Kööginõu
Kurgi soolamine
Varajane 30. mai 2005, kl 12.27 |
DILAILA 30. mai 2005, kl 12.47 |
kaspi 30. mai 2005, kl 12.49 |
Vähesoolased kurgid valmistatud ilma pastöriseerimata.Kolmeliitrise purgi põhja asetatakse 3 mustasõstra lehte,2-3 tillivart,3 kirsilehte,2-3 küüslaugu küünt,mädarõika juur,3-4 tükikest tammekoort.Koor võib olla apteegist,ta pikendab säilivusaega,hoiab ära köögiviljade pehmenemise.Kurgid pannakse tihedate ridadena vertikaalselt purki ja valatakse üle külma soolveega.Soolvee valmistamisel 1 liitrile allikaveele või veele,mis on lastud läbi veefiltri ,lisatakse 2 spl.soola ilma kuhjata ja segatakse,kuni sool on lahustunud.Kolmeliitrise purgi jaoks on vaja 1,7 l.soolvett.Purk valatakse kuni ääreni täis ja asetatakse käärima,mis saabub toatemperatuuril umbes 3 päeva pärast,aga jahedas umbes 4-5 päevaga.Purgid kaetakse marliga,eemaldatakse perioodiliselt vahtu,kui kurkidele ilmuvad mullikesed ja nad on muutunud kollakas-roheliseks või oliivi värvi,tuleb soolvesi purgist välja valada,viia see keemiseni.Siis valatakse kuum soolvesi purki,lisatatakse 1spl.sinepipulbrit,s
Karmen 31. mai 2005, kl 11.30 |
marta 31. mai 2005, kl 13.26 |
sinepiseeme 31. mai 2005, kl 15.12 |
Tiiu 03. august 2014, kl 15.24 |
Tiiule 03. august 2014, kl 16.46 |
Isiklikult mina ei armasta liialt äädikasi kurke, siis värske hapukurgi tegemisel ma äädikat kohe üldse ei pane. Mul läheb 1l keeva vee kohta 1spl soola ja 1 spl suhkrut. Tilli, küüslauku ja ka mädarõikatükikesi panen ka kihiti kurkidega. Peale valan keeva vee, milles suhkur ja sool on lahustatud. Poolteist päeva hapnevad, siis kurnan hapnemisvee ära, panen kurgid mingisse teise nõusse sellesama hapnemisveega ja külmkappi. Seal nad enam edasi ei hapne ja vedeliku sees raisku ei lähe (eriti praeguste kuumade ilmadega).
Helle 04. august 2014, kl 11.34 |
Meie suguvõsas tehakse juba mitmendat põlve värskeid soolakurke nii:
Laod nõusse kurgid vaheldumisi mustsõstra lehtede, tilli ja veidikese küüslauguga. Peale kallad külma soolvee, mis on tehtud vastavalt kurkide suurusele kas 1liitri vee kohta 1 spl või 2 spl jämeda soolaga. Väiksed kurgid vajavad oluliselt vähem soola, kui suured kurgid. Kui sageli teed, siis õpid ise maitse järgi tegema soolvett - see peab olema maitstes tugevalt soolane, kuid mitte nii, et seda alla neelata ei kannataks. Mina kasutan jämedat meresoola. Parimad on need kurgid järgmisel päeval, kui vaja hoida pikemalt, siis mõistlik teisel päeval külma panna, see aeglustab sooldumist.
Laod nõusse kurgid vaheldumisi mustsõstra lehtede, tilli ja veidikese küüslauguga. Peale kallad külma soolvee, mis on tehtud vastavalt kurkide suurusele kas 1liitri vee kohta 1 spl või 2 spl jämeda soolaga. Väiksed kurgid vajavad oluliselt vähem soola, kui suured kurgid. Kui sageli teed, siis õpid ise maitse järgi tegema soolvett - see peab olema maitstes tugevalt soolane, kuid mitte nii, et seda alla neelata ei kannataks. Mina kasutan jämedat meresoola. Parimad on need kurgid järgmisel päeval, kui vaja hoida pikemalt, siis mõistlik teisel päeval külma panna, see aeglustab sooldumist.
Lisa postitus