Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Leivategu ei õnnestu :(
 
Mary 08. detsember 2011, kl 16.55
Kas keegi jagaks retsepti?

Ei õnnestu enam leiva tegemine, leival puudub hapukas maitse ja jääb seest nätske.
Juuretise tegin ise rukkileiva ja keefiriga, nüüdseks juba mitu head korda küpsetatud ka, aga ei tule välja.

Teen nii, esimesel päeval lasen toasoojas juuretisel käärida, kuhu olen lisanud juurde vett ja rukkijahu.
Teisel päeval lisan soola, suhkru, seemned ja rukkijahu ning voolin pätsikesed, lasen kerkida ja küpsetan. Mis ma küll valesti teen? Miks ei ole leival hapukat maitset? Miks jääb leib seest nätske?


Umbes aasta tagasi tegin samuti leiba, mis õnnestus, kuid nüüd enam ei tule välja, aga nii väga soovin uuesti omatehtud leiba perele pakkuda
 
a 08. detsember 2011, kl 18.00
Minul sama lugu. Tegin ise juuretise keefirist ja rukkileivast. Jääb seest tooreks.
Kui ennem oli juuretis, mille olin sõpradelt saanud siis ei jutunud sellist asja kunagi.
 
Mary 08. detsember 2011, kl 19.56
Võib olla on nätskuse põhjuseks ikkagi liiga noor juuretis?
Ma olen alles kolmandat korda leiba teinud, aga vahepeal leidsin infot, et 5-6 korral alles hakkab õige leib tulema.
Eks ma siis katsetan väikeste kogustega edasi...
 
ostke juuretis 08. detsember 2011, kl 21.31
https://www.osta.ee/23156132
 
Mary 08. detsember 2011, kl 22.22
Juuretis ei taha eriti raputamist, seega postiteel teisest linnast ma seda küll osta ei riskiks. Aga aitäh soovitamast!
 
köögist 09. detsember 2011, kl 12.12
Kui kaua sa juuretist kääritad? Mina olen tähele pannud, et üle 12 tunni kääritades tainas pärast enam ei kerki korralikult, sel pole nagu jõudu enam.
 
Ma 09. detsember 2011, kl 14.10
olen ka varem saanud parema leiva. Äkki on viga jahus?
 
provintsist 10. detsember 2011, kl 19.28
ma olen suvest saati leiba küpsetanud ja ainult esimesel korral sai nätske, siis tegin vast liiga vedela taigna ja hoidsin soojas retseptis ette nähtud 16 tundi. kuna meile nii hapu leib ei meeldinud, siis olen hapendamise aega tunduvalt lühendanud.
Tavaliselt panen leiva hakkama hommikul enne tööleminekut 6.30 paiku. Segan juuretisele juurde umbes liitri jagu sooja vett ja niipalju rukkijahu, et oleks hapukoore paksune. segan kastrulisse, seda on hea kinni katta ja siis jätan kastruli paksu teki sisse mässituna seisma kuni kella 15.30-16.30,võtan osa juuretist järgmiseks korraks karpi(hoian tavaliselt külmikus,mitte sügavkülmas, kõige kauem olen hoidnud 3 nädalat).ma jagan juuretise pooleks, sest ühest osast teen magusama rosinate ja aprikoosidega, teisest osast teen igasugu seemnetega. taigna segan puulusikaga umbes kartulipudru paksuseks. vedel taigen võib jääda nätske, aga paks taigen jääb leivana tihe, ei ole neid õhuaukusid sees. peab leidma ise enda jaoks selle õige. ma olen lisanud alati rukkijahule lisaks ka täistera nisujahu ja pisut kaerajahu, loomulikult soola ja suhkrut ka panen. pannile panen sissepoole küpsetuspaberi, pealt silun märja käega, kergitan praeahjus 30 kraadi juures, vahel keeran kuumuse maha. kui tunnen, et sooja enam nii pole, panen uuesti. kergitan 1 tund ja vahest ka kauem, peavad poole kõrgemaks kerkima. viimasel ajal polegi välja enam võtnud vaid kuumuse 225 peale keeranud ja selles küpsetanud esimesed 15 min, edasi 190 juures 50 min kuni 1 tund, oleneval kui suured pätsid mul on. vahel on paksud keeksivormis, vahel olen niisama plaadile pannud põrandaleiva moodi.
 
ka küpsetaja 10. detsember 2011, kl 21.55
Kergitamise aeg sõltub temperatuurist. Praegu, kui toas napilt 20 kraadi, hoian eelkergitust 24 tundi, suvel kuumaga vähem. Enne küpsetamist kergitan 4 tundi.
Tõesti sõltub jahust ka. Ja kui tahta ainult rukkijahuga, eriti veel täisterajahuga leiba teha, kerkib hoopis kehvalt. Kergitada aitab nisujahu. Kui näen, et eelkergitus ei toimi väga hästi, lisan lõplikku taignasse nisupüülijahu rohkem. Aitab kerkida, ehkki pole enam nii tervislik. Ka kauaseisnud ja oma väe kaotanud juuretistele olen koos veega nisujahu lisanud ja nii selle jälle toimima saanud.
 
p 11. detsember 2011, kl 11.10
Mina panen peale täistera rukkijahu veel nisukliisid ja köömneid, soola ka, aga suhkrut ei pane. Kääritan suhteliselt kaua, umbes ööpäeva.
 
noojanoh 12. detsember 2011, kl 22.39
Mina lisan Veski-Matti graham-nisujahu natuke. Aga kui ise juuretist teha, siis keefiri asemel toimetab ägedamalt Airan.
 
akutrell 17. detsember 2011, kl 19.54
asi on jahus. poes on kahte sorti jahu üks teeb hapu leiva teine mitte. veskimati tegi vist tavalise ja kalew vmi. ma ei mäleta, sellega tuli hapu leib.
 
minul aga nii 17. detsember 2011, kl 22.36
viimased kolm leivategu jutti kõik aiataga.
Kerkib hästi, aga ühel hetkel ahjus vajub kokku nagu seep.
Olen pikalt leiba teinud ja ma ei suuda aru saada, mis siis nüüd lahti on. Kuidagi ei õnnestu enam.
 
noojanoh 18. detsember 2011, kl 10.52
Mul ka paaril viimasel korral nii juhtund, et kerkib kenasti ja küpsetades vajub kokku :(
 
Sitt on leiva isa 06. aprill 2020, kl 21.02
Natuke hanerasva ja saepuru ja ongi leib valmis ning küla meestelt tuleks naised ära konfiskeerida ja neist kohoosi lüpsikari moodustada millele saab ööseks traktoriga teki peame tõmmata
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!