Kööginõu
rumalad küsimused leivategemise kohta
.... 14. oktoober 2009, kl 13.17 |
libanõid 14. oktoober 2009, kl 19.58 |
.... 14. oktoober 2009, kl 22.09 |
nipitiri 15. oktoober 2009, kl 21.39 |
Maarika 16. oktoober 2009, kl 00.03 |
libanõid 16. oktoober 2009, kl 06.57 |
mumuu 16. oktoober 2009, kl 18.48 |
Kas keegi on teinud kreeka pähklitega leiba? Kuidas see maitseb?
Plaanin just varsti leivataigna valmis teha ja nuputan, mis huvitavaid lisandeid võiks vahelduseks veel leiva sisse panna.
Siiani olen valdavalt teinud tavalist köömnetega leiba. Proovitud on ka metspähklite ja jõhvikatega, koriandriga, päevalille ja kõrvitsaseemnetega, mooniseemnetega.
Plaanin just varsti leivataigna valmis teha ja nuputan, mis huvitavaid lisandeid võiks vahelduseks veel leiva sisse panna.
Siiani olen valdavalt teinud tavalist köömnetega leiba. Proovitud on ka metspähklite ja jõhvikatega, koriandriga, päevalille ja kõrvitsaseemnetega, mooniseemnetega.
libanõid 16. oktoober 2009, kl 18.56 |
Liina 16. oktoober 2009, kl 19.09 |
Tegin ka täna leiba. Seemneleib (koriander+päevalilleseemned), mida ennegi teinud, tuli superhea. Aga esimest korda tegin kiludega ka, käisin seal toiduakadeemia koolitusel ja sealt õpetus, et 1 karp puhastatud vürtsikilu, 2 keedumuna ja 1 praetud sibul sisse. Maitse tuli küll hea (mulle meeldis, mehele mitte), aga leib ise jäi päris nätsu, langes jahtumise ajal alla . Sama juuretis, sama jahu, sama tainas, seistes kerkis ka samamoodi kui seemneleib. Mis on see nipp, mida ma siis kiluleiva puhul ei tea? Nagu eriti vedelikku sisse ka ei jätnud, aga võib-olla peab eriti selle vedeliku(kilu ja sibula oma siis) välja saama. Kuidas? Kel kogemusi, andke nõu.
mõmmik 17. oktoober 2009, kl 14.37 |
nipitiri 17. oktoober 2009, kl 16.18 |
mõmmikule 17. oktoober 2009, kl 18.06 |
Juuretist saab kuivatada. Pane küpsetuspaberi lehele õhuke kiht ja kuivata soojas, aga mitte kuumas kohas, kuivalt koori maha ja pane kilekotti või väikesesse purki. Kuivatatud juuretist võid saata kuhu tahes ilma otsa. Teisel pool tuleb siis juuretis vee ja jahuga segada ja paar korda talle süüa anda enne kui uut leiba teha kannatab. Juuretise söötmine on sellele võrdse koguse vee ja jahu lisamine ja seisnud (sügavkülmutatud, kuivatatud või muidu kaua seisnud) juuretist tuleb natuke turgutada enne, kui see tööle hakkab.
mõmmikule 17. oktoober 2009, kl 21.12 |
trix 17. oktoober 2009, kl 22.09 |
trix 18. oktoober 2009, kl 16.07 |
mammi 18. oktoober 2009, kl 16.22 |
Loen siin leivategemisi ja endal hakkab ka suu vett jooksma!Aga ise olen rohkem lihasõber.Tahaks sellist peekoni tükikestega ja suitsumaitsega.Pole elusees leiba küpsetanud!Ei tea kas tasub riskida?Kas peaks selle suitsuliha enne ära ka praadima?Ja kas sibulaid ka praadida?No ei tea!?
mõmmikule 18. oktoober 2009, kl 16.47 |
mmmile 18. oktoober 2009, kl 17.21 |
mammile 18. oktoober 2009, kl 17.23 |
mammi 18. oktoober 2009, kl 18.28 |
c 18. oktoober 2009, kl 18.33 |
libanõid 18. oktoober 2009, kl 19.34 |
teen ka Kaiseri keeksivormis ja jääb väga õhuline. Küpsetuspaberit ka alla ei pane, vormi määrin võiga ja ei jää kinni.
Peekoni ja sibula olen läbi praadinud. Tükid teen ka hästi väikeseks, hirmust, et äkki muidu vajub kokku.
Mõtlesin, et see leivategu n vahest mõnus vaheldus küpsetamisele, samuti tekib koju mõnus leivalõhn. Minu suureks üllatuseks on see leib nii nii hea, et nii mees kui lapsed ütlesid, et enam me küll poe leiba ei taha. Hästi ei uskunud ma ka seda, et kodune leib nii kaua pehme seisab, aga näib, et tõesti seisab!
Täna sai jälle tehud ja taaskord imehästi kukkus välja.
Peekoni ja sibula olen läbi praadinud. Tükid teen ka hästi väikeseks, hirmust, et äkki muidu vajub kokku.
Mõtlesin, et see leivategu n vahest mõnus vaheldus küpsetamisele, samuti tekib koju mõnus leivalõhn. Minu suureks üllatuseks on see leib nii nii hea, et nii mees kui lapsed ütlesid, et enam me küll poe leiba ei taha. Hästi ei uskunud ma ka seda, et kodune leib nii kaua pehme seisab, aga näib, et tõesti seisab!
Täna sai jälle tehud ja taaskord imehästi kukkus välja.
c 18. oktoober 2009, kl 19.38 |
Maarika 18. oktoober 2009, kl 19.42 |
Ma olen küll alati vormileiba teinud. Esimese teo ajal ei mahtunud kogu tainas vormidesse ära, õieti ajas kerkides üle ääre. Selle üle ääre ajanud taigna vormisin pätsiks ja küpsetasin pannil. Valgus väga laiali, koorikut oli rohkem kui sisu. Soovitan ikka vormid muretseda, milles leiba küpsetada.
Ise tegin just täna värske leiva (2tk.).
Ise tegin just täna värske leiva (2tk.).
libanõid 18. oktoober 2009, kl 20.35 |
c-le
ma võtan ahjust välja ja hoian vormis umbes 5-10 minutit
seejärel kummutan leiva õrnalt küpsetuspaberile ja käin ehtsa võiga üle kõik küljed. seejärel keeran leiva küpsetuspaberi ja käterätiku sisse, et leib jahtuks aeglaselt.
Vabalt võib keerata ka kergelt võitatd leiva märja /niiske käteräti sisse.
Täiesti jahtunud leiva panen kilekotti ja seisab köögikapil suures punutud korvis. Teine leib, mida kohe ei tarvita, panen paberkotti + kilekotti.
Mul tekis veel üks küsimus - kas pesete leivavormid käsitsi?
Minu Kaiseri omadel on peal, et ei tohi pesta nõudepesumasinas:(
Samas silma järgi materjal selline, et nagu midagi ei tohiks juhtuda... (ok, häda korral saab pestud, aga olen laisk ja mugav)
ma võtan ahjust välja ja hoian vormis umbes 5-10 minutit
seejärel kummutan leiva õrnalt küpsetuspaberile ja käin ehtsa võiga üle kõik küljed. seejärel keeran leiva küpsetuspaberi ja käterätiku sisse, et leib jahtuks aeglaselt.
Vabalt võib keerata ka kergelt võitatd leiva märja /niiske käteräti sisse.
Täiesti jahtunud leiva panen kilekotti ja seisab köögikapil suures punutud korvis. Teine leib, mida kohe ei tarvita, panen paberkotti + kilekotti.
Mul tekis veel üks küsimus - kas pesete leivavormid käsitsi?
Minu Kaiseri omadel on peal, et ei tohi pesta nõudepesumasinas:(
Samas silma järgi materjal selline, et nagu midagi ei tohiks juhtuda... (ok, häda korral saab pestud, aga olen laisk ja mugav)
c 18. oktoober 2009, kl 20.48 |
sipsik 18. oktoober 2009, kl 22.23 |
mind õpetati nii 18. oktoober 2009, kl 22.29 |
Autor: köögist
Aeg: 01-20-09 15:48
Võtad mõne viilu rukkileiba, valad peale kas keefiri, hapupiima või õunamahla. Lased 5 päeva toasoojas karbi sees seista, iga päeva segad korra. Viiendal päeval lisad rukkijahu nii et saad sellise vedela taigna ja hoiad veel päevakese toasoojas. Siis on ta valmis ja võid leiba küpsetama hakata.
Esimene tegu ei pruugi korralikult kerkida, juuretisel pole veel õiget jõudu.
et juuretis paremini happneks anna talle ka paar spl suhkurt ja ära unusta iga päev korralikult vispliga kloppida, käärib paremini.
Esimene tegu ei pruugi korralikult kerkida, juuretisel pole veel õiget jõudu.
et juuretis paremini happneks anna talle ka paar spl suhkurt ja ära unusta iga päev korralikult vispliga kloppida, käärib paremini.
ja siis veel
Rukkileiva juuretis
http://thredahlia.blogspot.com/2006/11/rukkileiva-juuretis.html
Lisa postitus