korjasin mustikaid ja mustsõstraid, millest osa plaanisin moosiks keeta. kahjuks olin moosikeetmise päeval migreeni tõttu töövõimetu ja edasi tulid tööpäevad, nii siis viskasin kõik marjad sügavkülma. aga moosi tahaks ikka ka ja kas metsa uutele mustikatele saan, ei tea. sellepärast küsingi, kas külmutatud marjadest veel kõlbab moosi keeta? on proovinud keegi?
Suhkru ja külmutatud marjade suhe võiks olla 1:1. Suhkrut võib ka vähem panna, kui moos kohe ära süüakse. Maitsestamiseks sobivad kaneel ja nelk, mis tuleks keevasse moosi marlikotikesega lisada ning enne keemisaja lõppu välja tõsta.
Paar aastat tagasi viskasin kilo maasikaid külma et hoida kuni punane sõstar valmib, keetsin siis moosiks, kilo maasikaid ja kilo punaseid sõstraid, väga hea moos sai ja seisis keldris jaanuarini st. sai otsa.
Kui kasutada tavalist suhkrut, on kilo üsna suvaliste marjade kohta 600 g suhkrut, kui purgid on korralikult steriliseeritud, ja kaaned ka puhtad (piiritus või kuumutatud), siis säilib toatemperatuuril mitu aastat. 1:1 on väga mõttetu ja ebatervislik, seda tegid meie esivanemad suurest ettevaatusest ja sellepärast, et purkide steriliseerimine oli elektriahjudeta keeruline (tuli läbi keeta).
Täna tõi hea sõber 2 kg külmutatud ja siis elektrikaotusel ülessulanud ja uuesti külmunud murakaid. Armastan väga murakaid ja olen alati unistanud teha ise üks murakamoos. Palun öelge, kuidas peaksin moositegemisega alustama. Praegu need veel sulavad köögikapil. Olen ootel!