Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
tahaks pannil praetud pehmet liha
 
liha 12. aprill 2006, kl 13.53
..aga kunagi ei tule selline. Peaaegu alati jääb puine või õigem oleks öelda kõva. Teen nii, et vasardan sealiha (tailiha, tavaliselt filee), siis maitsestan kõikvõimalike piprasegude ja maitseainetega ja jätan seisma mõneks tunniks. Siis pannile ja praen mõlemalt poolt kokku umbes 20-30min (täpset aega ei oska küll öelda), aga ikka jääb vintske. Hautada ei taha, ka paneerida mitte, lihtsalt praetud sealiha - mida teen valesti?
 
anne 12. aprill 2006, kl 14.00
äkki praed liiga kaua,siis ka läheb kõvaks.ei kujuta ette,et pool tundi liha praadida.
 
söps 12. aprill 2006, kl 14.07
Ma arvan ka, et sa praed liiga kaua. Kui sul on sisefilee, siis mönest minutist mölemilt poolt piisab. Aja pann kuumaks, prae liha mölemilt poolt ja jäta paariks minutiks "tömbama" (siis küpseb seest edasi) vöi pane sooja praeahju veidikeseks. Ja soola pane alles pärast praadimist. Nii peaks küll mahlane ja pehme tulema, kui normaalse kvaliteediga liha on.
 
Margit 12. aprill 2006, kl 14.10
Liha pool tundi praadides (ma ei kujuta ette, mis sellest peale söestunud tallanaha veel alles jääb) ei saagi sa pehmet liha. Pehme liha on ikka hautamise tulemus. Kui sa aga liiga madalal kuumusel teda lihtsalt pannil sussutad, siis ta lihtsalt ei küpse läbi ega saa valmis.
 
m 12. aprill 2006, kl 14.49
20-30 minutiga saad parajad pooltallad saabastele. Korralikult vasardatud õhem lihaviil tahab praadimist paar minutit mõlemalt poolt, kui sisu tundub liiga punane, võib panna ahju veidikeseks järelküpsema(kaane all)
 
sama probla 12. aprill 2006, kl 15.31
Mul ka ei tule hea liha. Praen vast siiski vähem, ehk 10 mintsi kokku mõlemalt poolt. Aga miks peaks ahjus üle tegema, kas pannil praadides ei saagi siis? Tegin hiljuti šnitslit ehk siis paneeritud muna ja jahuga ja ilus pruun tuli, aga ka oleks võinud pehemem olla. Ei taha kogu tähelepanu närimisele osutada, ikka toit ise peaks tähtis olema.
 
murka 12. aprill 2006, kl 15.41
No aga siis ju võimalus, et on sattunud vana sea liha. Mul supikontidega olnud nii, et keeda ja keeda ja keeda ja lõpuks ikka enamus liha kondi küljes ja ei saa lahti.

Kana on ka nii juhtunud, kuid õnneks sealihaga mitte.
 
Margit 12. aprill 2006, kl 15.46
to sama probla: lühikese ajaga ei saa ju liha valmistada. No hea küll, on olemas toidud, mis ongi pooltoored, aga kui inimene ikka tahab pehmet liha, siis tuleb ka rohkem aega varuda. Kuni tund sealihale ja kuni 2 tundi veiselihale. Ja võtmesõna on hautamine.
 
sd 12. aprill 2006, kl 16.21
Ei julge kunagi sealiha liig kaua lasta, läheb nätskeks jah.
 
pille 12. aprill 2006, kl 16.48
nooore perenaisena praadisin ka liha täiesti tuimaks, põhimõttel et ikka kaua peab etpehmeks lheks.
võtmesõna on mahlakus.. ja päris filee või karbonaad kipubki tuim jääma kui ta just paneeritud ei ole:), ntx kaelakarbonaadist tuleks parem praeliha
 
aga 12. aprill 2006, kl 17.52
miks sa seda fileed vasardad üldse? see siga on ju juba ammu surnud, pole vaja enam rohkem tappa ;P ja küpsetada ei tohi ka liiga kaua.
sea sisefileed(loodan, et seda ikka nimetatakse nii) saab valmistada ka nii, et hõõrud korralikult soola ja pipraga(terve filee) ja siis panedki tervena hästi tulikuumale pannile ja küpsetad. aega ei oska öelda, aga terve filee puhul võib vast 20 min. olla küll.
või siis torkad fileesse noaotsaga augud ja pistad sinna küüslaugu tükikesed, määrid liha korralikult sinepiga kokku ja küpsetad ahjus.
 
Kah 12. aprill 2006, kl 21.11
Kui jääb vinske, siis on mul kodus veel vana hea Tšudo pott,selles hautan pehmeks ja jääb mahlane.
 
jup 13. aprill 2006, kl 19.30
KINDLASTI on 20-30 minutit praadida PALJU,liiiiiga palju. Siis praeb ka kõige hõrgum värske lihatükk tallanahaks. Ise olen ka siiani järjekindlalt tallanahku valmistanud, lõpuks tuli mõistus koju:D
 
abi 13. aprill 2006, kl 22.53
pruunista liha mõlemalt poolt ja vala vesi peale ja edasi hauta kaane all, saad hautatud praeliha, mis on väga pehme ja hea.
 
Juuli 14. aprill 2006, kl 22.32
Praadimise ajast oli siin juba juttu aga üks asi veel, liha lõigatakse ristikiudu, muidu prae, kuidas või kaua tahes, ikka hammas peale ei hakka.
 
piii 15. aprill 2006, kl 17.50
Liha on kõige parem taluvõiga pruunistada, siis nat vett ja kaane all hautada tasasel tulel.
 
Kodukäkk 16. aprill 2006, kl 18.46
Paned liha ikka tulise panni peale? Üllatavalt palju olen näinud, kui liha pannakse külmale pannile ja alles siis tehakse tuli alla. Kui panna liha tulisele pannile, siis lööb liha poorid hetkega kinni ja mahlasus säilib. No ja muidugi 30 ööpäeva praadimist või mis sa seal kirjutasidki, on selgelt liiga palju.
 
hautamine, prioonid ja hullu lehma tõbi 09. august 2012, kl 17.13
Pehme ja mahlase liha saate hautades - pannile kallata pool klaasi vett lihale ja siis tasasel tulel (elektripliidil nr.3 kuuest). Kaas peale! Siis kaane all haudub kuuma auruga pehmeks. 10 min ühelt poolt ja 10 min teiselt poolt. Kui teise poole keeran lihal, siis keeran pliidi kinni ja jätan hauduma. Peale kallan tomatitükid või külmutatud köögivili. See kõik läheb kenasti pehmeks.

Liiga vähe praadides on oht, et saate ussimunad, vaglad või mingi muu haiguse. Te ju ei tea, kui jõledat surma see siga suri ja kui kaua haigelt piinles. Hullu lehma tõve vastu ei pidavat ka kuumutamine aitama, liha väiksed osad on nii tugevad, et ei lagune - prioonid - ehk imepisikesed haiged valgud - isegi viirustest väiksemad.

http://lepo.it.da.ut.ee/~martv/prioon.html
 
Hullu lehma tõbi 09. august 2012, kl 17.23
peaaju käsnjas (shveitsi juustu taoline) väljanägemine; haigused avalduvad enamasti hilises eas, inimesel valdavalt 50.-70.eluaastates; haigetel ilmnevad mitmesugused liigutuste ja käitumise häired, inimesel sealjuures mälukaotuse ja nõdrameelsuse nähud; haigus süveneb ja lõpeb paratamatult surmaga; surnud indiviidi ajukudede või vedelike manustamisega on võimalik haigust üle kanda sama liigi, aga ka mõne teise liigi indiviididele, kusjuures peiteaeg on väga pikk ... kuni 10 aastat.

http://lepo.it.da.ut.ee/~martv/priooniteooria.html
alissandra 09. august 2012, kl 18.51
Olen alati teinud praetud karbonaadi, ehk siis kokanduse seisukohalt võttes vist nn välisfileed, aga mitte kunagi ei lase tal soolaga seista mitut tundi (juba see teeb tast tallanaha). Peale kloppimist raputan peale pipart soola ja kui olen asjaga ühel pool, hakkan ka kohe praadima ja alati paneeritult jahu ja munaga. Praen täpselt nii kaua, et muna on ilusat värvi pruunikas liha ümber ning liha ongi pehme, iial ei lähe kõvaks.
 
. 09. august 2012, kl 23.06
Liha, mida soovitakse tampida, tuleb lõigata ristikiudu, ainult nii saab teda õhemaks tampida. Pikikiudu lõigatud lihale vasardamine ei mõju kuidagi, kiud on terved ja ei katke.
Vasardatud või õhukeseks lõigatud liha ei tohi kuivalt soolatuna seisma jätta (sool imeb mahla välja).
Vasardan, paneerin kohe jahu ja munaga ning panen tulikuumale pannile. Liha jahutab panni maha, pärast esimest hetke keerangi kuumuse tiba väiksemaks, praen kummaltki poolt ca 4 minutit. Maitsestan soola-pipraga, kui juba säriseb.
Kui teen suurt kogust, siis tihtilugu ei viitsi kaua praadida, lasen pannil kõrgel kuumusel paneeringu kiirelt pruuniks (nii 1,5-2 minutit kummaltki poolt) ja tõstan viilud ahjunõusse. Hautan kogu kupatuse ahjus üle (nii 30+ minutit), 4-5 kilo paneeritud liha küpsetamisel annab see arvestatava aja kokkuhoiu. Paneering kaotab natuke krõbeduses, aga mitte maitses. Aga eks see krõbedus kaoks niigi kiiresti, kui lõigud natuke aega üksteise otsas vaagnal seisavad.
 
M 13. august 2012, kl 04.30
Pannil praen vaid sea seljakarbonaadi ja seegi taluniku sealihast. Lõikam õhukesed viilud ristikiudu, maitsestan soola ja 5 pipra seguga, siis jahu ja lahtiklopitud muna. Eelkuumutatud õli ja võiga võitud pannile elektripliidil nr. 5 kuumusega mõlemalt poolt pea minut, nii et välispind kuldseks muutub. Ongi valmis.
 
u 13. august 2012, kl 10.11
mul tuli hea praeliha viimati välja täitsa "kobina peale" (väga kiire oli). hõõrusin suurema taitüki soola-suhkru-pipraga ja viskasin kuuma või sisse. praadisin ühelt ja teiselt poolt krõbedaks ja jätsin natukeseks kaane alla hauduma. kui juba kannatas, lõikasin ristipidi viiludeks ja viilud lasin ka kähku pruuniks.
teemaaalgataja rõhutab, et ta ei taha paneeritud liha, mida siin järjest kiidetakse. mina ka ei taha, kuigi pean salajas plaani õppida korralikku Viini šnitslit tegema.
 
:) 13. august 2012, kl 10.54
Teemaalgatajal juba ammu ükskõik, tal oli mure 6 aastat tagasi. Ülejäänud tahavad paneeritud liha küll:)
 
Maitsev 13. august 2012, kl 10.56
Mina lõikan tavaliselt kuni cm paksused karbonaadiviilakad, lasen kuumal pannil mõlemad küljed särinal pruuniks, lisan siis sibularattaid ja/või küüslauguküüsi, soputan tiba soola-pipart ning panen kaane alla vähese veega hauduma. Pärast kulub see vedelik ära kastme tegemisel. Pere kiidab!
 
u 13. august 2012, kl 12.11
maitsev muidugi, mis sest, et 6 aastat tagasi hakatatud. aga Viini šnitsli kohta: kas keegi oskab seda kodus hästi valmistada?
 
. 13. august 2012, kl 12.23
Tundub, et paljud oskavad:)
See teema algas kah ammuilma, aga keegi korjas ta hiljuti üles, nii et jutud lõppesid veidi aega tagasi:
http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?11,2095116
 
spets 13. august 2012, kl 15.25
Ma sain asjast aru, et kunagine teemaalgataja tahtis lihtsat praeliha, aga mitte mingeid peenemaid produkte. Peab tõele au andma küll, et ega praegu poes saada olevast lihast sellist õiget pannil praetud liha ei saa. Talunik, kes siga veel vana moodi söödab, võib saada vanaaegse maitsega liha küll. Asi on ikka selles, mida se siga sisse sööb, sellest ka liha maitse. Suurfarmides ei ole võimalik sigu ilma igasuguste lisaaineteta kiiresti lihaks tegemise ajaks parajaks sööta.
 
no 20. august 2012, kl 21.09
vot kui kaua võtab üks praadimine aega, 2006-st aastast siiani. Kaua praetud - kaunikene.
 
riis 24. august 2012, kl 00.04
nagu mainiti, liha lõigatakse ristikiudu, oleneb ka mis lihatükk on :) parim on kas sise- või välisfilee, kui vasardad veel õhukeseks siis piisab tavaliselt 1,5 minutist mõlemalt poolelt. sellest 20 mindiselt jurast võid omale saapad õmmelda, nendega saavad su lapselapsed ka veel kõnnitud
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!