Kööginõu
Sirmikute säilitamine
seidi 18. september 2014, kl 09.14 |
Sain metsast hunnik sirmikuid. Nii palju, et korraga ära süüa ei jaksa. Kuidas neid säilitada? Kas külmutada on mõtet?
Kuskilt kuulsin, et enne praetakse kergelt ja siis pistetakse sügavkülma. Kui kaua selliselt külmutatud sirmikud säilivad?
Mis teie arvate sellest ja kas kellelgi on kogemusi sirmikute säilitamisega?
Kuskilt kuulsin, et enne praetakse kergelt ja siis pistetakse sügavkülma. Kui kaua selliselt külmutatud sirmikud säilivad?
Mis teie arvate sellest ja kas kellelgi on kogemusi sirmikute säilitamisega?
anna ära :) 18. september 2014, kl 09.29 |
anne 18. september 2014, kl 15.09 |
Sirmik vesine seen? Esimest korda kuulen, sirmik on just väga kuiv seen, mida saab edukalt kuivatada. Teine variant on, mida olen kasutanud, praed valmis šnitslid (paneerid jahus ja munas) ning paned siis paraja portsu kaupa kilekottides või karpides sügavkülma. Pärast soojendad mikrokas või mis tervislikum, ahjus ning on nagu värsked. Kaua säilivad, ei tea, sest alati on suht kiiresti ära kasutatud. Mõned kuud aga kindlasti.
Helle 18. september 2014, kl 15.17 |
Jah, praetult võid neid sügavkülma panna, aga ma ütlen ausalt, et mingit erilist maitsenaudingut sa siis üles soojendatult ei saa. Pigem kasuta siis hiljem neid kas pirukatäidiseks või kotletidesse vms. Kui jagada pole ja ära süüa värskelt ei jõua, siis võid ju sügavkülma neid panna, aga ära oota hiljem sama maitset. Muide praetult seisavad need seened paar päeva ka tavalises külmikus, kuigi ma ütlen ka siis selle ülessoojendamise kohta, et ega ei ole ikka see, mis kuumalt pannilt kohe võtta... Aga noh maitseasi ja ära visata pole tõesti mõtet kui juba korjatud sai. Toorelt ära sügavkülma pane, siis pole nendega enam midaig teha.
seidi 18. september 2014, kl 17.11 |
Panin sirmiku pannile. Tundus kerge ja õhuline ei mingit vett. Praadisin ära ja seen nii mahlane, et kui tahad maainimese kombel töökäigus süüa, lödistad ennast täis. Hommikul avastasin, et šnitsliks praetud sirmikud on taldrikul oma mahla sees.
Eks igaüks kes sirmikut praadinud, järeldab ise kas vesine seen või mitte.
Paistab, et tõesti seisnud sirmikul enam seda õiget maitset ei ole. Muutub kuidagi vängeks. Järgmisel korral korjan nii palju kui ära jaksan korraga süüa:)
Aitäh vastanutele.
Eks igaüks kes sirmikut praadinud, järeldab ise kas vesine seen või mitte.
Paistab, et tõesti seisnud sirmikul enam seda õiget maitset ei ole. Muutub kuidagi vängeks. Järgmisel korral korjan nii palju kui ära jaksan korraga süüa:)
Aitäh vastanutele.
anne 20. september 2014, kl 16.01 |
seidi, kas Sa korjasid ikka sirmikuid? minul pole sirmikud iialgi šnitslina vesiseks läinud, saati siis taldrikul omas mahlas ujunud järgmisel päeval. ehk olid hoopis vanaks läinud või kastes ligunenud seened? värske sirmik pole kunagi vesine. see vbolla seletab ka, kui järgmisel päeval polnud Sul seentel enam seda maitset :)
:) 20. september 2014, kl 17.18 |
Kahjuks ma enam ei ela sellises kohas, kus sirmikud õue peal kasvavad (küll aga muud seened), aga lapsepõlvest mäletan, et isa läks lähima kuuse alla, korjas 15-20 sirmikut, paneeris ja praadis ära. Seisid taldrikul kuhjas nagu pannkoogid, paari päevaga said söödud alles. Isegi külmikusse ei pandud. Mingit lödistamist polnud, vedelikus ei ujunud. Haarasid laualt seene, vahel olid nii suured, et rebisid pooleks, viskasid voodisse kõhuli ja nosisid raamatulugemise ajal.
Oh aegu ammuseid:)
Oh aegu ammuseid:)
seidi 20. september 2014, kl 20.32 |
Sirmik mis sirmik. Sirmikut ei anna ju ühegi teise seenega segi ajada. Võibolla mõni oli vana, ma ei tea. Mõned olid aga nii noored, et ei olnud oma kübarat veel päris lahti ajanud.
Pilt ka, mille tegin mõnest :)
1. http://i58.tinypic.com/2a6r3pg.jpg
2. http://i59.tinypic.com/21e5lw9.jpg
Pilt ka, mille tegin mõnest :)
1. http://i58.tinypic.com/2a6r3pg.jpg
2. http://i59.tinypic.com/21e5lw9.jpg
mari 22. september 2014, kl 11.19 |
Manni 23. september 2014, kl 09.21 |
Sirmik 23. september 2014, kl 15.11 |
Õpetus Toivo Niibergi ja Tiina Kotsari raamatust "Külmutamine":
Suured sirmikukübarad lõigata pooleks või neljaks, noored pooleks. Asetada suuremasse keedupotti ja peale valada keev vesi. Lasta aeglaselt jahtuda, nõrutada suhteliselt kuivaks, kasta soola ja maitseainetega maistestatud riivsaia ning pakkida (riivsaia võiks puistata ka kihtide vahele) tihedalt väiksematesse kilekottidesse ning sügavkülmutada. Veidi üles sulanud sirmikušnitsel kasta lahtiklopitud muna sisse ja praadida valmis. Säilimisaeg 6 kuud.
Endal pole õnnestunud sirmikut isegi maitsta, no ei kasva minu kodukandis teisi, aga sellise õpetuse leidsin raamatust.
Suured sirmikukübarad lõigata pooleks või neljaks, noored pooleks. Asetada suuremasse keedupotti ja peale valada keev vesi. Lasta aeglaselt jahtuda, nõrutada suhteliselt kuivaks, kasta soola ja maitseainetega maistestatud riivsaia ning pakkida (riivsaia võiks puistata ka kihtide vahele) tihedalt väiksematesse kilekottidesse ning sügavkülmutada. Veidi üles sulanud sirmikušnitsel kasta lahtiklopitud muna sisse ja praadida valmis. Säilimisaeg 6 kuud.
Endal pole õnnestunud sirmikut isegi maitsta, no ei kasva minu kodukandis teisi, aga sellise õpetuse leidsin raamatust.
anna ära :) 24. september 2014, kl 12.34 |
Õigus on siin nii ühel kui teisel :). Sirmikuid tuleks tasasel tulel küpsetada ja vähe pikemat aega (6-7 min), et liigne vesi eralduks, siis on sirmik mõnus ja tõesti ka näpu vahelt söödav - nagi lihašnitsel :). Teemaalgataja küpsetas täitsa õiget seen, aga lihtsalt natuke vähe aega. Ise küpsetan kübara poolt kõigepealt pruuniks ja siis keeran tule madalamaks, pööran seene ümber ja lasen kübara altpoolt tasapisi veel praadida. Võib ka natuke praelabidaga peale vajutada, nii saad mõnusa ja tiheda seenešnitsli, mis kõlbab ka külmalt hästi süüa.
anne 24. september 2014, kl 14.06 |
Aa, selge siis, miks teemaalgatajal seened pärast vesised olid. Mina ikka paneerin seeni enne pannile panekut, kaks ringi jahus ja munasegus ning nii praetult see seen küll vesiseks ei lähe ning kõlbab imehästi ka järgmisel päeval nosida. Lihtsalt ilma paneerimata pannile panduna võivad nad ehk küll järgmisel päeval lötsid ja iseloomutud tunduda.
seidi 25. september 2014, kl 17.27 |
sirmikute fänn 29. september 2014, kl 16.21 |
Lisa postitus