Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
AD algus (cipralex)
 
ärevik-paanik 06. märts 2009, kl 22.48
Täna viies päev rohtu võtta (10 mg). Olen võtud õhtul ja jubedalt uimaseks teeb. Püüan kõik toimetused enne rohu võtmist ära teha, sest pärast ei jaksa enam. Ärgata on ka raske aga päeval täitsa ok olla ja tunda on, et mõjub (kuigi täna päeval oli siiski järjekorde põhjuseta (?!) hoog.
Kas see uimasus läheb mööda? Arst soovitas rohtu võtta hommikuti aga arvestades, kuidas see mõjub, siis ei kujuta küll ette, et hommikul võtaks.
 
naine 06. märts 2009, kl 23.03
mu mees võttis seda siis, kui alkoholile nägemist ütles. ta ütles, et see ajas haigutama ja süda läks tibake pahaks. aga see kõik möödus üsna ruttu.
mees võttis hommikuti. ja siis jõi kohvi ja muidugi suitsetas ka. aga ta ütles, et mõne aja pärast kadusid need kõrvalmõjud ära.
 
m 06. märts 2009, kl 23.19
Jah uimasus kaob varsti ära, siis võid hommikuti juba võtma hakata. Küll need hood ka tasapisi kaduma hakkavad. Oled tubli, et kõrvalmõjudele vaatamata rohtu võtad!
 
ärevik-paanik 06. märts 2009, kl 23.28
Tänud lohutavate sõnade eest. Vaatamata kõrvalmõjudele on juba praegu palju parem olla.
Miks üldse peaks hommikuti võtma? Oluline on ju, et ravim stabiilselt võetud saaks, et see pidevalt nö veres oleks..
 
m 06. märts 2009, kl 23.39
See on väga hea küsimus. Ma ise ei tulnud kunagi selle peale, et küsida, miks hommikul. Arst soovitas hommikul võtta ja nii ma tegingi. Äkki on see hea sellepärast, et päeval on siis ärevus väiksem.
 
ärevik-paanik 06. märts 2009, kl 23.50
Ma täna mõtlesin ka selle peale, et kui oleks rohu hommikul võtnud, siis ehk poleks hoogu tulnud. Samas,kui pidevalt võtta ja see niikuinii veres ringleb, siis ei tohiks võtmise ajal vahet olla. Järgmine kord küsin arstilt, miks nad nii soovitavad.
 
m 07. märts 2009, kl 00.14
Selle hooga on nii, et need ei tarvitse nii kiiresti kaduda. Sul ju alles 5 päev. Ei usu, et hommikune võtmine seda oleks ära hoidnud. Aga samas mine tea. Ehk siis kui oled juba mitu nädalat võtnud Ad-id on sellel hommikusel võtmisel suurem kasutegur. Küsi jah arstilt järele. Need kõrvalmõjud on ainult ravi alguses. Mõne aja pärast ei ole üldse vahet millal sa rohtu võtad, sest kõrvalmõjud kaovad ja rohi ei tee enam uimaseks. Pole isegi aru saada kas oled rohtu võtnud või ei.
 
Nurse Betty 07. märts 2009, kl 01.08
Cipralex'i soovitakse enamasti hommikuti võtta, kuna (ilmselt Sul siis pärast harjumist) ta on enamasti natuke ergutava toimega. Ka öeldakse osa algseid kõrvalmõjusid olla rohkem tuntavad öösel (osadel tekivad unehäired või kummalised unenäod jne). Aga õhtul võtmine pole suur patt, kui ise ei kannata. Kui lugesin med. personalile mõeldud infot Cipralexi kohta, on seal kirjas, et võetakse kord päevas ja kõik. :)

Arvesta, et läheb oma paar nädalat-kuu, enne, kui täistoimet tunned. (paanikahoogude vastu isegi kuni 3 kuud!) Kui antud doosist ei peaks jätkuma, on Su arstil hiljem võimalus doosi tõsta.

Nagu juba eelnevalt vastajad öelnud, on kõrvalmõjud mööduv nähtus. Soovin Sulle head paranemist!
 
** 07. märts 2009, kl 11.20
Cipralexi kuuri lõpetamine on tunduvalt hullem. Pidev hõljumise tunne, pea käib ringi, paha olla. Jube! Aga mina võtsin kah hommikuti ja alustasin ikka veerand tabletiga, siis pool tabletti ja siis terve. Ühesõnaga tasapisi ja ei mäleta küll, et oleks mingid vaevused või unisus olnud.
 
kah 07. märts 2009, kl 11.34
võtsin ja alustasin kohe hommikul ja poole tabl kaupa 5 päeva. midagi ei tundnud, lõpetasin samuti tasapisi kokku võtsin 8 kuud ja midagi ei juhtunud ka siis
mulle tundub, et need kellele AD kirjutatakse, ongi väga emotsionaalsed ja suure kujutlusvõimega, sest need paanikahäired on ka kujutletud, siis kujutatakse ka igasugu asju ette, eriti kui see infoleht põhjalikult läbi lugeda, ongi kõik hädad kohe olemas
ma tegin vastupidi, olin juba kuu võtnud siis lugesin, sest alguses olin nii läbi, usaldasin arsti, siis olin juba nii tulgev et lugesin ja siis ajas naerma, miks see seal hirmutamiseks pandud on, aga eks ravimfirma tahab hästi elada ja vältida kohtugeisid
miks AD võtmist kardetakse ja ei taheta kuigi see ei tekita sõltuvust ega kuhju ka organismi ja rahusteid, mis tõepoolest sõltuvust tekitava, ikka võetakse rõõmuga. ja see et lõpuks see rahusti enam organismist välja ei lähe ja annused aina suurenevad, sellest juskui ei saada aru, või ongi see sõltujate probleem, et nemad saavad asjadest aru, kuidas neile sobib ja see mis tõde, kohale ei jõua.
kas keegi oskab selgitada? mina sellest aru ei saa
 
minul 07. märts 2009, kl 12.12
ei olnud üldse mingeid kõrvalmõjusid ja lõpetada ei olenud ka hullu midagi,kolm korad olen alustanud ja lõpetanud 15 aasta jooksul aga toimima hakkab tõesti tegelikult alles 4-6 pärast.
ja viimsaele-ongi kusjuures,mina ka muud ei kuule, oi oi mingi rahusti ja teeb uimaseks jne jne,kuigi see nii pole ,tõesti jutt pole ju xanaksist ja teistest samalaadsetest rahustitest need on Ad täiesti ernevad rohud ja erineva toimega.
 
ka ärevik 07. märts 2009, kl 12.49
Minul jälle hoopis teised probleemid.
Mingeid paanikahoogusid ei esinenud.Pigem oli minu kaebuseks aasta aega kestnud unehäired millele alles lõpus lisanduds ärevus koos kõiksugu muude füüsiliste kaebustega(pidev iiveldus, süda paha, lihasvalud, nõrkus jne)
Võtan ka AD juba viies kuu Ixelit 50mg*2 päevas.
Magama jäämisega on ikka sama seis.Meemeolu on hea, oli ka enne aga endiselt kimbutavad kummalised kaebused.Nt nüüd juba mitmendad aega tohutu unisus, lihasnõrkus(käed värisevad kui midagigi tõstan) ja üldine nõrkus.Kui midagi teen siis on vibra sees ja higi lahmab.
Ise küll kahtlustan, et äkki see pole närvidest aga perearstile minna ei taha sest kõik eelnevad minu kaebused on aetud närvide kaela.
Alles siis kui lasin ise vereproovi teha ja selle vastusega arsti juurde läksin vaadati mind ja anti retsept AB-le.vereproovis oli selge CRV ja leukotsüütide tõus.Nüüd siis sellest AB ravist paar nädalat möödas.Siis oli mul samuti kaebuseks nõrkus, higistamine ja kurguvalu.Nüüd jälle see sama nõrkus ja higistamine.

Tahakski küsida teilt, et kuidas teil nende füüsiliste kaebustega on?Millist rohtu võtate ja kui palju?Endal mul olnud viie kuu jooksul mitte rohkem kui 2 hoogu(selline kus tundsin, et tekib pinge kaela, süda kloppis, keha kattus higiga)
Mõtted on kogu aeg normaalsed.Ainsad pahad mõtted olid siis kui raviga veel polnud alustanud ja nädal aega olin vaevelnud oma füüsiliste kaebuste käes alustades sellega, et 24t päevas oli paha olla.Siis mõtlesin küll, et hakkan hulluks minema.
 
m 07. märts 2009, kl 13.15
Mul on olnud ka see raskemat ja keerulisemat sorti ärevushäire - foobia. Põhiprobleemiks krooniline unetus ja nõrkus. Aga minu puhul on tegemist aastakümneid ravinata ärevushäiretega. Vibra on küll harva, oli rohkem AD-e võtmise alguses. Aga kui haiglas ühe agorafoobikuga koos olin siis tema pastakas värises ikka kõvasti. Nii, et su hädad võivad kõik närvidest olla ja neid ravitaksegi AD-ga. Mina võtsin alguses enne magamaminekut ka rahustit 1/4 rivotrili, et uinuda. Väga raskete foobsete olukordadega silmitsi seistes võtan seda ka nüüd. Probleeme pole sõltuvusega tekkinud ja ilmselt harva kasutades ei tekigi. Rahustid on ka toetavad ja vajalikud kui ärevus on liiga suur ja ei suuda rahuneda. Kui pole varasemaid probleeme sõltuvusega, siis ega nad nii kergelt ka ei teki. Sõltuvus tekib ikka pikemaajalisest tarbimisest. Ravi alustades võtsin ma rahustit 1 - 2 kuud iga õhtu, see kindlustas une. Samas oli mul üks spetsiaalne unemuusika, mille ma mängima panin ja mis ise välja lülitus kui olin magama jäänud. Mul tekkis psüühikas ilmselt seos selle muusika ja uinumise vahel ja hiljem rahustite ärajätmisel aitaski see sama muusika uinuda. AD-d poleks üksi aidanud uinumisprobleemist üle saada.
 
ka ärevik 07. märts 2009, kl 13.31
Kas siis peaks doosi vahetama või koguni ravimit või lihtsalt ootama, et aeg need kaebused leevendaks?
Mul on kodus xanaxit 0,25mg ja vahest olen pool sellest võtnud kuid natuke nagu kardan seda rohtu.
Arsti aja sain alles aprilli lõppu.Eks siis arutame neid asju.
 
jah 07. märts 2009, kl 14.04
Kas psühhiaater tõesti ei öelnud sulle, et kaebuste korral võid igal ajal otse tema poole pöörduda? Kui ei, tee seda siiski. AD-de puhul tuleb vahel vist katse-eksituse meetodil erinevaid rohtusid proovida.
 
ka ärevik 07. märts 2009, kl 15.46
Ma helistasingi ja siis ta küsis, et kunaseks mul aeg pandud.Ütlesingi, et sain alles aprilli lõpuks ja tema siis vastu, et siis arutamegi.
 
n33 07. märts 2009, kl 17.15
Kuidas te saate üldse neid AD võtta - minul näiteks neid võttes vähenes tuntavalt suguiha ning ka erutumine oli raskendatud, ühesõnaga tegi tuimaks igatpidi.
 
to n33 07. märts 2009, kl 17.51
elus tuleb tihti raskeid valikuid teha - ühel hetkel hakkad mõtlema, kumb on hullem - kas elada elu lõpuni pidevas depressioonis olles...või teed aeg-ajalt mõne kuu pikkusi AD kuure, elad normaalselt, aga oled sealjuures seksist vähe huvitatud! Mina valisin elu ilma seksita, aga ka ilma depressioonideta...
 
kah 07. märts 2009, kl 18.25
uskumatu, minul läks nende võtmisega hoopis sexelu korda, sest enne ei tahtnud ma mitte kedagi ega midagi, oma murest nii murtud. siis hakkasin justkui elust rõõmu tundma ja ka sex muutus paremaks sellepärast ei saagi ma siin aru, kui räägitakse et AD tekitavad väsimust või mis igasugu asju, et kuidas see võimalik on
 
jah 07. märts 2009, kl 19.24
Uskumatu, et arst niimoodi ütleb?! 2 kuud oodata. Kuidas selle arsti nimi on?
 
jah-ile 07. märts 2009, kl 20.20
no see pole ju mingi kiire häda ja AD võtta tuleb pikka aega, ei näe küll mingit põhjust iga päev arsti juurde joosta. üldse võiks inimesed endaga tegeleda ja ise oma hirmudest üle saada, ega ükski arst neid ära võta, ongi selline arvamus, et arst peab kõik haigused ära võtma, kui ei võta siis kohe kaebame. arst ei ole jumal ja kõikvõimas ammugi mitte
 
kah-ile 09. märts 2009, kl 14.52
no otse loomulikult läks sul sekselu korda, kui said terveks! normaalse, terve elu juurde kuulubki seks. Ükski haige ei taha eriti seksida. (on mõned erandid küll: tuberkuloosihaiged pidid väga seksikad olema)
 
tugev 30. aprill 2009, kl 12.08
Käisin ka üks päev arsti juures. Probleemiks keskendumine.
Selle peale arst kirjutas mulle cipralex'i 14 tabl. ja xanaxeid terve paki. Minu esimene kokkupuude AD'dega. Alustasin ravi kohe max annusega. 1mg . tuju muutus juba teisel päeva väga heaks. Ainult peale rohu võtmist tuli alati kohutav iiveldus. Iivelduse vastu muide on xanaxid väga mõnusad.. Ilusti puruks närida ja toimivad kiiresti. Terve nädal möödus väga hea tujuga. kohe uskumatult hea tuju oli. Kahjuks keskendumisele eriti kaasa ei aidanud. Kuuri ei jõudnud mitu ppäev tööle või käisin tööl magamas. Kooli asjad läksid üldse meelest. Alkohooli jõin igapäev. Suht purju isegi.
okei see oli kõik väga tore ja lõbus. Tugev serotoniini pauk.
Nüüd paha asi.
Rohtudest välja tulemine:
1.päev. Hommiku poole oli tunne korras. Kerge iiveldus. Lõuna ajal oli juba kohutaval halb olla. Läksid töölt ära jõin pargis õlu ja magasin 2-3h tundi värskes õhus. Suutsin 5 ni ära istuda tööl. Õhtul jälle tuju kohtuvalt halb. Suitsetasin kanepit. Kõik läks korda. Rohu heaolu kohe laks tagasi. Õhtul hiljem 10-11 läks tuju kohe väga halvaks. Nägin halutsinatsioon ja need polnud toreda nagu seenetega, vaid kurjad täis põrgu. Kuidagi jõudsin koju. Mäletan et hästi raske oli. Öö otsa magada ei suutnud paar tundi võibolla.
2.päev Hommikul oli enamvähem olla. Kui depresiivsed mõted väljaarvata. Läksin tööle. Suitsetasin päev läbi. Ainult see iiveldus oli jube. Samas ka väga depresiivne päev.
3.päev Hommik algas väga halvasti. Kohe oli halb olla. Rohtu enam suitsteda polnud. Väga suur ärevus ja närvilisus oli terve hommiku poolik. Depresiivsed mõted ka muidugi. Isutus, iiveldus peavalu. Õhtuks olin sellest täesti läbi. Vaevu suutsin liikuda.
Õhtul süüa ei suutnud. Õlut ka ei suutnud. Magama ei saanud jääda. Kuidagi. Pigistasin kuidagi saku tumeda endale sisse. Oigasi ja ägisesin pool ööd voodis. Lõpuks leitsin paratsetamooli. Oli kui mõnus oli neid puruks närida ja seda kibedat maitset tunda. Seejärel suutsin uinuda. Hommikul ärkasin üleni higisena. Kõik voodi oli märjaks higistatud. Aluspüksid olid mä'rjad.
4.päev Täna on neljas päev. Nüüd ma tunnen alles, et saan nendest rohtudest välja. Oi kuidas vahepeal oli kiusatus arsti käesti uued tuua ja edasi lasta.

Vot nii
Minu arust need rohud väga ohtud ei ole. Arstionu kas julged mulle neid veel anda?
allettteee 01. mai 2023, kl 19.31
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!