Kööginõu
soome traditsioonilised toidud
kultuuritu isik 30. oktoober 2007, kl 18.43 |
k 30. oktoober 2007, kl 19.12 |
Usu mind, sa ei taha magusat kartulisalatit ja heeringat, kõik on miski kummalise majoneesiga üle kallatud, õlu on piss, vorst on roosa toode ilma maitseta, leib on penoplastist...
Kebab mustadel on hea!
Pizzad suured nagu Gruusias lennuväli, osalt ka väga head. Armastatakse küüslauku, sibulat, porrut, jääsalatit...
Nakkit ja ranskalaiset, pippuripihvi ja muikku...
Üldiselt on öakk...
Rahvustoite ei käi söömas, söön kebabi ja friikaid ja ise teen kodutoite kättesaadavast materjalist.
Kebab mustadel on hea!
Pizzad suured nagu Gruusias lennuväli, osalt ka väga head. Armastatakse küüslauku, sibulat, porrut, jääsalatit...
Nakkit ja ranskalaiset, pippuripihvi ja muikku...
Üldiselt on öakk...
Rahvustoite ei käi söömas, söön kebabi ja friikaid ja ise teen kodutoite kättesaadavast materjalist.
kah 30. oktoober 2007, kl 22.46 |
sipsu 31. oktoober 2007, kl 08.58 |
khm 31. oktoober 2007, kl 09.26 |
qsti.blogspot 31. oktoober 2007, kl 09.41 |
bööö 31. oktoober 2007, kl 09.42 |
mai ja k,khm olete olnud soomes liiga vähe, kuid tean, et mämmi peab oskama süüa ja muidu kah panete kõvasti puusse
kalakukka-kalakukko
vormiroogi, laatikkot, saab ise teha kuidas maitseb
karjala piirakale tehakse eraldi munavõi või ürdivõi peale, kes neid siis paljalt närib, soomlased nii ei tee
maksalaatikko on nii mõnegi soomlase arvates öäk ja seda lähebki neil vähe
verivorst on minu vanaema pool parem
on väga häid leibi ja saiu ja sepikuid, peab olema kulinaarset kätt ja maitset, et selle kauba küllusest kõik hea just kätte saada
ja kes teil just paha käsib süüa?
kuid jah eestlaste toidukultuur on palju mõjutatud rasvasest ja rikkalikust vene ja saksa köögist ja kõik tundub kuidagi maitsvam
kalakukka-kalakukko
vormiroogi, laatikkot, saab ise teha kuidas maitseb
karjala piirakale tehakse eraldi munavõi või ürdivõi peale, kes neid siis paljalt närib, soomlased nii ei tee
maksalaatikko on nii mõnegi soomlase arvates öäk ja seda lähebki neil vähe
verivorst on minu vanaema pool parem
on väga häid leibi ja saiu ja sepikuid, peab olema kulinaarset kätt ja maitset, et selle kauba küllusest kõik hea just kätte saada
ja kes teil just paha käsib süüa?
kuid jah eestlaste toidukultuur on palju mõjutatud rasvasest ja rikkalikust vene ja saksa köögist ja kõik tundub kuidagi maitsvam
eh 31. oktoober 2007, kl 10.41 |
Elasin mõnda aega ühes soome peres, nad tegid ise ikka väga head süüa. Kasutati ainult lahjat liha ja kala ja hästi palju igasuguseid maitseainesegusid, mida ei suutnud tuvastadagi. Laatikkod olid ka head, mingi punapeedi ja sulajuustuga viis keele alla. Sinepit kasutati palju seal, kuhu ise ei paneks. Aga kurkidest oli vaieldamatu hitt saarenmaan suolakurkku, mida kuskilt eestist suurte plekkpurkidega toodi, siin pole selliseid kuskil müügil näinud.
xyz 31. oktoober 2007, kl 13.04 |
Karjalapirukad on väga head, kui on soojad ja krõbedad ning just selle isetehtud munavõiga koos serveeritud. Lisaks riisiga täidisele tehakse neid ka porgandiga ja kartuliga, mulle meeldib just see viimane variant.
Poronkäristys - põhjapõdralihast lihahautis - on samuti maitsev.
Vormiroogi ehk laatikkoid tehakse tõesti palju, just traditsiooniliste (jõulu)peoroogadena ja need mulle isiklikult ei maitse. Eriti jube asi on maksalaatikko - maksavorm, kus veel ka rosinaid sees...uuuhhh.
Poronkäristys - põhjapõdralihast lihahautis - on samuti maitsev.
Vormiroogi ehk laatikkoid tehakse tõesti palju, just traditsiooniliste (jõulu)peoroogadena ja need mulle isiklikult ei maitse. Eriti jube asi on maksalaatikko - maksavorm, kus veel ka rosinaid sees...uuuhhh.
kaali.kas 31. oktoober 2007, kl 13.19 |
kaali.kavorm on muide väga hea, teen seda eestiski, löön vahtu ja maitsestan tumeda siirupiga.
leivast: meie rukkipala on soome oma pealt maha vksitud ja no soome oma on asi, mida kohutavalt taga igatsen - pehme, mahlane, vetuv ja seda ka veel ülehomme. eesti rukkipala on juba järgmisel päeval saepurutükk
poronkäristys ehk põhjapõdralihakaste pohlamoosiga on hästi tehtult ka hea. kaalilaatikko ehk meie mõistes kapsas hakklihaga, pisut riisi ka sees ja ahjus haudunult on maitsev.
mämmi ei lähe mulle mitte
kalakukko on suur muikkudega (mingi pisike kalake) täidetud sepik, värskelt maitsev
lenkkimakkara.. iuu.. meie sardellis ikka on pisutki liha
kartulisalat on neil kartul, vilets kurk ja majonees.. väga jäle
maksalaatikot pole julgenud proovidagi, nii juba tundub
neljapäeviti sööb kogu maa nagu üks mees hernesuppi ja pannukakkut, see pannukakku siis mitte pannkook meie mõistes vaid pannkoogitaigen valatakse ahjuplaadile ja küpsetatakse ära, süüakse lõigatud nelinurki siis maasikamoosiga
ja veel on viili asi mida eestis eriti vist küll keegi ei söö, mul laps maitses ja kahju, et nägau pildile ei saanud, aplus luba mitte kunagi enam maitsta seda ;)
leivast: meie rukkipala on soome oma pealt maha vksitud ja no soome oma on asi, mida kohutavalt taga igatsen - pehme, mahlane, vetuv ja seda ka veel ülehomme. eesti rukkipala on juba järgmisel päeval saepurutükk
poronkäristys ehk põhjapõdralihakaste pohlamoosiga on hästi tehtult ka hea. kaalilaatikko ehk meie mõistes kapsas hakklihaga, pisut riisi ka sees ja ahjus haudunult on maitsev.
mämmi ei lähe mulle mitte
kalakukko on suur muikkudega (mingi pisike kalake) täidetud sepik, värskelt maitsev
lenkkimakkara.. iuu.. meie sardellis ikka on pisutki liha
kartulisalat on neil kartul, vilets kurk ja majonees.. väga jäle
maksalaatikot pole julgenud proovidagi, nii juba tundub
neljapäeviti sööb kogu maa nagu üks mees hernesuppi ja pannukakkut, see pannukakku siis mitte pannkook meie mõistes vaid pannkoogitaigen valatakse ahjuplaadile ja küpsetatakse ära, süüakse lõigatud nelinurki siis maasikamoosiga
ja veel on viili asi mida eestis eriti vist küll keegi ei söö, mul laps maitses ja kahju, et nägau pildile ei saanud, aplus luba mitte kunagi enam maitsta seda ;)
xyz 31. oktoober 2007, kl 13.29 |
Pekka 31. oktoober 2007, kl 15.40 |
suss 31. oktoober 2007, kl 18.31 |
suss 31. oktoober 2007, kl 18.32 |
katariina 01. november 2007, kl 08.59 |
Väike Viili 03. november 2007, kl 16.25 |
* 09. november 2007, kl 10.12 |
Davide 22. oktoober 2017, kl 14.44 |
Jah!!!Need on tegelikult head söögid küll!!!Mina olen kah saanud sellist Mämmi ja muid sööke!!!
Ainult, et minu meelest pole üldsegi Soome söökidel mitte midagi viga!!!
Eriti laatikotel ja mämmil... ja veelgi enam--- karjala pirukatel...
Ja muudel söökidelgi...
Ja üle üldse---norra lõhe on jah hea lõhe!!!
Kõike head siis!!!!
Ainult, et minu meelest pole üldsegi Soome söökidel mitte midagi viga!!!
Eriti laatikotel ja mämmil... ja veelgi enam--- karjala pirukatel...
Ja muudel söökidelgi...
Ja üle üldse---norra lõhe on jah hea lõhe!!!
Kõike head siis!!!!
karjala 19. mai 2020, kl 15.47 |
ei maitse 24. mai 2020, kl 07.26 |
trimps 16. juuni 2020, kl 13.56 |
trimps 16. juuni 2020, kl 14.10 |
Mulle isiklikult maitseb karjalanpaisti-sea-lommaliha tükid (eelnevalt kas pannil või ahjus tiba pruunistatud ),sibul,porgand ja siis ahjus pikalt hautatud-vees muidugi.Loorberilehte-pipart hautamise ajaks lisaks.Maksalaatikot olen õppinud sööma-päris hea.Porgandivorm-pokkanalaatikko maitseb nagu ema tehtud porgandipirukatäidis.Kuhu liskasin keedumuna.Rosvopaisti ehk meie keeli röövlipraad on hea kui seda teha nii nagu peab-maase kaevatakse auk,mis vooderdatakse kividega-sellesse auku tehakse lõke-kui see piisavalt põlenud,võetakse söed välja.Kivid on kuumad.Kividele pannakse liha,mis kääritud märga pärgamenti ja seejärel fooliumisse.Kuumad söed peale.ja muld kõige peale.Seal see liha siis haudub ca 12 tundi.karjala pirukatest maitseb porgandiga versioon.Jällegi miski mälestus ema porgandipirukatest.Ega Soome köök maitsetega ei hiilga.Põhjapool ei kasva ei porgand ega sibul,millega seda toitu ikka nii väga ajalooliselt ona saanud maitsestada.
Lisa postitus