Kööginõu
kuidas teha ühepajatoitu?
köögikatadele 02. november 2009, kl 13.20 |
Tõepoolest - asun esmakordselt asja kallale :) Spetsiaalset haudepotti mul küll pole, ent loodan et siiski tuleb välja. Varutud on kartul, kapsas, kaalikas, sibul ja porgandid. Siis on küsimus - millist liha kasutada? Päris fileed vast selle jaoks ostma ei hakkaks. Pealegi pole oluline minu jaoks suur lihakogus, ent hea maitse saamiseks tuleks midagi kindlasti panna (supikonti, ribi vms soodsamat?) Samuti tean, et erinevad aedviljad tahavad erinevat aega keeda/haududa, palun teie oivalisi retsepte koos juhtnööridega. Aitäh!
lii 02. november 2009, kl 13.49 |
pane kõigepealt supikondid või pehme ribi keema.ülimaitsev saab veel, kui kasutad suitsutatud konte.keda kohe päris kaua,vahtu peab alguses muidugi ka riibuma.umbes 1.5 tunni möödudes lisa sool, marlilapikese(või mõne muu puhta lapikese)sisse seotud terapipar,vürts ja loorber.kuni liha haudub,puhasta ja tükelda köögivili ja jäta külma veega kaussi seisma.kui 1,5 või isegi 2,5 tundi on möödas, kontrolli muidugi vahepeal,et vesi ära ei keeks,hakka lisama köögivilju. kõigepealt ribadeks lõigatud kapsas ja kaalika -ning porgandikuubikud(mitte väga väikesed).hauta tasasel tulel.kui nendest kahvel kergesti läbi läheb,lisa kartulikuubikud.otsi nüüd potist üles see maitseainepambuke ja viska ära-tema töö on tehtud.jälgi,et vesi oleks ainult pisut üle köögivilja.pane tassi piima või koort (kolmveerandi ulatuses) ja sega sinna juurde 2-3 spl jahu.kahvliga on lihtsam jahutükke purustada.kontrolli-kui kartul on pehme,sega see jahupiim ühepajatoidu hulka. keera tuli kinni ja lõika rohelist peale,kui on.VALMIS!
8 02. november 2009, kl 14.04 |
Drean 02. november 2009, kl 14.14 |
kk 02. november 2009, kl 14.14 |
see lii roog on küll veidi kummaline, aga noh eks igaüks teeb oma maitse järele:)
minul käib hakklihaga - pruunistan selle kergelt pannil koos sibula ja küüslauguga, lõpuks maitsestan paprikapulbriga ja kuumutan veel natuke. valan veidi vett peale ja lisan kartulikangid ja kapsa, veidi hiljem muu köögivilja - porgand, kaalikas, vahel ka paprika või lillkapsas.
pooltoores kartul mulle ei meeldi, seega kõiki köögivilju koos keema ei pane.
minul käib hakklihaga - pruunistan selle kergelt pannil koos sibula ja küüslauguga, lõpuks maitsestan paprikapulbriga ja kuumutan veel natuke. valan veidi vett peale ja lisan kartulikangid ja kapsa, veidi hiljem muu köögivilja - porgand, kaalikas, vahel ka paprika või lillkapsas.
pooltoores kartul mulle ei meeldi, seega kõiki köögivilju koos keema ei pane.
q 02. november 2009, kl 14.42 |
Teen sageli.
Kondiga lihast, parim on turult ostetud searibi, keedan puljongi.
Tõstan liha välja, lisan porgandi, kapsa, kaalika, kartuli. Keedan pehmeks ja lisan kontidest puhastatud liha.
Maitsestan ainult vähese soola ja mõne musta piprateraga liha keetes.
Aedvili on ise nii maitsev, et soola lisades ole väga ettevatlik, et ei surmaks aedviljade maitset.
Kondiga lihast, parim on turult ostetud searibi, keedan puljongi.
Tõstan liha välja, lisan porgandi, kapsa, kaalika, kartuli. Keedan pehmeks ja lisan kontidest puhastatud liha.
Maitsestan ainult vähese soola ja mõne musta piprateraga liha keetes.
Aedvili on ise nii maitsev, et soola lisades ole väga ettevatlik, et ei surmaks aedviljade maitset.
k 02. november 2009, kl 15.16 |
tess 02. november 2009, kl 16.52 |
d. 02. november 2009, kl 18.08 |
kah 02. november 2009, kl 18.48 |
j.a.kiir 02. november 2009, kl 18.53 |
Minu ühepajatoit (enem-vähem sellises järjekorras):
Pruunistan potipõhjas kas hakkliha või veiselihakuubikuid, maitsestan soola ja pipraga, siis lisan hakitud sibula, küüslaugu, porganditükid (vaata, et ära ei kõrveta!), valan veidi vett peale - et liha ja porknad oleks kaetud - ja hautan pisut. Nüüd lisan kaalikatükid, leedan, veidi aja pärast kartulitükikesed. Maitsestan olemasolevate maitseainetega - teinekord pisut puljongipulbrit või kuubikut, aga parem on kui naturaalseid maitsetaimi ja -juurikaid, tilli... Palju ka ei maksa panna, hautise enda maitse on peamine. Mõnikord panen värsket kapsast ka, aga siis peab jälgima, et potikaas päris tihedalt kinni poleks, muidu tuleb kapsale selline läppand maitse juurde.
Seda, mida lii kirjeldab, tegi minu vanaema ka ja kutsus seda "lühikese leemega supp"
Pruunistan potipõhjas kas hakkliha või veiselihakuubikuid, maitsestan soola ja pipraga, siis lisan hakitud sibula, küüslaugu, porganditükid (vaata, et ära ei kõrveta!), valan veidi vett peale - et liha ja porknad oleks kaetud - ja hautan pisut. Nüüd lisan kaalikatükid, leedan, veidi aja pärast kartulitükikesed. Maitsestan olemasolevate maitseainetega - teinekord pisut puljongipulbrit või kuubikut, aga parem on kui naturaalseid maitsetaimi ja -juurikaid, tilli... Palju ka ei maksa panna, hautise enda maitse on peamine. Mõnikord panen värsket kapsast ka, aga siis peab jälgima, et potikaas päris tihedalt kinni poleks, muidu tuleb kapsale selline läppand maitse juurde.
Seda, mida lii kirjeldab, tegi minu vanaema ka ja kutsus seda "lühikese leemega supp"
kessu 02. november 2009, kl 19.43 |
saab teha muidugi hakklihaga, aga see pole tõesti tõeline ühepajatoit.
Soovitan kunagi proovida sellist ühepejatoitu, mis hästi aeglasel tulel keeb, (jah, selleks kulub enam vähem pool päeva), aga tulemus on väga hea.
Sülti saab ka kahe tunniga keeta, aga õige sült keeb ka vähemalt pool päeva. Maitsevahe.
Soovitan kunagi proovida sellist ühepejatoitu, mis hästi aeglasel tulel keeb, (jah, selleks kulub enam vähem pool päeva), aga tulemus on väga hea.
Sülti saab ka kahe tunniga keeta, aga õige sült keeb ka vähemalt pool päeva. Maitsevahe.
valulla 02. november 2009, kl 22.39 |
Minu kodu ühepajatoit on selline: taise sealiha kuubikud pruunistan päris tugevalt sibula ja küüslaugu ning soola-pipraga eraldi pannil. Samal ajal hakin üpris väikesteks kuubikuteks porgandi, kaalika, kartuli, lisaks veel sibulat ja kapsaribad. Panen potipõhja õli, sinna sibula, siis kaalika, veidi hiljem kapsa, siis porgandi, lasen veidi omas mahlas haududa, lisan veidi vett, siis praetud lihakuubikud ning hautan seni, kuni kõik poolküpsed, siis panen juurde kartuli, külmutatud herned, veel veidi vett, maitsestan ja lasen vaiksel tulel edasi podiseda, kui on isu, siis lisan mingil ajal ka tükeldatud tomatid, kuid mitte alati.
ma 03. november 2009, kl 06.59 |
kriss 03. november 2009, kl 22.06 |
peedi-eedi 04. november 2009, kl 14.27 |
Aga mina teen nii:
keedan kas kondiliha pehmeks või siis pruunistan lihakuubikud (kondilihaga, nt seakootidega saab parem), urgitsen liha välja potist- kui kondiliha ja suured tükid. Lisan keeduleeme sisse viiludeks või kuubikuteks (ca 3*3 cm vähemalt) lõigatud kaalikat, punapeeti, ribastatud värsket kapsast ja pooleks või neljaks lõigatud porgandid- keedan veidi ja siis lisan katulid (tavaliselt pooleks või neljaks lõigatud).
Muidugi, liha keetes on kohustuslikud ikka pipar, loorberileht, sool ja sibul. Ja kui on veel lisada värskeid või siis sügavkülmast ube (põlduba on see vist, see suure oaga mis ikka vanasti aias kasvas)-super! Eriti meeldib see variant mulle just suvel kui peedid -porknad-kaalid veel noored on :) ja peet on oluline :)
keedan kas kondiliha pehmeks või siis pruunistan lihakuubikud (kondilihaga, nt seakootidega saab parem), urgitsen liha välja potist- kui kondiliha ja suured tükid. Lisan keeduleeme sisse viiludeks või kuubikuteks (ca 3*3 cm vähemalt) lõigatud kaalikat, punapeeti, ribastatud värsket kapsast ja pooleks või neljaks lõigatud porgandid- keedan veidi ja siis lisan katulid (tavaliselt pooleks või neljaks lõigatud).
Muidugi, liha keetes on kohustuslikud ikka pipar, loorberileht, sool ja sibul. Ja kui on veel lisada värskeid või siis sügavkülmast ube (põlduba on see vist, see suure oaga mis ikka vanasti aias kasvas)-super! Eriti meeldib see variant mulle just suvel kui peedid -porknad-kaalid veel noored on :) ja peet on oluline :)
kuule peedi-eedi 04. november 2009, kl 14.54 |
no kyll keedavad 04. november 2009, kl 20.04 |
miks mitte 04. november 2009, kl 22.11 |
j.a.kiir 04. november 2009, kl 22.51 |
Just! Kaitsen oma: miks mitte hakkliha? Muidugi peab olema puhas veisehakkliha (mitte mingi sojasegu!) ja üsna ohtralt. Just tööpäeva õhtupoolikul saab niimoodi toit ruttu valmis ja köögiviljad ei pea ka lõpmata kaua hauduma, jäävad siukesed veidi krõmpsud, no mulle meeldib nii. Ja ma lapsena jälestasin suppides ja hautistes lihat- (eriti peki)tükke, aga hakkliha sõber olen alati olnud. Seega - minule sobivaim lahendus. Aga jah, koonerdada ei tohi ja korralikult soola-pipra-sibulaga peab maitsestama.
* 05. november 2009, kl 14.13 |
Kui mul kiire on, siis olen ka ühepajatoitu hakklihaga teinud, aga üldiselt teen seda rohkem ribilihaga. Just, ribilihaga :)
Ostan läbikasvanud toorest ilma kondita (vähemalt ilma suure kondita)ribialust liha või/ja suitsuribi, lõikan neist piklikud kuubik-ribad, praen sibulatükikestega koos läbi (suurem rasv välja!) ja lisan juurikatele siis, kui nad juba poolpehmed on.
Kunagi ema õpetas mind, et kapsas võtab väga mõnusa meki külge, kui mõni leht lasta alguses kõrbema - nüüd teengi nii, et panen paksema põhjaga poti koos kapsaribadega suurele tulele ja lasen minutikese ilma segamata ja ilma vett lisamata säriseda. Selle ajaga lähevad mõned kapsaribad kärssama, aga need ei jää pärast üldse tunda ja näha - küll jääb aga kapsale mingi veidi teistmoodi vürtsikam mekk. Siis lisan natuke vett, segan, lasen pisut haududa ja seejärel tõstan juurde ülejäänud juurikad.
Kui kogu krempel hakkab juba jumet võtma, maitsestan, lisan ribiliha ja hautan lõpuni.
Ostan läbikasvanud toorest ilma kondita (vähemalt ilma suure kondita)ribialust liha või/ja suitsuribi, lõikan neist piklikud kuubik-ribad, praen sibulatükikestega koos läbi (suurem rasv välja!) ja lisan juurikatele siis, kui nad juba poolpehmed on.
Kunagi ema õpetas mind, et kapsas võtab väga mõnusa meki külge, kui mõni leht lasta alguses kõrbema - nüüd teengi nii, et panen paksema põhjaga poti koos kapsaribadega suurele tulele ja lasen minutikese ilma segamata ja ilma vett lisamata säriseda. Selle ajaga lähevad mõned kapsaribad kärssama, aga need ei jää pärast üldse tunda ja näha - küll jääb aga kapsale mingi veidi teistmoodi vürtsikam mekk. Siis lisan natuke vett, segan, lasen pisut haududa ja seejärel tõstan juurde ülejäänud juurikad.
Kui kogu krempel hakkab juba jumet võtma, maitsestan, lisan ribiliha ja hautan lõpuni.
numm36 06. november 2009, kl 13.55 |
vares 06. november 2009, kl 14.35 |
no ahjukartuleid tehakse ju ka poolkeenud kartulitest ja riputatakse kartulimaitseainet peale - eks see on igaühe oma eripära ja harjumus.
mina teen SUUREST tükist pekisemast lihast, kus 100% peab kont sees olema. seda siis keedan ja ei pruunista. keedan täitsa pehmeks, võtan välja jahtuma.
selles leemes keedan SUURTE tükkidena aedviljad. kaps, porg, kaal, kartul, (sibul + küüsl tuju korral), varsseller.
aga tükid peavad ikka SUURED olema, mingit salatitükeldust ma ühepajatoidus küll ei taha.
kulinaarialetist korra ostsin, see meenutas ülessoojendatud kartulisalatit, aga pruuni värvi. aru ei saanud, mida sõin - liiga plöga (kuigi maitse talutav).
ja kui kogu üllitis pehme, siis lõikan liha jupeks ja lauale, aedviljad ka. uhkelt rohelist ka peale.
vahel pistan liha aedviljade sisse tagasi (tükid), aga mehele-lapsele meeldib liha eraldi.
mina teen SUUREST tükist pekisemast lihast, kus 100% peab kont sees olema. seda siis keedan ja ei pruunista. keedan täitsa pehmeks, võtan välja jahtuma.
selles leemes keedan SUURTE tükkidena aedviljad. kaps, porg, kaal, kartul, (sibul + küüsl tuju korral), varsseller.
aga tükid peavad ikka SUURED olema, mingit salatitükeldust ma ühepajatoidus küll ei taha.
kulinaarialetist korra ostsin, see meenutas ülessoojendatud kartulisalatit, aga pruuni värvi. aru ei saanud, mida sõin - liiga plöga (kuigi maitse talutav).
ja kui kogu üllitis pehme, siis lõikan liha jupeks ja lauale, aedviljad ka. uhkelt rohelist ka peale.
vahel pistan liha aedviljade sisse tagasi (tükid), aga mehele-lapsele meeldib liha eraldi.
ella 10. november 2009, kl 11.21 |
lisan oma ühepajatoidu tegemise jutu.
teen 1-1,5 tunniga tõeliselt maitsva toidu.
alustan porganditest, kaalikast, kapsast ja kartulist. sellises järjekorras tükeldan ja panen klaasitäie veega potti hauduma.
tükid teen päris suured, et toidu valmides ei jääks potti inetu lagunenud mass.
lihana kasutasin viimati ilusat läbi kasvanud beekoni tükki, pekki peab ka selles toidus olema.
tükeldan liha (liha peab olema ikka mõnusalt palju) ja sibulad-küüslaugud, pruunistan kogu kraami, lisan maitseained ja lisan ühepajatoidule. lasen madalamal temperatuuril podiseda, aegajalt segades. maitsesta soola või puljongipulbriga. jammmmmi!
sama asja võib teha ka ahjus, aga siis kõik korraga potti. aega kulub natuke kauem.
teen 1-1,5 tunniga tõeliselt maitsva toidu.
alustan porganditest, kaalikast, kapsast ja kartulist. sellises järjekorras tükeldan ja panen klaasitäie veega potti hauduma.
tükid teen päris suured, et toidu valmides ei jääks potti inetu lagunenud mass.
lihana kasutasin viimati ilusat läbi kasvanud beekoni tükki, pekki peab ka selles toidus olema.
tükeldan liha (liha peab olema ikka mõnusalt palju) ja sibulad-küüslaugud, pruunistan kogu kraami, lisan maitseained ja lisan ühepajatoidule. lasen madalamal temperatuuril podiseda, aegajalt segades. maitsesta soola või puljongipulbriga. jammmmmi!
sama asja võib teha ka ahjus, aga siis kõik korraga potti. aega kulub natuke kauem.
mää 10. november 2009, kl 12.36 |
tegin 10. november 2009, kl 13.03 |
nädalavahetusel ahjus: ahjupotti priskelt liha, seekord oli sea kaelakarbonaad, mis oli soodukas. enamasti siiski panen mingit kondiga liha. SUURED TÜKID on ka minu märksõna, seega suurte tükkidena porgand, kaal, kapsas peale, maitseaineid ka ja ahju. Ise küpses ahju põhja peal, kõrgemal tegin pirukaid ja kooki.
Kui teen pliidil, siis liha potti, vaht ära, lasen poolküpseks keeda ja üksteise järel väikeste vahedega porgand, kaal, kapsas ja kui need poolvalmis, kartul sisse.
See lii jahukastmega variant on küllap ka väga hea, aga ise pole teinud. Ema on mul kunagi ammu, kui oli väga palju porgandeid, teinud porgandi-hakklihahautist jahuga, nii et tulid porgandid hakklihasoustis. Väga head olid, mulle väga maitsesid.
Kui teen pliidil, siis liha potti, vaht ära, lasen poolküpseks keeda ja üksteise järel väikeste vahedega porgand, kaal, kapsas ja kui need poolvalmis, kartul sisse.
See lii jahukastmega variant on küllap ka väga hea, aga ise pole teinud. Ema on mul kunagi ammu, kui oli väga palju porgandeid, teinud porgandi-hakklihahautist jahuga, nii et tulid porgandid hakklihasoustis. Väga head olid, mulle väga maitsesid.
k 11. november 2009, kl 09.27 |
minu esimene kord proovida ja superhea tuli, kindlasti hakkan tihti tegema, nägi välja nii:
kaalikas, porgandid, kartulid tükeldada ja potti, sinna juurde eelnevalt sibulaga praetud sealihatükid (sidrunipipraga maitsestatud) ja panna keema veega, lisada üks ribi-puljongikuubik.
u 2 tundi podises.
kaalikas, porgandid, kartulid tükeldada ja potti, sinna juurde eelnevalt sibulaga praetud sealihatükid (sidrunipipraga maitsestatud) ja panna keema veega, lisada üks ribi-puljongikuubik.
u 2 tundi podises.
minna 11. november 2009, kl 12.18 |
Igaühel köögis oma käekiri,aga mina valmistan ühepajatoitu järgmiselt:
sulatan potipõhjas veidi võid ja siis pruunistan selles lihatükid
(reeglina kaelakarbonaadi),siis lisan veidi keedetud vett,et lihatükid oleks sellega kaetud ja jätan vaiksel tulel podisema,
siis koorin kaalikad,lõikan need kuubikuteks ja pruunistan need panni peal võis ning lisan potti,siis porgandid samamoodi.Kui liha ja porknad pehmed,siis kõige lõpus lisan kartuli.
Ja soola ja pipart kasutan praadimise ajal.
sulatan potipõhjas veidi võid ja siis pruunistan selles lihatükid
(reeglina kaelakarbonaadi),siis lisan veidi keedetud vett,et lihatükid oleks sellega kaetud ja jätan vaiksel tulel podisema,
siis koorin kaalikad,lõikan need kuubikuteks ja pruunistan need panni peal võis ning lisan potti,siis porgandid samamoodi.Kui liha ja porknad pehmed,siis kõige lõpus lisan kartuli.
Ja soola ja pipart kasutan praadimise ajal.
Lisa postitus