Kööginõu
jaanipäeva toidud...
Kyllike 16. juuni 2009, kl 10.48 |
Nii nädalapärast ongi siis eestlaste üks lemmikpühadest jaanipäev. Nagu ikka kombeks, siis meiegi pere grillib liha, keedab kartulit, teeme salatit ja väikese koogi. See aasta tahaks aga ka midagi uut lauale panna. Seega, mis toitudega te olete üllatanud jaanipäevalisi, mida üldse tavaliselt pakute ja mis selle aasta ideed :)
õunauss 16. juuni 2009, kl 10.52 |
põhiliselt ikka grillitud liha(siga,veis,kits)-lindu (pardifilee),kala (igas variandis-paltus,kihvkala,siig,forell)
kõrvale salat katulist(ilma koore ja majoneesita),grillitud juust murakamoosi või puuviljadega magustoiduks jne
vorstid ei meeldi(hädapärane variant)....
ja marinaadi teen ise,poe marinaade ja poe liha marinaadis tavaliselt ei osta(v.a. kui tulevad ootamatud külalised ja võtavad ise kaasa)
kõrvale salat katulist(ilma koore ja majoneesita),grillitud juust murakamoosi või puuviljadega magustoiduks jne
vorstid ei meeldi(hädapärane variant)....
ja marinaadi teen ise,poe marinaade ja poe liha marinaadis tavaliselt ei osta(v.a. kui tulevad ootamatud külalised ja võtavad ise kaasa)
tibuliisu 16. juuni 2009, kl 12.07 |
Sealiha ja kanatiibu marineerid mustsõstramahlas ise. Kõrvale teeme kartulisalatit ilma lihata(kartul,porgand,kurk ja õun). Kindlasti ka toorsalatit(tomat,hiinakapsas,kurk,apelsin).Vahel oleme teinud ka ahjukartulit koorega.
Juustuküüsaugusalat majoneesi ja munaga(riivin keedetud porgandit kah sisse,ohtralt küüslauku)-see meeste lemmik meil.
Kindlasti viskame grillile ka maisitõlvikud,paprikat jms.
Magusaks muffineid ja kräsupeakooki viinamarjade ja virsikuga. Ja lisaks kõik see mida külalised kaasa võtavad. Alkoks tavaliselt meestel viin ja naistel vein.
Juustuküüsaugusalat majoneesi ja munaga(riivin keedetud porgandit kah sisse,ohtralt küüslauku)-see meeste lemmik meil.
Kindlasti viskame grillile ka maisitõlvikud,paprikat jms.
Magusaks muffineid ja kräsupeakooki viinamarjade ja virsikuga. Ja lisaks kõik see mida külalised kaasa võtavad. Alkoks tavaliselt meestel viin ja naistel vein.
katariina 16. juuni 2009, kl 14.14 |
maalile 16. juuni 2009, kl 17.17 |
oeh 16. juuni 2009, kl 17.16 |
ki 16. juuni 2009, kl 20.52 |
siil 16. juuni 2009, kl 21.22 |
jaani päeva toidud 16. juuni 2009, kl 23.12 |
siil 18. juuni 2009, kl 17.13 |
retsept oli selline, täpselt ei mäletagi, kust leidsin, toidutarest igatahes ei leidnud enam üles.
200g võid
200g nisujahu
200 g lahjat kohupiima
täidis:
300 g hakkliha
1 sibul
6 keedetud muna
soola
valget pipart
1 muna määrimiseks
ma ise panin taignasse ka 1 tl soola, muidu oli liiga mage esimene kord ja täidisesse sai 6 muna liiga palju, jäi üle esimene kord. aga nüüd panin 2 muna ja 250 g hakkliha ja täpselt tuli välja. pipart ma ei pannud.
1. näpi või koos jahuga muredaks, sega kohupiimaga ja pane tainas jahedasse.
2. pruunista hakkliha kergelt koos sibulaga. haki munad peeneks. sega hakkliha ja sibul munade, soola ja pipraga.
3. rulli tainas jahusel laual 1/2 cm paksuseks ja lõika ringikujulise vormiga 10 cm läbimõõduga tükid.(aga ma rullisin taigna ikka palju õhemaks). pane supilusikatäis täidist, niisuta tainaservad ja suru kinni.
4. määri munaga ja küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 225 c ahjus 10 minutit. aga ma küpsetasin 15 minutit, sest vist muidu oleks tooreks jäänud.
200g võid
200g nisujahu
200 g lahjat kohupiima
täidis:
300 g hakkliha
1 sibul
6 keedetud muna
soola
valget pipart
1 muna määrimiseks
ma ise panin taignasse ka 1 tl soola, muidu oli liiga mage esimene kord ja täidisesse sai 6 muna liiga palju, jäi üle esimene kord. aga nüüd panin 2 muna ja 250 g hakkliha ja täpselt tuli välja. pipart ma ei pannud.
1. näpi või koos jahuga muredaks, sega kohupiimaga ja pane tainas jahedasse.
2. pruunista hakkliha kergelt koos sibulaga. haki munad peeneks. sega hakkliha ja sibul munade, soola ja pipraga.
3. rulli tainas jahusel laual 1/2 cm paksuseks ja lõika ringikujulise vormiga 10 cm läbimõõduga tükid.(aga ma rullisin taigna ikka palju õhemaks). pane supilusikatäis täidist, niisuta tainaservad ja suru kinni.
4. määri munaga ja küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 225 c ahjus 10 minutit. aga ma küpsetasin 15 minutit, sest vist muidu oleks tooreks jäänud.
jaani päeva toidud 20. juuni 2009, kl 14.46 |
toidutare.ee 20. juuni 2009, kl 15.14 |
Soome kali 20. juuni 2009, kl 15.21 |
Mina 20. juuni 2009, kl 18.21 |
Rabarberikalja 21. juuni 2009, kl 15.17 |
täna teed, homme paras juua.
Rabarberikali:500gr rabarberit,2klaasi suhkrut, 15gr pärmi,
5 liitrit vett.Pestud rabarber lõigata ristikiudu õhukesteks tükkideks,valada üle keeva veega ja hoida jahtumiseni.Kurnata. Lisada vedelaks hõõrutud pärm ja suhkur.Hoida toatemperatuuril kuni hakkab käärima.(Umbes 8-12 h) Siis kallata pudelitesse ja hoida külmas.Kõige parem on teisel päeval.
Rabarberit olen ka rohkem pannud ja suhkrut maitse järgi.
Rabarberikali:500gr rabarberit,2klaasi suhkrut, 15gr pärmi,
5 liitrit vett.Pestud rabarber lõigata ristikiudu õhukesteks tükkideks,valada üle keeva veega ja hoida jahtumiseni.Kurnata. Lisada vedelaks hõõrutud pärm ja suhkur.Hoida toatemperatuuril kuni hakkab käärima.(Umbes 8-12 h) Siis kallata pudelitesse ja hoida külmas.Kõige parem on teisel päeval.
Rabarberit olen ka rohkem pannud ja suhkrut maitse järgi.
Mina 21. juuni 2009, kl 16.33 |
Kasemahlast? 22. juuni 2009, kl 12.11 |
Leida Jänesele 22. juuni 2009, kl 15.05 |
Linda Jänesele 22. juuni 2009, kl 15.34 |
Anu 22. juuni 2009, kl 18.01 |
Leida Jänes 22. juuni 2009, kl 19.13 |
to Leida 12. mai 2011, kl 19.11 |
axx 01. november 2014, kl 19.33 |
hehh 01. november 2014, kl 20.15 |
Lisa postitus