Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
vanakooli kartulisalat
 
hapu 31. oktoober 2009, kl 22.09
Kui kaua te oma salatit siis hoiate, et hapuks läheb? Mina panen alati sibulat ja no ülejärgmisel päeval küll veel hapu pole. Hoian muidugi külmkapis.
 
ellaella 31. oktoober 2009, kl 22.43
minule meeldib ka lihaga salat. Hernest ei armasta (just konservhernest me ei söö), aga see ei tähenda, et hernest teised kasutada ei võiks:)

Ma jäin mõtlema muuuuuuu kirjutisele ja tõesti, no miks peaks peolaual olema seal salatis veel vorst v liha?
Peaks homme seda kohe tegema:)
Aga õuna panen siis kui viitsin (imepeenikeseks tuleb teha ja panna vähe), aga keedetud porgand on minuarust lausa kohustuslik, mõnus kerge magusus ja imeilus värv.
 
:-) 01. november 2009, kl 11.34
kui salatis on vorst või liha siis põhimõtteliselt pole see enam kartulisalat:-) kas siis lihasalat või vorstisalat

kui ma seda vanakooli salatit ka teen, ei lisa ma kunagi õuna, hernest ka üldjuhul mitte, sibul on kohustuslik

üks vanaproua tegi kartulisalatit ainult kartulist ja sibulast, peale käis õlikaste, see oli neil alati peolaual ja igasugu liha ja viinerite, vorstikeste kõrvale nii hea, aga mul pole see päris sellise maitsega kui tal kunagi välja kukkunud
 
valulla 01. november 2009, kl 13.48
Teen ka tihti sellist kartulisalatit, kus on kartul, hapukurk ja sibul ning peale õlikaste. Väga maitsev on.
 
piii 01. november 2009, kl 21.21
Mina olen selle vanakooli ämmaga sama retsepti peal, aga vahel panen liha, s.t ideaalis keedetud loomaliha, aga vahel muud. Vorsti mitte iial.
 
Triin 02. november 2009, kl 17.23
Mina panen kartulit, lastevorsti, konservherneid, ülipeenikeseks hakitud pooliku sibula, keedumuna, hapukurki(MITTE mingil juhul marineeritud, vaid näiteks prisma lahtist hapukurki). Kastmeks peale segan kokku hernevedeliku, majoneesi, soola ja hapukoort.
Kokku tuleb ülihea!
 
ninatark 03. november 2009, kl 12.23
Vana kooli kartulisalati sisse ei käi õun ja porgand. Kuna mina nii vana ei ole, siis minul need kohustuslikud ained, lisaks keedetud kartul ( kindlasti koorega keedetud ), sibul, keedetud muna, värske või hapukurk ( vahel mõlemat korraga ), liha või korralikku sinki või suitsuvorsti siis, kui midagi juurde rohkem ei paku. Kastmeks hapukoor+majonees, sool ja kindlasti sutsu suhkrut, vahel lisan ka sinepit ( oleneb majoneesist ).
 
a 03. november 2009, kl 12.37
teen samuti lihtsat salatit - kartul-keedumuna-sibul-h.kurk, kaste peale.
Juurde erinevad lihalõigud, praeliha, sink, mida aga on.salatisse lisan ainult siis kui on praetükk, muud ikka kõrvale.
 
Karin 03. november 2009, kl 14.05
Ma ei viitsinud kõike läbi lugeda, kuid pm on samad komponendid.
Meie teeme vaid ilma õunte ja hernesteta. Keeduvorsti ei kasuta, selle asemel suitsuliha, mis annab väga hea maitse, kuid liiast ei tasuks sellega minna. Porgandiga on nii, et kord keedetult, kord toorelt riivitult, vaheldust vaja. Maitseaineks panen aroomisoola lisaks muudele.
 
pomo 26. veebruar 2010, kl 21.22
Me teeme nii et segame erinevad lihad kartulikuubikutega ja siis valame üle hapukoorekastmega. Sibul ka sees. Nämma
 
Miisu 27. veebruar 2010, kl 15.08
Minu kodune kartulisalat oli selline:
keedukartul tuli salati jaoks keeta koorega ja eelmisel päeval
konservhernes VÕI hapukurk, suvel nn 1-päeva-hapukurk
õun
keedumuna
väike valge sibul
lihaollust alati ei pannudki, aga kui vorst, siis see pidi olema küüslauguga (Eine, Võileiva - ei tea, kas praegu selliseid enam ongi).

Kastmeks hapukoor+majonees+sool ja suhkur

Enam ei saa piima sisaldavat kraami kasutada, nii et nüüd on keedukartul, õun, tomat, sibul, muna, majonees. Soola hästi vähe (majonees ise soolane) ja kindlasti natuke suhkrut, see tugevdab tomati maitset.
 
jee 27. veebruar 2010, kl 17.46
kartulisalat on mu kõige lemmikum söök aastakümneid. ei söö kui pole sees sibulat või kui on sees keeduvorst (keeduvorst = rämps ja ei ole minu meelest inimesele söögiks mõeldudki). mais ka ei kõlba kartulisalatis. ja majoneesi peab olema mitte vähem kui koort ja hapukoor peab olema kindlasti 20 %. ma pirtsakas mis juba muidugi ka.
 
Viitsiks 28. veebruar 2010, kl 15.58
Suitsutatud Lemmik vorst,
konservherned,
marin.kurk,
porgandikuubikud,
mais,
õun,
Sibul,
majon.+hapukoore kaste.
PS. Ilma sibulata pole ükski toit õige toit!
 
Heasalat 21. september 2011, kl 14.19
Mina teen nii:
kartul,muna,tomat,v2rske kurk,viiner,majoneesi ja hapukoort,maitseks soola pipart ja natukene sinepit.
Kaunistuseks:kurk tomat till.
Siiani on alati kiidetud minu kartulisalatit.:)
 
talent 21. september 2011, kl 14.50
Kui salat on iseseisev toit, siis praelihaga ja muid lihaolluseid ei kasuta. Juurde muidugi koorega keedet kartul, kõva muna, marineeritud kurk, sibul, keeduporgand.
Kaste varieerub. Ma pole suur majoneesiarmastaja, hea kange sinepi ja paksu hapukoorega saab tihtipeale paremgi, kui majoneesiga, mille kvaliteet on vahel nii ja vahel naa.

Kui salat on lisand pidulaual, siis liha ei pane kunagi sisse. See oleks nagu soomlaste lihapirukas kahe viineriga.
 
kk 21. september 2011, kl 16.03
vanakooli maitse on ikka hapukoor, kuna poesalatites kasutatakse ainult majoneesi!

see, mida sa sisse hakid väga ei loegi maitse juures. kui midagi konkreetset ei maitse, siis jäta välja.

mina teen keedukartuli, suitsuviineri, muna, sibula, mar.kurgi (keed.porgandi) ja rohelise õunaga, kastmeks hapukoor ja provensiaal majonees võrdses osas.
 
mnjahhh 03. november 2011, kl 15.22
Käärima-hapnema ajavad ikka seened ja bakterid. Hapukurk (mittehapestatud e mittemarineeritud) sisaldab piimhappebaktereid, seega teatud aja jooksul nende konsentratsioon kasvab ja hakkab maitset mõjutama. Bakterid on salatis nii ehk naa ja käärima-hapnema läheb varem või hiljem.

Mulle isegi maitseb, kui "kihisev" maitse hakkab tekkima.
 
Mall 03. november 2011, kl 16.43
Koostisosad ikka suht samad nagu kõigil, aga minu nõksud selle "kõige parema" kartulisalati tegemisel on sellised:
*kasutan kartulit, mis on keedetud koos porgandi ja tüki taise soolalihaga - nii on kartulil hoopis teine , "see õige" maitse. Salatisse lähevad ka see sama porgand ja hakitult ka osa soolalihast.
* kasutan soolakurki, mitte äädikaga marineeritud kurki
* majoneesi kasutan Hellmansi purgi varianti - sellist hästi paksu ja natuke magusa mekiga. Vanasti oli üks vene majonees üsna samasuguse maitsega ja sellest ajast siis see maitse meelde jäänud
* sibula hakin ja valan kuuma veega sõelal üle - kibeda maitse võtab vähemaks ja kui salat jääb natuke kauemaks seisma, ei hakka sibulamaitse nii kergelt domineerima.
* hakin esimesena kurgi ja sibula ja segan majoneesi ja koorega läbi. Kurk annab vedelikku välja ja annab maitse koorele välja. Kasutades soolakurki, annab kurk ka soolasust ning kui hiljem ka kõik muu on juurde lisatud, siis on lihtsam maitsestada ning samuti timmida vajalikku koore hulka. Juhul kui lisan rohelist hernest, siis selle panen kõige lõpus ning lisan ka herne vedelikku salatisse. kasutan paksu hapukoort ja vedeldan seda kas konservherne vedelikuga või lisan õige natuke piima. Vedelad 10% koored kipuvad hapud olema ja annavad hoopis teise maitse salatile.
Kõige parem on salat siis, kui see õhtul valmis teha ja hommikul külmkapist võtta - maitsed mõnusalt kõik segunenud.

Väiksed nõksud, aga selline see meie pere firmakas kartulisalat on :-)
 
u 04. november 2011, kl 14.41
pidulauasalatile mina küll mingit vorsti ja värki ei pane, on justkui ülepingutamine (ja mõni peenem inime ütleks, et prosta?). aga muidu, kui rahvas nõuab, võib ju panna. kõige tähtsam on sibul! Kastmeks segan hapukoore, majoneesi, sinepi, soola ja suhkru. võiks ka pipart proovida. viimati olin väga imestunud, kui hea maitses kartulisalat redisega! herneste osas on meil mitu "koolkonda", seega siis panen nad kuhjana salati peale ühte külge, nii et nad pole kohustuslikud. ah jaa, koorega keedetud kartuleid on salatis kõige maitsvamad.
 
tuulepesa 04. november 2011, kl 15.39
Minu arvates on olulisem asi salati puhul see, et hapukurk ja majonees oleksid väga hea maitsega.
 
ma 04. november 2011, kl 16.44
panen külmutatud hernest, see ei aja hapuks, tingimata sinepit ja suhkrut. Muud komponendid tulevad sellest, mis külmkapis just on.
 
M 04. november 2011, kl 22.26
Minu arust ei pandud varem kartulisalatisse ei õuna, porgandit ega maisi, suitsutatud lihatooteid samuti mitte.
Kuna ma ise ei viitsi ühtki kokaraamatut avada, olen igaks juhuks kartulisalatisse pannud vormi sülti ja peenekshakitud juustukuubikuid. Häbematult hea tuli.
 
to M 05. november 2011, kl 19.31
Minu mälestused ulatuvad kuuekümnendatesse. Siis igatahes pani ema küll salatisse porgandit ja mõnikord õuna.
Meie peres salatisse vorsti ei pandud, sest alati olid külmalaual mingid lihalised asjad.

Pühapäevahommikuti tegi ema vahel järelejäänud keedukartulitest lihtsat kartulisalatit, kus peamised koostisosad olid lisaks kartulile veel muna, hapukurk, sibul.Suvel ka murulauk ja till. Majoneesi tavaliselt kodus ei olnud, seda osteti pidustusteks (kui kätte saadi). Hapukoorele pandi tibake sinepit maitseks.
 
E 05. november 2011, kl 20.05
Kartul(mitte jahune),porgand, mugulsibul,muna,hapukurk,värske kurk (olenevalt aastaajast)konservhernes,õun,vorst(keeduliha,sink,)majonees+hapukoor(võimalusel 30%,ei tea,kas praegu seda tehaksegi)pooleks, suhkur-sool-pipar(segan-sulatan konservherne vedelikus)Tavaliselt teen õhtul valmis,siis on järgmisel päeval maitse see õige.Ja veel, olen tähele pannud, et suurem kogus tuleb parem kui väike.
Olen 56. Nii et, mul on "vana aja" õpetus. Ja põhiline millele rõhuti:" Haki nii peeneks, et peale vaadates poleks kohe aru saada mis on mis"
Külmkapis seisab paar-kolm päeva rahumeeli,midagi ei juhtu.
 
40+ 05. november 2011, kl 20.24
meil ei kasutatud kunagi salatis koos muna ja liha, kas üks või teine ja enamasti liha või sink. Lapsed ju paljast kartulisalatit sõidki pidudel, leiba ja jõhvikamorssi kõrvale. Marinaadiga mädarõigast maitse järgi lisaks. Globuse herned, kurk (värske või marineeritud,) vahel ka sinepit kastmesse.
Siiani teen kartulisalatit provansaal majoneesi (Eesti oma) ja hapuukoorega.
 
to M to 06. november 2011, kl 18.56
Salateid tegema õpetas mind isa. Põhireegliks oli, et ükski komponent ei tohi domineerida. Olen sündinud 1958. aastal ja porgandit kartulisalatites ei näinud enne euroaega. Ega ma seda eriti armasta ka ja nüüd pannakse teda poesalatitesse lausa kuhjaga, hea et nad veel keedukaalikat sinna ei topi.
Vabandan, et nii suur porgandivastane olen.
Liha või lihaolluse(vorst, poesink) asemel olen pannud kartulisalatisse puravikke. Päris hea sai.
 
ehhee 06. november 2011, kl 23.06
Kaalikat ei topiks, aga puravikku äsad mõnuga ja siis räägid kartulisalatist? Tere talv.
 
to ehhee 07. november 2011, kl 01.23
Ikka sügis, mitte talv. Soojal talvel võib metsast vaid kukeseent leida. Kukeseen sobib kana või küülikulihaga.
 
Kodukokk 07. november 2011, kl 13.13
Vanakooli kartulisalatis ei käi porgand, tomat, paprika, mais või veel midagi, mis meiemaile alles uue eesti aja saabumisel jõudis.
Koorega keedetud tükeldatud kartul, muna, sibul, hapu või värske kurk, keeduvorst ja kui õnnestus saada, siis ka konservhernes, majonees ja hapukoor - see oli nõukaaja klassika. Majoneesi ka alati polnud saada, siis pandi hapukoore hulka sinepit. Kaunistati munarataste ja rohelise sibulaga.
Perenaise usinust näitas see, kui peeneks oli salat hakitud.
Tänapäeval mul endal selline asi alla enam ei lähe, sest ei tarbi koore ja majoneesiga salateid, keeduvorstist rääkimata.
Jah, seda keeduvorstiga salatit nimetati kartulisalatiks, kui oli juba sink või praeliha, siis vastavalt singi- või lihasalatiks. See oli juba peenem värk, tuli eraldi rõhutada. Kusjuures sellegipoolest see kõige tavalisem kartulisalat, vorstiga siis, läks kõige paremini peale.
 
u 07. november 2011, kl 13.18
nn Pealinna salat oli restoranide menüüs: kartulisalat lihaga. võibolla nimetati seda mõnes kohas isegi lihasalat.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!