Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Aidake rumalat, kastme tegemine.
 
mina 04. aprill 2011, kl 12.38
Olen ikka hakkanud omal käel nüüd süüa tegema, jahukastmeni pole jõudnud. Kas keegi seletaks detailselt, kuidas teha näiteks viinerikastet. Otsisin netist retsepte ja kõik muu on lihte, aga vot sellest ma ei saa aru, et kastme jaoks tuleb panna klaasi vett või piima, eks ja siis selle 1-2 spl jahuga ära segada, et ei jääks tükki ja siis pannile valada ja siis omakorda veel nii palju piima, kui suurt kogust ma vajan?
 
liina 04. aprill 2011, kl 12.48
võtad viinerid, lõigud pannile. rasva ka, kui väga kuivalt teed, ei tule välja. pred viinerid ära. siis võtad 1-2 spl jahu, sõltuvalt kui palju tahad teha kastet. kui ainult endale, siis 1 spl piisab, kui perele, siis ikka 2 kuhjaga. segad ära viineritega jahu. ehk siis kuumutad segades jahu. kui jahu on kenasti viinerite ja rasvaga segunenud, võta korra pann tulelt, kalla peale 1 klaas (250-300 ml) vett, ise samal ajal energiliselt jahusegu segades. kindlasti tuleb korralikult ja kiirelt segada, et tükke ei tekiks. siis pane pann tagasi pliidile, sega edasi. nüüd juba näed, kas ja kui palju on vaja veel vett või piima lisada, et tuleks sulle sobiv paksus. vahel, kui teen rohkem kastet, siis peab kohe 2 klaasi vedelikku lisama jahule, muidu tõmbab vesi kõik jahuga klimpi ja siis ei saa enam tükke välja.
üldiselt kokad teevad nii, et kuumutavad enne jahu, see vedelikuga segamine pole kulinaarselt n.ö õige.
ka mitte õige variant, aga kui pole rasvainet või viinerit või midagi, mille peale jahukastet teha, siis olen ka läinud lihtsama vastupanu teed ning pole jahu kuumutanud. siis olen teinud eriti lihtsa variandi. võtan ühe purgi, nt moosipurk, panen sinna 1-2 spl jahu, hapukoort, sobivaid maitseaineid (suhkur, pipar, pesto, sinep, vastavalt mis maitselist tahan), vett või piima. panen kõik purki, panen kaane peale ja raputan energiliselt. kui segunenud, siis kallan kuumale pannile ja hakkan segama, kuna jahu hakkab kohe paisuma. ja taas tuleb jälgida, et liiga paksuks minnes peab vedelikku lisama.
 
hmm 04. aprill 2011, kl 16.30
Kuidas sa nii palju jahu paned? Mina ei pane iial rohkem kui 1 spl triiki ja vahel vähemgi. Ja lõpuks pean sellegi koguse juures hakkama vett lisama, sest muidu saab väga puder. Iial ei saa beshamellkastet tehtud retsepti järgi, sest jahu kogus on meeletu, mis sinna sisse peaks panema. Ei ole ju seda sousti liitrite viisi vaja.
 
Viinerikaste 04. aprill 2011, kl 17.03
...on selles foorumis allpool põhjalikult olemas,lugege.
 
1 04. aprill 2011, kl 17.17
minu arvestus on nii et sööja kohta dessertlusikatäis jahu ...jahu hulka hakka vähehaaval vedeliku lisama samas pidevalt segad ,siis ei jää jahu klimpi
 
Naks 04. aprill 2011, kl 18.31
Kui valmistan tavalist pruuni kastet, segan jahu kuuma rasvainesse, milles on juba praetud sibul, porgand, (vahel ka küüslauk või paprika) koos maitseainetega ja lasen kas korraks mullitama hakata või ka veidike pruunistuda, siis vedelik (puljong) otsa ja vispeldan, kuni keema tõuseb.
Valge põhikastme jaoks pruunistan kergelt või, lisan jahu, segan, kuni on näha, et on segunenud ja siis vispeldan koos lisatud piima/koorega, lasen keema tõusta.
Aga viineri-, hakkliha-, vorsti- jm "täidisega" kastmed teen täitsa vastupidi - pruunistan kõik vajaliku, lisan vett või puljongit või piima, hautan vaikselt ca 10 minutit, siis alles lisan jahuga segatud puljongi (või vee). Tõstan uuesti keema paariks minutiks, siis lisan hapukoore (või juustu, kui tahtmist on).
 
arvan 04. aprill 2011, kl 18.50
Raiskad, Naks asjatult aega selle mitu korda keema laskmisega. Miks siis selle pruunistamise juures ei või segada jahu sinna ja hiljem vedelik juurde
 
Naks 04. aprill 2011, kl 19.29
Aega kindlasti ei raiska, ega ma teda kive hõõrudes tulel hoia, kõigest nupu keeramise vaev:) Samal ajal teen ka muud, segan koogitainast või keerutan muud magustoitu kokku (kui viitsin). Või siis kraamin söögiteo jääke. Või katan lauda, kui kedagi teist käeulatuses pole.
Meeldib, kui lisanditega kaste on hästi kokku keenud ja maitsed segunenud. Vähemalt mulle tundub, et nt sink + seened, tomat + peekon, vorst + sibul jne, jne saab parem, kui ta rahulikult oma mahla ja puljongi segus piisavalt haududa saab.
 
ullike 06. aprill 2011, kl 11.47
viinerikaste? pole ammu teinud ja siinkohal meenus, et hiljuti olla lasteaedades ja koolisööklates sisse viidud nõue, et viinereid tohib lastele anda vaid 2 korda kuus.
mina panen viinereid seljankasupi sisse - kõige viimasena ja ainult korraks kuumutan. kastme valmistamisel saab ka nii teha, et viskad tükid juba valmis roasse ja lased veel hetkeks keema tõusta.
 
-LyAnn- 06. aprill 2011, kl 14.18
Kui jahu tükib tükki jääma siis võib ka nii - võtad tühja kaanega purgi paned sinna jau sisse ja vett peale kuni pool purki, kaan kinni ja loksutad niikaua kuni jahu on ära lahustunud.
Jahu kogus sõltub sellest kui palju teha ja kui paksu soovitakse.

Kui jahu on juba pannil siis tuleb aeglasel koguaeg segada kuni keemiseni. Muidu jääb põhja ja tuleb pruunide tükkidega kaste :)
 
näägu 06. aprill 2011, kl 14.56
kui jahu rasvaines, kas siis õli või või, pruunistatud tuleb lisada kas külm vesi või külm puljong ja segada korralikult siis ei jää mingeid tükke, purgis loksutamine on muidugi hea nipp aga kastme maitse kannatab, jääb toore jahu maitse ja ostke ometi kastmepaksendaja kui kohe kuidagi kastmeid tehtud ei saa, on ju nii hele kui tume olemas
 
Keldrikass 24. juuli 2019, kl 03.01
Mismoodi teil jahu tükkideks jääb? Tuleb kuumust ikka anda.
Mina praen viinerid ja sibula kerge oliivõliga.See järel valan pannile vett.Ikka korralikult.Et kastet ikka piisavalt oleks.Ajan vee keema.Lisan jahu 1-2 spl.Segan kiirelt kõik läbi.Nii et kaste jääb väga vedel.(kaste pakseneb hiljem) Seejärel lisan hapukoore 2-3 spl.Annan kuuma.Mida kauem keeta seda paksem kaste tuleb.Kui tuleb liiga paks siis tuleb vette juurde valada.Maitsesta soola ja tilliga.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!