Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Porru kasutamine?
 
Por 27. august 2015, kl 14.00
Kas tarvitatakse toiduks seda valget alumist osa või koos roheliste lehtedega, piruka sees näiteks?
 
anne 27. august 2015, kl 22.10
Kuigi paljudes peenemates kokasaadetes ja retseptides soovitatakse ainult seda valget osa, siis pole rõngas oleval rohelisel osal ka midagi viga.

Kui päris gurmee, siis on teine asi, aga tavatoidus pea sama maitsev. Päris lehti mina kasutanud ei ole, kuigi nt. supi peale sünniks ilmselt need ka tükeldada, nagu roheline sibul või petersell siis.

Olgu mainitud, mina tarvitan enda kasvatatut, poe omadel ehk pärislehed jah saanud liiga palju taimekaitsevahendeid vms. Aga sel juhul on sama küsimus rohelise sibulaga.
 
Mari 28. august 2015, kl 09.48
kas porru sobib ka sügavkülmutamiseks?
Kasutan ka enda kasvatatut ja samuti kui eelkirjutaja, kuid säilitamisega on probleeme.
 
anne 28. august 2015, kl 13.22
Sügavkülmutada sobib, aga ülessulatada siis enam mitte, kohe toidu valmistamisel pannile või potti. Mina olen sobivad kettad valmis lõikunud ja kilekottidesse (või karpi) pakendanud.

Porru talvesort kannatab ju tegelikult talvel väljaski peenrale kasvama jätta ja siis sealt teoorias kevadeni värsket võtta. Praktikas on sellel paar aga. Kui maa külmub ja lumi peale tuleb, siis ei saa seda porrut sealt kuidagi kätte, ok, lume koorid ümbert ära, aga parimast valgest osast jääb ikka suur tükk külmunult mulla sisse.
Teine aga on meie heitlikud talved. Kui on pidevalt vaheldumisi sula ja pakane, siis osa porrusid kipub ikka kannatada saama ja mädanema minema. Mõnel ühtlasema kliimaga talvel on aga kõik peenral talve üle elanud, kevadel hakkavad uuesti kasvama ja saab varakult oma porrut.

See peenral ületalve kehtib siiski vaid talvesortide kohta, suvesordid hävivad esimeste tõsisemate öökülmadega. Millega tegemist, on tavaliselt seemnepakil kirjas.
 
seidi 28. august 2015, kl 13.33
Kasutan porrut sibula asemel. Rohelist osa samuti nagu valget. Eriti maitsev tuleb kala, kui enne ahju pistmist mässid talle porru rohelised lehed ümber ja pistad fooliumisse.
 
elly 02. september 2015, kl 14.46
Rohelisest kasutan ainult seda osa, mis lõigates selline "krõmps" on, otsa poole muutuvad vanemad lehed juba puiseks ja kuivemaks, seda osa ei kasuta. Porru ja sibula suur vahe toidus ongi see, et kui valge sibul tahaks enne toidule lisamist võis klaasjaks praadimist, siis porru võib südamerahuga värskelt, nii suppidele kui ka hautistele lisada, ei jää sellist "keedetud sibula maitset" :). Aga oluline on muidugi lehtede vahed üle vaadata ja porru sinna kogunenud mullast puhtaks loputada.
 
........... 08. september 2015, kl 09.46
põhiline on keskelt pooleks lõigata ja korralikult lehtede vahed puhtaks pesta, muidu on kõik söödav. Võis hautatult väga maitsev.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!