Kööginõu
kartulisalati õnnestumise nipid
mmm 21. mai 2009, kl 20.09 |
kartul- ei keeda koorega, värske kurk, marin. kurk, marin. herned, munad,pisut tilli, "Rakvere" lastevorsti, paprikat-vähemalt kahte värvi. Kastmeks hapukoor pluss majonees soolaga maitsestatult. Tuleb selline värvikirev kena ja, ausalt, vorsti lisamisest hoolimata- ka vägagi maitsev salat.
valulla 21. mai 2009, kl 21.33 |
Äärmiselt maitsev:
rohelised herned, praeliha või küpsetatud kanarind, keedumuna, kartul, marineeritud kurk, mugulsibul, majoneesi-hapukoore kaste soola ja pipraga.
See on venelastel tuntud Olivje salatina, kunagi oli meie toitlustusasutustes Pealinna salati nime all. Meeldis siis ja meeldib ka praegu.
Vahel teen seda salatit ka ilma hernesteta ja liha asemel panen soolaseeni.
rohelised herned, praeliha või küpsetatud kanarind, keedumuna, kartul, marineeritud kurk, mugulsibul, majoneesi-hapukoore kaste soola ja pipraga.
See on venelastel tuntud Olivje salatina, kunagi oli meie toitlustusasutustes Pealinna salati nime all. Meeldis siis ja meeldib ka praegu.
Vahel teen seda salatit ka ilma hernesteta ja liha asemel panen soolaseeni.
juta 21. mai 2009, kl 21.47 |
hernehirmutis 21. mai 2009, kl 21.49 |
Muki 21. mai 2009, kl 22.13 |
Minu jaoks on salat õnnestunud ideaalselt siis, kui selles ei ole:
maisi, õuna, pirni ja paprikat.
Kindlasti on toiduaineid veel, aga hetkel ei meenu. Värske kurk ka ei sobi (ainult mõne teatud salatiga, näiteks makrasalat). Oluline on hea! marineeritud või hapukurgi olemasolu. Marineeritud kurk on isegi parem.
Majoneesi maitse peab käima üle pea. Lihatoodetest sobib praeliha. Vorst läheb ka, aga säästuajal. Suitsuvorsti võib ka panna. Seda kõike mitte korraga- mida on kodus.
Salat peab olema hästi maitsestatud. Mina teen mõttega, et salati kõrvale ei pea sööma eraldi veel vorstikesi(sellest siis liha olemasolu salatis ja tugev maitse), aga võib muidugi. Maitsestan erinevate maitseainetega (peale soola ja pipra veel isegi muskaatpähkel; vegetat panen ka- mida on kodus). Majoneesi- ja hapukooresegu teen eraldi valmis, maitsestan ja valan salatile peale, segan õrnalt. Salat peab seisma külmas nats enne lauale andmist.
Kõik eelnev ei tähenda, et ma teie tehtud salatit ei söö, vaid mina lihtsalt teen nii. Ongi tore, et perenaised teevad erimoodi.
Ok, õuna ma tõesti pelgan salati sees ja sellise salati jätan söömata.
maisi, õuna, pirni ja paprikat.
Kindlasti on toiduaineid veel, aga hetkel ei meenu. Värske kurk ka ei sobi (ainult mõne teatud salatiga, näiteks makrasalat). Oluline on hea! marineeritud või hapukurgi olemasolu. Marineeritud kurk on isegi parem.
Majoneesi maitse peab käima üle pea. Lihatoodetest sobib praeliha. Vorst läheb ka, aga säästuajal. Suitsuvorsti võib ka panna. Seda kõike mitte korraga- mida on kodus.
Salat peab olema hästi maitsestatud. Mina teen mõttega, et salati kõrvale ei pea sööma eraldi veel vorstikesi(sellest siis liha olemasolu salatis ja tugev maitse), aga võib muidugi. Maitsestan erinevate maitseainetega (peale soola ja pipra veel isegi muskaatpähkel; vegetat panen ka- mida on kodus). Majoneesi- ja hapukooresegu teen eraldi valmis, maitsestan ja valan salatile peale, segan õrnalt. Salat peab seisma külmas nats enne lauale andmist.
Kõik eelnev ei tähenda, et ma teie tehtud salatit ei söö, vaid mina lihtsalt teen nii. Ongi tore, et perenaised teevad erimoodi.
Ok, õuna ma tõesti pelgan salati sees ja sellise salati jätan söömata.
maimai 21. mai 2009, kl 23.39 |
Ma söön alati heameelega toorest sibulat aga kui kartulisalat on tehtud sibulaga, siis on see minu jaoks täiesti välistatud. Ta tapab kõik teised maitsed, minule meeldib mahedamaitseline salat. Vahel teen majoneesi-hapukoorekastmega, vahel ainult hapukoorega.
Ka majonees eraldi meeldib mulle väga nagu sibulgi aga näe salatisse ei taha. Üldiselt nõustun eelmisega, parem kui õunu, pirne, maisi-paprikat poleks, aga kui on siis ma natuke ikka söön.
Värske kurk on hea, sest on mahedamaitseline.
Parim koosseis on tingimata ja ainult koorega keedetud kartul, värske kurk, keedetud muna, seapraest lõigatud väikesed lihatükid(sink ka veel kuidagi äärmisel juhul, vorst on välistatud) ja hapukoorekaste. Ma ei pane isegi soola, rääkimata veel teravamast maitsestamisest.
Tegelikult on ju tõesti tore et erinevalt tehakse, muidu oleks nagu poest ostetu :)
Ka majonees eraldi meeldib mulle väga nagu sibulgi aga näe salatisse ei taha. Üldiselt nõustun eelmisega, parem kui õunu, pirne, maisi-paprikat poleks, aga kui on siis ma natuke ikka söön.
Värske kurk on hea, sest on mahedamaitseline.
Parim koosseis on tingimata ja ainult koorega keedetud kartul, värske kurk, keedetud muna, seapraest lõigatud väikesed lihatükid(sink ka veel kuidagi äärmisel juhul, vorst on välistatud) ja hapukoorekaste. Ma ei pane isegi soola, rääkimata veel teravamast maitsestamisest.
Tegelikult on ju tõesti tore et erinevalt tehakse, muidu oleks nagu poest ostetu :)
kallis maitse 21. mai 2009, kl 23.46 |
libanõid 22. mai 2009, kl 09.59 |
to kallis maitse 22. mai 2009, kl 10.00 |
Kui mu mälu mind ei peta, siis peetakse nn traditsioonilise kartulisalati eelkäijaks "olivieri salatit", milles oligi kasutatud vorsti. Toidus võib kasutada küll ka ainult kalleid komponente, kuid tähtsaim on siiski tulemus. Teate, mõnikord võib ka lihtlabastest toiduainetest tõelise hõrgutise kokku segada. Ei pea tingimata vaid kalleid asju serveerima, et mitte odavat maitset demonstreerida. Vabandust.
kevadine 22. mai 2009, kl 12.08 |
Praegusaja keeduvorstid on küll suhteliselt maitsetud (ise neid ei osta, ennem olen ilma lihata), aga nõukaaegne doktorivorst või lastevorst olid ikka väga korraliku maitsega ja oleks ka "kallile maitsele" süüa sündinud. Üks huvitav kartulisalat vorstiga, mida olen nõukaaegse vorstiga sugulate juures saanud, oli selline: keedukartul, keeduvorst, värske kurk, rohelise salati lehed, roheline sibul, koor (kui majoneesi oli hulgas, siis vähe, maitset eriti üle ei löönud ja köögis tegemist ei näinud). Maitse oli sellel salatil väga õrn ja kevadine, vaheldus tavalistele tugevamamaitselistele.
iiris 22. mai 2009, kl 19.49 |
ja mina 22. mai 2009, kl 20.34 |
Muki 22. mai 2009, kl 21.12 |
Tegin oma säästuprogrammiga lihtsalt nalja. Vorsti (kalliduse)annab ka ära petta, kui ei ole just väga halva maitsega/maitsetu vorst või vorst, mis laguneb (aga sellist lihtsalt ei pane salatisse). Mina nii pirtsakas ei ole.
Kahjutundega pean mainima, et parimad vorstid (eelkõige doktori vorst; veel oli hea küüslauguvorst ja kevadine?- no suvine ei olnud) jäid tõesti nõukogude aega, kui rohi oli rohelisem.
Nõo pitsakatet kasutan mina ka väga palju erinevate toitude tegemisel: hea kiire lihtne kohe võtta.
Kahjutundega pean mainima, et parimad vorstid (eelkõige doktori vorst; veel oli hea küüslauguvorst ja kevadine?- no suvine ei olnud) jäid tõesti nõukogude aega, kui rohi oli rohelisem.
Nõo pitsakatet kasutan mina ka väga palju erinevate toitude tegemisel: hea kiire lihtne kohe võtta.
sibulski 23. mai 2009, kl 03.14 |
Muki 23. mai 2009, kl 11.21 |
Ma söön viinerit, kus pole ka liha sees, hea meelega. Kunagi on lõpp ikka ühesugune meil kõigil. No mõni varem, mõni hiljem, aga ega toidust suurt ei olene küll. Sibulski, vorstid on halvemaks muutunud, mõned sordid on lausa peaaegu maitsetud, aga mõni siiski ajab asja ära. Ma ei olegi nüüd vana doktori vorsti väärilist vorsti leidnud- ei olegi.
k 23. mai 2009, kl 11.51 |
keeduvorstist 23. mai 2009, kl 16.12 |
Kuskil paar aastat tagasi oli Maxima ketis müügil Leedu keeduvorst sovetskoe nostalgia doktori, sellel oli tõesti endisaegse vorsti maitse. Aga pakendil oli ka kiri, et kasutatud ehtsat liha ja hind oli vist kuskil üle 60 kilo. Ostsime seda sellele vaatamata ikka vahel, kuigi muid tänapäevaseid keeduvorste ma ei söö. Paraku enam müügil näinud pole, ju pidasid inimesed hinda liiga kalliks ja võeti müügist maha.
muki 24. mai 2009, kl 00.34 |
Nüüd tuli küll jube kartulisalati isu :) Samas - nii palju kui on inimesi, on ka erinevaid maitseid. Ma ei paneks iialgi kartulisalatisse maisi või paprikat. Aga panen jälle alati valget sibulat. Siis hapukurk, kui ei ole haput, siis marineeritud. Värske kurk. Muna. Hernes. Mingi vorst, soovitavalt suitsu. Kastmeks hapukoor, majonees, sinep, sool, pipar.
valulla 24. mai 2009, kl 16.17 |
karmen 24. mai 2009, kl 21.21 |
õunauss 25. mai 2009, kl 13.13 |
ca 1 kg pariisikartuleid (keeta)+1 terve suitsukana-hakkida kuubikuteks+ hapukurki,varssellerit(vastavalt maitsele 2 või 3vart),porgandit (keedetud) 2-3 kobedat-kuubikuteks..,1-2 porrut vart viiludeks(valge osa),rucola (või jää-)salatit (pott),maitsestan soola- pipraga(kapparid või oliivid kui meeldib-siis hapukurki ei pane),sutsuke head õli peale,segada-lasta tõmmata mõni aeg külmkapis
Kaste teen eraldi-kellele meeldib lisab
1 tops maitsestamata jogurtit,10 % hapukoort(250g)majoneesi mõne lusikatäie+ 1 terve väikem värske kurk riivida jämedalt-soola,tilli või peterselli
kogusest jägub ca 10-le
Kaste teen eraldi-kellele meeldib lisab
1 tops maitsestamata jogurtit,10 % hapukoort(250g)majoneesi mõne lusikatäie+ 1 terve väikem värske kurk riivida jämedalt-soola,tilli või peterselli
kogusest jägub ca 10-le
ahven 25. mai 2009, kl 14.50 |
Meie pere kartulisalat 25. mai 2009, kl 15.39 |
kallis maitse 25. mai 2009, kl 19.14 |
irw, kallis maitse - ülekantud tähenduses - ei tähenda mitte, et see peaks rahaliselt kallis olema - keeduvorst ei ole arenenud maitsemeelgea inimestele lihtsalt vastuvõetav ja seda ei sööda (mul ei taha koer ka, päriselt kusjuures).
ise armastan kartulisalatit, kus liha polegi, seega pole mõtet end puudutatuna tunda, kui teil rahakott satub õhem olema.
to ja mina: Su külaised on lihtsalt viisakad, usu mind ;D
to libanõid: katsu endale sõna 'labane' tähendus selgeks teha.
ise armastan kartulisalatit, kus liha polegi, seega pole mõtet end puudutatuna tunda, kui teil rahakott satub õhem olema.
to ja mina: Su külaised on lihtsalt viisakad, usu mind ;D
to libanõid: katsu endale sõna 'labane' tähendus selgeks teha.
katariina 25. mai 2009, kl 23.11 |
k 26. mai 2009, kl 13.04 |
panna kota 26. mai 2009, kl 16.46 |
claratutiluti 29. mai 2009, kl 11.47 |
Lisa postitus