Kööginõu
kartulisalati õnnestumise nipid
algaja 20. mai 2009, kl 11.47 |
palun jagage oma kartulisalati õnnestumise nippe.
sisse on plaan panna kartulit, värsket kurki, muna, natuke sibulat, vorsti, koort.
kas majoneesi panna v. mitte? kuidas teha head kastet peale?
mingi ainete vahekord? kui ma tahan 4 kg salatit, siis palju peab olema kartuleid, kurki, muna jne?
tänud ette abi eest.
sisse on plaan panna kartulit, värsket kurki, muna, natuke sibulat, vorsti, koort.
kas majoneesi panna v. mitte? kuidas teha head kastet peale?
mingi ainete vahekord? kui ma tahan 4 kg salatit, siis palju peab olema kartuleid, kurki, muna jne?
tänud ette abi eest.
k 20. mai 2009, kl 11.56 |
kaalu ei tea, aga minu salat on selline:
kartul, porgand, sibul, hapu- ja värske kurk, mingit praelihalist, mingit suitsumaitselist lihalist, keedumuna ja majonees-hapukoor-sinep-sool-pipar-suhkur.
peale rohelist sibulat.
varem panin ka herneid, aga see ajab ruttu hapuks. porgand on magusamapoolne (tasakaalustab hapukurki) ja lõbusavärviline ka.
kartul, porgand, sibul, hapu- ja värske kurk, mingit praelihalist, mingit suitsumaitselist lihalist, keedumuna ja majonees-hapukoor-sinep-sool-pipar-suhkur.
peale rohelist sibulat.
varem panin ka herneid, aga see ajab ruttu hapuks. porgand on magusamapoolne (tasakaalustab hapukurki) ja lõbusavärviline ka.
katariina 20. mai 2009, kl 19.43 |
j.a.kiir 20. mai 2009, kl 19.45 |
Mõned minu nipid:
1. Üpris rohkesti kasutan head hapu- või konservkurki
2. Kindlasti lisan ühe peeneks tükeldatud õuna
3. Suht rohke muna annab salatile mõnusalt pehme maitse
4. Alati hea on lisada värsket kurki, kevadel ka veits redist
5. Kui panen liha või vorsti, siis hästi maheda maitsega (tavaliselt ei pane üldse, eriti kui on külmlaud rohkete liha- ja kalasnäkkidega).
6. Kastmesse enam-vähem pooleks hapukoort ja majoneesi, sellesse segan soola ja NB! suhkrut, vahel ka tsipa mädarõigast või sinepit.
7. Salat tahab enne laualeandmist paar tunnikest "tõmmata", aga parem, kui see jahe koht ei ole külmkapp; kui aga muud varianti pole, siis ära pane salatikaussi külmikusse lahtiselt. Jäta veits kastet peale panemata ja lisa vahetult enne salati laualeandmist.
1. Üpris rohkesti kasutan head hapu- või konservkurki
2. Kindlasti lisan ühe peeneks tükeldatud õuna
3. Suht rohke muna annab salatile mõnusalt pehme maitse
4. Alati hea on lisada värsket kurki, kevadel ka veits redist
5. Kui panen liha või vorsti, siis hästi maheda maitsega (tavaliselt ei pane üldse, eriti kui on külmlaud rohkete liha- ja kalasnäkkidega).
6. Kastmesse enam-vähem pooleks hapukoort ja majoneesi, sellesse segan soola ja NB! suhkrut, vahel ka tsipa mädarõigast või sinepit.
7. Salat tahab enne laualeandmist paar tunnikest "tõmmata", aga parem, kui see jahe koht ei ole külmkapp; kui aga muud varianti pole, siis ära pane salatikaussi külmikusse lahtiselt. Jäta veits kastet peale panemata ja lisa vahetult enne salati laualeandmist.
kaste 20. mai 2009, kl 20.41 |
Salati õnnestumise suur osa on õigel kastmel. Enamusi praegu müüdavaid majoneese ma ei kannata, kohe tunnen ära nendes olevad kunstlikud paksendusained. Sellepärast jäävad minust söömata ka pea kõik poesalatid. Kahjuks endal majoneesivalmistamine siiani õnnestunud pole, kuigi proovinud olen. Majoneesidest kasutan praegu ainult ühte, kollane pudel kollase sildiga, oli vist firma Talpan Provantsaali majonees. Vahelduseks on huvitav aga ka saksa kartulisalat, kuhu majoneesi ja koort ei lisatagi, keedukartul, marineeritud kurk, sibul, õli ja veiniäädikas, täpset retspti ei tea, teen tunde järgi, kopeerides poest saadut, aga maitse on huvitav ja tasub proovimist.
Marian 20. mai 2009, kl 20.52 |
Aastaid tehtud ja alati sobiv minu jaoks: kartul, porgand, sibul, muna, roheline hernes, värske kurk. Kaste: hapukoor, majonees, sinep, sool, suhkur. Kogused üsna suvalised, kartulit(koorega keedetud) kõige rohkem. Paljud ütlevad, et hernes ajab ruttu hapuks, aga ma ei tee salatit kunagi mõttega seda mitu päeva hoida. Vanasti panin hapukurki, peakski jälle proovima.
Panna Kota 20. mai 2009, kl 20.56 |
maimai 20. mai 2009, kl 21.08 |
Piret 20. mai 2009, kl 22.05 |
ikarika 20. mai 2009, kl 22.21 |
ESiteks osta poest salatihakkija-maksab umbes 20 krooni.Sellega saab ilusa peenekoelise ühtlase salati,väga tänuväärne asi.Kõike teen nagu teised siin soovitavad,maitseb ka ainult see kollase sildiga lapik majonees.Veel lisan teinekord majoneesi hulka mädarõigast (riivitud väkeses purgis müüa) Mõnusat kokkamist!
iuh 20. mai 2009, kl 22.54 |
aili 20. mai 2009, kl 23.06 |
ka ailile 20. mai 2009, kl 23.34 |
!"# 20. mai 2009, kl 23.53 |
Mina teen nii-1 kilo rakvere lastevorsti,umbes 12 tk.kartuleid,3 tk.porgandeid,10-12 muna,marineeritud kurk maitse jargi(mina panen neid päris palju,et krõbiseks hamba alla),peaaegu terve purk konserveeritud herneid(kindlasti Bonduelle kandilises purkis).Majonees hapukoorega silma järgi pooleks,või siis majoneesi rohkem(just tarplani provansaal).Natukene soola ja jahvatatud pipra sisse.Sellest tuleb suur kauss salatit.Ühe korra huvi pärast kaalusime kausi ära,ja tuli välja et ongi 4 kilo salatid.Meil veel mitte kunagi ei läinud salat hapuks,lihtsalt sellepärast et mitte midagi ei jää üle,kõik söövad ära.Ja isegi on olemas lause,et kui salat on otsas-siis pidu läbi!See on lemmik salat kõikidel meie külalistel.Sibulat ei pane ,sest keegi ei söö
maria 21. mai 2009, kl 09.06 |
Kartul, porgand, muna, lihaline (häda korral keeduvorst kui kehvemad ajad), hapukurk (ja hernes).
Tarplani Provansaal majonees on ka minu lemmik :). Kartulisalatisse alati ainult 20% hapukoor või 30% ja 20% segamini. 10% on liiga vedel ja ei seo salatit. Kastmesse kindlasti sinepit, soola, pipart. Lõppviimistlusse hakitud till. Kui teen oma pere tarvis salatit,ei sega kõike korraga kastmega vaid osade kaupa. Ei ole salat veel hapuks läinud - enne saab otsa.
Tarplani Provansaal majonees on ka minu lemmik :). Kartulisalatisse alati ainult 20% hapukoor või 30% ja 20% segamini. 10% on liiga vedel ja ei seo salatit. Kastmesse kindlasti sinepit, soola, pipart. Lõppviimistlusse hakitud till. Kui teen oma pere tarvis salatit,ei sega kõike korraga kastmega vaid osade kaupa. Ei ole salat veel hapuks läinud - enne saab otsa.
k 21. mai 2009, kl 09.16 |
kk 21. mai 2009, kl 10.13 |
Üks perenaine ja väga hea kokk õpetas, et kartulisalatisse käib 10 komponenti, võib üht-teist asendada, aga ikka peab 10 kokku tulema. Panen tavaliselt kartulit, kurki, hapukurki, porgandit, hernest, muna, sinki (vene ajal sai ka keeduvorstiga asja, aga nüüd ei kõlba keeduvorst kuhugi), sibulat, maisi, õuna. Mõnikord lisan osa kartuli asemel veidi makaroni, tuleb väga huvitava maitsega. Kastmeks kindlasti provanssaali majonees pooleks paksu hapukoorega, kehv majonees rikub kogu salati. Maitseks soola, suhkrut, sinepit, pipart - mis meeldib.
keeduvorst 21. mai 2009, kl 12.05 |
Ave 21. mai 2009, kl 12.30 |
Kartulisalati õnnestumine sõltub minu arvates väga palju kartulist. Vesised sordid ei ole kartulisalatisse head. Ning ikka koorega eelnevalt keeta. Aga ise lisan juurde keedetud porgandit, rohelist hernest, sibulat, värsket kurki, mar. kurki, muna ning peale majoneesi-hapukoore kaste.
Vorsti ega lihaasju tavaliselt kartulisalatisse ei lisa. Niikuinii süüakse salatit ju mingi lihalisega koos
Vorsti ega lihaasju tavaliselt kartulisalatisse ei lisa. Niikuinii süüakse salatit ju mingi lihalisega koos
mann 21. mai 2009, kl 13.49 |
lisaks 21. mai 2009, kl 14.38 |
kuusealune 21. mai 2009, kl 16.09 |
Selle Õige maitse saamiseks kasutan alati väga kindlaid komponente: Maks&Moorits Laste vorsti, alati marineeritud kurki (mitte hapendatud ega konserveeritud, herne-porgandi konservi (firmas pole kindel ehk oli Jamar?), 20% hapukoort, Formeer majoneesi (rohelise sildiga, aga mitte seda 19%-list), kanamune ja koorega keedetud kartulit. Isiklikult meeldib kui kartul või muna on veel salati valmimise ajal õrnalt soe. Kastme segan enne lõigatud materjali sisse tehtud lohus valmis. Majoneesile ja hapukoorele lisan soola, sinepit ja veidi-veidi suhkrut. Lasen veidi seista ning kui vaja, lisan siis veel midagi juurde.
Ja see maitse on Õige muidugi minu pere ja mu sõprade arvates, aja jooksul välja peilitud. Koguseid mõõtnud-kaalunud pole, panen nn silma järgi. On üks hea supitirin, kus on hea segada ja millest tervele seltskonnale jagub. Seega kartulisalat tahab saada katsetamist. Proovi alguses väiksemate kogustega ning seejärel on sul varsti olemas Oma Õige Õnnestunud kartulisalt:)
Koduse sööma ajal teen kartulisalati kõrvale omletti või praetud viineri või sardelliviile. Pole just mingi tervisetoode, aga maitseb...mmm...paganama hästi:)
Ja see maitse on Õige muidugi minu pere ja mu sõprade arvates, aja jooksul välja peilitud. Koguseid mõõtnud-kaalunud pole, panen nn silma järgi. On üks hea supitirin, kus on hea segada ja millest tervele seltskonnale jagub. Seega kartulisalat tahab saada katsetamist. Proovi alguses väiksemate kogustega ning seejärel on sul varsti olemas Oma Õige Õnnestunud kartulisalt:)
Koduse sööma ajal teen kartulisalati kõrvale omletti või praetud viineri või sardelliviile. Pole just mingi tervisetoode, aga maitseb...mmm...paganama hästi:)
loore 21. mai 2009, kl 17.10 |
chaty 21. mai 2009, kl 18.43 |
Mina olen teinud kartulisalatit 2 korda elus ning mõlemad korrad väga supper head olnud .
Sisse panen mina siis kartulit,porgandit, sibulat, suitsuvorsti ( põdra vorst väga hea ) , juustu, natuke haput õuna, hapukurki ( värsket ei pane sest see muudab salati vedelaks ) , hapukoort, majoneesi, herneid, soola ,muna.
Ja eriti hea on ta just siis kui on sesnud nt ööpäeva külmakapis.
Sisse panen mina siis kartulit,porgandit, sibulat, suitsuvorsti ( põdra vorst väga hea ) , juustu, natuke haput õuna, hapukurki ( värsket ei pane sest see muudab salati vedelaks ) , hapukoort, majoneesi, herneid, soola ,muna.
Ja eriti hea on ta just siis kui on sesnud nt ööpäeva külmakapis.
katariina 21. mai 2009, kl 18.56 |
kuulen ka 21. mai 2009, kl 19.53 |
Lisa postitus