Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
ei saa pärmitaignaga jutule
 
käpardKaie 15. oktoober 2023, kl 18.58
taigen igati justkui õige, kerkib kenasti kolme-neljakordseks. õhuline mullitab. tahan väga teha pärmitaignapõhjal õunakooki. surun selle taigna siis mööda küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaati laiali, sõrmedega ... mitte ei rulli. panen õunad peale, hoian veel pool tunnikest soojas kohas ja siis pistan ahju. TÄHELEPANU!. ahjust võtan välja kivikõva toote. mida ei ole võimalik noaga tükkideks lõigata. alumine osa (pärmitaigen) on nagu baranka. ma olen lugematult palju toitu ära visanud. seda ei ole võimalik süüa. mida ma teen valesti? ühes vanas retseptiraamatus oli kirjas ahi 200-210 kraadile . no panen. uus pliit, vaevalt valesti temperatuur on. mida ma pean tegema teisiti või kuidas ma pean käituma et saaksin selle koogi ometi kord tehtud. mulle meeldib kui põhi on selline cm paks ja need õunad seal peal teevad selle pärmitaigna osa meeldivalt nätskeks ... panen ometi natuke kaneeli ja riputan suhkrutki peale. mul on kaasaegne elektriahjuga pliit. seal on pöördõhk ja võimalus ahju põhja veenõu panna, et ikka paremad koogid tuleksid. ma ei ole neid kasutanud kumbagi. äkki peaks ?? aidake rumalat.
did_1305161 15. oktoober 2023, kl 22.32
Ega see pärmitsigen pole päris raketiteadus, kuid aega läheb, et leida see õige oma retsept.
Taigen ei pea olema nüüd nii tihe või tugev, et sõtkudes kausi külgedelt lahti lööks, võib jääda, et kergelt kleepsuks käte külge. Küpsetusplaadile pannes võid teha käed jahuseks või märjaks või õliseks, siis ei kleebi taigen käte külge.
Küpsetada võid 180 - 190 kraadil 35 - 45 minutit, saad ahjust välja võtta ja vaadata, et põhi alt pole liiga hele (toores) ja või liiga tume. Pealt põlemise vältimiseks saad panna peale küpsetuspaberi lehe ja lülitada ülemine küte välja, kuid see kohe ei mõju. Pöördõhk on tavalisest ülalt - alt režiimi korral umbes 20 kraadi kuumem, seega kui on alt küte ja pöördõhk, tuleb temperatuuri maha võtta. Liiga kõrge temperatuur küpsetab kiirelt ja kuivatab ääred ära. Õigem on panna ahju põrandale kaus veega, et see ahju niiskust annaks. Kui oled taina katnud õuntega, siis raputa peale kaneeli ja päris korralikult suhkrut. Suhkur võtab õuntest mahla välja ning see valgub ja imendub kõik taignasse ja teeb koogi pehmeks. Soovitatakse isegi pärast taina Küpsetusplaadile panekut või rullimist, raputada tainale mannat või tärklist ja siis panna alles õunad peale.
Egas muud kui julget katsetamist edaspidi!
Tavaliselt on interneti õunakoogi retseptid päris head. Sõtkuda vaja 5 - 8 minutit ja katta kaus pealt toidukilega ja jätta 60 minutiks kerkima. Pärast kerkimist lüüa tainas alla ja keerata kausis 4 - 5 korda ümber ehk kergelt kergelt sõtkuda ja lasta jälle 40 - 45 minutit kerkida. Siis jahusel või tärklisega kaetud laual voltida kolmeks pikkupidi ja rullida laiaks ja taas ristipidi kokku voltida nii teha 4 - 5 korda ja viimati rullida Küpsetusplaadile suuruseks ja tainarulli abil panna plaadile. Plaadil võib ka julgelt rullida ühtlase paksuse saavutamiseks teda. Koos õuntega saab veel lasta kerkida vähemalt 40 - 45 minutit enne ahju panekut.
 
Ülla-ülla 30. oktoober 2023, kl 13.24
Kui taigen ahjus kivistub, pole sa ilmselt andnud taignale aega ahjus täiendavalt kerkida. Paned koogi liiga kuuma ahju.
Minul on puudega köetav pliit - teen pärmitaigna valmis, koogi või saiad, lükkan ahju ja siis teen tule alla. Ahi soojeneb aeglaselt, vähemalt 20 minutit. Ja selle 20 minuti jooksul kook või saiad kerkivad selle järjest suureneva kuumuse käes. Edasi ma temperatuuri kraadide järgi reguleerida ei saa, tuleb mis tuleb, lihtsalt panen puid alla niipalju kui tavaliselt. Ja tuleb kena pehme välja seesama õunakook ja ka muud saiad.

Aga see 210 kraadi tundub ülepakkumisena - proovi madalama temperatuuriga. Kui viitsimist on, proovi ka temperatuuri järk-järgult tõsta - vanasti oli kogu nisujahust küpsetamine sellise järk-järgult tõusva ahjurežiimi peal, vaid rukkileiba küpsetati nii, et aeti ahi enne kuumaks.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!