Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
kartulipuder
 
uma 16. aprill 2002, kl 16.18
Oleks vaja üht lihtsat kartulipudru retsepti. www.kokaraamat keeldub avanemast. Aidake!
 
täpi 16. aprill 2002, kl 16.29
kas kartulipudrul on retseptid?
koorid kartulid, keedad ära (lõika kohe väiksemateks tükkideks, keevad kiiremini) siis tambi ja sega soojendatud piimaga (külmaga võivad siniseks tõmmata), piima just niipalju kui vedelat tahad ja siis vahusta mikseriga ära. soola ja maitse järgi muid maitseaineid ka. kogused vastavalt sööjate arvule.
 
Beggy B 16. aprill 2002, kl 17.00
Võid veel panna sibulat kah või sibulapulbrit. Küüslauk sobib ka.
 
karia 16. aprill 2002, kl 17.01
ma keedan koos kartuliga ka väikesed tükid porgandit ja/või kaalikat, annavad mõnsa kollaka värvi ning (eriti kaalikas) ka hea maitse.
 
elevant 16. aprill 2002, kl 19.34
on ikka kartulipudrul retseptid: keskkooli ajal kokandustunnis tehti mannaga. ise teen piima ja sibulatega, aga kindlasti proovin ära ka kaalikatega (tänan, karia!).

muuseas, kas teile ei tundu, et kombainis klopitud puder on kuidagi venivam kui käsitsi/miksriga klopitud? viimane nagu maitseb rohkem...
 
väikeMy 16. aprill 2002, kl 19.47
mina teen ka porgandi ja kaalikaga. aga just külma piimaga - seni ei ole veel midagi siniseks läinud ja maitse on palju parem. maitse asi, muidugi :)
ja ei mikserda üldse, klopin selle sakilise "nuiaga", millega tambin. nii naturaalne :)
 
tolerant 16. aprill 2002, kl 21.19
Mina teen nii:
keedan kartulid soolavees. Kui kartulid pehmed, siis lisan eelnevalt hâsti vâikesteks tükkideks lõigutud sibula, paraja portsu ehtsat võid ning keedetud piima. Ja siis mikserdan kuni puder hâsti vahuliseks muutub.
NB! Puder muutub venivaks mitte mikserdamise tulemusena, vaid mõni kartulisort on vâga târkliserikas ning sel juhul tuleb ka puder kliisterjas.

Lisaks juurikatele võib kartulipudrusse lisada ka vâikesi suitsupeekoni ribasid (eelnevalt krõmpsuks praetud)
 
Memm 16. aprill 2002, kl 22.47
Üldjuhul juba kõik retseptid on välja toodud. Jah ja praetud suitusingi või peekoni tükke või pärast peale panna või isegi praetud sibularattaid. Aga kui purdu on külmaks läinud siis võib teha sellest vormi veel, et võtad kuumuskindla nõu, alla paned läbipraetud hakkliha, sink,midagi liha, selle peale pudru ja täiesti peale juustu, saab jälle sooja söögi.
 
female (16a.) 17. aprill 2002, kl 01.43
minu issi paneb praetud hakkliha kah kartulipudru sisse! väga hea on nii moodi!!
 
Lynn 17. aprill 2002, kl 11.03
ja supilusikatäis võid kah veel :)
 
ylenna 17. aprill 2002, kl 11.41
Väga toitev on mulgi puder: keedad algul kruubid poolpehmeks, siis lisad alles tükeldatud kartulid.Aegajalt sega, et põhja ei hakkaks.Kui kõik pehme, lisa toasoe piim, võid ja käsimiksriga vahule. Väga hea!
 
Veronika 17. aprill 2002, kl 11.52
Hea kartulipuder tuleb välja kui :
koorid kartulid ja keedad nad soolavees pehmeks. Ära unusta vahtu pealt riisumast. Tükelda sibul ja kuumuta võiga pannil.
Kuumuta ka piim ja kui kartulid on pehmeks keenud siis vala vesi ära , lisa sibul , või ja piim. Trambi pudruks ja klopi vahule. Mina saan alati pudrule hea maitse , aga ma panen ka terve paki taluvõid ühe poti kohta. Ükski köögikombain ei vahusta putru nii hästi kui käsitsi kloppides saab!!!!!
 
V 17. aprill 2002, kl 12.48
Kartulipudrule tuleb kindlasti jah panna sisse kuuma piima ja võid.Mina lasen kartulid peale keetmist kartulipressist läbi,siis segan hulka piima ja või ning mikserdan veel pliidi peal.
 
eke 17. aprill 2002, kl 13.23
Meil ulikooliajal väega odav ja maitsev firmakas:
Kartulid veega pehmeks, kurnad ära ja tambid puruks. Siis lisad piima (ei viicind kuumutada) ja mingit lihakonservi a la turistieine. Hapukurki korvale ja kui soovi on siis riivjuustu ja majoneesi peale... nämma.
 
Lisl 17. aprill 2002, kl 13.50
Ahjus üleküpsetatud kartulipuder:

Kõigepealt valmista tavaline kartulipuder, klopi vahule. Siis võta 5-6 muna, kollased, valged eraldi, munavalged vahusta. Kõigepealt sega pudru sisse munakollased, siis riivitud juust(200-300gr) ja kõige lõpuks vahustatud munavalged. Vala segu määritud ja riivsaiaga üleriputatud koogivormi ja lükka praeahju, küpseta pealt hästi pruuniks. Süüa hapukoorega.
 
Sippsikk 17. aprill 2002, kl 16.29
Minu poolt veel üks ämma õpetatud retsept:
Kuubistad kas suitsu, soola või värske liha ja sibulad ning pruunistad need potis või pannil.
Kartulid keedad veega pehmeks, kurnad ja tambid segi pudruks ilma piima koore ja või lisamiseta.
Ja siis valad pannilt pruunistatud liha + rasva + sibulad pudrule peale ja hõõrud segi. See on üks tõsine eesti töömehetoit ja meestele maitseb see tõesti hästi. Kõrvale sobiks keefiir või hapupiim. Hääd isu!!!
 
ann 19. aprill 2002, kl 21.03
Kartulipuder võib olla ka kaerahelvestega. Kartulid keeta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, lisada kaerahelbed(neljaviljahelbed), keeta pehmeks vahepeal segades, lõpuks lisada piim ja või, tampida pehmeks, kloppida. Maitsestanud olen Santa Maria kartulimaitseainega.
 
nip 30. aprill 2002, kl 11.09
keedetud piima tuleb siis panna, kui tahad et see puder veits ka säiliks, keetmata piimaga läheb kiiremini halvaks
 
Algaja kokk 03. detsember 2013, kl 19.45
Jube hea kaste sai kõike eelnevat kombineerides:
Umbes 30g võid sulatad pannil ja lisad läbi sõela 1,5 supilusikatäit jahu. Pruunistad veidi aega ja lisad hästi peeneks hakitud väikse sibula ning 1 küüslauguküüne. Pruunistad ka neid veidi aega ja lisad sortshaaval ühest puljongikuubikust valmistatud puljongi (200 ml). Kui pidevalt segad ei jää tükki. Kui tahad vedelamat kastet lisad keedetud vett. Lased korra keema tõusta ja ongi valmis!
 
Algaja kokk 03. detsember 2013, kl 19.48
Kastme retsept sai eksikombel kartulipudru foorumisse, aga see sobibki pudru ja sealihaga süüa
 
jürka 04. detsember 2013, kl 00.00
aga ma teen nii, et keedan tükeldatud kartulad pehmeks võimalikult vähese veega, et ei olekski vaja eriti midagi ära valada. pannipeal olen vahepeal pruunistanud pekisemat peekonit ja sibulat ja piima kuumaks ajanud. noh siis kartulad nuiaga enam vähem pudruks, siis uhan peekonikõrned ja sibula hulka, piima ka ja olenevalt liha pekisusest kas 1 või 2 spl päris võid. siis veel väheke nuian või kui laisk olen, siis mikserdan ja ongi valmis.

kui juba asja ette võtan, teen ikka alati kohe suurema pajatäie, sest pannil pruuniks praetud kartulipuder on homme ja isegi ülehomme maailma parim söök.
 
:) 04. detsember 2013, kl 10.43
Kuumad keedetud kartulid, soe piim, tsipa võid ja soola. Kondiauruga tampimine. Ja kõige lõpuks pisut riivitud muskaatpähklit sisse. Nom
 
troll 04. detsember 2013, kl 11.44
Ma mõtlesin ka esmalt, et mis retsepti veel kartulipudrule vaja, aga näe siin tehakse erinevalt.
See kui kartulipudrule on lisatud kaalikat või sibulat, on teine asi, see pole enam kartulipudru.
Aga näiteks mikserdamine, sellega ju tuleb püree, ma ei teadnuki, et see nii tavaline nüüd on. Mulle meeldib ikka klassikaline tampimine. Kartuleid ennem tükkideks ei lõika, sest niikuinii on hea, kui pudru jaoks kartul katki keeb, no ja siis kallan vee ära, lisan külma piima ja soola ning tambin läbi. Võid võib igaüks ise lisada, kui ta rasvast pudru nii kangesti tahab. Mulle võiga ei maitse.
Võiga või suitsupeki ja sibulaga praen järgmine päev seda pudru, nii et pruunistub panni vastust ja see on väga hea ja juba teine toit.
 
Meeli 04. detsember 2013, kl 12.28
Olen kuulnud, et kartulipudrule lisatakse sool peale keetmist, siis pidi puder muredam saama.
Ise valan purustatud kuumadele kartulitele pannil võis praetud ja piimas hautatud sibula, kuhu ka sool on sisse sulatatud. Piima kuumutan ikka keemiseni. Mikserdan mikseriga. Ema eelistab käsitsi tampida. Ausalt öeldes erinevus on vaid selles, et käsitsi tehtus on mõni kartulitükk rohkem ja ei milleski muus. Mõlemad on väga head.
Küll tunnen aga erinevust siis, kui piim on keetmata. Kindlasti maitseb keemiseni kuumutatud piimaga puder paremini ja see ka säilib paremini ning näeb kenam välja.
Sügisperioodil teen sageli ka kartulipüreed, kus piima asemel kasutan kartulikeedu vett. Enne valan selle teise nõusse, purustan karulid, lisan sinna soola ja võid ning seejärel valan vedeliku kartulitele ning mikserdan.
 
Mina 05. detsember 2013, kl 17.57
Enne miksereid, kloppisin käsitsi ja nüüdsel ajal - klopin ikka käsitsi. Mikser teeb asja kliistriks.Vot ei jää mõnus õhuline.
 
m53 05. detsember 2013, kl 21.00
aga kasutage pudru tegemiseks piima asemel kohvikoort, pole võid vaja lisada. kartul kindlasti keevasse vette, mitte külma veega keema. kohvikoor, millesse on lisatud sibul ajada enne lisamist kuumaks. käsitsi kloppida!! sool lisada kloppimise ajal, mitte kartuleid keetes. kui putru järgi jääb, tehke sellest hiljem kartulipudrukotlette.
 
:) 05. detsember 2013, kl 23.49
Ei tea, mis mikserid teil on või mis kartulitest putru keedate, et vahustamisel õhuline ei jää ja kliistriks läheb.
Olen oma 10 aastat jutti kartuliputru teinud igasuguste lisanditega, küll või, kuuma piima, praeliha ja singikuubikutega, lihakonservi, erinevate juurviljade, sibula ja muuga, ka ilma ühegi lisata, aga alati olen ta vahule mikserdanud ja alati on tulnud mõnus õhuline mass, mis ei vaju kokku ka kolmandal päeval praadimise ajal, kui seda miskipärast veel siis alles on. Mikser küll putru kliistriks ei aja.
 
liisu 06. detsember 2013, kl 09.16
m53 Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> aga kasutage pudru tegemiseks piima asemel kohviko
> ort, pole võid vaja lisada.

Miks peab kartulipudru rasvaseks tegema? Kes tahab, see võib ju võisilma sisse panna.
Ma kasutan ainult piima ja piima kuumutamisel ei näe mõtet. Ma küll ei kasuta lahjendatud 2,5% piima, vaid täispiima ja tavaliselt otse talunikult. Kohvikoor(10%) on aga veelgi rasvasem kui täispiim(3,5-5%).
 
Rita 07. detsember 2013, kl 09.11
Natukese või lisamine mistahes toidule annab lihtsalt parema maitse.
Meenus ammune seik elust - Mu onu meil külas olles ja kartuliputru süües mõtiskles: "Huvitav, mis asi see küll teeb pudrud erinevaks? Mu naise keedetud puder on maitsev ja söön seda väga hea meelega, aga sinu (õe) tehtud puder on ometi maitsvam." Hilisemal võrdlemisel selgus, et erinevus on vaid piima kuumutamises ning kübekese või lisamises.
See lapsepõlvemälestus on nii kindlalt mällu sööbinud ja nii olen terve elu pudru jaoks piima kuumutanud.

PS Teatavasti kuni aastavahetuseni pannakse kartulid keevasse, soolaga maitsestatud vette keema, et vitamiinid säiliks. Uuest aastast alates aga külma vette, et eemaldada tekkinud mürgist ühendit. Sellest oli mõni aeg tagasi pikk teema siin ja õppisin ümber just selle teise poole osas. Kartulipudrule lisatakse sool aga hiljem, mitte ei panda seda keeduvette. Nii välditakse "kliistri" tekkimist. Mikserdamisega ei maksa üle pingutada, kuid kindlasti saab nii kiiremini ja kergema vaevaga ning ilma maitset/konsistentsi rikkumata pudru valmis.
 
Rita 07. detsember 2013, kl 09.54
Meenus veel, et kui saumikserit ostes müüja selle erinevaid kasutusvõimalusi tutvustas, pakkusin välja ka kartulipudru tegemise. Selle peale kostis müüja, et kartulipudru tegemiseks saumikser ei sobi - tuleb kliistri moodi puder. Selleks sobib ikka tavaline mikser.
Seetõttu pole ise katsetanud saumikseri kasutamist kartulipudru valmistamisel, kuid ehk ongi see põhjuseks, miks osa pudrutegijaist on mikseri poolt ja osa vastu.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!