Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
saiavorm
 
k2klin 22. november 2001, kl 12.20
Saiavorm kui selline on 1 ilgelt hea asi, aga ehk keegi oskab õpetada kuidas seda täpselt teha?
Teiseks, vanasti lasteaiast on meeles see karamelli kisell .. sama lugu, kuidas tehakse?
 
Lo 22. november 2001, kl 12.42
Lõika sai kuubikuteks, kui on väga vana sai siis leota piimas poolpehmeks. Võita vorm ja puista riivsaiaga üle. Lao / puista üks kiht saiakuubikuid. Kuubikute peale vastavalt maitsele moosi või õnu või kohupiima või rosinaid või ... Järgmine kiht saiakuubikud, jne. Kui kihiti ei taha teha, võid kuubikud jm lisandid omavahel segada ja siis korraga vormi panna. Peale kalla muna-piima segu, mis on maitsestatud sinu lemmikmaitseainetega (suhkur, suhkruasendaja, kaneel, ingver...) Ahju 185 kraadi juurde ja valmib ca 35-45 minutit.
 
murel 22. november 2001, kl 12.58
karamellkisselli tegemisel ma abiks ei oska olla, aga meie pere saiavorm on selline:

sai viilutada ja igale viilule määrida õhuke kiht võid.
klaasist ahjuvorm määrida võiga ja laduda kihiti saiaviilud moosiga. ja kindlasti veel suhkrut ka vahele raputada (me oleme suured magusaarmastajad!)
esimeseks ja viimaseks kihiks vormis peaks olema saiaviilud.

kaste koosneb piimast, munadest (2 klaasi piima kohta 4 muna), vanillsuhkrust, kaneelist ja kui enne suhkru lisamise unustasid, siis nüüd on veel viimane võimalus seda viga parandada:-)kastet peab olema nii palju, et saiavormi peale kallates on seda vähemalt pool vormi kõrgust (võib ka rohkem)

valada kaste vormi saiale peale, katta kaanega ja jätta seisma (mina olen ta lihtsalt kapi peale "unustanud"). küpsetamiseks on saiavorm valmis umbes 1-1,5 tunni pärast, kui suurem osa kastmest on saia sisse imendunud.

saiavorm panna külma ahju ja ahi 200 kraadile. nii küpseb saiavorm 1 tunnikese jagu. küps saiavorm on igast küljest kenasti pruun ja kastmevedelikku ei ole üldse näha.

moosi asemel võib kasutada ka viilutatud õunu (aga suhkrut tuleb rohkem panna)
 
karamell 22. november 2001, kl 14.52
Karamellkisselli põhimõte on selles, et suhkrut kuumutatakse pliidi peal mingi potikese sees pidevalt segades (soovit. nõrgemal tulel) senikaua, kuni see muutub vedelaks pruuniks massiks ehk karamelliks, siis valatakse ettevaatlikult peale vett (soovit. kuuma), segatakse, kuni tükkiläinud karamell uuesti lahti sulab ja siis edasi nagu tavaline kissell: tärklis jne...
Täpseid koguseid ei julge siinkohal pakkuda, ise teen n-ö tunde järgi.
 
karamell 22. november 2001, kl 16.13
...sry, kiiruga unustasin: paljast vett suhkrule peale valades tuleb karamellkissell lahja ja maitsetu, parem on tiba vett sulatamiseks ja ülejäänud osas piima.
 
Tirts 22. november 2001, kl 16.17
Mina lisaks ka kogused karamellkisselli valmistamiseks, arvestades 2-le:

Ained: 1 dl suhkurut, 1 sl tärklist, 1 dl suhkrut, 1 dl vett, 2.5 dl piima.

Tee nii: 1. sulata 1/2 suhkrust potis, kui see on vedelaks sulanud, lisa pool vee kogusest. Suhkrumass peaks nüüd vees ära sulama ja sellele lisa omakorda kuum piim, kuumata massi kuni see peaaegu keeb ja lisa tärklise-üle jäänud vee segu. Sega ja juba peakski mass paksemaks muutuma.
Keema ära vedelikku lase!
Ja ongi valmis!
 
crissu 22. november 2001, kl 19.03
seee lasteaiapärane saiavorm tuleb ka lihtsamalt välja
munapiima maitsestatud segusse korra kastetud saiaviilud sarnaselt Lo kirjeldusega kihiti laduda
parim mu meelest on õunamoos seal vahel
ja siis ülejäänud piimamuna kraam peale valada jne
 
verx 29. november 2001, kl 09.26
Saiavormi peale on piima-munasegu asemel ka väga hea kallata hapukoore-muna-suhkrusegu, üle raputada kaneeliga. Peale küpsemist on kohupiima moodi, aga õrnem.
 
k 30. november 2001, kl 11.27
Lisan veel väikese õpetuse. Kui suhkur on potis sulanud, siis sulasuhkrule külma vett peale valades võib õudselt kõrvetada saada ( siiani on armid käel - kooliaja katsetuste tulemus ), siis kipub karamell ka tükki minema. KARAMELLILE TULEB PEALE VALADA KEEV VESI! Siis on ohutum ja võid peaaegu kohe ka piima peale kallata. Ülejäänud protseduuri on Tirts perfektselt välja toonud.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!