Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Moosi tegemine
 
Preili 19. august 2006, kl 23.40
Tere. Lugesin siin vanemaid teemasid moosidest, aga abi ikka ei saanud. Kuidas keeta moosi? Ma pole kunagi seda teinud. Vanaema tõi maalt põldmarju, kas nendest sobiks moosi teha? Mis sinna veel lisada võiks juurde? Mingeid marju või midagi? Ja siis see purgi kuumutamine jne?
 
Kahvel 20. august 2006, kl 11.36
Kõigepealt pesed purid puhtaks ja paned külma elektriahju, siis ahi 100 kraadi peale ja lased seal vähemalt tunni olla, enne kui täitma hakkad ja täitmiseks võtad ahjust just kuumi purke.

Kui on keeratavad kaaned, siis need keedad läbi ja kasutad järjest kuumi, kui on peale pressitavad plekk-kaaned, siis esinfitseerid viina või 70% piiritusega (kangem ei desinfitseeri, vee osalus on vajalik).

Nii ette valmistatud purkide ja kaante puhul pole pärast vaja MOOSIpurke küll enam kuumutada. Purke on vaja kuumutada siis, kui purgid ei ole steriliseeritud või kui kui purki läheb midagi, mis on maha jahtunud või pole korralikult läbi keedetud (kurkide puhul näiteks) või on näiteks suur botulismioht (oad ja herned ja liha).

Marjad puhastad ja paned võimalikult vähese veega keema - klaas vett poti põhja, et põhja ei keeks. Võid puhastatud marjad ka enne püreerida, jääb ühtlasem moos. ja võid kasutada moosipaksendajat või moosisuhkrut, et saaks paksem moos.
Suhkrut paned 1/3 marjade kaalust või vastavalt vähem, kui teed moosisuhkru või moosipaksendajaga, sest seal on säilitusaine sees.

Keedad kuni tuleb vaht (mitte täiskuumusel), korjad vahu ära, paned purki ja kaanetad kohe kinni. Jahtuma paned kohe peale kaanetamist purgid põhjadega ülespoole, et kaaned saaks paremini steriliseeritud ja et oleks kohe näha, kui mõni kaas läbi laseb.

Siis sildistad ja paned seisma, kasvõi köögikappi.

põldmarjast pole mina moosi teinud, veini ainult, aga kujutan ette, et koos õunaga või mõne sõstraga võiks täitsa hea olla. Kuigi seemned on suured ja jäävad sisse. Siis võib teha ka nii, et keedad ilma suhkruta, surud läbi sõela (seemned välja), lased uuesti koos suhkruga keema korraks ja siis purki.
 
aga 20. august 2006, kl 12.06
Mina ei keera purke kunagi kummuli, mul peavad kaaned puhtad
olema ja pole neil häda midagi, kui on korralikult tehtud.
 
Preili 20. august 2006, kl 13.30
Aitäh :)
 
Kahvel 20. august 2006, kl 16.39
Pole ju raske liigutus need purgid teistpid keerata, aga vähemalt on kindel, et kuum mõne üleannetu pahalase kahjutuks teeb. Eks igaüks oma mugavuse tasemel. Moos säilib ka lihtsalt pestud purkides ja kummuli keeramata, kas või toormoosina, aga siis tuleb ka kilo marjade kohta kilo suhkrut kasutada - nii aga ei säili marjades mitte kui midagi kasulikku ja tulemus on lihtsalt maitsestatud suhkur, kahjuks.
 
: 20. august 2006, kl 21.31
Ainult põldmarjadest jääb moos tuim ja vesine;mina lisan õunu v sõstraid,keedan need kõigepealt pehmeks ja lisan siis(moosi-)suhkru ja põldmarjad ja keedan valmis.
 
murka 21. august 2006, kl 09.12
Pole elusees kuumutanud purke, ainult kaaliumpermanganaadiga läbi käinud ning alles eile tegin viimase vaarikamoosi lahti ja polnud isegi hallitust peal.
Ja kusjuures alati pole aru saada, kas kaas peab kui on kummuli keeratud. Mul hakkasid visisema siis, kui jälle püsti tõstsin.
 
inka 21. august 2006, kl 11.38
Praeahjus tund aega 100 kraadi juures on ju mõtetu elektrikulu!
Võtan vajaliku suurusega poti, vesi sisse, purgid kummuli sisse, kõik eelnevalt hästi pestud kaaned serviti sinna vahele, üks-kaks varukaant ka (kui on keeratavad, nii igaks juhuks) mingi suurem kaas või rätik peale - ja lasen vee mühisema.
Seal nad siis küpsevad natuke enne hoidise valmimist. Ei mingit mässamist viina või muu sellisega. Mugav, kindel ja kiire.

Kui purk on olnud tagurpidi ja õigeks keerates sisiseb, siis ei saa hoidis kohe mitte kuidagi hermeetiline olla, sest sisiseb purki imbuv õhk.
Sama näitavad peale keeratava kaanega kaanetamist viltu keeratud purgi ja kaane serva vahelt hoidise sees üles liikuvad mullid.

Ei tea, milles asi, aga kaal.-permang. mul häis suhteid sisse seada ei õnnestunud.
 
Kahvel tu inka 21. august 2006, kl 17.47
Vat see potis keetmine töötaks küll... mõne purgi puhul, aga kui purke on vaja kuumutada mitukümmend, siis on ahjuga nii mugavam kui ka ökonoomsem (saab kõik korraga, ei pea mitu korda kuumutama). Lisaks peab jälgima, et kuum aur vabalt kõikidesse purkidesse pääseks... minu jaoks on ahju variant ikka lihtsam (ja piiritusega ma ei mässa, kui täpselt lugesid). Aga eks igaühel oma lemmikmeetodid.
 
inka 21. august 2006, kl 20.40
Ära põe, ega siin mingi võistlemise ega ensekiitmise koht ole!

Ma rääkisin oma kogemusest ja üldiselt siin välja pakutust lähtudes, mitte sinu maha tegemiseks või enda kergitamiseks.
Igaüks räägib oma kogemustest ja igaüks võtab selle, mis mida ta kõige paremaks peab.
Mida rohkem erinevaid arvamusi ja pakkumisi, seda parem - on, mille hulgast valida.

Normaalne minu arvates.
 
Inks 26. august 2006, kl 00.02
Mina hoian omi moose külmkapis, sestap ei mässa ka niiväga selle steriliseerimisega. Pesen purgid korralikult puhtaks, ning keedan kiirkeedukannu´ga keeva vee, selle kallan purkidesse, ning keerutan purki käes nii, et kõik kohad purgi sisepinnal saavad keeva veega üle loputatud. Panen keeva moosi purkidesse, ning kohe keeva veega üle valatud kaaned peale. Seisab väga hästi.
 
Tore 26. august 2006, kl 07.36
Eriti vahva on tutvuda teiste tegijate kogemustega. Ise olen jäänud pidama vähese aja- ja elektrikuluga nipile. / Laon külma elektriahju restid (oleneb purkide kõrgusest) purke täis ja igaühele oma kaas tagurpidi peale. Umbes 150 kraadi 10 min., ust kohe ei ava. Tähtis, et igale purgile jääb oma kaas, siis jääb ära kummuli kontrollimine, hulganisti keetes lähevad segi. Nii teen mitukümmend aastat kõikide hoidistega, ei ühtegi riknenut.
 
inka 26. august 2006, kl 08.33
Olen kuumutanud kõike muud peale mooside, need on seisnud suurepäraselt niisamagi.
Ehkki teen moose sisse võimalikult vähese suhkruga ning musta- ja punase sõstra mahlast on tulnud tarretised vahel isegi väga hapud, siis hoidist kuumutanud enam küll ei ole ja kõik seisab suurepäraselt..
Nii suurepäraselt, et seisma jäänud või mitte eriti maitsenud (katsetused) või ära tüüdanud moosidest küpsetasin perele moosikooki.
Aga eks ma ole paras laiskelajas ka ja on ju ka tuhat muud asja, mis hoidiste kõrvalt ära teha tuleb...

Mis aga purkide ringi keeramisesse puutub, siis seda ma teen küll.
 
toomas hendrik ilves 07. mai 2020, kl 11.53
see koht on retarded. ma vihkan teid ja oma kivi. ma olen kannibal ja elan Tartus.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!