mina panin just oma pasha kylmikusse nõrguma.
tegin päevalehe (2.apr) retsepti järgi enam-vähem:
Pasha ained:
• 800 g pakikohupiima
• 2 munakollast
• 1 dl suhkrut
• 1-2 tl vaniljesuhkrut
• 100 g magedat võid, sulatatult
• 1 sidruni riivitud koor
• poole sidruni mahl
• 1 dl hakitud kooritud mandleid
• 100 g väiksemaid rosinaid (soovitatavalt korinte)
• 4 dl 35% või 38% rõõska koort
• Vali mahe kohupiim (või riccota või mascarpone). Paraku leiab selliseid tooteid enamasti kõrgema rasvasisaldusega kohupiimavalikust. Selles retseptis ei tasu kasutada vedelaid kohupiimapastasid, mis käituvad nõrgumisel teisiti.
• Kui valid maitsestatud kohupiima, ei pruugi retsepti maitseainete kogused kehtida. Ka ilma vahepealsete maitsmisteta õnnestunud roog on kõrgem müstika (loe: võimatu).
• Vaniljesuhkrut, mis on looduslikku päritolu, võib ka enam panna. Liigne vanilliinsuhkrukogus teeb toidu kibedaks. Kui meeldib, kasuta sidruni asemel aromaatsemat laimi või mahedamat apelsini. Ka riivitud koore või pressitud mahla hulk on maitseküsimus. Samuti lisatavate mandlite ja rosinate hulk. Miks mitte kasutada ka erinevaid kergelt röstitud pähkleid? Üksnes maapähkel on oma mõrkja maitse tõttu vähepidulik.
• Kes rosinaid ei armasta, asendab need muu meelepärase kuivatatud puuviljaga. Mingit intensiivse maitsega krõmpsu pasha aga vajaks… Kel tahtmist, võib rosinaid alkoholis (nt Cointreau) seista lasta. Aprikoosid jt suuremad viljad võiks enne lisamist väiksemaks tükeldada.
Kuidas valmistada
• Kõigepealt tuleb pakikohupiim ühtlaseks saada. Traditsiooniline viis on seda teha läbi tiheda sõela, kuid saumikseriga saab vähese piima või rõõsa koore toel samuti kohupiima peenestada.
• Nüüd vahusta paraja suurusega kausis munakollased suhkruga kohevaks vahuks.
• Lisa jahtunud sulavõi ning peeneteraline kohupiim.
• Lisa mandlid (või pähklid), sidrunikoor ja mahl (või sama mõnelt muult tsitruseliselt) ja sega kohupiimamass ühtlaseks.
• Vahusta teises nõus rõõsk koor vaniljega (või paraja koguse vanilliinsuhkruga) kergeks vahuks.
• Vahusta ainult külma rõõska koort. Kui oled lasknud rõõsal koorel liiga kaua soojas seista, muutub ta vahustamise käigus kergelt “võiks”.
• Lisa nüüd vahukoor kohupiimamassi hulka ning sega, kuni saad ühtlase (ja maitsva!) kohupiima.
• Nüüd järgneb segu valamine ettevalmistatud vormi. Selleks on kaks põhimoodust.
• Esimesel juhul (eriti kui sisepind kaunistatud) piisab kas puuvormi veega uhtumisest või sulavõiga pintseldamisest (pashale võivad tekkida väiksed võipärlid). Nii tuleb vormi muster hästi esile.
• Teisel juhul, tasapinnalise vormiga võib toimida sarnaselt, kuid vooderdades seda puhta märja riidega (nt õhuke marli), saab pasha eriti kergelt vormist välja. Nii ei pea isegi vormiseinu lahti kangutama. Sellise pasha eripäraks jääb nõrgumisest tekkinud kangamuster.
• Seejärel saabub oluline “küp-semisaeg” ehk pashavorm asetatakse tipukoht allpool nõrguma. Valgunud vadak tasub kohe ära valada, pikapeale nõrgumine väheneb ning vormi võib rahumeeli ööseks külmikusse unustada (nõrgumisaeg olgu vähemalt 8 tundi). Ära unusta vormi augu alla sobilikku nõud panna! Mõistlik on kogu kupatus toidukilesse mätsida, et võimalikud külmikulõhnad pashat tundmatuseni ära ei “maitsestaks”.
• Järgmisel päeval eemalda pasha vormist serveerimis-alusele ning kaunista. Järgmist kevadpüha oodatakse juba sellesama, armastusega valmistatud pasha pärast.