Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
miks perearst ei anna saatekirja
 
miksike 07. august 2009, kl 13.10
miks ei taha paljud perearstid anda saatekirju uuringutele või analüüsidele. kas nad maksvad midagi omast taskust kinni? näiteks mul oli vaja eriarstile minna. järjekorrad aga jube pikad. läksin taulisse (erakliinikusse), seal vaatas arst läbi ja ütles, et oleks vaja teha need ja need uuringud, et paluge pererastilt saatekirja verenalüüsile (põhjalik uuring, mitte tavaline) ja oleks vaja teha. perearst ei andnud mitte midagi, ütles, et ei, las see arst uurib ja saadab ise! ma rääkisin perearstile, et see on liiga kallis ise maksta, aga ma olen tõesti haige ja mul on kehtiv ravikindlustus, miks ma ei või siis saada saatekirja? tahad haigekassa aravel, siis mine oota pool aastat eriarsti järjekorras (selle sain kuu aega tagasi täpsenlt novembri alusesse) ja tasulised uuringud käivad mulle üle jõu.
perearst ei andnud mulle mingit ravi ka, soovitas ravida käsimüügi ravimitega. ma mädanen juba pool aastat.
 
nii on 07. august 2009, kl 13.55
Nii see ongi.Kui käid haigekassa poolt perearstil, siis tehakse analüüsid haigekassa raha eest ,ka eriarst on haigekassa raha eest .Kui tahad kohe saada eraarstile, siis teeb ta analüüsid ka era viisiliselt ehk maksad kõik kinni.Vali kas ootad või maksad
 
siil 07. august 2009, kl 14.07
põhimõtteliselt peab jah perearst uuringud kinni maksma. perearstile on haigekassa poolt eraldatud teatud rahasumma, palju ta igas kvartalis patisentide uuringutele saab kulutada. kui raha otsas, polegi võimalik kedagi kuhugi suunatud. perearst ei saa ju ka kogu raha kohe ära kulutada, äkki on kedagi eluliselt vajalik kuhugi kiiresti suunata. perearsti juurde on soovitav minna kvartali alguses.
olen ka ise käinud erakliinikutes, juba sellepärast et pole aega igal pool järjekordades seista.
 
. 07. august 2009, kl 14.10
No minu perearstikeskuses pole ühegi arstiga probleeme olnud. Lisaks vajalikele uuringutele on alati ka profülaktilisse kontrolli saadetud. Eks see oleneb inimesest. Aga võimalik, et nüüd masu tõttu on ka arstidele ette kirjutatud, et kui väga väga vaja pole, siis uuringutele ei saadeta.
 
jurist 07. august 2009, kl 15.13
inimesel ON seadusega õigus saada tasuta uuringud, kui tal on kehtiv ravikindlutus, esinevad mngid kaebused ja ostsed haigussümptomid. ei loe siin midagi kvartali algus või perearsti kassa jääk. siin ei loe ükski vabandus! kui arst ei taha uurida, saab tema kohta teha kaebuse. ennegi inimesed sellepärast manalalteele läinud, et neid ei uuritud ega ravitud õigeaegselt. perearst ongi see esmane, kelle juurde hädaga minna ja kui inimene nõuab mingeid uuringuid, siis tuleb talle need võimaldada, seda enam, kui on kestvad vaevused.
 
aga 07. august 2009, kl 15.47
kas ei ole mõelnud perearsti vahetusele,sellise perearsti klient on kahtlane olla
 
to jurist 07. august 2009, kl 17.07
Mis jutt see on .Surm ka ei võta sealt kus ei ole midagi võtta.Perearstil on õigus saata uuringutele, kui see osutub vajalikuks,Mitte nii, et inimene astub sisse ja ütleb, tehke mulle kompuuter uuring.UUringute vajalikus on ikka arsti pädevuses.Kindlasti ei keeldu arst tavalisest vereproovist ja EKG st.Ei maksa inimesi eksitada , et nõua kõike.Piir elu ja surma vahel on nii võike ja teadmatu , et seadustega ei pane siin midagi eriti paika,Ma usun, et nõudmine elu järele ja seadus ei lükka surma mitte edasi
 
to 17:07 07. august 2009, kl 17.29
No ma ei tea, minu meelest on täiesti normaalne teha uuringuid ja teste kas või ainult patsiendi rahustamiseks, et ta saaks olla kindel, et kõik on korras.
"UUringute vajalikus on ikka arsti pädevuses" - no kui otsustatakse selle järgi, et kuidas kõige rohkem raha saab kokku hoida, siis ei ole just kõige pädevam arst. Ja ärgem unustagem seda kuidas poole patsiente alati hüpohondrikuteks vms sildistatakse, kõik naiste terviseprobleemid tulenevad kas sellest, et pole veel lapsi saanud või on liiga palju lapsi saanud, vanad inimesed on üldse "mõttetud kaeblejad", iga liigutusega muudkui vihjatakse, et "kärva juba maha ja lõpeta mu aja ja raha raiskamine"

Kas see olukord on siis normaalne, et kas oota kuni olukord eluohtlikuks/pöördumatuks läheb või mine eraarsti juurde? Kuhu need maksud siis lähevad? Kas siis kui ma viimased aastad olen ainult eraarstide juurest mingit abi saanud makstakse see ravikindlustuse raha mulle tagasi? Või saan ten ümberkorralduse, et läheb otse eraarstile?

BULLSH*T BULLSH*T BULLSH*T on selline oota ja usalda endast "targemaid ja pädevamaid" jutt.
 
ei fännagi analüüse 07. august 2009, kl 17.51
uuringutel on nii valepositiivseid kui ka valenegatiivseid tulemusi, nei on tõenäoline saada just igaks-juhuks uuringuid tehes.
küsitlus ja andmed inimese kohta kohta pluss läbivaatus annab 90% diagnoosidest, labor võib (ahga ei pruugi) kinnitada või ümber lükata.
kui perearstil uuringuks näidustust ei ole, siis ta ei saa ka teise arsti pea sisse vaadata ja aimata, mis mõte seal olla võis.
 
jurist 07. august 2009, kl 18.34
postitajale: Autor: to jurist
Aeg: 08-07-09 17:07

palun loe seda lauset veelkord.
inimesel ON seadusega õigus saada tasuta uuringud, kui tal on kehtiv ravikindlutus, esinevad mingid kaebused ja otsesed haigussümptomid.

siin inimene ei astu lihtsalt sisse ja ei nõua kompuuteruuringut, nagu te väitsite, vaid astub arsti juurde sisse, sest tal on otsesed kaebused haigussümptomite näol. esimene asi, mida perearst peab tegema, on klient (mitte patsient, VÕSi järgi on tegemist kliendiga) ära kuulata, hinnata kaebusi ja sümptomeid ning saatma ta uuringutele. kõige esmasem uuring on teha vereanlüüs. kui sümptomid on tõsised ja on vajalik eriersti konsultatsioon, on selleks olemas CITO saatekiri. perearst ei ole mingi tervendaja, ega energiaväänaja, tal on leping haigekassaga ning oma kliendiga (selle aluseks on avaldus). suhet reguleerib õige mitu seadust. nende suhete aluseks ei ole raha kokkuhoid vaid täita lepingut, so osutada haigele inimesele professionaalset abi.
 
juristile 07. august 2009, kl 19.30
Ma ei viitsi vaielda juristiga kuna olen ise liiga lähedalt seotud selle eluala inimestega.Tahan öelda vaid , üks asi ON ÕIGUs teine asi on võimalus rahaliselt.Kõigil on põhiseadusega õigus inimväärsele elule,Elu näitab midagi muud.Kui on raha saad kiirelt igasugust abi , kui ei siis ole järjekorras, muud ma ei tahtnudki öelda
 
õiglus 07. august 2009, kl 19.50
viimasele, kes on lähedal selle eluala inimestele:
Sinu postitusi on raske lugeda, kuna on kirjavigu täis. Tahan vaid öelda, et kui suhtumegi kõik sellisesse olukorda, et "Elu näitab midagi muud", siis ei lähegi asjad paremaks.

Juristiga nõus, ei viitsi isegi muud lisada.
 
jelena 07. august 2009, kl 21.06
Minule sammuti perearst ei andnud saate kirja,aga tõstsin selle peale suure kisa püsti ja nõudsin juhatajat,kus seletasin asja ära ja 10 minutiga toodi see saate kiri mulle kätte.ja kus oli kirjas PATSIENDI NÕUDMISEL.Vahetasin seda perearsti ka kohe välja.
 
mu 07. august 2009, kl 21.20
perearstil ei ole juhatajat, tal on omanimeline OÜ ja ise juhatab oma tööd ja ennast.
 
zz 07. august 2009, kl 22.36
tean täpselt.et see raha mis aasta algul perearstile eraldatakse on perearsti enda oma ,s.t. seda et mida vähem ta kulutab(laseb analõüüse teha,suunab erialaarsti juurde jne,)seda rohkem talle endale aasta lõpuks raha kätte jääb,sest raha mis on kulutamata jääb kõik arstile,vaielge vastu kui tahate,aga kahjuks see on nii
 
tegelikult 07. august 2009, kl 22.50
on terve ports tohmakaid kes löövad arstikaabineti ukse jalaga lahti ja ainult nõuavad, täiesti absurdselt nõuavad arvates et neil on õigus. uuringuid ei tehta niisama. kui inimene kaebab et mädaneb, siis on talle antibiootikum näidustatud ilma igasuguse uuringuta.
kui inimene pöördub eriarsti juurde, siis loomulikult ravib teda edasi eriarst. kui on eriti kiire või ohtlik, siis tuleb minna EMOsse.
 
miksike 08. august 2009, kl 00.19
ma helistasin juba mitu kuud tagasi perearstile, et mul kasvab ja mädaneb suus midagi, veresooneline moodustis.
ei saanud antibiootikumile retsepti, ütles, et käsimüügiavimid aitavad. siis läksin tasulisse :( eriarst ütles, et kahtlustab limaskestakasvajat (mädane) ja tema lõikaks selle kõik välja ja saadab siis koed uuringule.
helistasin 1220 ja küsisin, kuidas sellised asjad käima peaksid? mulle vastati, et enne ei lõika midagi, kui kõik uuringud ja analüüsid on tehtud. rõhutati, et ärge laske end enne lõigata, kui perearst on teinud ära HPV vereanlüüsi. öeldi, et perearst peab selleks saatekirja andma. mõningaid kasvajaid ei võigi uisapäisa lõigata torkida. enne vaja tuvastada, millega tegu, siis proovida ravida ja alles siis lõigata, kui ravi ei anna tulemusi.

ah, mis ma siin üldse räägin. süda niigi raske, ei tahagi lugeda mingeid pahuraid postitusi "tohmakate jalaga ukselööjate" kohta. ma ei löö mingeid uksi, olen hirmul ja murest murtud. emosse pole põhjust minna, sest see isegi ei valuta, kipitab ainult imelikult, verd ei jookse, mäda ei tilgu (kinnine pöidlaotsa suurune moodustis on, kohati seest kollane), pole palavikus ja ei hakka surema. mind ei võeta emos jutulegi.
1220 soovitas, et äkki mul on tuttavat onkoloogi, kelle juurde minna. ei ole.
 
miksike 08. august 2009, kl 00.23
käisin aasta tagasi perearsti saatekirjaga eriarstile seda näitamas, siis oli see väga tilluke, aga tekitas ikkagi muret, sest selline asi ei pea suus kasvama. siis sattusin vanema venelanna vastuvõtule, kes kraapis seda puust spaatliga (tegi haiget) ja ütles, et lutsuta pastille (käsimüügis), see on külnetusest ja bakteritest ja läheb ise ära.
jaanuaris helistasin perearstile, et see asi mu suus on läinud valusaks, limaskest on ärritunud, ümbrus vereooneline ja tekitab palju sülge, süda paha. vastati, et mul on stress. maikuus helistasin uuesti, et mädaneb. soovitati küsimüügi pastille ja aerosooli (isegi ei nimetatud, mida). nüüd hakkas sellele moodustisele tekkima kõrvale teine moodustis ja läksin tasulisse vastuvõtule.
 
Noh 08. august 2009, kl 00.30
Perearst lähtus sellest, et eriarst vaatas aasta tagasi selle moodustise üle ja ei näinud selles midagi tõsist. Ilmselt arvab nüüd sedasama, et kaebusi rohkem, kui asi väärt. Paljudel on ju "hüpohondria".
 
ÕIGLANE 08. august 2009, kl 01.36
MINUL ON KAHJU INIMESEST!!! AGA VOT MÕNEGELE SIIN POSTITAJATELE JA LOHAKATE ARSTIDELE,KES EI VITSI OMA TÖÖSSE SÜVENEDA,ET KASVAKS SUUR @!#$ ESIOTSA KARISTUSEKS!!!
 
munajoodik 08. august 2009, kl 08.00
miksike proovi teha mähiseid selle veene mädavastase salviga"vishnjovskaja" ja suu loputamiseks propoliise lahust.Äkki läheb paremaks.
 
propolis 08. august 2009, kl 09.00
kas propolis on taruvaik? kas apteegist saab osta?
 
tegelikult 08. august 2009, kl 09.19
pole sa selle aasta jooksul ju ravinud? ega siis muretsemine pole ravi!
 
patoloog 08. august 2009, kl 10.48
kas 1220 ajas imelikku juttu või teemaalgataja ajab midagi sassi.
HPV vereanalüüs on küll olemas, aga seda praktiliselt kunagi ei tehta, sest selle järgi ei saagi midagi otsustada.
koekasvajaid ei saa tuvastada vereanalüüsi kaudu, selleks tuleb ikka võtta koeproov (et ei tohi torkima minna, on ebaadekvaatne jutt).
kirjleduse järgi on süljenäärmekivi või mingi tsüst vms, vere analüüs ei näita siin küll midagi.

1220 on telefoninõustamine lihtsamates küsimustes (ilma patsienti nägemata ju!), seal vastavad sageli õed.
 
miksike 08. august 2009, kl 10.55
ma olen ravinud kõigega, mida olen kätte saanud. retseptiravimeid mulle ei ole kirjutatud. ise ei hakka ju retsepte võltsima. loomulikult ma raviks ennast, aga enne ei saa ravida, kui ei tea, mida on vaja ravida, millega tegu, mis asi see on?

eile õhtul määrisin kogu selle moodustise ja ümbruse peenestatud aspiriiniga kokku ja jäin magama, ei joonud vett peale, jätsingi nii. hommikuks oli tabletipuru muidugi suust läinud. see moodustis oli kaetud valge katuga, mis maha tuli, nagu oleks ära põlenud limaskest. valu ei olnud, isegi puentus oli tublisti vähenenud. tegin hambatiku otsast joodiga kokku ja torkasin augu sisse. enne olen ka proovinud, aga ei saanud, nahk oli liiga tugev. seekord sain tiku otsa sisse. muljusin seda moodustist - teravad valged tükid tulid seest (väga vähe), haises nagu varbavahe juust. jälk, suus, fui! seal sees on mingi paks või kõva tükiline mass, mis ei mahu väikesest august välja, see on vaja lahti lõigata. panin uuesti aspiriini peale, las põletab, vähemalt ajab palaviku seest välja. see igatahes tegi asja paremaks. tegelikult vist ongi nii, et enne mädased asjad ei parane, kui mädakolle ei ole lahti. nagu paised jmt. äkki ongi mingi paise, mitte kasvaja. kunagi lapsena oli mul paise ninaaugus. see oli kohutav, milline tappev valu oli. käisin visnevski tampoon ninas. lõpuks isa nokkis selle kalla ja siis keeras ninasõõrme tagurpidi nii palju, kui sai (avaldas paisele survet) ja mäda tuli pauguga ninast välja - kohe hakkas paranema.
 
? 08. august 2009, kl 10.55
süljenäärme kivi? millest see tekkib? see ongi niisugune kivikõva mäda, irdub pisikeste tükikestena. arvatavasti on siis olnud mingi bakteriaalne põletik ja kuna õiget ravi ei ole saanud, siis see mäda kivistus sinna ära? või mismoodi?
 
patoloog 08. august 2009, kl 13.31
mõnikord lihtsalt tekib süljenäärme mõnda juhasse väike soolaladestus, mis võib ajapikku suuremaks minna.
tablettravi saamine või mittesaamine ei puutu asjasse.
 
munajoodik 08. august 2009, kl 15.49
ma ei sa sust aru ,ise vingud ja topid mingit aaspirini,pane see haisev vishnjovski salv peale,hoija see koguaeg peal ja see tõmbab sul igat sitta välja.endal olnud pumpoon või furunkul,koeranael,mis iganes,sai kõik korda.ja seeda proopolist saab kasutada havade parandamiseks,põletikuvastane,suus mädanemise vastu.küsigu aaptegis või nende veene rohu lavkadest ja loe infotlehest enne kui ostad.edu!
 
:( 08. august 2009, kl 16.37
munajoodik, kas sa oled imelik või? kuhu ma selle visnevski panen suhu? see asi on mul suus!
sellepärast panengi aspiriini, et salve ei saa suhu panna.
 
munajoodik 08. august 2009, kl 16.52
vatti disketi peale,või marli mähisele panna.kuidas siis hambaarstid töötavad?kui ei taha siis mädane edasi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!