Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
kolonoskoopia
 
liisu 27. veebruar 2007, kl 08.35
ei no jube imelik..käisin siis reedel kolonoskoopial (õudne uuring), aga nüüd juba 5. päev peale seda uuringut aga mitte ühtegi korda pole nö. kakal käinud :S

kas peale seda uuringut nagu võtabgi aega või peaksin mingit kõhulahtistit võtma vms. ? ei tahaks võtta küll, organism nii harjub ära sellega. Igasugu tooreid juur- ja puuvilju söön küll iga päev. Mida veel võiksin proovida?
 
minna 27. veebruar 2007, kl 10.20
Mul veel 2 nädalat selle uuringuni, kardan õudsalt. Kas kellelegi on tehtud enne seda rahustavat süsti? Kui kaua võtab pärast taastumine, kuidas sealt ära jõuab tulla?
 
liisu 27. veebruar 2007, kl 10.57
minule süsti ei tehtud. Aga valus oli küll..arstid olid vähemalt väga sõbralikud ja see aitas palju. Sinna mine kindlasti kellegiga koos...ära üksi mine. Hommikul näiteks mina ei saanud küll üksi kuskile minna sest kõht valutas jubedalt... eelmine päev ju söömata ja see viimanegi välja lastud, hommikul vett ei tohi juua...jube nõrkus oli hommikul. ja peale seda protseduuri minul näiteks kadus pilt eest ära ja mulle anti nuuskpiiritusega lapike kätte et seda nina alla hoiaksin. Süda oli paha ja näost valge. Pärast seda läksin koju ja puhkasin, kõht veel õhtuni natuke andis tunda ja puuksud tulid ka :)Oleks hea kui saaksid autoga sinna ja tagasi (muidugi keegi teine peab sõitma)
 
kk 27. veebruar 2007, kl 11.58
peale seda uuringut lähebki aega enne, kui korralikult kakale saad, sõltub ka söödud toidust, selle kogusest ja sinu ainevahetuse kiirusest. mida kergemini seeditavat toitu sööd, seda parem. lahtisteid ära küll võtma hakka, mõttetu. suletud ring. söö ploome ja joo ploomi mahla, aurutatud köögivilju ja suppi ja piisavalt vedelikke. munaga hoia natukene pausi. edu!
 
Soomest 27. veebruar 2007, kl 12.39
Koloskoopia uuringust võib lugeda siit:
http://www.kliinikum.ee/index.php?menu=60&mod=info_haigustest&id=81&group=uuringud .

See ebamugavus ja valu on individuaalsed, oleneb soolestiku omapärast. Mina olen olnud praktikal endoskoopia uuringute juures ja ka endale on tehtud nii gastro- kui koloskoopia.
Tuimestusest kirjutatakse küll, aga minu ajal pole seda küll kellelegi tehtud.
Uuringu käigus pumbatakse palju õhku soolestikku ja tõepoolest on selline tunne, et kohe kõht läheb mürtsuga lõhki! Tuleb lihtsalt see pool tundi ära kannatada ja püüda end hästi lõdvaks lasta. Pärast on veidi paha tunne, juba see söömata olek ja soolestik ikka veel gaase täis. Tõepoolest on hea, kui keegi kaasas on, aga põhimõtteliselt midagi hullu ei juhtu ju.

Kõht kinni.
Pärast kõhu tühjendamist kipub see alguses kinni jääma. Eks tuleb proovida kõhtu pehmendavaid võtteid: mustad pluumid, pudru hulka segada purustatud linaseemneid - see on üldse seedimisele hea ega riku toidumaitset ka. Juua rohkem.
 
Eva 27. veebruar 2007, kl 13.21
Liisu.. mul oli sama asi, aga kolmanda päeva hommikul oli ilmselt sinna soolestikku midagi tekkinud, kõht selline pool puder. Peale uurinugut mul ka päev otsa kõht valutas ja oli gaase täis. Järgmisel päeval juba parem. Ma püüan endiselt dieedil olla, toon näite, mida mina söön: hommik kell 8- soe 7 vilja puder veega tehtud ( linaseemned panin ka sisse), peale panin purustatud marju, suur tass puhast rohelist teed. Kell 11 tass rohelist teed ingveriga ja üks kiivi. LÕuna läbipaistev supp. Õhtuks hautasin lillkapsas ja panin mõned viineritükid sisse. Kõige selle vahepeal on mul pidevalt veepudel kõrval ja püüan juua puhast vett palju. Usun, et sul läheb varsti kõik korda. Uuringu hommik pidi mul ka korra pildi eest viskama, nii nõrk oli kuidagi olla, külm higi üle keha, läksin taksoga. Ellu jäime mõlemad ja jäävad ka kõik teised, tuleb kuidagi ära kannatada. Muideks... kel see imala vedeliku joomine ees seisab siis palju jõudu teile.. mul viimane liiter läks suur pingutusega ja püüdsin kujutleda, et see on sidrunivesi. JÕudu ja pidage vastu.
 
siis 27. veebruar 2007, kl 14.54
Mina käisin vist küll kümme aastat tagasi. Ei mäleta, et mingit tuimestust oleks tehtud, klistiiri küll, ikka mitu korda.
See oli tookord Magdaleenas. Läksin sealt otse tööle. Ei tea, kas nüüd tehakse kuidagi teisiti? Midagi häda küll ei olnud.
 
liisu 27. veebruar 2007, kl 16.14
minul ei olnud eelmine päev vaja mingit vedelikku palju juua. Retseptiga ostsin 75 ml. pudeli mingit väga magusat tumepruuni vedelikku ja selle pidin kell 2 korraga ära jooma. Peale seda iga tunni aja tagant suur tassi täis vett kuni magama minekuni. Töölt tulin see päev kella 2-ks ära aga poleks pidanudki tulema sest wc-ralli hakkas alles õhtul kell 9 pihta ja kestis ainult 1 tunni.
Ma nüüd täna käisin lõpuks kakal ka ära :D Hakkasin ka rohelist teed jooma. Varem jõin iga hommik kohvi piima ja suhkruga.
 
J 12. veebruar 2013, kl 22.21
Mina siis käisin täna uuringul ja ma ütleks,et seal ei ole mitte midagi hullu , täielik köki-möki ju :D
Korraks vb oli valus,kui õhku sisse pumbati ja seda ka kõik. Käisin Lääne Tallinna keskhaiglas , seal siis pannakse püksid jalga ja pikali , minul kestis protseduur 10 min kuskil , olin külili,kõhuli ja siis jälle külili.
Kõhulahtisti on minu meelest kordades hullem,sest see on nii rõve ja lihtsalt alla ei taha minna.
 
ma 13. veebruar 2013, kl 00.08
arvan, et ühed räägivad aiast, teised aiaaugust ehk rektoskoopiast. On ikka suur vahe küll, kas sulle aetakse 30 cm või 150 cm toru sisse.
Kusjuures, mulle on rektoskoopiat 2 korda tehtud....esimene kord polnud absoluutselt mitte mingit valu, lihtsalt natuke ebamugav ja hullult piinlik; teine kord aga meeletu valu.
 
anonymus 29. märts 2013, kl 08.33
Sai paar päeva tagasi käidud kolonoskoopiat tegemas. Kommentaare netist lugedes olin valmis õuduseks, aga põhjust tegelikult polnud. Seetõttu panen ka omad kogemused kirja. Hullem oli eelmine päev kastoorõli joomine ja WC-ralli + korduv klistiiride tegemine õhtul ja hommikul. Olemine oli väga piinatud uuringu ajaks. Aga uuringu ajal korraks oli valus. Arst aga palus sügavalt rahulikult sisse-välja hingata ja valu tundes käega vastu suruda. Leitud polüüp eemaldati ja ise ei tundnud midagi. Valuvaigistit ma enne uuringut ei küsinud ega saanud, kuigi mu valulävi ei ole kuigi suur. Arstiks oli dr Urve Taal Meremeeste haiglast - väga asjalik ja proffessionaalne! Minul jätkub tema jaoks ainult kiidusõnu.
Peale uuringut tarbisin ohtralt vett ja keefiri ning juba ülejärgmisel päeval õnnestus ka kenasti WC-s käia.
Nüüd siis jään analüüsi vastuseid ootama ja loodan, et kõik on okei.
 
to viimane 29. märts 2013, kl 13.12
Mitu cm voolikut sulle sisse aeti? Kas uuring tehti Taali kabinetis või teises osakonnas?
 
oi jubedust 11. aprill 2013, kl 13.47
No mina pole nii õudset protseduuri veel üle elanud. Täpselt sama kohutavalt jubedalt valus, nagu sünnitamine. Olles 3 korda loomulikul teel sünnitanud ja valusid üle hinganud, püüdsin ka kolonoskoopial sama teha, st lõdvestuda ja hingata, kuid see lihtsalt ei olnud võimalik. Hakkasin röökima, kätes alates küünarnukist ja jalgades alates põlvedest tekkis halvatus, ma ei tundnud neid enam ja nad olid ebaloomulikus asendis jäigastunud ja külmad. Siis hakkas ka huulte halvatus tekkima, ma ei suutnud enam selgelt rääkida. Protseduur lõpetati kohe ära ja öeldi, et minu puhul saab seda teha ainult narkoosi all. Kuni 90cm siiski sai uuritud. Nii, et jah, kuidas kellelegil.
 
kahju 11. aprill 2013, kl 15.23
aga tõenäoliselt oled Sa erandjuhus.mul ka 3 last loomulikul teel sünnitatud,aga kolonoskoopia polnud sugugi hullem.niisiis-oled erandjuhus.kahju,et niipalju pidid kannatama.
 
normaalne 14. november 2013, kl 15.27
Sai ka siis ära käidud (Mustamäel) ja polnud väga hullu midagi. Ebameeldiv muidugi (umbes nagu laps liigutaks väga tugevasti kõhus) ja kohati valus ka (sünnitusvaludelaadne), aga siis võttis arst rahulikumalt või muutis mu asendit. Fortrans oli iiveldamaajavalt imal, aga kange mõru Earl Greyga vaheldumisi täiesti manustatav. Peale protseduuri küll kõhus mulises veidi (ilmselt näljast) ja soolikad taastasid oma endist asendit ca pool tunnikest, aga mingeid vaevusi küll polnud ja autoroolis istusin ka täiesti muretult.
 
jah aga 14. november 2013, kl 21.03
Kas sulle tuimestus ka tehti? Mina käisin septembris Tartus TÜ Kliinikumis ja minu õuduseks tehti ilma tuimestuseta. Palusin arstilt tuimestust, kuid sellest keelduti. Ei aidanud ka kui pakkusin, et maksan selle eest ise. Mingi nõme vene naine oli arst. See oli TOHUTULT valus.
 
Sandra 20. veebruar 2015, kl 18.02
Mina käisin Rakvere haiglas seda tegemas. Kartsin väga, kuid tegelikult polnud midagi hullu.Tegelikult oli eelmine õhtu selle jubeda vedeliku Fortransi joomine palju hullem. Pandi kanüül, viskasin pikali ning jalas olid väga toredad püksid, mille tagaosa ära käis. Süstiti mingit ainet, mis väga uimaseks tegi ja ma ausalt öeldes ei mäleta sellest protseduurist pooli asju. Umbes 10 minutit kestis kogu asi.Lõpus oli tõesti valus, kuid mitte midagi väga hullu. Pärast olin väga uimane ja kõhus olid meeletud valud. Aga tuleb lihtsalt vetsus õhk välja lasta ja ongi parem! Olen väga rahul vene noormehega, kes protseduuri läbi viis!
 
8 AASTAT vana teema!!! 20. veebruar 2015, kl 18.22
Miks te neid vanu teemasid üles upitate?

Teema alustatud: 27. veebruar 2007

Viimane enne 'SANDRAT': 14. november 2013, kl 21.03
*
Kes tahab ise vanemaid postitusi lugeda, saab arhiivist otsida.
Tervishoid ka uueneb ju.
 
Minemas 29. detsember 2015, kl 14.04
8 aastat vana või mitte, probleem jääb inimestel samaks. Olen samuti minemas, kuid ei karda, sest näha on, et meditsiin ka areneb ja mida lõpupoole jõudsin seda rohkem täheldasin, et see vedelik on vastikum. Ise lähen enesekindlalt ja võtan seda kui kogemust.
 
Keskealine naine 29. detsember 2015, kl 15.05
Käisin pool aastat tagasi ja teate, hirm on enamasti suurem kui see asi väärt on. Kohati on veidikene valus (sellist kõhuvalu oleme gaaside tõttu kõik ennegi elus kogenud), kui kolonoskoop soole kaugemal käänakuid läbib, aga ütled arstile ja ta tõmbab hetkeks veidi tagasi ning see läheb kohe üle. Peamine on lõdvestuda ja hingata nagu arst käsib. Protseduur on täiesti talutav. See väike ebamugavus ei tee küll midagi. Ma ütleks, et hambaarsti juures on kordi ebamugavam. Igatahes mingit süsti ma omale teha ei lasknud, ise sõitsin autoga hommikul polikliinikusse ja ise sõitsin sealt ka pärast protseduuri normaalsel viisil koju.
 
Viimasele 06. jaanuar 2016, kl 13.21
Tead, sinu valetamist on hale lugeda! Mitte grammigi pole meditsiin selle uuringu puhul "arenenud"! Hoopis narkoos ja muud valuvaigistid MAKSAVAD!
Ja ongi parem ja lihtsam ullikesi piinata. Kõige hullem on, et vastutuse, et sul sooli läbi ei torgita võtad ka ENESE VASTUTADA! :(
Ja veel ei meeldi mulle, et see nagu residentide praktikum, nagu ka vereülekannete tegemine praktika tulevastele õdedele, kes isegi veeni ei suuda kanüüli panna!
Soolestikku uurimiseks on ka muid meetodeid, aga need on ju samuti kallid. Või on neil biopsiate tegemise plaan ?!?
 
Minemas 07. jaanuar 2016, kl 17.52
Kui ma nüüd päris aus olen, ei saanud ma su teksti pointile väga pihta. Kaks valikut, kas sa olid paanikas ja tundsid puudutuna või olid pilves. Sellist uudujuttu võid telegrami minna rääkima, kus puuduvad tõendid ning palju sinusuguseid lihtsameelseid inimesi leidub. See siin siiski tervis, ning vaevalt, et sa suudad luua mingi parema mooduse. Hale!
 
annely 03. veebruar 2016, kl 13.47
mul minek nädala pärast,eks annan teada..Aga aastaid tagasi üritati mulle teha seda uuringut,kuni minestasin,sest mul soolestik keerdus ühe koha peal.Olin pärast mitu tundi emos tilguti all.Vasakusse õlga lõid ka mingid meeletud valud.Üld mõistes uuring ise ei olnud hull.Minu jaoks on söömata olemine,olen uuringute pärast ennegi kokku kukkunud.Seekord raviarst lubas veidi soolast puljonit juua.
 
Minemas 28. veebruar 2016, kl 18.22
Mina üritasin hoida külma närvi, kuigi olen ka suur paanitseja. Lugesin enne ka foorumeid ja hirmutati nii ühe kui teise asjaga. Reaalsus on see, et midagi ei juhtu. Kui ma hakkasin seda lahtistit sisse jooma, siis see oli pigem magus ja lõpuks tundisin magusa üledoosi. Magama läksin suht hilja (00.00) aeg ja ärkasin vara kuna oli hommikune aeg. Kohale jõudes olin suht väsinud, sest polnud söönud ja maganud korralikult. Kui mulle tehti rahustav süst, siis ma jäin tukkuma kogemata ja ärkasin alles siis kui hakati välja võtma. Mul läks võibolla lihtsalt, kuid usun et paanitsemine teeb asja kordades hullemaks kui asi tegelikult väärt. Vingumine ja paanitsemine pole kunagi millegile head teinud.
 
neiu 20 14. juuni 2016, kl 22.27
Lugesin ka seda teemat enne protseduurile minekut, täna tehti ära.

Tõesti, selle vedeliku joomine oli päris õudne, ajas iiveldama, maitses väga läägelt ja ei tahtnud üldse alla minna. Alguses, esimese pudeliga ei ajanudki vetsu, teise pudeli ajal hakkas puhastus korralikult.

Protseduuri hommikul jooksin veel vetsu vahet, kuid sool oli puhas. Mul oli protseduur suht vara ka, kell 8:30, veidi põdesin, et noo tunnen ikka vetsukat, et kuidas ma seal protseduuril siis niiviisi.. alla teen. :D Aga see oli seal laual olles juba täiesti mõttetu probleem - mul oli nii valus, et mõtlesin et tulgu või saatan mul sealt pärakust välja, niii suva, lõpetage see ära juba.

Minu protseduur viidi läbi PERHis (dr Riispere poolt, väga sümpaatne arst!), ilma igasuguse tuimestuseta ja kestis umbes 15 minutit. Eelnevalt arvasin, et protseduur on pigem ebameeldiv kui valus, aga no minul oli tõesti valus. Muidugi, eks ta ole individuaalne, aga päris jube oli, kui käsi kõhule toetasin ja siis tunned ja näed läbi naha, kuidas see endoskoop soolestikus liigub. Samamoodi üritasin rahulikult hingata ja lõdvestuda, aga jah.. suhteliselt mõttetu üritus. Kuna mul soolestik ühe koha pealt paksem ka kui peaks, siis seal oli eriiiti valus.

AGA lõppkokkuvõtteks ütleksin, et valiksin ilma tuimestuseta kolo narkoosi üle. Narkoos ikka palju kahjulikum ja leian, et see pole NII hull valu ka, mida ära ei kannataks :P Soovin kõigile tugevat närvi ja vastupidamist, sest teadmine soole tervisest kaalub igal juhul selle valu üle.
 
pi 14. juuni 2016, kl 23.05
Minul ema käis paar aastat tagasi.Ütles et veidi ebamugav oli siis kui õhku lasti.Et hullem oli see kui pidi seda vedelikku jooma.
Siin räägitakse mingitest valusööstudest.Imelik.
Mul on mitu tuttavat seda protseduuri läbinud.Aga midagi targemaks pole saadud.Ehk tehakse seda liiga kergekäeliselt?
 
kah üks 15. juuni 2016, kl 11.12
ei tehta kergekäeliselt! olen ka ise käinud.kui mingit probleemi soolestikus pole, pole valus kah.kui aga mingi mure on, siis on valusam.väga palju oleneb arstist ja õest!praegu ju tahetakse teha soolteuuringut sama tähtsaks kui rinnauuringuid.liiga palju on inimesi haigestunud sooltevähki.see uuring on tõhusaim , kuigi neid ülisoovituslikke uuringuid sooltele tehakse vist mingi veremarkerite järgi...
 
pi 15. juuni 2016, kl 19.17
Minu tuttaval oli kõhulahtisus.Ja kohe kupatati kolonoskoopiasse.Minu arust peaks näidustus olema tõsisem,näiteks verejooks.
Lõpuks pandi diagnoos sooleärritus sündroom, kirjutati tabletid ja oligi kõik.
 
Tobule 15. juuni 2016, kl 20.28
pi Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Minu tuttaval oli kõhulahtisus.Ja kohe kupatati ko
> lonoskoopiasse.Minu arust peaks näidustus olema tõ
> sisem,näiteks verejooks.
> Lõpuks pandi diagnoos
> sooleärritus sündroom, kirjutati tabletid ja oligi
> kõik.

Et siis nagu ilmaasjata saadi pihta, mis tal viga on ja määrati ravi? Pidev kõhulahtisus pole ju normaalne ja kurnab inimest. Sinu meelest see on tühiasi - ikka tulgu verd!
Kas sa oleksid tahtnud, et tal juba vähk oleks?

Kolonoskoopia on jämesoole ja peensoole lõpuosa endoskoopiline uuring. Uuring on vajalik sooles esinevate
haiguste diagnoosimiseks (kahtlusel põletikulisele soolehaigusele, kasvajatele, ka aneemia ja ebaselgete
alakõhuvalude puhul). Protseduuri ajal on võimalik võtta uuringuks koeproove, eemaldada polüüpe, peatada
verejooksu ning vajadusel ka avardada ahenenud soolevalendikku.
 
kah üks 15. juuni 2016, kl 21.08
seda kah, et ärritunud soole sündroomi diagnoositakse teiste haiguste välistamisega....ütles doktor Triin Remmel...siis ongi ju vaja uuringuga teised haigused välistada, eks!ja veri väljaheites ei pruugi tähendad üldse mitte ainultja muide, vedas su tuttaval, et sooleprobleeme, võib olla ka hemorroididest, nii, et polegi sooleuuringut tarvis, pi!ja muide, vedas su tuttaval, et ainult piparmündiõli kapslitega ja duspataliniga mure lõppes!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!