Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
searasv
 
reena 21. august 2006, kl 13.00
Kas searasva saab kodusel teel teha? Poe omal on nii kohutav lõhn juures.
 
Margit 21. august 2006, kl 13.34
Kas sellist jubedust keegi veel kasutab?!
 
kata 21. august 2006, kl 13.56
Saab ikka. Osta pekki ja kuumuta nõrgal tulel pekitükke niikaua kui pekist jäävad ainult kõrned. Sularasv vala karpidesse ja lase jahtuda. Ongi searasv olemas.
 
inka 21. august 2006, kl 19.38
Miks see jubedus on? Tavaline eesti lihakraam või selle saadus. Egas juurikad ja õlid ainuke toit ole.
Pealegi mustade päevade ajal väga toekas kraam toidu valmistamisel.

Hea kodune searasv on väga hea kartuli praadimiseks, ahjukartulite tegemisel jne, kui liha ei ole, aga tahad veits maitsvamat asja kui õli.

Poerasv aga on tõesti äärmiselt jälgi maitsega ja haisev, ma ei tea, kuidas sellega üldse süüa teha saab.

Seapekist rasva teha läheb liiga kalliks, sest kuhu see praetud liha kõik panna? Purki võib panna, aga ei jää maistev.

Head puhast kodust rasva saab nagu ikka ploomirasvast (sea kõhurasv), mida minu teada turul veel müüakse, mingis poes nägin ka.

Tuleb ära hakkida, potti ja vaiksel tulel pidevalt segades kuumutada, kuid nii, et ei prae lausa, rasv ei tohi pruunistuda, aga kõrned küll, aga mitte väga.
Mis on kohe tarbimiseks, võib valada kuhu tahes, ülejäänu
valad ettevaatlikult purki(desse), alguses mingi kulbiga õrnalt nõrutad, muidu lööb purgi lõhki, rasv on väga-väga kuum kraam.
Siis kaaned peale, väheks ajaks kummuli - ja seisab nii kaua kui vaja.

Saab väga hea puhta maitsega kraami, on jällegi toidu tegemisel väga-väga mugav ja toit saab maitsev ka.
Eks mõnegi pere rahakptt ole nagu mullu ja muistegi aeg-ajalt tühi, mis tühi....
Vaat siis keedad pastat, paned rasva ja sibulad pannile (kes sibulat sööb), praed kergelt - ja siis nõrutatud pastakraam sinna otsa ja praed pasta (makaronid)krõbedaks.

Kõva kõhutäis vaesel ajal vaid makaronide-pasta hinnaga, kas pole meeldiv?
 
.. 21. august 2006, kl 21.33
ja hoidke oma arsti juures suu kinni, kui ploomrasva sööte, kolesterool lendab taevasse ning pihast võtab paisuma ja midagi kasulikku seal pole, puha küllastunud loomne rasv, ei kasulikke küllastamata rasvhappeid ei vitamiine ei mineraale ei oomega-rasvhappeid, nuumake end pealegi.
 
jess! 21. august 2006, kl 21.50
Liigutage oma p---t, siis pole vaja kolesterooli nimel rohtu süüa.
Mina söön liha, mune, koorevõid ja rasvaga praetud toitu, jooksen, kui aega on, lõbuga 5-10 kilti, sõidan rattaga kümneid kilomeetreid ja pole mul häda midagi.
Arstid võivad minu poolest päris palgata jääda, ei ole nende juurde asja kui just traumat ei tule. Oomega, küllastumata, fck!Juurikad ja nii tark jutt ajavad südame pahaks. Täitsa lolliks läinud!
 
Kahvel 22. august 2006, kl 09.05
Laustobedus on igapäevased praadimised searasvaga teha, ikka õliga. Iseasi, kui vahetevahel pannkooki võiga ja muna peekoniga praadida, aga mitte iga päev. Praadimiseks jäägu ikka puhtad ja kasulikud õlid: päevalill, oliiv, viinamarjaseemned, jne.

Vaata jessike, vanasti söödi küll kogu aeg ja keegi ei surnud, aga keskmine eluiga oli 40 aastat, kolesteroolist ja kantserogeenidest, ebatervislikust eluviisist tulenevad haigused ei jõudnud avalduda, inimesed surid enne ära. Ka kasvaja on alles eluea pikenemisega esile kerkinud haigus. Tasub oma ja lähedaste tervisest ikka hoolida.

Pekisema liha praadimisest saan veel aru, aga ploomirasva kasutamine on küll sulaselge endast ja lähedastest hoolimatus. Muuks kui lindude toiduks see ei kõlba. Piimarasv ehk või ei ole nii hull, piimarasvas on siiski ka palju inimesele kasulikku, kuigi tegu on küllastunud rasvaga.

Aga ärgem asendagem ka ühte mürki teisega! Margariini kõigi oma kahjulike trans-rasvadega ärgem leiva peale määrigem, pigem ikka õhuke kiht võid, vähemalt on naturaalne. Sama küpsetamise puhul - ikka või, kas või lahjem Taluvõi, mitte koorevõi, aga kindlasti mitte margariin.
 
alissandra 22. august 2006, kl 09.21
Praegu isegi müüakse ploomirasva lihapoodides (Grossis vist ka) ja rahvas ikka ostab ka, sest vanemad inimesed on siiski sellega harjunud. Isagi mul kirub alati, et miks ei raatsita toidule enam rasva panna, tema tahaks ikka korralikku maamehe kõhutäit. Siiski kasutan õli, sest ega saa ju igale omaette sööki teha. Pealegi tüütu on seda rasva teha kah.
Nii paljukest saab rasva kasutatud, kui seda lihapraadimisest vahel üle jääb.
 
triin 22. august 2006, kl 10.35
On ikka mured, mida ma ei mõista.
Sain aru nii, et kui külmkapp tühi ja rahakott samuti, siis saab ühe tugeva ja odava toidu mis kõhtu täidab. Nii, et aeg-ajalt aitab rasv hädast välja.
Eriti tähtis on see peres olevatele meestele, kasvavatele poistele, et neist ka õiged tugvad mehed kasvaksid, mitte mingid olematute lihastega äbarikud, keda tänavad täis on ja kes sõjaväkke ei kõlba ega saa pere totimisega hakkama.
Nojah, siin ju puha rikkad koos, mis seda rääkidagi.
Milleks ennast ja teisi petta? Igas lihatoidus on sedasama liharasva, eks ole ju? Kas teed lihatoidu või paned lihata toidu sisse lusikatäie rasva- mis vahet selles on?
Lehmad ja elevandid söövad rohtu, aga on paksud sellegipoolest.
Ühele saab alkohol surmatõveks, teine joob ja ei mingeid probleeme.
Kasutage mõistust ja kõike mõistuse piires, ärge pakkuge hüsteeriaga üle (kui IGA PÄEV süüa!).
Ise võib ju hoovist peoga võililli tõmmata ja vett peale imeda, aga MEHED tahavad süüa toitu, mis kõhtu täidab.
Mis ime siis, et sellistel näljastel ja närvilistel hüsteerikutel mehed jooksu panevad sinna, kus süüa saab.
 
leila 22. august 2006, kl 10.42
No on ikka teema hädaldamiseks, ausõna! Ärge sööge iga päev, sööge üle päeva, aga ausõna, andke meestele korralikku toitu, siis mees öösel jaksab ja teeb teil tuju heaks ja ei lähe teise juurde.
Mina ei võta kana- ega kalkunisinki, neid salatilehti, öäk! suu sissegi, need on niiiiii vastikud,et jube.
 
karl 22. august 2006, kl 11.22
Vaat Leila ütles ühe õige arvamuse välja- sööge ise rohtu, aga meestele andke süüa!
teil, naised, puudub ikka kaine mõistus kui virisete lusikatäie rasva pärast, mis ju niikuinii lihatoitudes sees on, sööte selle kõik ära ja siis vorbite sisse torte ja leht- ja muretaignast kooke nii et vähe pole. keda te siin nüüd petate?Keegi pakkus siin veel, et naised võiks vahel ka mõistust kasutada. Tõepoolest hea idee.
 
... 22. august 2006, kl 11.32
kui me lihatoitudest nii kui nii selle rasva vjaliku rasva kätte saame, siis lisaks ei hakka seda küll igale poole toppima (ja ikka iga päev söön liha, aga mõistusevastaselt igale poole rasva toppima küll ei hakka).
 
kuuks 22. august 2006, kl 14.14
äge madin käib, tänud inkale! Lollikari.
Ja mis see taluvõi siis muud on kui puhas koorevõi? On ikka targad koos, fck!
Tudengipoisid pistavad ka tänasel päeval heameelega rasva-leiba ja praevad sellega kartuleid, sest see toidab. Mitte kõigil ei ole rikkaid vanemaid.
Inka ütles, et rasvaga toit on vaese aja toit, seega mitte igapäevane, mida paganat siin tõmmelda on? Jooge oma kalleid õlisid kui raha on, sööge iga päev liha, aga kui stippi ei paista, siis tuleb süüa, mida on. Mõnel vist põhikoolgi pooleli, et ei saa jutust aru.
kes iga päev liha sööb, ega see teagi, mida tühi kõht tähendab ja sellel pole siis vaja ka siin möliseda "tervislikust" toidust, nagu oleks talle seda rasva pakutud. ma küll ei märganud, et oleks. Liha säöömine iga päev on väga ebatervislik, muide.Mõni mutt päris loll siin.
 
alissandra 22. august 2006, kl 14.30
Vastan siis korralikult küsimusele:
osta ploomirasva, tükelda ja kas potis või pannil sulata ära. Tuleb kuumutada nii kaua kuni kõik rasv väljas ja vesi aurustunud. Kõrned on siis juba sellised mõnusalt kuldsed.
Kõrnesid pärast hea teleka ees nosida... popcorni asemel:)) Mõni nüüd minestas?:P
 
Piret 22. august 2006, kl 14.54
Mina näiteks ostan poest toorest seakamarat, viilutan selle peenikesteks viiludeks kodus ja praen pannil keskmises kuumuses ära. Pärast riputan peale soola ja natuke cayenne pipart - väga hea ! Poes müüdavad ossi krõpsud ei kõlba mitte kuhugi ! Seakamar on samuti väga odav ! Ja nüüd sai mõni ataki ;)
 
inka 22. august 2006, kl 16.05
Ai-vai giivi, no nüüd sain alles looga maha!
See rasvalugu tuli mulle meelde kui paar nädalat tagasi tudengite elust mingis lehes pajatati. Üks mainis siis ära rasva-leiva, et soola peale ja küll on hea!

Tuligi siis meelde, et minu ema tegi seda mulle ka kaasa ja kui ma siis ühikas kartuleid või makarone praadisin, jooksis pool korrust näljaseid kokku, et ampsu saada.

Kui juba oma pere oli ja nn. tervislikust toidust õhkagi ei teatud ja rahaga laiata ei olnud, sõi ka minu pere rasvaga praetud kartuleid jne. ja tugevaks sirgunud spordipoisid olid ja on mu rõõm ja uhkus.

Nojah, nüüd on ju kõik nii rikkad, kallid road laual, nii tervislikud, et tapab... aga vaata imet, on ka neid kes lausa seakamarast krõpse teevad!
No see oli küll hea idee! Kui peaksin kusagil kamarat nägema, ostan kindlasti ja teen ise ka. Olen kindel, et saan sellega oma meestelt/poistelt plusspunkte.

Ja see kolesterool, no ma ei tea tõesti, mis see veel on? Olen nõus sellega, et elage ja liigutage ennast ja pole teil vaja arste ega kolesteroole.
Ja veel üks tähelepanek: kõik need "tervislikult" toitujad on hoolimata oma piinadest (seda ei või, toda ei tohi) õigel ajal või isegi natuke varem lusika lepikusse visanud.

Ja nüüd, enne kui jälle minestate: ANTUD TOIDUAINE KASUTAMINE EI OLE KELLELEGI KOHUSTUSLIK, SÖÖB SEE, KES SOOVIB!

LUGEGE VEEL KAKS KORDA ÜLE, ET ARU SAADA: SEE EI OLE KOHUSTUSLIK!
Võtke rahulikult.
 
Kahvel to kuuks 22. august 2006, kl 18.29
Ainult ära mainimise pärast.

Taluvõi ei ole kaugeltki koorevõi. Taluvõis on (piima)rasva alati ja täpselt 72.5%, koorevõis PEAB olema üle 82%. See on ka põhjus, miks Taluvõi EU kontekstis võiks nimetada ei saa, sest neil on või ainult koorevõi.
 
kaugus 22. august 2006, kl 19.31
72,5 ei ole kuigi kaugel 82-st. Üsna normaalsed asjad mõlemad. Sa vahi vaid, mis margariini sees on ja millega tervisliku-toidu-inimesed suhkrut asendavad. EU on igasugu jama Eestisse toonud, kohe lasti lisaainete normid lötsti lõdvemaks. Oh muide , mu isa on 95-aastane. Mäletan lapsepõlvest, et ema pani talle tööle minnes ikka leivaviilud kaasa, mis olid searasvaga määritud, praemuna vahel, mõnikord praeliha vahel. Ega me võist päris ilma olnud, ise kloppisime koorest. Vene posla-masla õli ei tarvitatud. Nii sõid ajast aega maal kõik. Õli-rasva küsimuses ei maksa küll üleliia hüsteeriliseks minna, või kui ehk inimene absoluutselt füüsiliselt ennast ei liiguta.
 
mainin ka 22. august 2006, kl 21.04
Võid tehakse koorest ja ainult.
Kas selles on % rasva vähem või rohkem, ei muuda asja, see on koorest tehtud ja on või (kui just margariini vm. hulka segatud ei ole).
Porgand on seal ju puuvili, moosi pole olemas, on džemm, 2.5% piim olevat piimajook ja teraline kohupiim kodujuust.
Mis nüüd saab, NEMAD seal ütlesid, et...
Mingu pekki, me elame siin!
 
kahvlile 22. august 2006, kl 21.10
A millest see taluvõi siis sinu arvates tehtud on?
Ikka koorest, ainult ühele on veidi rohkem piima hulka jäetud (ei ole vadak hoolega välja pressitud) kui teisele.
 
Kahvel 22. august 2006, kl 22.16
Suur vahe on näiteks küpsetamisomadustes, Taluvõiga tulemus koogil või kastmel ikka teisem kui õige koorevõiga, viimasega parem, praadimisel muidugi pole vahet. Koorevõiks on ikka alati rasvasemat võid nimetatud, Taluvõi on Eesti tööstuse eripära :).

Terminid EU's on omaette ooper mille teemal on vaielda raske. Aga lühinäidetena - kohupiima neil lihtsalt ei ole ja puuvili-porgand on Eesti oma tõlkijate apsakas, mitte EU veidrus, sest mõnedes suuremates Euroopa keeltes on puuviljal ja köögiviljal ühisnimetaja, millele täpset vastet aga eestikeeli olemas ei ole. Seega puuviljaks sealmail porgandit küll ei peeta.
 
kahvlile 23. august 2006, kl 11.13
Just nimelt - ühes võis on rohkem rasva kui teises ja seega on ka ühe omadused paremad kui teisel, aga koorest on nad tehtud mõlemad. Taluvõi on tõesti vene aja petutoode ja õiget võid saanud talulapsel oli sellega päris raske harjuda nagu ka selle "rukki"leivaga, kus rukist vaid näpuotsaga. Praegu ju sama olukord - LEIBA müügil ei ole!
Mis juur-ja puuviljade ühisnimetajasse ingl. keeles puutub, siis see näitab veelkord, et eesti keel on ikka väga rikas - igal asjal on oma nimi.
Kui nt. vene keeles on kätel-jalgadel mõlemil "paltsõ", vahet ei ole, siis eesti keeles on vahe sees nagu ka tegelikkuses.
Eesti keeles uisud, vene keeles "hobukesed".
Eestlane uisutab, venelane "jookseb hobukesi", jne., jne., jne. lõputult.
Inglise keeles samad lood ja kui neil on porgand puuvili, sest paremini klassifitseerida nad ei oska, siis meil on asjad ka siin paigas.
Seega - nimetagem asju ikka nii, nagu meie rikas keel neid nimetada lubab ja nii, nagu need MEIL olemas on.
Muide, neil ei ole ka hapukoort ja hapupiima jne., jne.
Muidugi on neil asju, millele meil nime ei ole ja need me võtame üle või mõtleme omapoolsed välja, aga üle pingutada ka ei maksa.

Tead, üks üli-üli jube sõna, mida isegi Eesti Keele Instituudi teadurid ja eesti filoloogid võõrsõnade liigselt kummardajaid sarjates heldelt pruugivad on SITUATSIOON.
Ometi on eesti keeles väga mahe ja ilus sõna - OLUKORD...
Nii me rabelemegi nagu tummad leilis, et võõrad meist aru saaksid, ega saa siin üksteisest aru...
 
Kahvel 23. august 2006, kl 12.00
Sel korral pole asi mitte inglise keele vaesuses (neil on nii juurvili kui ka puuvili ikka olemas, aga "seadus" kasutab nende jaoks üldnimetust - mida aga pole olemas hoopis eesti keeles :P), viga on saamatutes tõlkijates.
 
Olle 26. august 2006, kl 07.25
Olen ka üks neist, kes ühikasse ema poolt kaasapandud pekikõrnete rasvapurgiga läks. Ja ainult seda taheti leivale määrida, kohe oli otsas! Hiljem oma pere ootas rõõmupäeva kui ahjust tuli jälle seakamarakõrnete pann. Rasv purki ja nende kõrnete krõbistamist pole ükski delikatess asendanud + milline aroom/ mmm!.Kadus algne Järveotsa kauplus, kadus ka seakamar. Aga head värsket ploomirasva sulatamiseks olen saanud Kullerkupu turult, kes Tallinnast. Selline meie pere kogemus.
 
Mart Hani kildu pani 26. märts 2020, kl 17.52
Hanerasva sees püherdamine on parim kaitse koroona vastu palsameerimise eesmärgil Soovitan kõigile
 
Madala lennuga rasvahani 30. märts 2020, kl 22.55
Teame et viiruse Saaremaale toojaks on Hanno Pevkur Teame ka seda et hanerasva jutu pähemäärija on Mart Helme Pevkur uskus Mardi juttu et tavaline külmetushaigus ja sai petta ning kõik saarlased tõmmati selle hanerasva jutuga haneks Kui hanerasva varud otsa saavad siis on süüdi teadagi kes aga kui maskide varud juba on otsa saanud siis süüdlasi NETUUUU
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!