Kööginõu
rumalad küsimused leivategemise kohta
libanõid 07. oktoober 2009, kl 11.46 |
On üks asi veel, mis minul proovimata - see on ise tehtud leib.
Tahaks teha, aga ootaks vanade ja kogenud leivaküpsetajate näpunäiteid, retsepte, tähelepanekuid.
Tahaks küpsetada täisteraleiba, milles oleks sees ka häid ja kasulikke seemneid. Mida ma tegemiseks varuma pean? Milliseid jahusid täpsemalt?
kas juurestis tuleks teha ise või osta poest? Olen klugenud, et endatehtud juurestisega tuleb mitmed korrad plönn leib, enne kui asja saab.
Tahaks teha, aga ootaks vanade ja kogenud leivaküpsetajate näpunäiteid, retsepte, tähelepanekuid.
Tahaks küpsetada täisteraleiba, milles oleks sees ka häid ja kasulikke seemneid. Mida ma tegemiseks varuma pean? Milliseid jahusid täpsemalt?
kas juurestis tuleks teha ise või osta poest? Olen klugenud, et endatehtud juurestisega tuleb mitmed korrad plönn leib, enne kui asja saab.
sõbralik ettepanek 07. oktoober 2009, kl 12.28 |
leib 07. oktoober 2009, kl 12.42 |
moderaator, auuuu! 07. oktoober 2009, kl 13.33 |
libanõid 07. oktoober 2009, kl 13.36 |
libanõid 07. oktoober 2009, kl 13.44 |
Kalake 07. oktoober 2009, kl 14.07 |
S 07. oktoober 2009, kl 17.09 |
nii 07. oktoober 2009, kl 18.17 |
vares 07. oktoober 2009, kl 19.51 |
nipitiri 07. oktoober 2009, kl 21.42 |
Mina teen täpselt sellise retsepti järgi ja tuleb hea:
1 leib
1-3 spl juuretist
0,5 l sooja vett
670g jahu (täistera, vägagi koredat)
100 g suhkrut
1,3 spl soola (võib ka vähem 1des.lusikas)
ja igasugu muud kraami – seemned, kliid jne
1.Juuretis segada sooja veega ja natuke (200-300g) jahu hulka, et mass oleks nagu paks hapukoor. Jätad seisma 8-24 tundi sooja ruumi (25C) rätiku alla. Mida kauem seisab, seda hapumaks läheb.
2.Segad ülejäänud jahu ja võtad uue juuretise.
3.Siis segad hulka suhkru, soola, seemned, kliid jmt.
NB! Lisaainete kohta tuleb siis vähem jahu panna.
4.Pane vormi (eelnevat rasvatada kui vaja) ja silu märja käega, siis katad rätiga ja paned kerkima 3-6 tunniks (tuba peab olema soe!!!)
5.Küpsetad ahjus 200-220C umbes 1 tund või veidi rohkem või vähem – oleneb kogusest. Siis tõstad jälle räti alla, lased enam-vähem jahtuda ja siis vormist välja.
6. Valmis;) See esimene soe viil võiga on lausa jumalik…..
1 leib
1-3 spl juuretist
0,5 l sooja vett
670g jahu (täistera, vägagi koredat)
100 g suhkrut
1,3 spl soola (võib ka vähem 1des.lusikas)
ja igasugu muud kraami – seemned, kliid jne
1.Juuretis segada sooja veega ja natuke (200-300g) jahu hulka, et mass oleks nagu paks hapukoor. Jätad seisma 8-24 tundi sooja ruumi (25C) rätiku alla. Mida kauem seisab, seda hapumaks läheb.
2.Segad ülejäänud jahu ja võtad uue juuretise.
3.Siis segad hulka suhkru, soola, seemned, kliid jmt.
NB! Lisaainete kohta tuleb siis vähem jahu panna.
4.Pane vormi (eelnevat rasvatada kui vaja) ja silu märja käega, siis katad rätiga ja paned kerkima 3-6 tunniks (tuba peab olema soe!!!)
5.Küpsetad ahjus 200-220C umbes 1 tund või veidi rohkem või vähem – oleneb kogusest. Siis tõstad jälle räti alla, lased enam-vähem jahtuda ja siis vormist välja.
6. Valmis;) See esimene soe viil võiga on lausa jumalik…..
libanõid 07. oktoober 2009, kl 22.14 |
aitähh, läheb proovimiseks. Tänud nipitiri!
Tahtsin juuretise täna valmis teha, aga peenleib vist ei sobi. Homme pean siis rukkileiva tooma ja protsess saab alata:P
Laupäeva õhtuks siis omaküpsetatud täisterarukkileib, juurde panen seesamiseemneid, päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid ja linaseemneid.
Tegelikult see lihaga leib on ka kindlasti ülihea, seda proovin ka kunagi.
Tahtsin juuretise täna valmis teha, aga peenleib vist ei sobi. Homme pean siis rukkileiva tooma ja protsess saab alata:P
Laupäeva õhtuks siis omaküpsetatud täisterarukkileib, juurde panen seesamiseemneid, päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid ja linaseemneid.
Tegelikult see lihaga leib on ka kindlasti ülihea, seda proovin ka kunagi.
miina 08. oktoober 2009, kl 11.45 |
Terevisioonis oli esmaspäeval (05.10) leivategu käsil, sain sealt isegi tarkust juurde.http://etv.err.ee/index.php?0554915 , http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=98507 viimases tehakse leivataigent ja räägitakse juurde igasugu huvitavaid asju. Tuleb ainult õige koht saates üles leida, vist oli kellaaeg 7.55 kui hakati tegema ja teine lõik leivast oli 8.27 ja kolmas kord oli 8.42. (kellaaeg klipi üleval nurgas)
lingitan 08. oktoober 2009, kl 11.56 |
abiline 08. oktoober 2009, kl 12.56 |
valve 11. oktoober 2009, kl 15.36 |
libanõid to nipitiri 12. oktoober 2009, kl 09.58 |
Aitäh huvi tundmast, aga mu leivateost saab soovi korral raporti ilmselt järg. nädalalõpp:PP Me vanaema tervis vedas veidike alt ja põrutasime otsejoones reedel tema juurde, kust saabusime eile hilisõhtul mistõttu jäi ka leib proovimata.
Aga tahtmine on mul jätkuvalt olemas, materjalid samuti :P
Aga tahtmine on mul jätkuvalt olemas, materjalid samuti :P
Maarika 12. oktoober 2009, kl 11.06 |
Nipitiri - miks sa soola, suhkru, seemned jm. kõige lõpus segad? Mina segan need eelkergitatud taignasse esimestena ja kõige lõpus rukkijahu. Seisva juuretisega ei juhtu midagi, kui seal seemned sees on, isegi kõrvitsaseemned ei häiri. Kas suhkur, sool jagunevad ühtlaselt, kui peaaegu valmis taignasse need lisad? Kas oled teinud ka teisiti? Kui, siis, mis on parem, kui need ained hiljem lisad?
Kiivi 12. oktoober 2009, kl 15.48 |
libanõid 12. oktoober 2009, kl 15.57 |
Panter 13. oktoober 2009, kl 15.33 |
Mul tekkis viimane kord nädalaga juuretisele mingi vedelik peale, varem pole sellist asja märganud. Mis see küll olla võiks? Kuigi leib kerkis ilusti ja maitse oli ka hea.
Kas ahi on alguses liiga külm või kuum, kui koorik kipub lõhki küpsema? Torkasin enne ahju panekut küll augud sisse, aga ikkagi lõi lõhki.
Kas ahi on alguses liiga külm või kuum, kui koorik kipub lõhki küpsema? Torkasin enne ahju panekut küll augud sisse, aga ikkagi lõi lõhki.
libanõid 13. oktoober 2009, kl 15.42 |
kas see vedelik ei või näidata piisavat bakterite olemasolu? Ses mõttes, et vaevalt see vedelik midagi halba tähendab:)
Lõhki lööb vast siis, kui seepool tekkiv aur välja ei pääse ja pealmine kiht liiga kiiresti kõva kooriku peale saab. Leevendada annaks probleemi ilmselt veenõu panekuga ahju.
Lõhki lööb vast siis, kui seepool tekkiv aur välja ei pääse ja pealmine kiht liiga kiiresti kõva kooriku peale saab. Leevendada annaks probleemi ilmselt veenõu panekuga ahju.
nipitiri 13. oktoober 2009, kl 20.22 |
to Maarika:
miks ma nii teen,sest sain ise ka sellise retsepti ja selle järgi näpuga järge ajades hakkasin tegutsema.ja nii juba maikuust saadik ning eelmine nädal avastasin näiteks,et võtan juuretise alles siis kui kogu tainas valmis (koos seemnete,suhkru ja soolaga),kuigi kirjade järgi tuleks ennem võtta.midagi pole hullu juhtunud ja kõigile soovijatele ka sellist juuretist jaganud :))kõik on segunenud ja teisiti pole teinud.järgmine kord proovin uudihimust teisiti
to Kiivi:
mina hoian juuretist nn kaanega salatikarbis ja 2-3 nädalat säilib kindlasti.korra panin sügavkülma ka nagu soovitati aga ei läinud peale seda juuretis enam käima.vist alles kolmas tegu tuli norm leib jälle.
to Panter ja libanõid:
olen lugenud et leiva võib panna juba leigesse ahju aga ise olen ikka kuuma asetanud.minul ei ole lõhki küpsenud aga mu sõbrannal on ja selle kohta lugesin,et liiga kaua olevat kerkima jäänud.kas see ka tõele vastab ma ei tea,kuna minul tavaliselt kerkib vannitoaradika peal hommikul kl 8st kuni umbes kl 15-16ni kui töölt tulen ja ahju pistan.
jeerum kui pikk jutt tuli:))aga jagan oma kogemusi meeleldi kui keegi sellest abi saab :))
miks ma nii teen,sest sain ise ka sellise retsepti ja selle järgi näpuga järge ajades hakkasin tegutsema.ja nii juba maikuust saadik ning eelmine nädal avastasin näiteks,et võtan juuretise alles siis kui kogu tainas valmis (koos seemnete,suhkru ja soolaga),kuigi kirjade järgi tuleks ennem võtta.midagi pole hullu juhtunud ja kõigile soovijatele ka sellist juuretist jaganud :))kõik on segunenud ja teisiti pole teinud.järgmine kord proovin uudihimust teisiti
to Kiivi:
mina hoian juuretist nn kaanega salatikarbis ja 2-3 nädalat säilib kindlasti.korra panin sügavkülma ka nagu soovitati aga ei läinud peale seda juuretis enam käima.vist alles kolmas tegu tuli norm leib jälle.
to Panter ja libanõid:
olen lugenud et leiva võib panna juba leigesse ahju aga ise olen ikka kuuma asetanud.minul ei ole lõhki küpsenud aga mu sõbrannal on ja selle kohta lugesin,et liiga kaua olevat kerkima jäänud.kas see ka tõele vastab ma ei tea,kuna minul tavaliselt kerkib vannitoaradika peal hommikul kl 8st kuni umbes kl 15-16ni kui töölt tulen ja ahju pistan.
jeerum kui pikk jutt tuli:))aga jagan oma kogemusi meeleldi kui keegi sellest abi saab :))
esimene 14. oktoober 2009, kl 12.55 |
Lisa postitus