Kööginõu
sool taignas
sips 15. veebruar 2012, kl 21.26 |
kas saab keegi öelda, palju peaks panema soola kringli taignale 3kg jahu kohta. uurisin, et 1tl kg kohta, aga on siin mõni pagar, kes saiu teeb? vanasti panime vist 1 pihutäis 3kg jahu kohta, või on mul valesti meeles? maitse järgi ikka suurele kogusele ei tee, see võib taigna magedaks jätta.
m 15. veebruar 2012, kl 21.32 |
sips 16. veebruar 2012, kl 08.49 |
Naks 16. veebruar 2012, kl 09.07 |
Salme Masso klassikalise pärmitaina retsept:
Lihtne saiatainas:
650 g nisujahu
3.5 dl vett või piima
10 g pärmi
1 tl soola
Enamikes retseptides, kus soolal kogus üldse märgitud, on suhe sama, isegi magusa taina puhul. Nt "100 rooga" kirjutab, et 15 dl jahu kohta 1,5 tl soola (magus pärmitainas).
Nii et ca pihutäis jah, kui 3 kg jahu.
Lihtne saiatainas:
650 g nisujahu
3.5 dl vett või piima
10 g pärmi
1 tl soola
Enamikes retseptides, kus soolal kogus üldse märgitud, on suhe sama, isegi magusa taina puhul. Nt "100 rooga" kirjutab, et 15 dl jahu kohta 1,5 tl soola (magus pärmitainas).
Nii et ca pihutäis jah, kui 3 kg jahu.
olge nüüd 16. veebruar 2012, kl 18.16 |
m 16. veebruar 2012, kl 18.23 |
Naks 16. veebruar 2012, kl 19.20 |
:)))
Ajas naerma, aga tegin siis kohe katse kah - mythbuster in the action!
Pihutäis soola tähendab ju, et sul on anum soolaga, kust sa võtad peoga (pihk allapoole! sõrmed kinni!) ning transpordid selle koguse ühest nõust teise. Mitte ei hoia pihku ülespoole, lao seda kuhjas soola täis ning siis ei tõsta aeglaselt tainakaussi, et hunnik ei pudeneks:)
Ja katse tulemus peensoolaga (mul suured käed!) - soolakausist haaratud pihutäis ei ole üle 3,5 teelusikatäie.
Mis on isegi vähem traditsioonilistes retseptides soovitatust 3 kg jahuga tehtud taina kohta.
Tõesti ei tea, miks see teemaalgatus mu nii käima ajas:)
Ajas naerma, aga tegin siis kohe katse kah - mythbuster in the action!
Pihutäis soola tähendab ju, et sul on anum soolaga, kust sa võtad peoga (pihk allapoole! sõrmed kinni!) ning transpordid selle koguse ühest nõust teise. Mitte ei hoia pihku ülespoole, lao seda kuhjas soola täis ning siis ei tõsta aeglaselt tainakaussi, et hunnik ei pudeneks:)
Ja katse tulemus peensoolaga (mul suured käed!) - soolakausist haaratud pihutäis ei ole üle 3,5 teelusikatäie.
Mis on isegi vähem traditsioonilistes retseptides soovitatust 3 kg jahuga tehtud taina kohta.
Tõesti ei tea, miks see teemaalgatus mu nii käima ajas:)
sips 16. veebruar 2012, kl 21.04 |
see pihutäis pole niisama võetud. olin ammu kondiitris tööl ja siis me taignaid nii tegime, soola mõõtsime pärmitaignale pihuga, see toimis normaalselt, ainult mul on meeles, et 3kg kohta üks pihutäis, see on ju kinnine pihutäis. see 3tl. 3kg kohta peaks vist klappima-ma veel kaalun selle ära. maitse järgi saab ju ka panna, aga see pole see, kui sul on kogus suur.
no 16. veebruar 2012, kl 22.48 |
kui oled kondiitris tööl olnud, siis peaks soola lisamine nn silma/tunde järgi käpas olema. Ei mõõda iial mingeid lusikatäisi, vaid ikka umbes täpselt. Ise kasutan umbes sarnast kulbikest, millega kohvi mõõdetakse. Enamasti doseerin sellega päris täpselt vastavalt toidu kogusele.
See pihutäis tundus mulle kohutava kogusena, kuid kui asi nii, nagu Naks katse tulemusel selgitas, siis ehk nii ongi.
See pihutäis tundus mulle kohutava kogusena, kuid kui asi nii, nagu Naks katse tulemusel selgitas, siis ehk nii ongi.
M 16. veebruar 2012, kl 23.59 |
sips 17. veebruar 2012, kl 08.54 |
m 17. veebruar 2012, kl 15.33 |
to sips
Magus taigen
4,6 kg jahu kohta 0,05g soola(kokku tuleb taigent 10,756 kg)
Soolane taigen( näiteks võiroos) 7kg jahu kohta 0,14g soola(kokku taigent 11,640 kg)
To naks
Jah, kui eestlane peab pihutäie ära andma, siis on tark võtta pihk allapoole suunatult ja sõrmed kinni. Kui eestlane saama peab siis on pihutäis ikka endiselt pihk ülespoole:)
Ja muide kondiitris ei mõõda ükski mõistlik inimene pihuga, vaid tooraineid ikka kaalutakse.
Magus taigen
4,6 kg jahu kohta 0,05g soola(kokku tuleb taigent 10,756 kg)
Soolane taigen( näiteks võiroos) 7kg jahu kohta 0,14g soola(kokku taigent 11,640 kg)
To naks
Jah, kui eestlane peab pihutäie ära andma, siis on tark võtta pihk allapoole suunatult ja sõrmed kinni. Kui eestlane saama peab siis on pihutäis ikka endiselt pihk ülespoole:)
Ja muide kondiitris ei mõõda ükski mõistlik inimene pihuga, vaid tooraineid ikka kaalutakse.
sips 17. veebruar 2012, kl 19.28 |
to sips 20. veebruar 2012, kl 16.51 |
sips 20. veebruar 2012, kl 16.58 |
to sips 20. veebruar 2012, kl 17.39 |
Lisa postitus