Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
maitsev vanaema soust
 
ikarika 02. november 2007, kl 12.17
Pruunistad (oleks hea kui praetud sealiha rasvas)hakitud sibula,lisad veel jahu,pruunistad.Peale kallad piima.maitsestad soola-pipraga,võid ka loorberilehte lisada ja ongi vanaema soust valmis.Lapsena sõime ka leivatükkidega seda sousti ja jõime piima kõrvale.Nii hea,eile tegin jälle!
 
nii ongi 02. november 2007, kl 13.33
see soust on maitsvam, kui piima asemel kasutada koort. loorberilehti ei pane, vait raputan valmis soustile peale ohtralt hakitud tilli ja rohelist sibulat. praen läbikasvanud sealihakuubikud ja sibula, need jäävad soustisse.
 
suslik 02. november 2007, kl 15.12
 
käkk 02. november 2007, kl 22.06
Nii tore siit peente ja võõrapäraste pipstükkide vahele ka midagi kodust ja lapsepõlvehõngulist leida! Kohe homseks idee lõunasöögi jaoks olemas.
 
mina 02. november 2007, kl 23.32
see nn. vanaema soust on tõepoolest maailma parim,kuid ise ei saa seda iialgi nii maitsvat kui tegi vanaema.tänase hingedepäeva ajal on hea aeg oma vanaemasid meenutada(meenutame neid muidugi tihedamini).
 
M 03. november 2007, kl 10.08
Selline "vanaema oma" ei tulegi välja, tee, kuidas tahad.
Ma ise olen hea kokk, aga vana hõng on vana hõng. Vanasti oli vist searasval ka teine maitse, et soust tuleb erinev.
 
Kolevants 03. november 2007, kl 13.38
Vanaema tegi seda ilmselt ka puupliidil - see annab toidule hoopis teise maitse :)
 
pipar 03. november 2007, kl 13.49
minu väiksed lapsed kauplesid maavanaemalt lausa panni, milles niihää soust keedetasse :)
 
nähh 03. november 2007, kl 14.04
... ja panni kraapisin kas näpu või leivatükiga puhtaks (ja siis lakkusin sõrmed ka veel üle - vot peenutsejad võiksid nüüd öäkitama hakata) ja niiiiii nämma oli
 
M 03. november 2007, kl 14.07
Puupliidil ikka, ka ahjus.
 
nii ongi 03. november 2007, kl 15.59
Kolevantsil õigus. ma teen seda sousti suvilas puupliidil. linnas elektripliidiga ei tule soustile õiget magu. veel teen ma suvilas alati ülepanni kooke. tulevad head krõbedad, sakiliste äärtega. laste lemmikud.
 
vaqnaema 04. november 2007, kl 09.05
Meie peres küsitakse, et tee "kobemuna".
Eelnevalt praen läbi soolapekikuubikud koos sibulaga, sibul klaasjaks, siis aitab.(neid soolapeki tükke sageli mul pole, asendavad suitsupeekoni ribad).Lisan lahtuklopitud munadele kulbiga maapiimalt võetud rõõska koort (poes siis vist vahukoore nime all, aga ta pole ju vahul?).

Keedukartulit, erinevaid salateid juurde ja piim joogiks toidu juurde.

Kuumale singi-sibulasegule valades läheb muna hästi kohevaks. Vanamehelt saan plusspunkte alati kobemuna valmistades.

Ja see soust, mida te ei saa "nagu vanaema juures". tehaksegi selles rasvas jahu pruunistades, mis jääb soolapekist pannile, minul siis kobemuna praadimisest.
 
koorekiht 04. november 2007, kl 13.50
piimaga ei kõlba ükski kaste, ainult koorega, kas rõõsa- või hapukoorega
 
Tiina 04. november 2007, kl 15.14
Puupliit on muidugi üks põhjus. Teiseks - seda sousti tehakse kaua. Minul läheb vähemalt 20 minutit alates sellest, kui rasv on pruun. Jahu tahab kaua segamist ja täielikku läbiküpsemist. Ja olen teinud ka ilma piimata või kooreta. Kui jahu on korralikult rasvas pruunistunud (rasva olgu nii palju, et jahu kuivaks ei jää), siis tuleb ka veega täitsa hea.
Ja searasval oligi muide teine maitse, sest pekk polnud külmutatud, vaid jahutatud ja soolatud. Aga seda kastet saab õli ja või seguga ka väga edukalt teha.Ja praetud sibulatükid ma korjan enne jahu pruunistamist välja (liha niikuinii), siis nad jäävad krõmpsumad. Pärast panen tagasi.
Meil söövad seda ka kõik leivaga, käivad pärast lõunat köögis nillimas.
 
kk 05. november 2007, kl 11.32
Meie nimetasime seda pruuni kastet sõnaga "nott". Ega keegi teine peale vanaema õiget notti teha ei osanud. Tädi teeb midagi sarnast, aga mitte päris. Tehti kindlasti soolalihaga, sest ega siis maal külmkappe olnud, liha seisis soolas. Ja tehti lehmapiimaga, selle õige rasvasega.
 
ikka nii 06. november 2007, kl 16.49
Jah, pang tõmmati kaevust välja ja ikka kulbiga võeti külmas seisnud piima pealt seda maailma parimat rõõska koort.,
 
aga 06. november 2007, kl 22.56
asi pole äks pliidis, poeliha ei pruunistugi! Ja endal enam sigu pole.
 
saaresinine 12. november 2007, kl 12.56
jäle. sibulad - öäk
 
muig 15. detsember 2017, kl 17.10
Saaresinine on imelik inimene, ei tea,kas on kümne aastaga ka arenenud ja perenaiselikumaks muutunud?
 
uu 16. detsember 2017, kl 14.09
10 aastaga on toimunud see areng, et jahukastet tehakse üha vähem.
noored enam ei teagi, mis see on. ja pole vajagi(?), aga kui minu "noor" veel väike oli, ütles ta vanaema sousti süües kurvalt : "Vaene Kreutzwald, tema ei saanudki seda süüa". koolis oli just suurest kirjanikust ja Eesti rahva näljasest minevikust jutustatud...ning koju jõudes oli poisil kere väga tühi ja vanaema kohe kastme-kartuliga ootamas.
meil oli vanasti veel see nõue, et soust peab hästi paks olema. nii, et lusikas jääb sisse püsti seisma:)
 
tahaks vana, head sousti! 02. juuli 2020, kl 19.55
Ja nüüd on veel rohkem vett merre voolanud ja tulin MINA siia luurele, et kuda seda sousti ikka tehakse...? Sest mu lapsed jahusoustist ei hoolinud, aga nüüd olen ma üksi ja enam ei mäleta!
 
viimasele 04. juuli 2020, kl 14.32
kas sa kurjamit näed, vaata mida tema tahab? See ju selge kolesteroolipomm? vaata mis labra analüüsid pärast ütlevad? kolesterool laes...
 
viimasele viimasele 13. juuli 2020, kl 13.29
Pole vaja inimest igasugu jamaga hirmutada. Ei tee see, kui ta üle aastate korra sousti proovib, ta kolesteroolile midagi. Ega söö ta seda kausside kaupa ega iga päev, nii tore lapsepõlvemeenutus
 
uu 09. oktoober 2020, kl 09.19
ostsin ribiliha ja panin soola. sealt servast saan ka soustimaterjali ja siis ehk tuleb meelde. vanasti muidugi "servadega" ei jamatud, lihatünnis olid paksud pekikamakad. tihtipeale nii soolased, et kastmetegu algas lihaviilude kiirkupatamisega...
 
noh 12. oktoober 2020, kl 20.16
no kuulge..vanast nutnud keegi selle va kolesterooli ja muu jama pärast...elasid küll:P no meie peres tuli lastel süüa teha, sest vanematel polnud selleks aega (rügasid tööd teha)...aga meil käis nii, et soolapekk viiludeks, lasti pannipeal veega korraks keema, vesi ära ja siis praeti see liha ära..seejärel praeti selles rasvas sibul ja sellest siis tehtigi kaste...ja muidugi see hapukurk käis kõrvale :P..nõnnaviisi :PP
 
nonoh 17. oktoober 2020, kl 08.59
sa unust´id veel ütlemata, et iga kord kastme juurde kooritud kartult võtta ei olnd, söödi ka "neid teisi". ja kõige selle peale joodi veel laar rõõska piima. hapukurke asendas suvel värske kurgisalat: kahe taldriku vahel klopitud, tibakese äädika ja tilliga.
magustoit oli ka alati käepärast - moos-sai ja veel üks klaas piima.

nüüdsel ajal olen kastmeid paksuks teinud ka juustuga, aga kes sinna sisse näeb, kui tervislikud need on? ja üldse, see muistne toit oli tegelikult kokkuvõttes vist süütumgi kui tänapäevane.
 
noh 21. oktoober 2020, kl 04.37
no jaa...meil oli rõõsapiim ja aga isa ei joonud piima, rohkem mäletan hapupiima, mis pidevalt laual oli...väkk, mida mina pole eluaeg ära suutnud jooma õppida :PP..ja siis mõni pani hapupiima sisse leivatükke, no ei sobi..ainuke jah mida võis sellest teha oli kama:P ja moosi asemel oli meil rohkem laual mesi, see läks nii võileiva, kui ka saiaga :PP ja kui siin juba heietamiseks läks..siis...alles sai ükspäev meenutatud, et ..läksid poodi ostsid pätsi saia ja pudeli limpsi ja sobis küll...aga pane nüüd nii sööma, ega ikka ei taha küll :P..kõige parem on nüüd see veel ..lähed poodi, letid kaupa täis...aga söömiseks ikka midagi osta ei oska :PP
 
viimasele 21. oktoober 2020, kl 06.19
paku veel "pagarilapsele" leiba , kui tal kere paremat täis, vanasti maitses kõik hää mis laual oli......
 
kahjuks 21. oktoober 2020, kl 23.31
Poest ostetud lihast ei tule õieti ei rasva ega ka seda praeliha maitset. Ajab pannil ainult mingit vedelikku välja, pruuniks ei lähe. Söödetud ainult jõujahuga, sellepärast.
Vaat kui mõnelt maamehelt saaks triibuliha osta, siis tuleks ka see soust õige maitsega.
 
uu 23. oktoober 2020, kl 10.21
mul sama tähelepanek: sea triibuliha ei pruunistu pannil, vaid ajab vett välja ja kõigest haudub. vaid väga kuumaga saab tõelist praadimist etendada. aega läheb aga palju rohkem ja mõnikord tuleb lihale veel rasvainet abiks anda, omal jõul ta hakkama ei saa.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!