Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
kuidas soolata liha?
 
tiux 30. september 2007, kl 09.28
Sead enda jaoks laudas,aeg sealmaal,et sisse teha.Mees tahab soolaliha,aga ma hästi ei oska.Kelder on hea.Palun nõu.
 
yte 30. september 2007, kl 10.51
ei tea, aga loe igaks juhuks.
http://seemnemaailm.ee/articles/index.php?GID=86
 
una 30. september 2007, kl 10.58
Olen tükkide vahele ka soola pannud ja siis soolvee peale, et ei tuleks kuivamaitset, soolvesi on paras kui muna vee peale seisma jääb.
 
lee 30. september 2007, kl 12.36
Aga kas oled nõus pärast üldse sellist liha sööma? Mina vist ei oleks, kahjuks.
 
seesu 30. september 2007, kl 17.07
pane osa soola ja osa sügavkülma. Minul on sellejaoks külmkirst. Ka sinna ei tohi kohe hulgi liha sisse laduda. Osta spets külmkotid, kiri peale, millise tükiga tegu. Siis tee veel hakkliha. Soolamine on ikka spets töö. Algul verisoola ja siis mäletan, et isa keetis selle soolvee läbi jahutas ja valas uuesti liha peale. Vanasti ju muud võimalust polnud. Mäletan veel seda aega kui meil elektritki polnud. Ohhhhh.
See praetud soolase liha maitse on veel praegugi meeles.
 
Heino 30. september 2007, kl 19.37
Üldiselt sobib soolamiseks rasvasem liha, nagu sea- ja lambaliha, kõige rohkem aga seapekk või -ribi.
Enne soolamist liha ei pesta, ta peab aga olema täiesti värske ja puhas. Vastavalt soolamisnõu suurusele lõigatakse liha parajateks tükkideks. Puista hästi puhastatud puu- või klaasnõu põhja soola ja pane sinna soolaga hõõrutud lihatükid tihedalt üksteise kõrvale. Kõik vahed ja tühjad kohad täida väiksemate tükkidega. Parem on asetada lihatükid selliselt, et kamarapooled ja lihapooled jääksid vastamisi ning et nõu põhjal ja peal oleksid kamarapooled.
Soolamiseks kasutatav sool peab olema jäme, puhas ja kuiv. Liha kogusest arvesta soola 25%, s.o. 1 kg liha kohta 250 g soola.
Soolaga sissehõõrumiseks kasuta umbes 10% soolast, ülejäänust keeda tugev soolvesi ja vala täiesti jahtunult lihale, nii et liha oleks soolveega kaetud.
Peale pane vajutis.
Soolatud liha hoia jahedas õhurikkas ruumis temperatuuril mitte üle +6°C.
Hästi soolatud liha on ilusa välimusega: tailiha punane, pekk valge, puhta soolase maitsega.
Soolvesi peab olema selge ja hea lõhnaga.

Nii on kirjutatud Interneti kokaraamatus.
Soovitan peki ja tailiha eraldi nõudesse soolata ja viimasest suuremad kondidki eemaldada. Kui aga soolvesi veriseks muutub (mõne nädala möödudes), siis tuleks ta läbi keeta ja peale verise vahu eemaldamist jahtunult tagasi valada. Parem variant muidugi, kui keedetakse uus soolvesi.

Tehakse ka niimoodi, et lihatükid soolamiseks ette nähtud nõus asetatakse ja surutakse tihedalt üksteise vastu ja vahele soolakiht, peale kaan ja raskus vajutiseks. Mõne nädala – kuu möödudes on soolast ja liha mahladest tekkinud soolvesi. Edasi talitage, nagu eelnevalt soovitatud.
Igaühel meist võib tekkida igatsus soolaliha järele. Ma mõtlen korralikult soolatud maitsva soolaliha järele. Soolan 2,5 liitrises klaaspurgis paar kilo poest ostetud värsket sealiha, hea külmutuskapist igal ajal võtta. Kahjuks kaua vastu ei pea, aga purgi saab uuesti täita.
 
tiux 01. oktoober 2007, kl 08.20
Seda viimast osa teie nõuandest oligi vist vaja teada.Mäletan lapsepõlvest,vanaema tegi ainult soolaga.Aga meil oli sahver ja küllalt soe,nii et sellest vist see kuivamaitse,mis hiljem tuli.Meil hea kelder, peaks siis säilima.Teie hapukurgi rtspt.oli väga hea,mees sööb ja kiidab.Tegin suure ämbritäie,hapendasin ära ja siis panin väikeste purkidega praeahju steriliseeruma.
 
Sünteetiline pekk 02. september 2022, kl 13.00
https://etv.err.ee/1608682132/innovaatiline-kalts
Inimliha on ka võimalik niimoodi kasvatada siis tulevikus täitub tõesti see eestlaste ammune unistus et eestlase parim toit on teine eestlane
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!