Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
kilpnäärme ületalitlus
 
kibe 16. oktoober 2008, kl 13.42
Tere! Täna diagnoosis perearst mul kilpnäärme ületalitluse ning suunas endokrinoloogi juurde, sinna lähen 6 nov. TSH oli 0,009, norm on vist 0,4- 4,0. Oskab keegi seda näitu kommenteerida, kas väga hull? Mida see haigus üldse tähendab, kas pean jääma eluks ajaks rohte võtma või saab sellest ka terveks ravida?
 
ülla 16. oktoober 2008, kl 13.53
mul sama lugu, ootasin endokrinoloogi aega kolm kuud ja loomulikult unustasin lõpuks kohale minna:( ei teagi, enesetunne on ok...ehk panen uue aja.
 
mari 16. oktoober 2008, kl 15.19
Kilpnääre toodab hormoone liiga palju. Kui raviga viivitad, nähud süvenevad. Higistamine, närvilisus, palav, WC-s käid tihti, kõht võib olla lahti, südamekloppimine, käte -jalgade värisemine, hirmuhood, nutuhood jne.
See tuleb sellest, et liigne hulk ainevahetust kiirendavaid hormoone paiskub organismi ja sellest tekib lõpuks mürgitus. Hormoonide ületootmine tuleb aga sellest, et organism on hakanud neid hormoone, mida ise toodab vaenlasteks pidama, organism toodab antikehei, et neid hormoone hävitada, samas annab endale käsu neid kogu aeg rohkem toota, et hävitatu asendada.
Haiguse nimi ongi autoimmuunne türeodiit, tekkepõhjused päriselt polegi teada. Iseenda võitlus iseenda vastu. Kõlab jaburalt aga nii on.
Ravi on olemas aga kipub korduma ja seda teadmata ajavahemike takka. Võib ka mitte korduda. Võib korduda aga näiteks 10 aasta pärast.
Minul läks kaugele, silmade kahjustus on suur (silmad punnis9 ja seda ei ravita ka. Ka on jäänud südame rütmihäired (mõnel määral-kui on väga närviline periood)- ekstratsüstolid-väga vastik asi ja on jäänud kõrgenenud vererõhk. Tabletid peal elu lõpuni.
 
anu 16. oktoober 2008, kl 15.19
mis moodi aru saada, et tegu on just kilpnäärmega?
 
jah 16. oktoober 2008, kl 15.32
.. mul oli TSH 0,00004 ja kohe op-ile.
 
n 16. oktoober 2008, kl 15.43
mari jutt kõlab hirmutavalt; ega see vale ei ole, aga samas - minul oli ületalitlus, raviti, sai korda, nüüd käin korra aastas kontrollis ja pean arvestama võimalusega, et ehk on kunagi vaja ka opereerida. Tablette ei võta enam mitu aastat.
 
kokake 16. oktoober 2008, kl 15.55
mul oli sama asi. hakkas see kõik peale lapse sündi. ega polekski vist osand muidu arstile pöörduda aga perekonnas paljudel see haigus.
Minul arst diagnoosis väga tugeva ületalituse, mingi põletiku värk. Neelasin kuu aega tablette ja näidud korras viimati. Tablettide annust vähendati, aga siiski veel ära ei jäetud, kuna see peab selline järk-järgult käima. No loodetavasti saab asja korda. Aga jahh, see võib kõik korduda ja tulevikus võib tekkida ntx alatalitus.
Ütlen ausalt et vaid üx positiivne sümptom oli minu jaoks, võtsin maha mitumitu kg. Aga paraku tulid need kilod kohinal tagasi selle kuu ajaga kui ravi sain. A no mis teha. hea enesetunne muidugi rohkem väärt kui mõned lisakilod:)
 
mul 16. oktoober 2008, kl 15.55
10 aasta eest ka läbi põetud, sain tabletiravi mingi pool aastat, siis sain korda ja käisin algul korra aastas kontrollis, aga siis ütles arst, et nii tihti polegi enam vaja kontrollida, sest kõik oli OK.
kaalulangus oli algul suur, süda tagus, hirmuhood jne.
vererõhk jäigi veidi kõrgemaks peale seda ja tarvitan vererõhu tablette, aga muud nagu ei täheldatud ning kilpnäärmega seoses küll tablette ei vaja.
aga mingist opist küll juttu polnud.
 
krissu 16. oktoober 2008, kl 15.57
Mul algas ületalitus pea 6 kuud tagasi, enesetunne oli väga jube, vererõhk kõrgenes iga päevaga, silmad valutasid(sellest VÕIB(üle pooltel juhtudel seda õnneks ei teki) tekkida punnsilmsus, kui õigeal ajal jaole ei saa). Pea valutas u. kuu aega järjest, pulss oli üle 110 rahuolekus ja vererõhk juba lõpuks üle 160-seda rahuolekus, süda puperdas 24 h järjest, tekkisid ka südame rütmihäired- sellele kõigele saadi alles siis jälile kui olin 4 kuud kannatanud oma tervisehädade all ja palusin lõpuks perearstil võtta kilpnäärme analüüsid(tema loomulikult väitis, et mul kõrgvererõhu tõbi-olen 20 aastane)Viimaks keegi ütles, et lase kilpnääret kontrollida.
Ja mis välja tuli, loomulikult oligi kilpnääre haige. Ületalitus ei olnud küll suur, aga sümtomid olid kohutavad ja ei taha seda enam iialgi üle elada, täielik piin!!! Olen 2 kuud söönud Tiotiili ja analüüsid peaaegu korras, u kuu veel vaja süüa, siis saab asi korda! Kahjuks silmad siia maani tundlikud valgusele ja südame töö siiani liiga kiire, aga arst ütles, et varsti läheb asi korda! Endokrinoloogile ajad pikad aga sovitan minna erakliinikusse, sinna saab u. nädalaga ja visiiditasu ei ole ka väga suur-nt. karelli erakliinikus 300 kr visiiditasu, parem ikka kui mitu kuud oodata...
 
krissu to mari 16. oktoober 2008, kl 16.08
Tekke põhjus on teada, see on 100 protsenti pärilik haigus!
 
sss 16. oktoober 2008, kl 18.16
minul oli näit 0.006, kerge ületalitlus, lisaks ka krooniline kilpnäärme põletik, 3 kuud rohte ja siis uuest kontrolli. just 2 nädalat tagasi käisin, jube paha olla, silmad valutasid, pea ka, närviline.
 
luisa 16. oktoober 2008, kl 23.02
Mis sümptomid teil avaldusid, ei oskaks endal nagu kahtlustadagi. Aga enesetunne on viimasel ajal kehva, silmad valutavad ja pea undab, kohati nagu nägemine oleks ka udune.
 
krissu to luisa 17. oktoober 2008, kl 10.17
Kirjutasin ju pika teksi...asi algas peavaludega ja lõppes kõrgenenud vererõhu ja rütmihäiretega, sinna vahele jäi silmavalu,südame kloppimine ja isegi käed vahepeal värisesid..
Loe netist, need põhilised sümtomid.
 
nettle 17. oktoober 2008, kl 12.15
Ka läbi elanud, pärast 3! ägenemist tuli op ja nüüd enam kilpnääret pole. Tabletid elu lõpuni ja kord aastas analüüsid.
Piinavad olid need 5 aastat aga küll, mil kaal tõusis ja kukkus ( st vastupidi, kui haige, siis langes, ravi ajal tõusis) Jäänud lisakilodest on lahti saada vaevaline aga võimalik. Eelkõige naudin seda nüüd, et emotsioonid enam ei mölla nagu teismelisel, käed ei värise, süda ei klopi ja silmad püsivad silmakoobastes.
Jaksu sulle ravimise ajaks!
 
spets 17. oktoober 2008, kl 12.28
Ei ole 100% pärilik, võib olla ka tehislik, st. mõnede ravimite kõrvalmõjudest tekkiv.
 
krissu to spets 17. oktoober 2008, kl 15.59
jah aga toksilise struumaga(see mis mul on, see on pärilik)
 
Belyz 30. september 2023, kl 13.33
Minu viimased tulemused TSH 0,989 tf4 79,41.
Arsti aja sain alles novembrisse. Hetkel määratud L-thyroxin, mida olen võtnud 2 aastat. Siiani näidud korras olnud,aga nüüd tf4 teeb küll muret. Olemine, juuksed üli lahti,nõrkus,väsimus,pea oleks kui vati sees.
Kas asi võib kehva olla?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!