Kööginõu
maitsev vanaema soust
ikarika 02. november 2007, kl 12.17 |
Pruunistad (oleks hea kui praetud sealiha rasvas)hakitud sibula,lisad veel jahu,pruunistad.Peale kallad piima.maitsestad soola-pipraga,võid ka loorberilehte lisada ja ongi vanaema soust valmis.Lapsena sõime ka leivatükkidega seda sousti ja jõime piima kõrvale.Nii hea,eile tegin jälle!
nii ongi 02. november 2007, kl 13.33 |
käkk 02. november 2007, kl 22.06 |
mina 02. november 2007, kl 23.32 |
M 03. november 2007, kl 10.08 |
Kolevants 03. november 2007, kl 13.38 |
pipar 03. november 2007, kl 13.49 |
nähh 03. november 2007, kl 14.04 |
nii ongi 03. november 2007, kl 15.59 |
vaqnaema 04. november 2007, kl 09.05 |
Meie peres küsitakse, et tee "kobemuna".
Eelnevalt praen läbi soolapekikuubikud koos sibulaga, sibul klaasjaks, siis aitab.(neid soolapeki tükke sageli mul pole, asendavad suitsupeekoni ribad).Lisan lahtuklopitud munadele kulbiga maapiimalt võetud rõõska koort (poes siis vist vahukoore nime all, aga ta pole ju vahul?).
Keedukartulit, erinevaid salateid juurde ja piim joogiks toidu juurde.
Kuumale singi-sibulasegule valades läheb muna hästi kohevaks. Vanamehelt saan plusspunkte alati kobemuna valmistades.
Ja see soust, mida te ei saa "nagu vanaema juures". tehaksegi selles rasvas jahu pruunistades, mis jääb soolapekist pannile, minul siis kobemuna praadimisest.
Eelnevalt praen läbi soolapekikuubikud koos sibulaga, sibul klaasjaks, siis aitab.(neid soolapeki tükke sageli mul pole, asendavad suitsupeekoni ribad).Lisan lahtuklopitud munadele kulbiga maapiimalt võetud rõõska koort (poes siis vist vahukoore nime all, aga ta pole ju vahul?).
Keedukartulit, erinevaid salateid juurde ja piim joogiks toidu juurde.
Kuumale singi-sibulasegule valades läheb muna hästi kohevaks. Vanamehelt saan plusspunkte alati kobemuna valmistades.
Ja see soust, mida te ei saa "nagu vanaema juures". tehaksegi selles rasvas jahu pruunistades, mis jääb soolapekist pannile, minul siis kobemuna praadimisest.
koorekiht 04. november 2007, kl 13.50 |
Tiina 04. november 2007, kl 15.14 |
Puupliit on muidugi üks põhjus. Teiseks - seda sousti tehakse kaua. Minul läheb vähemalt 20 minutit alates sellest, kui rasv on pruun. Jahu tahab kaua segamist ja täielikku läbiküpsemist. Ja olen teinud ka ilma piimata või kooreta. Kui jahu on korralikult rasvas pruunistunud (rasva olgu nii palju, et jahu kuivaks ei jää), siis tuleb ka veega täitsa hea.
Ja searasval oligi muide teine maitse, sest pekk polnud külmutatud, vaid jahutatud ja soolatud. Aga seda kastet saab õli ja või seguga ka väga edukalt teha.Ja praetud sibulatükid ma korjan enne jahu pruunistamist välja (liha niikuinii), siis nad jäävad krõmpsumad. Pärast panen tagasi.
Meil söövad seda ka kõik leivaga, käivad pärast lõunat köögis nillimas.
Ja searasval oligi muide teine maitse, sest pekk polnud külmutatud, vaid jahutatud ja soolatud. Aga seda kastet saab õli ja või seguga ka väga edukalt teha.Ja praetud sibulatükid ma korjan enne jahu pruunistamist välja (liha niikuinii), siis nad jäävad krõmpsumad. Pärast panen tagasi.
Meil söövad seda ka kõik leivaga, käivad pärast lõunat köögis nillimas.
kk 05. november 2007, kl 11.32 |
ikka nii 06. november 2007, kl 16.49 |
aga 06. november 2007, kl 22.56 |
saaresinine 12. november 2007, kl 12.56 |
muig 15. detsember 2017, kl 17.10 |
uu 16. detsember 2017, kl 14.09 |
10 aastaga on toimunud see areng, et jahukastet tehakse üha vähem.
noored enam ei teagi, mis see on. ja pole vajagi(?), aga kui minu "noor" veel väike oli, ütles ta vanaema sousti süües kurvalt : "Vaene Kreutzwald, tema ei saanudki seda süüa". koolis oli just suurest kirjanikust ja Eesti rahva näljasest minevikust jutustatud...ning koju jõudes oli poisil kere väga tühi ja vanaema kohe kastme-kartuliga ootamas.
meil oli vanasti veel see nõue, et soust peab hästi paks olema. nii, et lusikas jääb sisse püsti seisma:)
noored enam ei teagi, mis see on. ja pole vajagi(?), aga kui minu "noor" veel väike oli, ütles ta vanaema sousti süües kurvalt : "Vaene Kreutzwald, tema ei saanudki seda süüa". koolis oli just suurest kirjanikust ja Eesti rahva näljasest minevikust jutustatud...ning koju jõudes oli poisil kere väga tühi ja vanaema kohe kastme-kartuliga ootamas.
meil oli vanasti veel see nõue, et soust peab hästi paks olema. nii, et lusikas jääb sisse püsti seisma:)
tahaks vana, head sousti! 02. juuli 2020, kl 19.55 |
viimasele 04. juuli 2020, kl 14.32 |
viimasele viimasele 13. juuli 2020, kl 13.29 |
uu 09. oktoober 2020, kl 09.19 |
noh 12. oktoober 2020, kl 20.16 |
no kuulge..vanast nutnud keegi selle va kolesterooli ja muu jama pärast...elasid küll:P no meie peres tuli lastel süüa teha, sest vanematel polnud selleks aega (rügasid tööd teha)...aga meil käis nii, et soolapekk viiludeks, lasti pannipeal veega korraks keema, vesi ära ja siis praeti see liha ära..seejärel praeti selles rasvas sibul ja sellest siis tehtigi kaste...ja muidugi see hapukurk käis kõrvale :P..nõnnaviisi :PP
nonoh 17. oktoober 2020, kl 08.59 |
sa unust´id veel ütlemata, et iga kord kastme juurde kooritud kartult võtta ei olnd, söödi ka "neid teisi". ja kõige selle peale joodi veel laar rõõska piima. hapukurke asendas suvel värske kurgisalat: kahe taldriku vahel klopitud, tibakese äädika ja tilliga.
magustoit oli ka alati käepärast - moos-sai ja veel üks klaas piima.
nüüdsel ajal olen kastmeid paksuks teinud ka juustuga, aga kes sinna sisse näeb, kui tervislikud need on? ja üldse, see muistne toit oli tegelikult kokkuvõttes vist süütumgi kui tänapäevane.
magustoit oli ka alati käepärast - moos-sai ja veel üks klaas piima.
nüüdsel ajal olen kastmeid paksuks teinud ka juustuga, aga kes sinna sisse näeb, kui tervislikud need on? ja üldse, see muistne toit oli tegelikult kokkuvõttes vist süütumgi kui tänapäevane.
noh 21. oktoober 2020, kl 04.37 |
no jaa...meil oli rõõsapiim ja aga isa ei joonud piima, rohkem mäletan hapupiima, mis pidevalt laual oli...väkk, mida mina pole eluaeg ära suutnud jooma õppida :PP..ja siis mõni pani hapupiima sisse leivatükke, no ei sobi..ainuke jah mida võis sellest teha oli kama:P ja moosi asemel oli meil rohkem laual mesi, see läks nii võileiva, kui ka saiaga :PP ja kui siin juba heietamiseks läks..siis...alles sai ükspäev meenutatud, et ..läksid poodi ostsid pätsi saia ja pudeli limpsi ja sobis küll...aga pane nüüd nii sööma, ega ikka ei taha küll :P..kõige parem on nüüd see veel ..lähed poodi, letid kaupa täis...aga söömiseks ikka midagi osta ei oska :PP
viimasele 21. oktoober 2020, kl 06.19 |
kahjuks 21. oktoober 2020, kl 23.31 |
uu 23. oktoober 2020, kl 10.21 |
Lisa postitus