Kööginõu
tõeliselt hea pärmitaigen
b 13. aprill 2009, kl 09.42 |
ssille 13. aprill 2009, kl 11.55 |
:-))) 13. aprill 2009, kl 13.25 |
olen teinud lihapirukate jaoks alati kylmkapi-pärmitaignat. see pole kunagi untsu läinud, on kohev, ei lähe k6vaks ka teisel päeval ja on ka munaga määrimata kuldsed :)
retsept on raamatust "Pirukad"
1 klaas hapupiima (ka keefir sobib)
100gr pärmi
3/4 klaasi suhkrut
1/2 tl soola
300 - 340gr margariini
6 muna
7 klaasi jahu
pärm, hapupiim ja suhkur segada ilusti läbi. kloppida munad lahti soolaga ja juurde segada. lisada sulatatud margariin (mitte kuum!) ja hakata osade kaupa jahu juurde segama. taigen jääb ysna pehme. paned kausile kaane peale ja t6stad kaheks tunniks kylmkappi.
rullid jahuga lahti, vormid pirukad ja v6id ahjuplaadil 10-15 minutit veel kerkida lasta. päris pisikestel polegi vaja oodata, pane aga ahju.
sellest saab 5 liitrisesse kaussi paras ports (u3 -4 suurt plaaditäit väikeseid pirukaid), väiksemale perele v6ib pool kogust teha.
retsept on raamatust "Pirukad"
1 klaas hapupiima (ka keefir sobib)
100gr pärmi
3/4 klaasi suhkrut
1/2 tl soola
300 - 340gr margariini
6 muna
7 klaasi jahu
pärm, hapupiim ja suhkur segada ilusti läbi. kloppida munad lahti soolaga ja juurde segada. lisada sulatatud margariin (mitte kuum!) ja hakata osade kaupa jahu juurde segama. taigen jääb ysna pehme. paned kausile kaane peale ja t6stad kaheks tunniks kylmkappi.
rullid jahuga lahti, vormid pirukad ja v6id ahjuplaadil 10-15 minutit veel kerkida lasta. päris pisikestel polegi vaja oodata, pane aga ahju.
sellest saab 5 liitrisesse kaussi paras ports (u3 -4 suurt plaaditäit väikeseid pirukaid), väiksemale perele v6ib pool kogust teha.
lah 13. aprill 2009, kl 18.26 |
See esimesena mainitud Sille eelkergitusega pärmitaigen on minu absoluutne lemmik. ALATI on suurepäraselt välja tulnud, kuigi on niuke vedelapoolne et natuke keeruline on voolida... See-eest küpsetised on super - pehmed ja mõnusad veel mitme päeva pärast. Olen sellega teinud nii soolaseid pirukaid kui magusaid stritsleid. :)
lah 13. aprill 2009, kl 22.25 |
kurr vaata peale pärmikoguse ka kõike muud - suur kogus tainast on see. ;)
ja kui ma nüüd uurima hakkan, siis kui see retsept on pärit tollest tillukeseformaadilisest kõvade kaantega raamatust, siis see on ka välja tulnud. :) lihtsalt Sille retsept on mulle rohkem meeldima hakanud. ja kuidagi veider on pärmitaigent külmikus teha. :p
ja kui ma nüüd uurima hakkan, siis kui see retsept on pärit tollest tillukeseformaadilisest kõvade kaantega raamatust, siis see on ka välja tulnud. :) lihtsalt Sille retsept on mulle rohkem meeldima hakanud. ja kuidagi veider on pärmitaigent külmikus teha. :p
:-))) 13. aprill 2009, kl 23.07 |
taignakogus tuleb suur jah. kusjuures ise ka algul imestasin pärmi koguse yle. aga ka täidist arvestan u 1kg.
retsept on t6esti sellest pisikesest raamatust ja siiani ikka kenasti välja tulnud. need on meil töö-juures-synnipäev-pirukad ja paar nädalat ette tullakse meelde tuletama, et pirukaid ikka tuleks teha :)
ise proovin kindlasti ka Sille retsepti :)
retsept on t6esti sellest pisikesest raamatust ja siiani ikka kenasti välja tulnud. need on meil töö-juures-synnipäev-pirukad ja paar nädalat ette tullakse meelde tuletama, et pirukaid ikka tuleks teha :)
ise proovin kindlasti ka Sille retsepti :)
putukas 14. aprill 2009, kl 16.26 |
ti 14. aprill 2009, kl 16.55 |
Kait P 07. juuli 2017, kl 16.01 |
tahaksteha 25. november 2017, kl 12.37 |
Vaatan 11. jaanuar 2018, kl 14.21 |
Mõlemas retseptis on üsna suures koguses suhkrut. Kahtlemata maitseb magus rohkem, aga kas me ei liialda kõikvõimalikesse kohtadesse suhkru lisamisega. Pärmi ergutamiseks piisab ju ühest lusikatäiest. Mul ei ole muret olnud pärmitainaga, ma arvan, et oluline on mõnus soe käärimiskoht. Olen praeahju 30-40 kraadi peale soojendanud, seal kerkib hästi. Olen vaadanud ka, et ei maksa kogu tainast köögilauale korraga kallata, viimane ots tainast läheb kõvaks ja vintskeks. Panengi rullimiseks just niipalju korraga, et saab ühe plaaditäie, siis tõstan järgmise portsu tainast lauale.
kai 29. jaanuar 2018, kl 15.23 |
Kaile 29. jaanuar 2018, kl 19.54 |
Kai 13. veebruar 2018, kl 15.47 |
kai 19. veebruar 2018, kl 12.36 |
Hakkliha praadisin ära sibula ja maitseainetega,segasin ka keedetud riisi ja tegin väiksed pirukad ning ahju,mitte õli sees.
Teiseks:vahustasin muna suhkruga,lisasin vaniljesuhkrut,kodujuustu ning õunu.Natuke panin ka tärklist,muidu tuli vedelam.Lasin taignal plaadi peal 15 min veel kerkida ning panin täidise peale ja ahju.Panin kodujuustu mitte kohupiima.Seda retsepti näitas vene kanalis.
Teiseks:vahustasin muna suhkruga,lisasin vaniljesuhkrut,kodujuustu ning õunu.Natuke panin ka tärklist,muidu tuli vedelam.Lasin taignal plaadi peal 15 min veel kerkida ning panin täidise peale ja ahju.Panin kodujuustu mitte kohupiima.Seda retsepti näitas vene kanalis.
algaja 19. veebruar 2018, kl 15.41 |
Kui palju? 19. veebruar 2018, kl 19.03 |
Merit 27. veebruar 2018, kl 10.43 |
Veel 27. veebruar 2018, kl 10.46 |
Kui palju? 27. veebruar 2018, kl 17.18 |
Nami tabeli järgi, arvestades klaasiks 250 ml, tuleb 7 klaasi jahu kaaluks 959 grammi, veidi vähem kui ma huupi pakkusin. See on ilus kilone jahupakk, kui veidi jätta lauale riputamiseks. Miks ei oleks see võinud kirjas olla, selle asemel, et tegija hakkab klaasiga jahupakist kühveldama. Kuna mitmed on siis teinud selle retseptiga, võiks kommentaarida, kas kulus peaaegu kilo jahu.
klassika 27. veebruar 2018, kl 18.47 |
dl 28. veebruar 2018, kl 13.42 |
Kai 01. märts 2018, kl 14.39 |
Kui palju? 02. märts 2018, kl 19.33 |
klassika 04. märts 2018, kl 08.59 |
"Pirukad, saiad..." omal ajal andis soovitusena 35 kraadi, aga parem on kuni 50.
mul on päris pliit, kui see köeb, panengi taigna soemüüri vastu kohe päris sooja kerkima, aint jälgin, kausi põhi pliiti ei puutu. küpsetades aga see asi, et kõike teen tunde järgi, s.t termomeeter puudub.
mul on päris pliit, kui see köeb, panengi taigna soemüüri vastu kohe päris sooja kerkima, aint jälgin, kausi põhi pliiti ei puutu. küpsetades aga see asi, et kõike teen tunde järgi, s.t termomeeter puudub.
ekkuema 10. aprill 2021, kl 16.40 | Registreerus: 9 aastat tagasi Postitusi: 1 |
Lisa postitus