Kööginõu
Kuidas teha tatraputru?
q 13. september 2010, kl 14.23 |
ood oot 14. september 2010, kl 18.15 |
jah 15. september 2010, kl 12.18 |
mann 17. september 2010, kl 14.07 |
Poiss kes on 14 17. september 2010, kl 16.43 |
e 19. september 2010, kl 10.43 |
Mina juba mõtlesin, et olen ainuke loll, kes tatart kuumutab kuivalt haudepoti põhjas. Nagu näha, toimivad 21 ja mann sama moodi. Segades kuumutan ja natuke praksub seal potis. Edasi pesen kohe mitme vee alt läbi, sest mulle tundub, et vesi on niivõrd hägune ja tume. Veega läheb keema siis, kui tundub vesi juba läbipaistev olema. Mine võta kinni, kuidas on kõige õigem valmistada.
XP 20. september 2010, kl 16.01 |
Kuna minu suguvõsas olen ma ainus, kes seda putru sööb, siis lõpuks õnnestus ikkagi pereliikmed kah sööma saada ja nõuavad lausa lisa.
Kõigepealt tuleb tatral see "@!#$" välja keeta. Poolpehmeks. Siis läbi sõela pesed külma vee all ilusti puhtaks. Nüüd tuleb kupatus potti tagasi panna ja katta piimaga. Täpselt niipalju, kui on tatart, niipalju ka jääb piima ja hautad seda. Viska sisse kanapuljongit hauta seni, kuni jääb sõmer puder. Njämm. Viib keele alla. :)
Kõigepealt tuleb tatral see "@!#$" välja keeta. Poolpehmeks. Siis läbi sõela pesed külma vee all ilusti puhtaks. Nüüd tuleb kupatus potti tagasi panna ja katta piimaga. Täpselt niipalju, kui on tatart, niipalju ka jääb piima ja hautad seda. Viska sisse kanapuljongit hauta seni, kuni jääb sõmer puder. Njämm. Viib keele alla. :)
ANNA 20. september 2010, kl 17.40 |
Keedan putru proportsioonis 1:2, soola maitse järgi. Enne pesen kuuma veega, siis potti ja keev vesi peale. Lasta podiseda, mida vähem segad seda muredam tuleb. Kui tõstan taldrikusse panen peale oliiv õli(võib ka potti). Õli panen alati(võib ka võid)aga alati valmis tatrale. Tatrale sobib "määrdeaine". Tatart söön erinevate soustitega ja ka magustoiduna:) suhruga!:)Njamm.
nii 21. september 2010, kl 19.49 |
Vanaema 22. september 2010, kl 12.38 |
babuum 04. jaanuar 2011, kl 00.47 |
pensionär 04. jaanuar 2011, kl 09.50 |
retsept kahele üheks söögikorraks...võtan 4 spl.tatart ,pisut soola ja vett niipalju et tangud oleks veega kaetud....keeda tasasel tulel , kui juhtub et tatar jääb liiga kuivaks lisa vett juurde....keetmise ajal mida vähem segad seda teralisema pudru saad....maitseks lisa võid....olen teinud ka nii et panen kõik ained termosesse keev vesi peale ja ei mingit keetmist
kkk 09. jaanuar 2011, kl 15.53 |
... 14. aprill 2015, kl 10.40 |
Marttin 14. aprill 2015, kl 12.12 |
Praen natuke võis või peekoniga sibulat, kallan selle laia ahjukaussi panen sinna peale tatra ja soola ja see kauss ahju, kindlasti ilma kaaneta. 1 osa tatra kohta käib kaks osa vett. Kui vesi on kadunud, siis on tatar valmis!
See erineb keedetud tatrast, sest keetes ja hautades tuleb plöga, aga ahjus tuleb sõmer!
See erineb keedetud tatrast, sest keetes ja hautades tuleb plöga, aga ahjus tuleb sõmer!
kunagi enne kirjutanu 14. aprill 2015, kl 18.24 |
no iialgi pole tatart enne pudruks tegemist keetnud. eks alati on friike, kes kõike kupatavad ja pesevad, las jäägu see nendele. tatar on ilma pesematagi hea, eriti, kui keegi kohalikelt mahetootjatelt ostab, mida siin pesta. ok, alati võib ju fairyga läbi lasta igaks juhuks :D :D
maitsed on erinevad. kes eelistab tatraputru sousti lisandiga (mis iganes see siis ka on), keedab pudru veega ilma enne kuumutamata. kes tahab tatrast toekat toitu, mida võib ka lisandita süüa, kuumutab enne läbi (kas kuival pannil, õli või võiga, sõltuvalt maitsest) ja/või lisab lõpus võid või õli. igale see, mis talle sobib. aga tatar on hea ja toitev, tasub proovimist.
maitsed on erinevad. kes eelistab tatraputru sousti lisandiga (mis iganes see siis ka on), keedab pudru veega ilma enne kuumutamata. kes tahab tatrast toekat toitu, mida võib ka lisandita süüa, kuumutab enne läbi (kas kuival pannil, õli või võiga, sõltuvalt maitsest) ja/või lisab lõpus võid või õli. igale see, mis talle sobib. aga tatar on hea ja toitev, tasub proovimist.
prole 15. aprill 2015, kl 10.34 |
Mina 15. aprill 2015, kl 13.14 |
tatar 15. aprill 2015, kl 22.33 |
XP jutt jumala õige imo.
Ühe leedu tatra sai vist külma veega ka ära pesta, aga üks tavaline "Tatar 1kg" vajab kuuma veega pesemist- ehk siis poole keetmise ajal läheb vesi nii punaseks, et süüa seda küll kuidagi ei tahaks ja siis peab vana vee ära kallama niipalju kui ilma sõelata saab ja siis uus vesi peale(2 klaasi. alguses 1 klaas tatart 3 klaasi veega, pärast lihtsalt veidi vähem ehk 2tk asemele kallata).
Eraldi küsimus on siis selles, et kas seda poolkeedetud(puhtaks keedetud) tatart ka veel praadida annab või mõtet on.
XP Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Kuna minu suguvõsas olen ma ainus, kes seda putru
> sööb, siis lõpuks õnnestus ikkagi pereliikmed kah
> sööma saada ja nõuavad lausa lisa.
>
> Kõigepeal
> t tuleb tatral see "@!#$" välja keeta. Poolpehmeks
> . Siis läbi sõela pesed külma vee all ilusti puhta
> ks. Nüüd tuleb kupatus potti tagasi panna ja katta
> piimaga. Täpselt niipalju, kui on tatart, niipalj
> u ka jääb piima ja hautad seda. Viska sisse kanapu
> ljongit hauta seni, kuni jääb sõmer puder. Njämm.
> Viib keele alla. :)
Ühe leedu tatra sai vist külma veega ka ära pesta, aga üks tavaline "Tatar 1kg" vajab kuuma veega pesemist- ehk siis poole keetmise ajal läheb vesi nii punaseks, et süüa seda küll kuidagi ei tahaks ja siis peab vana vee ära kallama niipalju kui ilma sõelata saab ja siis uus vesi peale(2 klaasi. alguses 1 klaas tatart 3 klaasi veega, pärast lihtsalt veidi vähem ehk 2tk asemele kallata).
Eraldi küsimus on siis selles, et kas seda poolkeedetud(puhtaks keedetud) tatart ka veel praadida annab või mõtet on.
XP Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Kuna minu suguvõsas olen ma ainus, kes seda putru
> sööb, siis lõpuks õnnestus ikkagi pereliikmed kah
> sööma saada ja nõuavad lausa lisa.
>
> Kõigepeal
> t tuleb tatral see "@!#$" välja keeta. Poolpehmeks
> . Siis läbi sõela pesed külma vee all ilusti puhta
> ks. Nüüd tuleb kupatus potti tagasi panna ja katta
> piimaga. Täpselt niipalju, kui on tatart, niipalj
> u ka jääb piima ja hautad seda. Viska sisse kanapu
> ljongit hauta seni, kuni jääb sõmer puder. Njämm.
> Viib keele alla. :)
sööja 16. aprill 2015, kl 17.59 |
mahvalda 16. aprill 2015, kl 18.08 |
Minumeelest on hautatud või keedetud tatar pögane ja vastik, seda ma ei söö.
Tatart tuleb ahjus teha, et ta jääks teraline ja maitsev.
Pesemisega on aga nii, et kui pesta, siis vesi läheb mustaks küll, aga maitsel pole mingit vahet, pesed seda või mitte. Mingi tolm ei ole ohtlik ega kahjulik, kõlbab süüa küll.
Tatart tuleb ahjus teha, et ta jääks teraline ja maitsev.
Pesemisega on aga nii, et kui pesta, siis vesi läheb mustaks küll, aga maitsel pole mingit vahet, pesed seda või mitte. Mingi tolm ei ole ohtlik ega kahjulik, kõlbab süüa küll.
huh 17. aprill 2015, kl 18.06 |
Panen tatra eelmisel päeval likku. Kraanivee all sõelas loputatuna. Vett panen palju. Lisan ka korgitäie äädikat. Kui järgmine päev keedan siis eelnevalt pesen sõelal tatra läbi, et äädikamaitset kaotada. Leotama peab enne söömist kõiki teravilju, pähkleid ja seemneid. Tatra, pruuni riisi ja hirsi puhul on hea, et piisab 7 tunnist. Teiste puhul peab vähemalt 24h vees leotama.
Leotatud panen vähese veega keema ja kui vesi on ärakeenud siis on minu jaoks pudru valmis. Soola lisan hiljem. Lisan külmpressitud päevalille õli või vahest ka rafineerimata kookosõli. Veel hakin sisse mugulsibulat. Peale lisan ehk ketsupit. Kõrvale toorest riivitud porgandi ja riivitud peedi salatit mingi õliga.
Leotatud panen vähese veega keema ja kui vesi on ärakeenud siis on minu jaoks pudru valmis. Soola lisan hiljem. Lisan külmpressitud päevalille õli või vahest ka rafineerimata kookosõli. Veel hakin sisse mugulsibulat. Peale lisan ehk ketsupit. Kõrvale toorest riivitud porgandi ja riivitud peedi salatit mingi õliga.
leee 17. aprill 2015, kl 21.40 |
Lisa postitus