt uimane, et tuikusin sealt välja. Aga inimesed olid väga kenad ja mõistvad. Ukse taga ootas uks kÕhnuke vene proua ja ma istusin hetkeks ta kõrvale ja vangutasin muigega pead. Ta patsutas mulle naeratades õlale ja näitas, et tal tehakse suu kaudu ja see ikka veel hullem. Nii armas! Kokkuvõttes, kes sinna peab minema, pole hullu! See Fortransi asi oli ikka vastikum osa sellest protseduurist tervikuna. Ja mis kõige mõnusam-peale protseduuri läksin poodi ja ostsin süüa ja mõnulesin ning magasin. Vot nii. Ühe kannatuse õnnelik lõpp! Edu kõigile!!!
 
Mina 02. detsember 2005, kl 16.52
Huvitav, kus nii mõistlikud inimesed küll olid, kes sinu eest nii hästi hoolitsesid? Keskhaigla kohta seda küll õelda ei saa(kogemused). Minu jaoks on ja oli mõõga neelamine tühine asi, võrreldes koloskoopiaga.
 
Monica 02. detsember 2005, kl 22.40
Tõesti imeline hoolitsus, mul oli kaks inimest. Meesarst ja nooruke õde. Valu oli metsik ja keegi miskit küll sellest väga ei hoolinud. Toru aeti ikka päris jõuga sisse. Koht Keskhaigla endoskoopia.
 
Juula 05. detsember 2005, kl 10.32
Tegin ka läbi mõlemad jubedused. Enne seda kartsin hirmsasti ja Fortransi joomine oli tõeline katsumus (sain muide infolehe, kus oli lubatud natuke sidrunimahla sisse tilgutada!), aga aitab tõesti, kui juua kulinal ja hingamata... ikkagi hull, aga mis parata. Puhastamata soolt ju uurida ei saa!
Tänan südamest arsti ja õde, kes töötavad Tartu Kesklinna polikliinikus ja mulle protseduuri tegid. Seal tehakse seda tuimestusega! Ja mõlemad tegijad võtsid mult hirmu oma meeldiva ja sõbraliku olekuga ja gaasivalu tundsin minimaalselt, kuigi uuring oli keeruline. Õnneks oli mu perearst mulle enne öelnud, et tuimestust kasutatakse, olin seega natuke rahulikum. Olen õnnelik, et kõik on möödas ja polnudki nii hirmus, kui olin kartnud.
 
Murjaana 19. aprill 2021, kl 17.22
2021 fortansi võib lisada sidrunimahla ja aitab kui juua kinnisest pudelist (spordipudelist) et lõhna ei tunne. Samuti aitab kui juua külmana. Mitte midagi süüa, sest iga tükk võib tunduda ju mingi võõrkehana. Vett mul ei lubatud juua, vaid võtta suhu ja välja sülitada. Kuskil kirjutas, et selget puljongit juua lonks aga ma ise ei julgenud seda ka. Kui pole kindel, kas sool tühi siis on olemas selline duphalax, mida saab manustada pärakusse, pisike tuubike.

Kolonoskoopia esimesel korral mul ei õnnestunud, liiga valus ja aina röökisin. Nüüd seisab ees uus soolepuhastus ja narkoosi all kolonoskoopia.
 
Murjaana 19. aprill 2021, kl 17.23
Ahjaa, jalga pannakse ühekordsed püksid, millel pepul pragu
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!