Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Koduvein
 
LihtsaltMaria 05. detsember 2005, kl 10.31
Nonii, koduvein käis ilusti2-3 kuud, nüüd on käimise maha jätnud. Kuidas ma peaksin selle uuesti käima ajama? Olen kuulnud, et suhkru lisamisega aga ehk oskab keegi täpsemalt nõu anda. Ette tänades.
 
küss 05. detsember 2005, kl 10.34
miks pead ta uuesti käima ajama kui ta valmis on?
 
Lihtsalt Maria 05. detsember 2005, kl 10.45
väidetavalt aetavat koduveini paar korda uuesti käima.
 
koduveini joonud - ai ai 05. detsember 2005, kl 10.46
3 kuu vanune vein on vääägagi toores. Ple suur valmistaja, kuid iial ei lähe meelest järgnev hommik peale koduveini joomist.

Meil nii tehtud: kui pudelis on sade põhjas, siis tuleks vooliku abil teise pudelisse/ambrisse ümber voolata, pudel ära puhastada, tagasi valada, suhkurt lisada ning käima lasta.

Kui keegi teeb teisiti, siis olge lahked, jagage omi õpetussõnu.
 
kodust 05. detsember 2005, kl 11.19
Meil ka esimesed veinid käärimise lõpetanud. Ikka vooliku abil teise purki, purk kinni ja keldrisse seisma. Pudelitesse oleme villinud vastu kevadet. Ei ole suhkrut lisanud ja uuesti käärima pannud. Põhiliselt õunavein, mõnest sordist tuleb suhteliselt magus. Seda joome suvel nii, et klaas jääkuubikuid täis ja siis vein peale. Väga hea jook on ja pole kunagi mingeid tervishädasid olnud koduveinist. Praegu juua on toores, tahab ikka seista.
 
kas olete 05. detsember 2005, kl 11.40
3 liitrilisesse purki pannnud ve? Kas siis tuleb enne purk desinfitseerida ka keeva veega?
 
kodust 05. detsember 2005, kl 11.52
3-liitriline kõlbab küll, aga kui suuremaid varuks on, siis nendega pole nii palju mässamist. Ikka purk korralikult puhtaks, keeva veega loputada (kaas ka) ja siis kinni. Kui hoiukoht piisavalt jahe pole, võib käärimine edasi kesta ja kaane pealt visata. Seepärast peab purke vähemalt alguses iga päev jälgima. Suurematele panen toidukile korgi või kaane alla, seisvad ilusasti, ehkki päris õhukindlad ei pruugi olla.
 
LihtsaltMaria 05. detsember 2005, kl 12.36
to koduveini joonud - ai ai.
Sa kirjutasid, et lisasid suhkrut ja lasid uuesti käima. Kas lahtisel mõni aeg ja siis uuesti õhukindlast koos mullitajaga?
 
mari 05. detsember 2005, kl 14.12
lisatakse suhkrusiirupit ( keedad siirupi), Suhkrut koti äärest ei kallata pudelisse. Paned kohe mulksutaja peale, lahtiselt ei ole vaja käärida lasta.
 
kodust 05. detsember 2005, kl 14.49
Teist korda kääritanud ei ole, aga ka esimesel käärimisel ei pane suhkrut purki, vaid segan väikese koguse sooja (mitte kuuma) mahlaga suhkru kuni sulamiseni ja siis lisan ülejäänud mahla. Siirupit ei ole kunagi keetnud.
 
pipar 05. detsember 2005, kl 15.43
ups, hää et jutuks tuli - mul ju jõulujook vee tegemata!
 
naine 06. detsember 2005, kl 10.55
mul sama jama et 2-3 kuud käis õunavein ja enam uuesti käima ei saa.olen lisanud suhkrut,ei läinud,ostsin ka selle veini tegemise stardipaki kus sees ka veinipärm,ikka ei lähe käima.nüüd ei teagi kas siis võtta lahti uuesti,ümber valada,pudel puhtaks pesta ja uuesti pudelisse.Andke palun nõu,sest ei tahaks raisku lasta head kraami.
 
kodust 06. detsember 2005, kl 12.32
Aga kuidas maitse on? Kui toorevõitu, aga muidu pole viga, siis pane seisma. Ma kasutan sellist veini näiteks toidu valmistamiseks.
 
naine 06. detsember 2005, kl 13.39
maitse poolest oli hea,natuke vast isegi liiga magus aga minuarust nagu ei olnud toores,ei ole mingi asjatundja ka.Veini ma ei oska toiduvalmistamisel eriti kasutada,seda ikka 25 l ka,tahaks ikka mõnusaks joogiks.Varem on vein ikka kevadeni käinud ilma igasuguse vahelesegamiseta,ei tea mis nüüd lahti.
 
kodust 06. detsember 2005, kl 13.46
Meil pole küll kunagi kevadeni käinud, ikka jõuluks enam-vähem valmis. Seistes läheb paremaks ja puhtamaks. Ma teen näiteks vürtsikat kana veinikastmes ja veel mitme lihatoidu tegemisel lisan veini. Öeldakse küll, et peab toidule ka kvaliteetveini lisama, aga ju ma siis nii gurmaan ei ole. Seni on igatahes kõik kiitnud. Seda kana lapsed lausa tellivad kui nädalavahetuseks koju tulevad.
 
naine 06. detsember 2005, kl 14.06
kui nüüd vahepeal veini lahti võtsin siis maitsesin aga kangust oli ikka väga vähe,võibolla paar kraadi ainult,see pole miski vein ju.
 
Heino 07. detsember 2005, kl 22.07
Kui soovime, et õuna- või marjamahlast veini saaks, peaks liitri mahla kohta olema vähemalt 350 grammi suhkrut lisatud, peale käärimist saaks siis vähemalt kümne kraadine alkohoolne jook. Sügisel käimapandu praeguseks ajaks kaotab oma käimajõu.
Kes aga siis pani vähe suhkrut, tahab nüüd seda lisada ja virde uuesti käimale ajada, või värskest mahlast uut veini teha, võib kasutada veinipärmi asemel kodu- või metsvaarika keedist. Purk vaarikamoosi veinipudeli (25 l.) peale ja virre läheb toatemperatuuril mõne päeva pärast käimale.
 
köögist 08. detsember 2005, kl 13.46
Heino - kraadid kraadideks, aga see tuleb ju jube magus. Kui kanget ja magusat tahta, siis on targem likööri juua.
 
Rupsik 24. november 2021, kl 21.01
Mis teha. Villisime veini plastik kottidesse,kuid nüüd suured kui pommid.
Maaks 14. detsember 2021, kl 09.15
Tagantjärgi pole muud teha kui kiirelt ära tarbida :-) enne kui kotid lõhkevad.
Sul ilmselt hakkas vein uuesti käima lihtsalt.
Üldiselt, enne "viimasesse" taarasse villimist on mõistlik veinis olev pärm ära tappa käärimise peatajaga.
https://www.bing.com/images/search?q=k...
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!