Kööginõu
Kuidas õunamahl pudelisse?
Sakura 04. september 2009, kl 14.37 |
jaa 04. september 2009, kl 14.44 |
sakura 04. september 2009, kl 14.58 |
mai 04. september 2009, kl 15.35 |
n 04. september 2009, kl 15.32 |
keeta ei tohi, ainult peaaegu keemiseni viia, kui juba pisikesed mullikesed hakkavad tulema, siis pudelisse valada, eelnevalt muidugi hoolikalt ja mitmeid kordi vahtu korjata, seda ei tohi lasta sisse keeda. Nii et lõpupoole ära kaant peale panegi, muidu võib äkki keema minna.
Kui viinapudelis on veel pisut viina e. seda pole peale viinast tühjendamist kasutatud, siis pole vaja pesta, viin isegi desinfitseerib, üks moodus pudelite-purkide desinfitseerimiseks ongi ju peale hoolikat kuuma veega pesemist viinaga üle loputada.
Pudelid-purgid peavad mõistagi eelnevalt soojendatud olema (mahlapoti kõrval pliidil seistes näiteks), et peaaegu keevat mahla sisse valades ei puruneks. Korgid soovitan siiski keeva veega üle loputada ja natuke kuumas vees seista lasta, neid on ju kätega korduvalt avatud-suletud.
Suhkrut ja vett pole vaja panna, neid paned tarbimise ajal, kui on vaja.
Pudelid lase täiesti suuni täis, nii palju kui mahub, isegi üle võib minna (selleks pane pudel kaussi, et üleminev mahl saaks sinna voolata), sest siis saad teelusika varreotsaga ka viimase vahu kätte ja siis ei jää õhku korgi alla. Samamoodi purkidega, seal võid siiski millimeetri-kaks vähem panna, siis ei voola üle (ei hakka hiljem kleepima, pole vaja purki puhastada) ja vahu saad sealt niigi kätte.
Kui viinapudelis on veel pisut viina e. seda pole peale viinast tühjendamist kasutatud, siis pole vaja pesta, viin isegi desinfitseerib, üks moodus pudelite-purkide desinfitseerimiseks ongi ju peale hoolikat kuuma veega pesemist viinaga üle loputada.
Pudelid-purgid peavad mõistagi eelnevalt soojendatud olema (mahlapoti kõrval pliidil seistes näiteks), et peaaegu keevat mahla sisse valades ei puruneks. Korgid soovitan siiski keeva veega üle loputada ja natuke kuumas vees seista lasta, neid on ju kätega korduvalt avatud-suletud.
Suhkrut ja vett pole vaja panna, neid paned tarbimise ajal, kui on vaja.
Pudelid lase täiesti suuni täis, nii palju kui mahub, isegi üle võib minna (selleks pane pudel kaussi, et üleminev mahl saaks sinna voolata), sest siis saad teelusika varreotsaga ka viimase vahu kätte ja siis ei jää õhku korgi alla. Samamoodi purkidega, seal võid siiski millimeetri-kaks vähem panna, siis ei voola üle (ei hakka hiljem kleepima, pole vaja purki puhastada) ja vahu saad sealt niigi kätte.
plönn 04. september 2009, kl 16.18 |
purgid-pudelid soojad ei pea olema, aga kuna ma alati jätan nende pesemise viimasele hetkele, siis kuivatan neid praeahjus (ei tohi jääda märjaks), seega nad on suht soojad kui ma mahla neisse valan.
purk või pudel tuleb kuhjaga täis panna. tõesti kuhjaga, ja kork/kaas kohe peale keerata, et õhku sisse ei jääks. pärast mahl vajub allapoole ikkagi, ei jää nii ääreni täis.
hea oleks ka kui vägapalju maha ei läheks, sest see mis jääb kaane ja purgi vahele, hakkab muidu ka hallitama.
selliselt tehes on minu õunamahlad seisnud toasoojas terve aasta.
suhkrut panen sümboolselt. suure 7 liitrise poti peale 1 supilusika täie. olen kuulnud, et see aitab ilusat värvi säilitada. ei tea kas on nii, aga mu ema mule selliselt õpetanud ja nii alati teinud.
purk või pudel tuleb kuhjaga täis panna. tõesti kuhjaga, ja kork/kaas kohe peale keerata, et õhku sisse ei jääks. pärast mahl vajub allapoole ikkagi, ei jää nii ääreni täis.
hea oleks ka kui vägapalju maha ei läheks, sest see mis jääb kaane ja purgi vahele, hakkab muidu ka hallitama.
selliselt tehes on minu õunamahlad seisnud toasoojas terve aasta.
suhkrut panen sümboolselt. suure 7 liitrise poti peale 1 supilusika täie. olen kuulnud, et see aitab ilusat värvi säilitada. ei tea kas on nii, aga mu ema mule selliselt õpetanud ja nii alati teinud.
n 04. september 2009, kl 16.41 |
näete kui erinevad kogemused erinevatel tegijatel - minu pudelid ei pea olema kuivad, praeahjus ei kuivata, peale kuuma veega pesemist lasen veel keeva veega üle ja hoian poti kõrval soojas kuni mahla sissevalamiseni. Kui põhjas tilk vett, siis selle lasen enne välja. Ja seisavad kauemgi kui aasta, ikka kaheks aastaks teen mahla, sest õunauputus ju üle aasta, järgmisel aastal meil õunu ei tule.
köögist 04. september 2009, kl 16.56 |
plönn 04. september 2009, kl 18.00 |
no ega meilgi pole nii et aasta kukub, siis kohe ongi käärinud. ütleme siis nii et seisavad nii kaua kuni kaupa jätkub :)
meil see aasta õunasaak väga väike, eelmine aasta oli uputus. nüüd elame ikka veel eelmise aasta mahlast, kuigi aina vähemaks jääb ja seda vähem teda juua raatsime
eks igaüks teeb nii nagu ta õppinud on. ehk ongi õunamahl nii lollikindel et tee kuidas tahad, ikka saab hea
meil see aasta õunasaak väga väike, eelmine aasta oli uputus. nüüd elame ikka veel eelmise aasta mahlast, kuigi aina vähemaks jääb ja seda vähem teda juua raatsime
eks igaüks teeb nii nagu ta õppinud on. ehk ongi õunamahl nii lollikindel et tee kuidas tahad, ikka saab hea
jaa 07. september 2009, kl 10.43 |
mina ütlen siia veel ühe tähelepaneku suhkruga ja suhkruta keetmise kohta. nimelt olen märganud, et kui mahl on suhkruga keedetud, siis avatud purk läheb kiiremini käärima kui suhkruta keedetud mahl.
vahest lisan õunamahla tegemise ajal peoga arooniaid ka purustisse, saab kohe värvilise mahla.
vahest lisan õunamahla tegemise ajal peoga arooniaid ka purustisse, saab kohe värvilise mahla.
ann 07. september 2009, kl 13.18 |
Maarika 07. september 2009, kl 13.48 |
Olen õunamahla pudelitesse, purkidesse pannud kõigil eelkirjeldatud viisidel. Viimasel ajal olen jäänud praeahju meetodi juurde - kõige lihtsam (elektripliidi ahi 50-80 kraadi). Saab kindel olla, et klaas ei purune, pliit on soojenevast taarast prii, lisa-desinfitseerimine ka igaks juhuks. Purgikaaned (uued) on 100% kindlad, pudelikorgid võivad olla väljaveninud. Seetõttu panen pudelisuule tükikese hõbepaberit või plastikaati.
Külmutatud mahla miinuseks on see, et kui kohe tahta juua, siis ei saa. Purgi/pudeli avad hetkega.
Külmutatud mahla miinuseks on see, et kui kohe tahta juua, siis ei saa. Purgi/pudeli avad hetkega.
mammi 07. september 2009, kl 21.29 |
Õunauss 07. september 2009, kl 21.37 |
roheline 07. september 2009, kl 21.44 |
kurr 07. september 2009, kl 22.09 |
Põder 14. juuni 2011, kl 18.28 |
:) 14. juuni 2011, kl 18.50 |
Põderile 15. juuni 2011, kl 19.42 |
vaaritaja 16. juuni 2011, kl 11.24 |
Ise panen kõik, mis vähegi võimalik viinapudelitesse. Mustikad , igat sorti mahlad, halvaks pole kunagi läinud.
Ostsin alles korraliku mahlaauruti, voolikuots pudelisse, ääreni täis ja kork peale.
Maakeldris seisavad väga hästi ära.
Toormahla jaoks on väike elektriline mahlapress.
Kõik mu tuttavad hoiavad viinapudelid alles, kui joodud, siis kohe kork peale ja suveks minule. Purkide pesemise vaeva vähem, kui mahl joodud, siis alles taarasse.
Kunagi katsetasin ka plastpudelitega, moondusid kuuma käes ära.
Hoidsin alles küll, aga peale seda kui üks nendest köögis "plahvatas", viskasin kõik ära.
Ilmselt oli käärima läinud ja pidi see just mustikas olema!
Tookord oli seinas pestav tapeet, aga ikkagi muud ei aidanud kui vana maha, uus asemele, lagi sai ka üle värvitud. Praegu ajab naerma, aga tookord....
Ostsin alles korraliku mahlaauruti, voolikuots pudelisse, ääreni täis ja kork peale.
Maakeldris seisavad väga hästi ära.
Toormahla jaoks on väike elektriline mahlapress.
Kõik mu tuttavad hoiavad viinapudelid alles, kui joodud, siis kohe kork peale ja suveks minule. Purkide pesemise vaeva vähem, kui mahl joodud, siis alles taarasse.
Kunagi katsetasin ka plastpudelitega, moondusid kuuma käes ära.
Hoidsin alles küll, aga peale seda kui üks nendest köögis "plahvatas", viskasin kõik ära.
Ilmselt oli käärima läinud ja pidi see just mustikas olema!
Tookord oli seinas pestav tapeet, aga ikkagi muud ei aidanud kui vana maha, uus asemele, lagi sai ka üle värvitud. Praegu ajab naerma, aga tookord....
M 19. juuni 2011, kl 18.10 |
Kuumutan mahla ilma kaaneta potis, riibun vahu ja siis keeratava kaanega purki. Purgid, kaaned pesen ja nõrutan käterätil, võivad märjad ka olla veel. Kuum mahl purki ja kaas hästi peale keerata, säilivad toatemperatuuril mitu aastat. Viinapudeli korgid lasevad läbi, seega soovitav nad otsapidi sulatatud küünlavahasse torgata või parafilmist riba ümber tõmmata. Kuumi toitaineid ei soovitata plastnõudesse panna, kuna nõud hakkavad kuumuse toimel eraldama mingeid kemikaale.
vaaritaja 19. juuni 2011, kl 22.21 |
Huvitab, mis viina te joote?
Eile, 18 juuni tõin keldrist mustika ja maasikasiirupi pudelid.
Tegin väikese suvise joogi nö. kisselli näol. Äkki vint ei lähe korralikult peale?
Samamoodi, ilma mahlaaurutaja omanikuna, olen mahla keema lasnud, vaht ära, ja ikka viinapudelisse.
Purkidesse lähevad seened ja kurgid igas olekus, mõned kompotid, moosid.
Samamoodi kõiksugu kalad ka igas olekus.
Homme on koha marineerimise päev, vaat see läheb küll purki ja uue kaane alla.
Eile, 18 juuni tõin keldrist mustika ja maasikasiirupi pudelid.
Tegin väikese suvise joogi nö. kisselli näol. Äkki vint ei lähe korralikult peale?
Samamoodi, ilma mahlaaurutaja omanikuna, olen mahla keema lasnud, vaht ära, ja ikka viinapudelisse.
Purkidesse lähevad seened ja kurgid igas olekus, mõned kompotid, moosid.
Samamoodi kõiksugu kalad ka igas olekus.
Homme on koha marineerimise päev, vaat see läheb küll purki ja uue kaane alla.
julia 21. juuni 2011, kl 23.54 |
no 30. august 2012, kl 21.12 |
laiskloom 03. september 2012, kl 18.15 |
kui sa üks aasta proovid toormahla külmutada, siis järgmiseks aastaks ostad omale uue ja suure sügavkülma ja igasuguse keetmise unustad hoobilt ja mõtled, et kuda sa said varem mingit sula (keedetud mahla) juua. see sügavkülma mahl on ikka ülim nektar. täpselt nagu võtaks kapaga pressimise hetkel suurest mollist. ainult külmem, kuna sulatamine toimub tava külmikus. deem, ila hakkas tilkuma.
Tom Tom 23. mai 2023, kl 06.44 | Registreerus: 7 aastat tagasi Postitusi: 12 |
Õunamahla pressimise teenus Viljandis:
https://www.facebook.com/ounamahlapressiminevilj...
1. Õunamahla pressimine
2. Pressitud toormahla pakendamine 3 l bag-in-box mahlakottidesse (sügavkülma)
3. Õunamahla pressimine, kuumutamine +82 kraadini ja pakendamine 3 l bag-in-box mahlakottidesse
https://www.facebook.com/ounamahlapressiminevilj...
1. Õunamahla pressimine
2. Pressitud toormahla pakendamine 3 l bag-in-box mahlakottidesse (sügavkülma)
3. Õunamahla pressimine, kuumutamine +82 kraadini ja pakendamine 3 l bag-in-box mahlakottidesse
Lisa postitus