Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Kilpnäärme alatalitlus ja kehakaal?
 
Orhidee 07. mai 2010, kl 10.11
Kas on väga kindel, et hormoontabletid (L-tyroxin) teevad paksuks? Ma olen kogu elu olnud ideaalkaalus ja kaks päeva tagasi alustasin tablettide võtmisega, TSH oli mul 41:( kas spordi tegemine võib aidata? Arst väitis, et nende tablettide võtmine kestab elu lõpuni. Palun andke märku, kas kellegil on ka kaal samaks jäänud? Või mis toiduga või toitumisharjumusega seda säilitada saaks? Kuidas nõelravi sellele mõjuks - kas olete seda teha lasknud? Ma olen masenduses ja sooviks natukenegi päikest.
 
alatalitleja 07. mai 2010, kl 10.17
ma ei tea aga minu arst väitis, et tablettide võtmisega hoopis kaallangeb ja on langenud ka - aastaga 4 kg
 
just nimelt 07. mai 2010, kl 10.25
paljud naised kasutavad neid tablette kaalu langetamiseks, sest need kiirendavad ainevahetust.Paraku võib tervetel inimestel tyroxin tekitada südamekloppimist jm.hädasid, nii et ärge andke oma tablette teistele.
Kilpnäärme alatalitlus põhjustab kaalu tõusu, kuid tabletid korvavad just alatalitlust ning seega peaks kaal normis püsima.
Olete alles kaks päeva rohtu võtnud, nii kiiret tulemust need siiski ei anna, vaadake kuu-kahe pärast pigem...
 
alatalu 07. mai 2010, kl 11.22
Minul viis L-Thyroxin just kaalu normi. Esimese kuu ajaga mil ma tabletiraviga alustasin võtsin 5 kg alla. Jälgin oma toitumist ja teen korralikult trenni, sest ainevahetus on alatalitusega nii kui nii aeglane ja on hea sellele omaltpoolt peale ravimite võtmise ka muudmoodi takka aidata. Nõelravi pole proovinud. Masendus samuti aeglustab ainevahetust, võta ennast kokku, hakka pisitasa sportima (energiat selleks peaks nüüd ju juba jätkuma), äkki leiad kellegi kellesse armuda ka see teeb tervisega imet :) Hetkel kaalun 164 cm pikkuse juures 59 kg, olen ilus ja endaga rahul.
 
alatalitleja 07. mai 2010, kl 11.24
sõbrad, kas masendus käib selle haiguse juurde?
 
Orhidee 07. mai 2010, kl 13.17
Tänan! Nüüd sain natuke elurõõmu juurde. Tänan Teid! Ma olen 168 pikk ja kaalun juba mitmeid aastaid kogusaeg 58 kg - loodan et see säilib, sest olen endaga rahul:)Asi on vist ikka peas kinni...aga loomulikult 2 kuu pärast selgub - kas jutt peab paika :)Hea, et on saatusekaaslasi kellega saab arutada.
 
bright 07. mai 2010, kl 14.32
ma kaalusin koguaeg u 63 kilo ja siis äkki hakkasin juurde võtma ja jõudsin 69ni, mis minu puhul paistis eriti hullult välja. hakkasin siis trenni tegema ja toitumist jälgima ja jõudsin 62 kiloni tagasi, kuid väga suurte pingutustega - 7 kilo kaotamiseks läks terve aasta! ja siis selgus arsti juures. et mul kilpnäärmel väike alatalitlus (TSH oli 7), nüüd olen võtnud 5 kuud l-türoksiini (TSH 2) ja olen oma seisva kaalu 59 peale saanud st pärast tablettide võtmisega alustamist muutus kaalu alandamine kergemaks. enne ei vastanud kaal ei mingile paastule ega dieedile, olin juba päris lootust kaotamas. muide, kuidas teie juuksed kilpnäärmejamadele reageerinud on?
 
Orhidee 07. mai 2010, kl 15.34
Juukseid tuleb ikka päris palju peast, mul väga paksud juuksed - loodan, et midagi ikka jääb pähe, peanahk on ka ketendav - peab hoolikalt valima millega pesta.
 
juuksed 08. mai 2010, kl 21.43
normaalselt pidavat päevas 100 juuksekarva peast ära tulema.Minu emal oli tervis korras, kuid kamm oli alati juukseid täis .Kiilakaks ta pole aga jäänud, ju siis jäävad need ära tulnud karvad normi piiridesse.
 
alatalitlejale 09. mai 2010, kl 08.54
Jah, ka masendus käib sellega kaasas. Mitte just tingimata, aga olin suures mustas masenuses ise ja ei osanud ennast aidata pikka aega, läksin psühhiaatri juurde abi saama. Kui ta kuulis, et mul kilpnäärme alatalitus, ütles, et asi selsge. Ma ei mäleta enam ,mis rohtu ta mulle kirjutas, aga abi sain. Lisaks ka kindlustunde, et asi pole minus, vaid kilpnäärmes.
 
liisu 09. mai 2010, kl 09.58
olen juba psühhhaiglas olnud,südmerütmihäiretega ka.pole raha et kilpnääret kontrollida.olen rusutud/masendunud/unetu (ööd läbi taon telhvisse deprekast tingitud tigedaid komme).juuksed kukuvad,nahk on nii jube et ükski puuder ei aita.olen pidevalt ärritunud ja karjun,siis puudrit lendab näolt kaugele.nigut möldri abiline olen.ad on ammu peal.nendest kohutav veepeetus ja ülekaal.
 
kilplane 10. mai 2010, kl 13.58
mnjah, kahjuks ei saa alatalitust kaalutõusus syydistada, kuigi see oleks väga meeldiv. paha lugu on aga teiste kaasnähtudega: mäluhäired, väsimus (eriti yleminekuaastaaegadel) ja eelnimetatud masendus. selle vastu aitab rahulik elurytm, piisavalt und, hea rutiin. nyyd kevadel nõgesetee, karulauk. hästi mõjub ka india mereriisist tehtud jook ja merikapsas. lohuta ennast sellega, et meil on siiski "mugav" haigus. ei pea systima ega dialyysis vedelema. :)
 
ei 10. mai 2010, kl 14.44
ole olemas ülekaalulist kes ei leia vabandust. olgu kilpnääre, süda, rahvusvaheline imperialism
 
säntpaula 10. mai 2010, kl 15.01
minul diagnoositi alguses põhikooli lõpus kilpnäärme alatalitlus. Hiljem tartusse arstile määrati, siis sealt öeldi, et on hoopis autoimmuune protsess, mis võib üle minna alatalitluseks. Pärast öeldigi, et on muutunud selleks.
Määrati tabletid. Alguses võtsin, aga mul oli rohtude suhtes jube vastumeelsus ja lõpetasin ära.
Juustega nahaga ja kaaluga kõik korras. Juurde võtnud, aga see pigem istuvast tööst, nüüd kus enam selle töö peal pole, hakkab kaal ka kindlasti normi minema.
Olen 168cm pikk, kaalusin elu max praegu, 65kg. Ei muretse, küll paika saan, miski 55 peale tahan:)
 
mariella 10. mai 2010, kl 17.43
Silmaarst soovitas kasutada kunstpisaraid, alatalitusega pidid ka silmad väga kuivaks muutauma. Olen nüüd 3 päeva kasutanud ja parem on tõesti.
 
11 aastat ilma kilpnäärmeta 13. mai 2010, kl 16.12
Jah kaalu hoida või langetada on väga raske, meeleolu kõikumised on, juuksed kaotasin, külmatunne, nahk on kuiv, pigmendilaigud, suurenenud karvakasv jne.
 
kurat 13. mai 2010, kl 17.45
kaal tõuseb, kuna lihtsalt pole jõudu ega soovi ennast füüsiliselt liigutada.
enne olin sportlikult vägagi aktiivne, jõudu ja tahtmist oli kõige jaoks.
olen ise sama juttu ajanud, nagu keegi eespool - et liigne kehakaal tuleb liigsest söömisest jne.
kilpnäärme alatalitlus mõjutab tugevalt ajukeemiat - lisaks jõuetuesele mõjub kõvasti mälule. see on kohati päris jube, sest töö on selline, et ei tohi lubada mäluauke.
 
mari 14. mai 2010, kl 15.00
alatalituse puhul peaksite sööma joodirikast toitu - merekapsas, krevetid, seleeni ja spirulinat juurde jne - kas toitumisega ei ole proovinud normi saada?
 
njah 14. mai 2010, kl 20.10
selleks ju kilpnäärme hormooni määrataksegi, et keha jälle õieti toimima hakkaks.Vahetage endokrinoloogi,väikestes maakondades pole alati just kõige paremad spetsialistid ametis.
Liisule-niipalju saaksin sind aidata küll, et sinu arstivisiidi kinni maksan, kui sul ikka tõsi taga on, et tõepoolest otsid abi...
 
lilli 15. mai 2010, kl 10.38
kas joodisoola tarvitamisest piisab?
 
salme 15. mai 2010, kl 11.15
minu anka on paks,tiea on kilpnääre.tal lampjalad kanarind rahiitiline kolp
 
Annu 17. mai 2010, kl 15.02
Milles see üldse väljendub, et kilpnäärme alatalitlus on, mul ka kunagi kauges minevikus mingid mured olnud, mäletan kooli ajalt pidin joodi tablette neelema, aga sinna oma 15 a.kui mitte rohkem tagasi juba.
 
aqua 28. mai 2010, kl 21.50
Ka sama probleem olnud ja jooditablette söönud kunagi,aga ei aidanud,siis määrati teised tabletid ja aitas.Enam pole poomistunnet,aga kaelal selline paksend ehk krae jäigi alles.
 
sirru 30. juuni 2011, kl 17.14
Diagnoosito ka krooniline autoimmne klipnäärme alatalitlus. Võtan korralikult rohtu. Võtsin u 28 kg juurde väga lühikese ajaga, paari kuuga. Nüüd kaalun 106 kg KOHUTAV. peaksin kaaluma 72kg. Söön korralikult ja võtan rohtusid. Miks kaal ei lane ei tea:( Ei oska enam midagi teha:(
 
to sirru 30. juuni 2011, kl 21.48
Sul võib ka depressioon olla, ja kaalutõusu üks põhjustest just see ongi. Ka juuksed langevad välja stressist ja depressioonist. Vahel on nii, et kui väga pingutada kaalu alla saada ja pidevalt sellele mõelda, siis see effekt on vastupidine, organism hakkab ennast kaitsma ja talletama rasva, kuna kardab hiljem sellest ilma jääda. Kõik on kinni ajus, olen ka kaalus jubedalt juurde võtnud, ja muidugi läksin kohe ka endokrinoloogi juurde, et asja uurida, aga ei leitud mitte midagi, kõik oli korras. Kaalu ma alla ei saa, tee või tina, kuigi tean, et kaalutõusuks pole enam ainsatki põhjust, kuna arstid kõik läbi käidud ja olen üle-üle kontrollitud, ja miski ei aita. Asja muudab muidugi see, et mul on tugev deprekas ja ärevus koos paanikahoogudega, need algul viisid kaalu 1kg päevas!!!, keskkooli lõpus kaalusin 46 kilo pikkuse 168 juures, aga sellest juba üle 20 a. möödas ja enam kaal mitte ei alane, vaid hoopis tõuseb.
Siin imestan siiralt, et naised on kaaluga rahul, mingid näidud: 65kg. sama pikkuse juures!!!, ma ei mõista rahulolu? See ju üsna paks naine, sry, muidugi, siis 63 ja 62kg, olete tõesti rahul? Uskumatu, ma olin oma 46kg-ga ikka väga kena, sale.
Öelda tahtsingi seda, et kaal ei tõuse ainult füüsilisest haigestumisest, on palju teisi, psüühilisi põhjuseid!
 
alatalitleja 30. juuni 2011, kl 23.34
Kui on diagnoositud alatalitlus, siis kaal tõuseb mühinal. Õnneks/kahjuks on siiski see individuaalne, eks oma roll ole ka pärilikkusel. Kes sellega hädas pole olnud, siis ei saa ta ka aru, et isegi õgides ja vedeledes ei võta mitte keegi paari kuuga kaalus juurde mitukümmned kilo.
 
to to sirru 30. juuni 2011, kl 23.36
Ilmselt põdesid sa anoreksiat, muidu ei saa sinu vääärastunud arusaama normaalkaalust seletada. 165 cm pikk ja 65 kg kaaluv naine on normaalkaalus ja väga kena.
 
ei ole ma to:) 01. juuli 2011, kl 23.50
....aga ega ikka pole ilus küll, paras kobe tükk, normaalkaal, kullakesed, on 165 juures ikka 55, mitte 65. 10 kilo peab alla arvestama, aga see on tore kui te oma kaaluga rahul olete. Ja selleks ei pea üks paanikahoogude all kannatav naine üldse anorektik olema, et niimoodi kaalu kaotada, mul sama läbi elatud, kui imikuga haiglasse sattusin, tõesti läks kilo ja rohkemgi päevas. Sõin korralikult, aga ikkagi kaal alanes, siis enam ei söönud, jõin paljast suhkruga teed, mida päevas 4 korda toodi, isu kaob hirmuga hoopis ära. Vaatasin teemat, kuna õel on alatalitlus, ja ka ei saa kaalu alla, mitte kuidagi. Siin ongi ära toodud see stressamise põhjus, tal on stress, ka hirmud ja foobiad ja lisaks kilpnääre. Suletud ring, ta on iseenda ja mehe jaoks paks - pikkust on 163 ja kaal 69-72, nii kõigub, sellest on veel masendus ja siis nutab, rohte saab aga kaalu ei kaota mitte üldsegi....toitu piirab väga, kohutav, sest ta on tõesti paks, aga väga ilus naine on muidu :S, mida teha, ka ei oska soovitada. Siit ei leidnud ka mitte midagi asjalikku, eriti nõme komm on "kilplasel", no mida kirjutab: ...lohuta ennast sellega, et meil on siiski "mugav" haigus. ei pea systima ega dialyysis vedelema. :)..., no kui ikka kilpnääre juba haige, nagu mu õde ütleb, et ega need muud haigusedki kaugel pole, ta on suht pessimist küll, suhkur ka veits kõrge, aga diabeeti pole diagnoositud....jama kaaluga on küll suur, naisele nii tähtis asi!
 
miranda 02. juuli 2011, kl 12.34
no tõepoolest, see on ju maailmalõpp kui kehakaal on tõusnud! sellepärast juba tasub terve elu põdeda ja muret tunda!
ole sa siis pealegi ilus nagu eelmine siin kirjutab, aga sa oled ju PAKS!!!

see eelnev oli irooniaga kirjutatud kui mõni äkki aru ei saa:)

kas te tõesti suhtlete teiste inimestega nende kehakaalu alusel? mind ei häiri kellegi teise paksus või peeniksus, oluline on ikka iseloom!

kilpnäärme alatalitus on minulgi. siin loetu põhjal olen ka "paks", kaalun 172 pikkuse juures tervelt 69 kg!!! kunagi olin aga isegi 57 kg.
kahjuks seda arst ei rääkinud, et alatalitus võib kehakaalu tõsta. lihtsam on kohe asi kontrolli alla saada kui hiljem maha võtta. ainevahetus on aeglustunud ja seepärast tuleb ikkagi vaadata, mida sööd. nii nagu vanasti, enam süüa ei saa. üritan palju liikuda, võimelda, et end kuidagi vormis hoida. mul on ilmselt siiski vedanud, et kaal pidama jäi ja juurde ei tule. kui nüüd mõni minust seetõttu eemale hoiab, siis pean sellega leppima:)
 
dgfgfgf 16. detsember 2011, kl 15.44
väga hea oli lugeda neid kommentaare siin. endalgi on alatalitus, diagnoosisti umbes 5-6 aastat tagasi. paljude asjadega sain ennast samastada, kaalutõusu pole niimoodi olnud, paar kilo kõigub aga selles süüdi vist pubekaiga (olen 18). samuti on vahest masendus... tablette võtan korralikult ja saan hakkama :D
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!