Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Soe kaste, millega paksendate?
 
roheline 04. veebruar 2009, kl 10.42
Tere,

ma olen viimastel aegadel kuulnud ja kõrva taha pannud, et nö moooodsad naised minestavad jahukastme peale ära.:) Et olla õuuudne ja vanamoodne ja paksukstegev!
Siit ka minu küsimus, millega siis peaks liha-, kana- ja ntx seenekasted paksendama või valmistama? Mina ei oska tõesti ja natuke tekitavad eelarvamust ka need keemilised paksendajad poes...et kas need on jahust kasulikumad?
 
k 04. veebruar 2009, kl 10.51
Ole nüüd rahulik!
Sooja kastmesse paned heal juhul supilusikatäie (kaks max, oleneb kui palju teed) jahu, mille lahjendad ikkagi vedelikuga. Onju? Kui nüüd rasvast koort juurde uhad, siis jah saab vähe rammusam (aga ka hea!). Ja palju seda kastet siis läheb - ega sa suppi söö!
Justnimelt need külmad hapukoore-majoneesi möginad on rammusad, sest neid sa ju ei lahjenda millegagi. Nojahh - ega neid ka väga palju süüa kannata, aga "õhemad" pole nad kohe kindlasti mitte.

Mina olen seda meelt, et need suured toiduga stressajad ja paksuks-minemist kartjad teevad psühholoogiliselt oma tervisele karuteene. Iga suutäie pärast muretseda, et mis nüüd saab...Kaua te närvid vastu peavad?
Mina olen seda meelt, et süüa võib kõike, premeerida ennast hea toidu ja mõnusa magusaga - seda pole palju! Käime tööl, rabeleme, et maksta, osta, elada.... Üks korralik päevane toit pole küll kellegi patt.
Ja kõikidest hädadest saab liikumisega õues lahti! Kusjuures veel täiesti tasuta! mine ja kõnni, kuni ninal külm hakkab ja väss kontisedde hakkab tulema - kogu su paanika on jäänud maha ja ise ilusam, tervem, rõõmsam.

Teemast veel - mina paksendan küll jahuga, lahjendan veega ja lõpus segan sisse tubli koguse 20% hapukoort.
Mehele ostsin jkastmepaksendaja, kuna tema ei oskavat jahuga mällida.
 
Päike 04. veebruar 2009, kl 11.47
Aga mina näiteks ei paksendagi juba ammu kastmeid eraldi millegagi. Kasutan lihtsalt hästi palju sibulat(ikka mitu suurt), mille enne korralikult läbi hautan. Pärast siis kastme sees nad lähevad selliseks pudruks ja moodustavad ise kastme, mis meie perele väga maitseb. Isegi koort pole vaja lisada, kuigi võib. Aga sibulavihkajatele see variant ilmselt ei sobi.
 
liis 04. veebruar 2009, kl 12.05
Osade kastmete puhul (nt punase veini kaste) kasutan maisitärklist.
Aga üldiselt on vana hää jahukaste koduste toitude kõrvale kõige parem;)
 
Reepicheep 04. veebruar 2009, kl 12.29
ei minesta jahukastme peale ära, kuigi on peenutsejaks sõimatud siin. pakipaksendajaid ei kasuta, paksendan kas jahu või maisitärklisega, osad maitsejuurikaid sisaldavad kastmed püreerin blenderiga ja jääb paksem kaste. tihti kasutan hoopiski vahukoort, mis keetes ise pakseneb. sellest paksuksminemise paanikast ei saa aru, ülekaalus tuttavad nokivad pigem salatilehti ja lahjat kana, alakaalu poole kalduv meie pere kasutab max rasvasisaldusega toorainet. eks see ikka geenidest ja muust eluviisist sõltu.
 
aga 04. veebruar 2009, kl 12.31
Päike, ole hea, seleta algusest peale, kuidas sa seda kastet teed.
 
õunauss 04. veebruar 2009, kl 12.33
kasutan maisitäklist või vahukoort-jahu ei ole ammu enam kasutanud.

Maitse asi...
 
. 04. veebruar 2009, kl 14.08
mina kasutan harva jahu ning kui kasutan,siis pruunistan selle pannil..
kastmesse käib tavaliselt niipalju maitseköögivilju (sibul k.a.), et eraldi paksendajat ei vajagi. hapukoore olen ka kuidagi sujuvalt rõõsakoore või siis merevaigu vastu vahetanud.
 
Päike 04. veebruar 2009, kl 14.43
Eks siis veelkord. Sibulaid võtan alati vähemalt kaks rusikasuurust. Kiiremini valmivate kastete puhul (hakkliha või seente või siis lihtsalt väikeste peekonitükkidega) hautan tükeldatud sibula õlis kõigepealt läbi, kindlasti ei pruunista, sest siis nad ei lagune pärast nii ilusti ja jääb mõrkjas maitse ka. Guljassi puhul aga panen sibulad ja porgandi peale liha esialgset pruunistamist niisama pannile ja lisan vett ning hautan, kuni sibul ja porgand suhteliselt puru ja pudi ning sellest ongi paras kaste moodustunud. Vett muidugi lisan hautamise ajal pidevalt, et need maitsejuurikad ikka haududa saaksid, mitte kõrbema ei läheks ja kuivaks ei jääks.Kui on piisavalt sibulat, tekib ka kastet piisavalt, nii et jahuga selle hulka suurendada pole vajagi, paksust reguleerin vee lisamise või väljaaurutamisega, ja ka koort pole vaja lisada(kuigi võib), niigi magus, samas tervislik. Aga sibulat kulub meil aasta jooksul ikka hiigelkogus.
 
parandus: 04. veebruar 2009, kl 22.13
KASTMETE, mitte kastete...
 
Päike 05. veebruar 2009, kl 10.53
Tänan, näpukas... :)
 
mumm 05. veebruar 2009, kl 11.18
Mul polnud midagi muud peale kartulitärklise kodus ja proovisin siis, kuigi see rohkem nagu kisellide jaoks mõeldud. Aga paksendas kenasti ja ei jäänud kaste kiselli moodi :)))
 
milla 10. veebruar 2009, kl 13.59
Kastmepaksendajana võib kasutada veel nt.sulatatud juustu,või toorjuustu,kaste saab paksem ja mingit koort pole ka vaja enam panna.Rammus ta on muidugi,aga kõik head asjad ongi rammusad...
 
JutaRita 21. märts 2021, kl 19.28
Tere! Kas täisteranisujahu rikuks kastme ära? Ma lihtsalt avastasin, et unustasin poest osta tavalist nisujahu ja tärklist ka ei ole.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!