Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
toiduraha
 
hildur 21. märts 2002, kl 20.16
Kas keegi mäletab, kus see teema kunagi oli siin, et palju peres raha kulub kuus toidule? Ise olen juba meeleheitel, kuna kulud toidule on tohutu suured (ca 8000 3 liikme peale, loomad kah) - no ja midagi ERILIST nüüd küll igapäev ei vitsuta. Nüüd teen ka ise korralikult kodus süüa (enne käisime ikka peale tööd Selverist läbi), aga ei meskit! Ikka sama summa. Üsna palju kulub puuviljadele ja igasugusele piima-jogurtikraamile, aga vot neist ei tahaks loobuda kah. Või on kuskil üleval mingi menüü või õpetus, kuidas kuus nelja tonniga toime tulla? Oleksin jubedamalt tänulik!!!! (Ega ma mingi imekokk ei ole tõesti, pole kaua tegelenud suurema söögitegemisega. Ise vajan väga sellist kerget ja tervislikku toitu, aga mees sööb jube palju ja tahab liha ka, seda tuleb mul arvestada. Kolmas liige on laps, 9.a.).
 
Margit 21. märts 2002, kl 20.23
Perekoolis on seda teemat päris palju käsitletud.
 
Murel(ik) 21. märts 2002, kl 20.25
Ühes aastataguses Äripäeva Puhkepäeva-lisas (ehk on on-lines) oli väga vahva lugu sellest, kuidas miinimumpalgaga elades ikkagi mitmekülgselt ja tervislikult süüa. Nädalajagu retsepte (supp-praad-magustoit igaks päevaks) ühes kommentaaridega, kuidas toitu valmistada ja kalkulatsiooniga, palju nõutud ainete muretsemine maksma läks.

Toitu oli tohutult ja raha kulus vist 800 krooni umber (nädal), eeldusel, et mõned maitseained on varasemast ajast kodus olemas. Konstateeringuga, et saab küll hakkama, aga köögis on kohutavalt mässamist.
 
väikeMy 21. märts 2002, kl 22.46
Kui ma õpetan, kuidas 2000 toime tulla, kas siis annad 2000 mulle;)? tegelikult ma õpetasin mõni aeg tagasi Emmeliinele, kuidas mina 2 inimest (enda ja mehe) ca 800-ga kuus ära toidan. võin sulle ka saata selle kirja. liha on selles muidugi vähe, aga no tuhandeid lisaks küll ei tule :)
 
sandra 22. märts 2002, kl 11.04
Oli jah teema. mina hakkasin sügavalt mõtlema, sest ise kulutasime ka umbes 6000-8000 3 pereliikmega. Ja tead mis. ära mine poodi tühja kõhuga ja tahaks täna midagi head mõttega. Ja kodus peab olema midagi sellist, mida saab teha kähkukalt kui õhtul kell 10 koju jõuad. Varem ostsime siis pitsat (öak)aga nüüd otsin kapist. Ja eelmine kuu sain umbes 5000 hakkama. Ma tean, et seda pole vähe, aga edusamm siiski. Nuputamist ja edu soovides!
 
tree 22. märts 2002, kl 11.49
Aga püüa poes käia võimalikult harva. Kord nädalas ja osta kogu nädala kraam korraga ära. Mida tihemini poes käia, seda rohkem raha kulub. Lähed leiba, piima ostma ja tuleb ikka mitmesaja kroonine arve, sest siis ikka näed midagi, mis soodushinnaga või mõtled, ah võtan seda ka jne.
 
;) 22. märts 2002, kl 12.00
mina olen proovinud osta nädala varu ette,aga kui töölt koju jõuan,siis lapsed on mekkinud siit ja sealt ning tagajärg on selline,et ikka tuleb ülepäeva poes käia.
 
tsinna 22. märts 2002, kl 12.27
Väga distsiplineeriv on käia poes ostunimekirjaga. See päästab ka sellest, et seisad nagu lollakas keset poodi ja mõtled, mis ma nüüd kolm järgmist päeva süüa teen. Meie käime tavaliselt kaks korda nädalas poes ja ostame 3-4 päeva toidu ära. Piima-mahla pärast tuleb tavaliselt üks väiksem trett vahepeal kodupoodi ka teha.
Viimasel ajal on lausa nii, et käime, nina ostunimekirjas, riiulivahed läbi ja kodus avastame, et midagi "head" ei ostnudki. Õhtuti teleka ees krõbistame sihvkasid. 1 kr 40 snt pakk, me oleme juba nii profid, et kaks pakki läheb õhtuga ära, aga ikkagi on odav, suu käib kogu aeg ja pole nagu põhjust mõelda, et tahaks jäätist, küpsist, jne. (Eks ta pisut ebaesteetiline ole muidugi)
 
Pipi 22. märts 2002, kl 12.30
ma olen ka proovind nii et ostaks nädala varu ära...a siis lõppeb asi sellega et nädala lõpus viskan osa kraami kapist minema, sest ära riknendon see kraam...pole kellegi isu selle järgi parasjagu olnud:( kõigepealt läheb ikka see mis kõige meelepärasem..
 
hildur 22. märts 2002, kl 13.00
Õnneks ei sõimanudki keegi vanaks laristiseks :))! Siiani olen kõike proovinud - käia poes tihedamini, harvemini... Tühja kõhuga ei lähe ka ja sellist metsikut ahmimist suudan üldiselt päris hästi taltsutada juba ammu. Siis proovisin seda, et ei käi nendes suurtes ostukeskustes. Et kulub nagu aega vähem ja raha kah. Tutkit! Siinsamas "külapoes" läheb ka igakord 300 vähemalt. Tavaliselt on mul ostunimekirjas (mis eksisteerib, tõsi küll, peas) sellised asjad: midagi piimalist, midagi leivalist, midagi leiva peale, puuvilja, midagi rohelist ja midagi, millest süüa teha. Vahel muidugi ka veel kohvid, hambapastad ja kodukeemiad kah. Ja kassitoit ja -liiv. Ega ma ausalt öeldes ei ole kah maha istunud ja raskelt mingeid retsepte lapanud, ei tahaks ka nii, et toiduvalmistamine on kogu elu mõte. Andke, palun, igaüks vähemalt mingi hea retsept, odavatest toorainetest ja millega ei lähe pool päeva aega, aga selline, et mees ka midagi saaks! Ja mitte väga rasvast! Pppp-llll-iiiiiiiiz!
Aga Väike Müü, sulle on mul hea ettepanek - tule mulle kokaks, tee kahe tonni eest süüa ja ülejäänud kaks tonni saad endale palgaks :))!
 
sini 22. märts 2002, kl 13.18
Sinu jutt algas, et 8000 läheb toidule aga nüüd selgub, et see sisaldab ikka mingeid majapidamise asju ka (hambapasta, kassiliiv jne. Minu meelest 1500 eek inimese kohta kuus puhast toiduraha on enam-vähem ok.
 
emmeliine 22. märts 2002, kl 13.22
Käisime eile poes. Tshekk oli juhtumisi kilekoti põhjas alles. No nii: Racca al Mare Prisma, arve 516.- Ostetud kahe päeva toit, sellest paella jaoks herned 13.50, purust tomat 6.90, kanafilee 28.70, krevetid 19.30, paprika 11.50.
Homme teen tagliatelle alla carbonara: lintmakaronid 9.50, peekon 27.30, munad 14.90, kohvikoor 3.40.
Siis veel koogi jaoks kohupiimapasta 13.50 ja virsikukonserv 13.50.
Ülejäänud: Eesti Ekspress, pampersid, majapidamiskindad, sidrun, jogurt, aknapuhastusvedelik, sink, kaks pakki mahla, leib, lihakonserv, elektripirn.
See oli päris kallis arve kahe päeva toidu eest, aga ämm tuleb täna külla ja tahtsin paellaga hiilata. Tavaliselt saab sama raha eest ikka kolme päeva toidu või siis kaks päeva odavamalt. Aga võta mõnikord oma tshekk pärast poeskäiku ja analüüsi, mida oleksid võinud ostmata jätta.
Pipi, aga kuidas toit läheb halvaks, kas sul siis sügavkülm pole?
 
Helen 22. märts 2002, kl 15.02
1. Onubenni kaste riisi ja kapsasalatiga
riis (1 kg ca 15 krooni), hakkliha 300 g (15 krooni)või kanafilee (28 krooni), uncle ben's kaste (20 krooni) kapsasalat (kapsas, suhkur, äädikas, õli, sool ühe korra jagu 10 krooni)
Kokku ca 70 krooni Kolmele jagub kidlalt, riisi ja kapsast ka mitmeks korraks

2. Kartul kodujuustu-heeringakastmega
Kartul (10?krooni), kodujuust (12 krooni), heeringas (25? krooni), maitsetamata jogurt (10 krooni, keedetud muna (10 krooni 6 tk), sibul (kokku paar krooni), värsket või hapukurki (15 krooni).
Kokku ca 80 krooni

3. Pastakaste hakklihaga
spagette (10 krooni) purustatud tomat (2 prk 18 krooni) sibul (paar krooni), küüslauguküüsi 1-2, soola, pipart, suhkrut, 300 g hakkliha (15 krooni), natuke riivjuustu (15 krooni)
Kokku 60 krooni

4. Koorene pastatakste
pastat (9krooni), sinki v vorsti (25 krooni), natuke jahu, 1 tops merevaiku (10 krooni) kohvikoort (6 krooni), maitseaineid. Teed koorega valge jahukastme, segad sisse merevaigu ja kui pasta valmis segad pasta hulka. Kõrvale hapukurki v midagi salatiletist (20 krooni)
Kokku 70 krooni

5. Plov
Tomatipastat (10 krooni), riisi (10 krooni), sibulat ja progandit (paar krooni) veiseliha guljassi vm liha (30 krooni), maitseaineid. Kõrvale salatit (20 krooni)
Jälle 70 krooni!
 
sille 22. märts 2002, kl 15.10
Olen proovinud nii, et nädalavahetusel käin kuskil supermarketis ja ostan enam-vähem nädala toidu ära. Kui siis nädala sees avastan, et midagi on juurde vaja, siis lähen kõrvalpoodi ja ostangi tõesti ainult seda konkreetset asja ega hakka muude asjade poole vaatamagi. Nälga pole nii jäänud, aga kallite hõrgutiste harvema pruukimisega oleme toiduraha summat mõnevõrra vähendanud küll. Kasulik on analüüsida ka seda, mis nädalaks ette ostetud toidust kõigepealt loosi läheb ja mis kauemaks seisma jääb.
 
plika 22. märts 2002, kl 15.39
Suur aitäh, Helen. Hakkaski senine menüü ennast ammendama. Praktilise kommi kategoorias saad esimese koha.
 
kati 22. märts 2002, kl 17.45
Kõige nõmedam ongi see, et tuleb osta lisaks toidule ka kodukeemiat ja hügieenitarbeid. Mina ise võiksin väga kokkuhoidlikult süüa, aga siis hakkab mees virisema, et midagi head ei olegi :(.

Üks hea ja odav toit: pool pakki nuudleid, 300 grammi hakkliha, 4 küünt küüslauku, üks pakk kümutatud juurvilju, kes on rohelised oad sees, austri ja sojakaste.

Segad kokku praetud hakkliha, tükeldatud küüslauk, juurviljad ning keedetud nuudlid, maitsestad pipra jne ja ohtralt soja-ja austrikastet ja palju õli, siis on hea. Parim austrikaste on Santa Marial.

Hea odav toit on ka pannkoogid sibula-hakkliha-paprika täidisega.
 
Pipi 23. märts 2002, kl 16.10
emmeliine, see ju väga lihtne kui nädala see eriti majapidamisega aega tegelda pole (kylmkapi sorteerimisega ntx) siis laupäeva ommikul avastad et poolik kohumiimakarp ebausaldusväärse sisuga ja poolik singiviilupakk ära kuivetand....mis see sygavkylm siin enam aitab siis:) kui on söpöki kylmikus vähem tyhjendatakse kõik topsikud kenast ära. meil.
 
Maali 24. märts 2002, kl 00.15
väikeMy ole hea, saada mulle see kiri kus 800kr kuus sina ja su mees saate kahekesi hakkama. Mina pingutan kuidas saan, aga ikka läheb kahepeale 1200.- Seal on kolm toidukorda ja norm menüü, aga kui saaks veel odavamalt, küll siis oleks hea ;)
cuprum62@hotmail.com
 
kutt 25. märts 2002, kl 00.49
toidu peale ikka kulub nii palju kui palju on võimalik.s.t et oleneb sissetulekust.On olnud aegu kus tuli hakkama saada 3500.- kolme peale kus sees pidi olema üür toit bensiin ja muud väljaminekud.Praegu nagu raske mõelda et saime hakkama(ex see virelemine oli)aga praegu on nii et söögi peale kulub 3000.- (üxi) ja kogu aeg on nii et kõht on tühi.(pole pax vaid ribid peaaegu paistavad)vahest käin bubides söömas no nii korra nädalas aga tean mix selline summa on sellepärast et kui elad üxi siis ei keeda ju potitäis kartuleid ja panjnitäis kastet kuna ei söö seda ju kaks päeva järjest ja nii kaks kolm korda päevas tagax ikka vaheldusrikast toitu.ja nii see raha läheb üritan juba pool aastatkulutusi vähendada aga ei tule välja.endale meeldix küll midagi vaaritada aga üxi ei ole mõtet seda teha ja ärtge palun ütelge et võta siis naine.kõik omal ajal.
 
Kats 25. märts 2002, kl 10.50
Nägin kah kõvasti vaeva, ikka tuli ühe inimese peale 1400.- kuus, minu sissetuleku peale on seda liiga palju :( Aga avastasin, et sellessamas Kaalujälgijate retseptiraamatus on igavene hulk odavaid ja häid toite, nüüd tulen kuskil 800 krooniga toime. Poolfabrikaate ei jaksa muidugi osta...
 
mo 25. märts 2002, kl 14.22
Meil kahekesi läheb neli tuhat kuus ja moluskeid ega lõhet ei söö! Kas sa saaksid siia kopida oma superretseptid, ehk õpin ka midagi juurde? Oleksin väga tänulik!
 
Minake 26. märts 2002, kl 10.14
Vok-is tehtud toidud on suht odavad: turult värsket hakkliha veidi, kartul või riis, pakk külmutatud juurvilju, soovi (ja võimaluse) korral ananassi- ja shampinionikonserv. Ja suht kiiresti ning lihtsa vaevaga saab see valmis ka.
 
festina 26. märts 2002, kl 12.58
missugused kaalujälgijate retseptid küll odavad on? pliiz - mu meelest kaalujälgimisega mu eelarve kindlalt toidule kulutamise osas tõusis - sõin varemgi puuvilju, piimatooteid... vähegi taisem lihakraam ju ikkagi väga kallis..ja ega koguaeg ainult 6 krooniseid poola õunu taha. ja mees mul hellik - ülessoojendatud kraami üldse ei söö - tuleb mõelda mingeid eri-nippe välja, pajaroad etc. see söögitegemine ikka paras peavalu - et oleks hea toit, kähku valmis ja odav kah veel :o(
 
Sippsikk 26. märts 2002, kl 17.36
Kasutage vanemaid ja toekamaid eesti retsepte. Igasugust raharöövivat nipet- näpet maitsemuutjaid on vähem ja maitset saab kujundada ka edukalt puljongipulbriga ja kodumaiste köögiviljadega.
Kartulist erinevate lisanditega saab ju 100 toitu ja külmkapis võika alati olla ka mõni lihakonserv (10 - 16 krooni)
 
Lizzy 27. märts 2002, kl 17.01
Mina just olen tähele pannud, et kui kaalujälgijate järgi täpselt toituda, kulub ikka jummala vähe raha. Ja kui ei söö vahepeal midagi "head". Sest sokolaad ja küpsised on ikkagi päris kallid. Samas löön kaks kärbest ühe hoobiga. Raha jääb alles ja muutun saledamsks. Esialgu see veel mõtte tasandil.
Nt. 1 pakk suvalisi küpsised ca 15.- krooni. Sama raha eest saaks 1kg õunu. Ja kui päevas soovitatakse süüa ca 200g õunu siis 4-5 päeva õunad praktiliselt olemas. Aga katsu sa küpsiseid süüa nii, et iga päev sööd ühe küpsise. Ikka käsi liigub järgmise ja siis jälle järgmise küpsise järgi.
Hea targutada küll, aga ise olen aeg-ajalt küll seda kogenud. Käin poest midagi head ostmas, siis kodus pärast mõtlen, et mis selle sokolaadi, küpsise, saiakese, jäätise ja krt teab veel mille eest oleks kõik tervisliku kraami saanud.
Nii, et harjutamine teeb meistriks. Kui ikka rahadega välja ei tule, siis lihtsalt tuleb mingi muutus toiduratsiooni teha.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!