Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Ventolin kui astmat ei ole
 
mh 07. november 2008, kl 10.17
Tere!
Kas keegi on manustanud Ventolini inhaleeritavat rohtu?
Mulle arst kirjutas selle. Kuulas kopsu ja ütles, et sees viliseb, mis viitab sellele, et bronh on kinni ja röga ei tule välja. Aurud ei aita. Võtan ka rögavedeldajat, kuid ikka ei tule välja - ragiseb alabronhis (pisut on tund/kuulda).

Ma sain arsti jutust aru, et pean seda kasutama pikaajaliselt.
Tegemist on ju astmaravimiga. Minul ei ole astmat (pole kunagi olnud), minu hingamine on korras. Kas see ventolin võib mingit jama põhjustada?
Küsisn arstilt eile sama. Et kui kasutan mitu kuud ja siis lõpetan ravimi, kas ei tekki olukorda, et bronhid on sellega harjunud ja kui enam ei saa ventolini, siis tekib mingi reaktsioon (bronhi kitsenemine ntx), et peab hakkama seda taas kasutama. Arst muigas ja ütles, et paljud inimesed kasutavad seda kogu elu ja mitu korda päevas.

Ma ei saanud aru, mida see lause tähendas? Et mina hakkan ka selleks inimeseks, kes kasutab ventolini kogu elu ja mitu korda päevas?
Mulle ei meeldi selle ravimi kõrvaltoimed - keha hakkab vibreerima ja pea valutab :(
Eelmine ravim mõjutas silmanägemist (kaugele enam hästi ei näinud pärast ravimi manustamist mitu tundi), see inhalaator võeti maha.

Igatahes enam ma ei krõbise seest. Sest hingasin ka mingi ultraheliaparaadiga auru polikliinikus. Miks seda kodus ei või teha (koju osta). Pean minema täna jälle polikliinikusse seda hingama. Jätsin ventolini inhalatsiooni kodus ära, sest see ultraheli lahus sisladab ka ventolini. Paar tundi jääb kahele koduse hingamise ja polikliiniku aurutamise vahele. Eile pea lõhkus ja käed värisesid pärast ultraheli-aurutamist. Arst ütles, et pean hommikul võtma ühe doosi inhalatsiooni kodus ja siis lõunal minema polikliinuksse auru hingama. Saan kindlasti riielda, et ma kodus ventolini inhalaatori ei kasutanud.
Mulle ei meeldi end halvasti tunda - ei taha värisemist ja peavalu :(
 
muzi 07. november 2008, kl 10.26
olen beebile andnud ventolin siirupit, kui olid suuremad köhad. astmat ei ole, aga köha põeb raskelt. puhumistest ka tehtud, mis kinnitas veelkord, et astmat ei ole.
 
mh 07. november 2008, kl 10.36
Beebid ei oska kahjuks öelda, kui halvasti nad end ravimist tunnevad, kui on võrvalmõjud. Mõni beebi võib viriseda, mõni mitte.

Ma tea, et ventolini kasutavad ka kroonilise bronhiidi haiged. Aga kui kaua? Kas nad peavad seda samuti kogu elu kasutama? Kroonilist haigust vist (kergelt) välja ei ravi.

Minul tuvastati kompuuteruuringuga bronhiektaasiatõbi:
http://www.kliinikum.ee/kopsukliinik/opilane/torakaalkirurgia/2006_konspekt_bronhiektaasiat%C3%B5bi.pdf

Tegemist on pöördumatu bronhikoe kahjustusega - on tekkinud laiendid, kuhu koguneb saast (röga ja muu sissehaingatav staff, mis väib minna roiskuma) ja võib tekitada pletikke - nii bronhiiti, kui ka kopsupõletikku.
 
mh 07. november 2008, kl 10.42
Minul on see tõbi omandatud influenzaviirusega. 2000 aastal põdesin kopsupõletikku ja 9 kuud tagasi tuli äge bronhiit, mis kestis paar kuud.

Järgmisel nädalal bronhoskoopiasse. Mis tundub omakorda ebamugav ja õudne.
 
Liine 07. november 2008, kl 13.21
Sa ju võid omale koju selle aparaadi muretseda, siis saad kodus ka erinevadi bronhilaiendeid mis sulle sobivad inhaleerida (tõsi ta on et valik ei ole lai).
Ventolin on eelkõige bronhilaiendaja. Astmahaigetel on igapäevaseks raviks eelkõige siiski teised ravimid. Ventolin on selline vajadusel kasutamiseks eelkõige. Sinu bronhid sellega ära küll harjuda ei tohiks.
 
Teemaalgatajale 07. november 2008, kl 15.13
Ka meie arstid ON ÕPPINUD, et kopsud hakkavad siis röga tootma ja kinni hoidma, kui veres tunduvalt väheneb süsihappegaasi kogus. Paranda vere süsihappegaasi taset ja saadki puhtad kopsud. Juba üle 40 aasta tagasi selle kõik töestas ära doktor Buteiko. Meie maal aga arstid PEAVAD rohtusid välja kirjutama. Tutvu sellega, mis on tervislik hingamine siit: <http:web.zone.ee/silicium> Hakka tegema hingamistreeningut ja ei kahetse kunagi seda valikut.
 
mh 07. november 2008, kl 15.18
Aitäh, aga hingamisega ei ava neid rögakotte, mis mul kopsupõeltikutüsistusena tulid. Seda saab vaid ravimitega.

Hingamisharjutustega ei saa ravida kopsutüsistusi (eemaldada sealt kinniseid koldeid). Hingamisharjutused on pigem tervele inimesele või siis kerge röha puhul. Hingamisharjutused on prüfülaktika, haige inimene vajab ravi.

Ma olen seda soovitust lugenud siin juba väga paljudes postitustes. Minul ei ole sellest kasu.
 
Kata 07. november 2008, kl 15.52
Osta omale soolapiip ja loe selle kohta vastavat kirjandust. Paljud hingamisprobleemidega haiged on sellest saanud abi ja pole ka körvalnähte.
 
mh 07. november 2008, kl 16.34
Aitäh, Kata! Ma ei ole sellest varem kuulnudki. Kindlasti uurin :)
 
c 07. november 2008, kl 18.10
Kui sul ikka tekivad hingamisprobleemid siis mingit bronhilõõgastit on sul ju ikka tarvis. Kasvõi hädaolukorraks kui hingamise kinni tõmbab. Selleks sulle see rohi ongi määratud.
Ventolini ärajätmine mingeid eraldi probleeme küll ei tekita.
 
muud ei oska öelda 07. november 2008, kl 20.12
Mul kahtlustatakse kergekujulist astmat, aga ära diagnoosida ei suudeta. Kuna ei suudeta, siis astmaravimeid välja kirjutada ei saa. Kopsuarst kirjutas nendeks hetkedeks, kui halb hakkab, vastavalt vajadusel tarvitamiseks Ventolin 200 Diskuse. Kasutan mitteregulaarselt, ainult siis, kui lämmatama hakkab. Mul ei ole mingeid kõrvalnähte.
 
Ray X 07. november 2008, kl 20.40
Eelmisele kirjutajale.
Kergete ja selliste vahelduva kuluga astmavormide korral võib teinekord tõesti olla raske seda astma diagnoosi kinnitust kopsufuntksiooniuuringul saada.

Samas kui on kahtlus astma diagnoosile, siis see ei ole takistuseks astmaravi väljakirjutamisel. Ravimeid saab kirjutada tõsi ainult küll 50% soodustusega, kuid enamasti selliste kergete vormide puhul ei ole vaja kombinatsioonravi uute kallimate preparaatidega. Samas on tõesti astma kergeid vorme kus Ventolin (salbutamool) on täiesti piisav.

Astma diagnoosis võib arsti veenda juba see, et kuidas ventolin nende õhupuudushoogude ajal aitab. Lisaravi määramisel tuleb arvestada siis seda, et kui sageli neid õhupuudushoogusid esineb. Kui Ventolini tuleb kasutada rohkem kui 1-2 korda nädalas, siis ilmselt peaks mõtlema püsiravi peale. See on aga juba teine ravim ja ei kuulu siia teemasse...

eelmisele kirjutajale parimat soovides,
Ray-X
 
vatmisjuhtus 07. november 2008, kl 22.26
olen Ventolini kasutanud kergete astmahoogude puhul vähemalt 7 a-t ja neid juhtumeid on aastas 2-3 korda olnud...ja ei mingeid kõrvaltopimeid pole olnud.
KUID... viimane kord sain sellised kõrvaltoimed, nii et mõtlesin, et suren....meeletu südamekloppimne, südamerütmihäired, peas oli kohutav surumistunne, lõpuks vappekülm ja iiveldus. Kiirabi isegi oli vaja...
Arst ütles, et lapsed raluvad ventolini hästi..aga mida vanemad inimesed ja kellel juba südamega probleeme, need seda võtta ei tohiks.
niiet..kunagi ei tea, millal on esimene kord, mil halvasti mõjub
 
mh 08. november 2008, kl 00.36
To: c
Mul ei ole hingamisprobleeme, pole kunagi olnud!
Loe näiteks teema pealkirja. Mul pole astmat ja pole hingamisprobleeme. Mul on röga kusagil bronhi laiendites (bronhi seina sisse on tekkinud kotid, mingid süvendid) ummistunud, mis ei tule ise mingi nipiga välja. Arst ütles, et kui bronhilõõgastit kasutada, siis võibolla tuleb röga välja. Võibolla.

To: vatmisjuhtus
Kui kanget inhaleeritavat Ventolini sa kasutasid ja millises koguses (mitu doosi korraga)? Kas see oli inhaleeritav ravim või siirup?
 
muud ei oska öelda 08. november 2008, kl 07.13
Autor: Ray X
Aeg: 11-07-08 20:40

Tänan info eest.
 
mh 08. november 2008, kl 14.32
Kui kaua ventolini kõrvalmõjud kestavad?
Manustasin hommikul ventoilini inhalaatiriga ja praegu ikka veel keha vibreerib ja käed värisevad. Halb ja raske on olla. Nina läks kinni ja kõrvad kisub lukku (nagu lennukis, aga lahjem tunne). Söögiisu ei ole.
Lisaks tunnen veel rahutust nagu ärevus oleks kallal.

Kas organism harjub selle ravimiga? Kas on võimalik, et kõrvalmõjusid ühel hetkel ei tekki enam?
Raske on järgmist doosi manustada, kui tean ette, kui halb mul hakkab. Psühholoogiliselt raske.
 
vatmisjuhtus 08. november 2008, kl 22.01
kasutasin inhalatsiooni..kaks doosi nagu alati

..kui kange oli..ei mäleta enam
 
mh 09. november 2008, kl 01.08
Ma saan aru, et sa ei kasuta enam ventolini?
Kas nende kõrvalmõjude pärast, mis sulle paha tegid?

Millega su ventolini kõrvalmõjusid kiirabis (või siis arsti poolt) leevendati?

Ma siin mõtlen, et kui nii jubedad kõrvalmõjud on, kas siis kasutatakse seda ikkagi edasi või otsitakse asendusravim?
Mul oli ikka väga sant sellest.
 
vatmisjuhtus 09. november 2008, kl 14.10
ei kasuta enam jah mitte kunagi ventolini..seda enam,et mul läheb seda tõesti harva vaja....aga kiirabi tuli pool tundi..enne kannatasin paar tundi....ja selle aja peale hakkas juba parem. Kiirabi diagnoos oli..ärevushäire ja andis rahustit..kuigi ütlesin, et halb hakkas peale ventolini võtmist....perearst ahmis pärast õhku kui seda kuulis..vat selline on meie kiirabi tase.
Sellised kõrvaltoimed pidavat ventolini puhul olema sagedased ja seda eriti vanematel inimestel ja meestel, kes laste köhasiirupit lausa pudelist endale suhu kallavad, kuna peavad siirupit ohutuks.
Tänapäeval on ohutumaid ravimeid ..midagi ta kirjutas ka mulle igaksjuhuks
 
mh 09. november 2008, kl 19.25
aitäh vastuse eest.
eks ma palun siis arstil mulle ka midagi leebemat leida.
 
Kalev 31. detsember 2008, kl 07.43
Krt mul on juba sünnist saati astma.Ja kasutan juba Ventolini mingi 13 aastat ,Ise saan varsti 16.See astma on jube haigus,usukuge mind.
 
Greg 01. august 2015, kl 09.45
ventolin ilma retseptita http://www.europetablets.com
 
Kuule, Greg! 01. august 2015, kl 11.12
Kes sinult ravimit küsis?
Seda kirjutab arst välja ja pole mingi defitsiit!

TEEMA ON AASTAST 2008!
user_d630a0 08. märts 2024, kl 17.51
Minu lapsele on ka mitmel korral Ventolini välja kirjutatud. See on vähemalt meie kogemustel üldsegi ainukene rohi, mis hirmsamat sorti köha puhul tõesti AITAB - https://euhealth24.com/et/drug/ventolin-generic-...
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!