Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
maksakaste
 
oskamatu 30. märts 2004, kl 03.10
kas keegi oleks nii kena ja ytleks, kuidas teha maksakastet. ma praen maksa tykid ennem ara, siis sibulad ja teen neile lopuks jahukastme peale (koore voi piimaga).kuid need maksatykid jaavad sellised..... vaga konkreetsed. maletan, et ema tehtud kaste oli selline tummine ja makstykikesed ja maitse oli kogu sousti sees. ei oska mina seda teha...mul nagu maksatykkidega jahukaste.
 
dell 30. märts 2004, kl 06.31
Põhiline on see, et maksa ei tohi liiga kõvaks praadida. Ainult suht väikesel kuumusel, nii, et just läbi kuumeneb ja värvi muudab. Muidu muutub maitsetuks ja tuimaks. Igaks juhuks võid sibula ja maksa eraldi praadida, pärast kokku segada ja kastme koorega peale teha. Pipart ja soola muidugi kah. Edu!
 
minna 30. märts 2004, kl 07.24
See kaste on mu lemmik. Teen tavaliselt nii, et panen maksa praadima väikeste tükkidena ja ei lisa tilkagi rasvainet. Pruunistub niisama, kuigi natuke võtab ka pannipõhja külge kinni. Lisan sinna kohe ka sibula ja natuke küüslauku ja loorberi lehe, mille hiljem välja võtan. Kindlasti panen ka väikseid porgandi tükikesi. Segan ja lisan natuke õli. Sibulast tekib vedelik, mis põhjakülge jäänud maksa ilusti lahti laseb tulla. Lisan natuke vett ja pipart ja jättan hauduma. Soola lisan alles hiljem ja ka jahu-vee segu, hiljem ka hapukoore. Saab alati selline mõnus segu mis on pruuni värvusega. Kui panna maks kohe õlisse, siis tihti kohe maksa poorid kinni ja ei teki seda pruuni värvust.
 
veel üks võimalus 30. märts 2004, kl 12.02
Aga mina teen nii. Lõikan keskmised tükkid ja panen potti, valan vett peale, et oleks paar senti tükidest üle. Lasen keema minna, riisun vahu pealt, lisan soola ja väheke keedan nõrgal tulel. Samal ajal praen sibula. Tõstan tükkid leemest välja, panen sügavasse kausi ja kaas peale (muidu kuivavad). Praetud sibulale lisan jahu ja veidi leent segan ära, lasen natuge podiseda nõrgal tulel ja siis kallan potti(kus kees maks) oleva leeme hulka. Kausis oleva maksa lõikan ribadeks viskan ka potti. Lasen keema minna. Ongi valmis. Kui kaste jääb vedel lisan jähu (eelnevalt lahustades) otse potti.
 
Mjau 30. märts 2004, kl 14.56
Aga mina teen hoopis nii:
1) Maks tükkideks, piserdan peale kas sidrunimahla või äädikat (muidu läheb praadimisel tuimaks)
2) Pruunistan pannil sibula
3) Maksatükid veeretan jahus ja pruunistan KIIRESTI pannil läbi.
4) Seejärel panen maksa ja sibulad kokku, lisan sobiva hulga vett ja jätan hauduma. maitsestan ka muidugi :)
Mingit hapukoort ega muud möginat ei lisagi, kuna lihtsalt ei maitse. Ja jahus veeretatud maksatükid teevad kastme siukseks paksuks.
 
Pussakas 30. märts 2004, kl 16.06
Aga mina alati praen maksa kergelt läbi, kallan potti. Samas õlis pruunistan sibula ja riivitud porgandi, lisan maitseained, ka potti. Siis kallan peale veidi vett ja hautan kergelt ja lõpuks kallan peale rõõsa koore või jahu-piima segu. Porgand annab värvi, tummisuse ja mõnusa magusa maitse.
 
kiku 30. märts 2004, kl 22.22
http://www.toidutare.pri.ee/toode.php?retid=535&type=alam&id=182&kstart=0
 
bess 31. märts 2004, kl 11.00
MAIRE SUITSU MAKSAKASTE

1 suur sibul
300 g (veise) maksa
veidi jahu
soola ja pipart
3 spl õli
2 spl jahu
1 dl vett
3 dl haput või rõõska koort
soola ja valget pipart

Kaua ja kõrgel kuumusel praetud maks on maitsetu ja kuiv. Võib arvata, et just niisugune maks on mõnelegi tekitanud pettumuse ja umbusalduse maksakastme vastu. Maitsva kastme saamiseks pruunistage kiiresti maksa pealispind ja laske lõplik valmimine toimuda vedelikus, kus temperatuur teatavasti ei saa tõusta üle saja kraadi.

Hauta poolrõngasteks lõigatud sibulat pannil õlis 7-8 minutit, tõsta vahukulbiga ära. Lõika maks paari sentimeetri paksusteks ribadeks, paneeri neid soola ja pipraga segatud jahus ning prae kiiresti ümberringi pruuniks. raputa peale kastmeks määratud jahu, sega läbi ning lisa veel vesi, seejärel koor ning sibulahautis. Hauta kastet veel 5-7 minutit, maitsesta soola ja jahvatatud valge pipraga.

***

LIA VIRKUSE MAKSAKASTE

500 g veisemaksa
3 sl jahu
1 tl purustatud musta pipart
1 sibul
2 dl vett
1 dl hapukoort
soola
murulauku

Ehkki maksakaste ei näe just kuigi meeliülendav välja, on ta õigesti valmistatuna väga mnaitsev. Õige valmistamise all tuleb siin mõista seda, et maksa ei tohi praadida kaua kõrgel kuumusel, mis muudab selle õrna toiduaine tuimaks ja kõvaks.

Lõika maks väiksemateks tükkideks, kasta need jahu ja pipra segusse ning pruunista koos peenestatud sibulaga kiiresti pannil. Raputa peale 1 sl jahu, kalla ühekorraga juurde külm vesi ja kuumuta segades, kuni kaste pakseneb. Hauta madalal kuumusel umbes 5 minutit. Lisa vähehaaval ja pidevalt segades hapukoor ning hauta vaevalt keevana veel 5 minutit. Maitsesta soolaga, soovi korral puista peale peenestatud murulauku. Serveeri praetud või keedetud kartulite ja salatiga.

*** Maitsvad on mõlemad :-)
 
kaku 31. märts 2004, kl 14.47
pange maksakastmele ananassitükikesi ka sisse, super!
 
astra 01. aprill 2004, kl 15.35
mina lõikan maksast kuni 5cm ribad,praen kergelt,sibula kuumutan
eraldi,lisan veits jahu siis maksa ja vee,lasen keema ja lisan
marineeritud kurgi tükke,tilli,pipart,soola

isan
marineeritud kurgi tükke,tilli,pipart,soola
 
juss 11. oktoober 2013, kl 16.49
Vastuseks oskamatule,et mul tuleb ka täpselt selline nagu sul-maksatükkidega jahukaste.Meenutan heldinult vanaema maksakastet.
 
mäletan 11. oktoober 2013, kl 17.51
vanaemad keerasid maksatükid kõigepealt jahust läbi ja siis pannile praadima. ehk see on just see nipp?
 
trip 12. oktoober 2013, kl 11.22
Üldse on jahukastme võti selles, et jahu tuleb rasvga läbi kuumutada. Kui segada jahu lihtsalt vedelikuga kokku, on maitse palju nigelam.
 
u 13. oktoober 2013, kl 12.15
kuna leidub pipsutajaid, kes võivad sibula pärast nuriseda, siis olen selle kohe koos maksaga võis läbi praadinud ja hilisema hautamisega peaaegu nähtamatuks muutnud (laguneda lasknud). jahu palju ei pane, ainult õige paksuse saamiseks. põhiline ikka hapukoor, sool, suhkur, must pipar ja tingimata riivitud muskaatpähkel, nii et muskaadi maitse ikka tunda oleks.
 
anne 13. oktoober 2013, kl 16.28
mitte iialgi pole meie peres maksakastesse muskaatpähklit riivitud, aga eks see ilmselt on peretraditsioonide asi. selle eest porgand on pea-aegu kohustuslik lisand meie peres. ja enne praadimist keeratakse maksatükke jah jahus, hiljem enam ei lisata. eile just tegin, sai väga hea, samas siiski ei suuda ületada seda, mida ema omal ajal malmpotiga praeahjus tegi.
 
nimekaim 13. oktoober 2013, kl 17.18
Kes maksakastmest tüdinud, võiksid proovida hautatud juurvilju maksaga. Kuubistatud juurviljad peaaegu valmis hautada, lisada kiirelt sibulaga ülepraetud maksakuubikud, mõni minut koos hautada. Eriti heaks teeb, kui lõpuks enne söömist segada hulka vürtsika marineeritud- või hapukurgi tükid
 
hmmm 14. oktoober 2013, kl 00.02
Maksakaste- maks praadida, juurde sibul+ küüslauk, sorts portveini juurde, kuumutada, koor peale, kuumutada kastme paksenemiseni, kuumus ära, maitsestada soola, valge pipra ja ohtra värske tüümianiga.
 
hm 14. oktoober 2013, kl 03.24
Just avastasin et mida vähem aega maksa praadida või keeta, seda pehmemaks ta jääb.
See viimane retsept mulle meeldib, kindlasti proovin.
 
u 15. oktoober 2013, kl 13.37
sain jahimehelt põdramaksa, ise hoiatas-hädaldas, et "ta närib ju neid pajusi" ja soovitas pasteeti teha, kastmeks ei pidavat kõlbama. lasin siis ahjus pehmeks haududa, aga nii hea sai, et nüüd hakkan maksakastet tegema.
 
üks nipp 15. oktoober 2013, kl 16.13
eks neid maksakastme retsepte on sadu, kuid küsimus oli pigem selles, et miks maks jääb liiga kõva. Põhiline nipp nii maksa, kui ka loomaliha praadimisel on see, et soola ei tohi enne pruunistumist panna.
 
pikk 15. oktoober 2013, kl 17.11
Maksa ainult kergelt praetakse, mitte ei praeta läbi.
Kui maks muudab värvi, on ta paras.
Sool mõjutab asja siis, kui keedetakse pehmeks, näiteks oad või liha. Maksa ja udaraliha aga küpsetatakse hoopis kõvemaks ja seal on kerge liiale minna. Nii nagu vahukoort tehes läheb alati võiks, kui õigel momendil ei lõpeta.
 
u 16. oktoober 2013, kl 12.06
teie lahkel loal heietan edasi: sain jahimehelt põdramaksa ja oli väga hea. aga miks kassid selle peale ainult turtsusid? kui ometi oli just maks see, mille abil vahva sõdur Šveijk varastas ära kindrali koera?
 
... 16. oktoober 2013, kl 14.18
Maks on asi, mida peaks praadimise korral laskma järelküpseda, st õige aeg on maksatükid pannilt ära võtta kaussi edasi hauduma siis, kui pealt on maks küps, aga päris seest veel veidi verine. Vähemalt mina teen nii. Ja mind õpetas eesti ajal Kultase kohvikus kokana töötanud vanaema.
Soola lisan ka praadimise lõpupoole, mitte kohe alguses. Muid maitseaineid ei lisagi, siis tuleb maksa enda maitse kõige paremini välja.
Kui maks on kergelt praetud ja kaussi tõstetud, praen samal pannil natukeses võis sibula, lisan sibulale jahu, kuumutan jahu pidevalt segades läbi ja lõpuks lisan piima ning ajan kastme vaiksel tulel segades keema. Maitsestan soola ja tilliga ning valan segu maksatükkidele. Segan läbi ja jätan veidikeseks nö segunema (vahepeal jälle läbi segades)- siis tekib ühtlane hea maksamaitse ka kastmele.
Porgandit mina tavaliselt kastmesse ei haki, keeduporgand on meil niisama laual kartuli kõrval või asemel.
 
äkki 17. oktoober 2013, kl 04.48
u Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> teie lahkel loal heietan edasi: sain jahimehelt põ
> dramaksa ja oli väga hea. aga miks kassid selle pe
> ale ainult turtsusid? kui ometi oli just maks see,
> mille abil vahva sõdur Šveijk varastas ära kindra
> li koera?

Põdramaks erineb koduloomade maksast, kuna koduloomadel on maksa küljes sapp, mis kohe ära lõigatakse, kuid põtradel sapipõis puudub. Sappi toodab neil maksas olevad sapiteed. Võimalik, et see kajastub ka maitses.
 
u 17. oktoober 2013, kl 11.41
jah, just need teed ma välja lõikasingi ja kassidele andsin. tegelikult "pika hambaga" sõid viimaks siiski ära.
 
õunauss 23. oktoober 2013, kl 18.44
panen kõigepealt pannile hakitud sibula (või-õli segusse),kui sibul hakkan nägu võtma siis maksa tykid ja kesm kuumusel õige natikeseks mõlemalt poolt praen,siis lisan vahukoort(tuli vaiksemaks,aga ikka juures peab olema)kuni pakseneb,lõpus maitsestan soola,pipraga ja väga hea(momendi küsimus on muidugi kana-ja küülikumaks,mis küpseb sama kiiresti kui sibul värvi võtab ja jääb mahlane,meeldib nn.seest roosa)
jahu pole vahukoorele vaja.
 
õunauss 23. oktoober 2013, kl 18.46
ja kass paneb maksa 2 suupoolega(küüliku ja kana,veise oma ei lähe),aga palju ei saa anda
did_253842 08. märts 2019, kl 12.16
Igal juhul eraldi. Meenusid ütlused: "varblane peos või katusel" või "kõik või mitte midagi".
Kaio Holsting 29. veebruar 2020, kl 19.43
ühte potti sibulakuubikud veikse õliga kergelt hauduma, suts küüslauku ka sekka. siis suts jahu juurde, läbi segada ning hapukoor juurde... ühesõnaga kaste podisema.
Maks kelmetest puhtaks ja kiirelt kuuma/keeva vee alt läbi, et sellise vähe kõvema korra peale võtaks (hea viilutada või kangideks lõigata, kuidas kellelegi sobib).
Siis teed maksa endale sobivaks kujult. Raputad kausis kartulitärklisega läbi ja sutsu õli/või seguga pannilt kiirelt läbi...
Peale seda lisad valmis kastmesse maksa ja sulle sobivad maitsed (must purustatud pipar/muskaat/mida iganes hing õigeks peab...) ja hautad miski 5 min.
Juurde keedukartul/püree, mingi kerge salat.
Ahjaa! soola ikka ka nii nagu endale sobib...
head isu!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!