Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
suitsuvorst valge ja hallitab
 
mida teha 19. november 2016, kl 21.27
Sai ostetud põdravorsti, ikka palju latte ja paari pâeva möödudes läksid valgeks. Tuttava soovitusel tõmbasin märja lapiga üle ja õlitasun peale seda. Nüüd, mõned päevad hiljem on hullemad kui ennem. Jälle valged ja mõnedel on täitsa hallituse täpid peal. Saab neist asja kuidagi veel või on isegi kahtlane süüa? valge kiht olgu,soola kiht,aga muret teevad need hallituse täpid.
 
Mägimatkaja 19. november 2016, kl 21.49
Vene ajal mägimatkal kraabiti hallitus maha ja söödi kõik ära. Juba kodus kotte pakkides ütles matkajuht, et vorst läheb hallitama, aga see ei loe midagi.
Eks proovi algul vähehaaval süüa.
 
:) 19. november 2016, kl 22.01
Hallitus on kile/soole peal. Kuivades hallitavadki. Kui ära koorid ja siis hallitama lähevad, see pole hea.
Suurtes vorstipoodides igal pool ripuvad ja hallitavad, täitsa valged kõik.
Kui pelgad, tee puhtaks ja viska sügavkülma, ei mingit hallitust.
 
aga kes oskab öelda 19. november 2016, kl 22.39
miks on värske kuupäevaga Kalevi šokolaadikommid valged(hallitanud) . . . ?
 
njahh 19. november 2016, kl 23.16
see valge nn hallitus näitab hoopiski vorsti kvaliteeti. Sellega pole vaja võidelda, see on täiesti normaalne nähtus.

Külmikutes olevast liiga madalast õhuniiskusest on tingitud ka valge soolakihi teke kvaliteetsetele suitsu- ja snäkkvorstidele. Tavaliselt arvatakse, et valge kiht suitsuvorsti pinnal tähendab hallitust. See pole hallitus, vaid väljakuivanud soolakiht, mis tekib sisuliselt olematust õhuniiskusest.

Aga šokolaadiga on selline lugu:
Šokolaaditoodete sattumisel jahedast niiskesse ja/või sooja ruumi, muutub šokolaadi struktuur väga kiiresti ja õige pea ilmub šokolaadi pinnale ka silmaga nähtav hallikas ja tuhm kattekiht. Maiustus nagu “õitseks”.

Tihti tarbijad kardavad ja muretsevad, et tegemist on hallitusega, kuid nii see siiski ei ole. Olenevalt konkreetsest olukorrast on tegemist vaid suhkru või kakaovõi väljakristallumisega šokolaadi pinnal. Tervisele see ohtlik ei ole, küll aga halvendab see oluliselt toote väljanägemist ja vähendab see läbi maiustamissoovi.
 
teemaalgataja 19. november 2016, kl 23.23
nojaa, aga on ka nagu ütlesin hallituse täppe peal, sinakas/rohelised nagu halvaks läinud toodetel, leival saial tekkivaf kotis pikaajalisel olekul jne. Kui sügavkülma panna, kas see toote sulatamisel väga rikub ära?
 
:) 19. november 2016, kl 23.48
teemaalgataja Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> nojaa, aga on ka nagu ütlesin hallituse täppe peal
> , sinakas/rohelised nagu halvaks läinud toodetel,
> leival saial tekkivaf kotis pikaajalisel olekul jn
> e. Kui sügavkülma panna, kas see toote sulatamisel
> väga rikub ära?

Oi ei, üldse ei muuda suitsuvorstil midagi külmutamine/sulatamine! See peaks ikka väga vilets vorst olema, kui mahlad välja voolaks. Tavaliselt ju külmutataksegi, sa ei saa enamasti üldse vahest aru.
Ma viskan alailma vorste sügavkülma, aastakümneid. Õhtul tõstan ühe tavakülma ja hommikuks on täitsa ok süüa. Kusjuures - mulle meeldib eriti just veel pookülmunud vorstist viile lõigata:)

Ja mida njahh kopis nn hallituse kohta, mis pole päris hallitus, see on üks asi. Aga ka päris hallitus suitsuvorsti kestal ei tee midagi kurja. Nad ikka lähevad hallitama. Need pole ohtlikud seened. Kuigi kvaliteeti ka ei näita.
 
kommid 20. november 2016, kl 00.05
Šokolaadid lähevad valeks- halliks valel temperatuuril hoidmisest. Täpselt ei mäleta,aga vist oli 18-21 kraadi kõige parem säilitamise temperatuur.
 
njahh 20. november 2016, kl 11.06
no kui tegemist ikka päris hallitusega, siis pole küll õige väita, et need ohutud on. Me ei tea ju iialgi, mis sorti tegelased toidul kasvavad ja hallitusseened võivad eritada väga tugevaid toksiine, mis maksale korraliku põntsu panevad. Kui arvame, et hallitus läbi nn vorstinaha ei pääse, siis tuletan meelde, et hallitus on seen, mis koosneb seeneniidistikust ja see areneb palju sügavamates kihtides, kui me silmaga näeme. Silmaga näeme me hallitusseene viljakehasid.
Aga antud juhul, kui tahetakse seda vorsti siiski süüa, siis tasub tõesti sügavkülma panna ja loota, et tegemist oli ohutu hallitusega.
Mare Tamm 17. detsember 2016, kl 04.16
Ma olen kuulnud, et poodides pühitakse hallitus maha ja määritakse vorstid pealt õliga.
 
Jahimehe tütar. 22. detsember 2016, kl 18.55
See valge kirme tuleb õlisse kastetud puhta lapiga maha hõõruda.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!